Keresés

Részletes keresés

Mr Spock Creative Commons License 2009.12.01 0 0 44724
Ne mondd mar, Magyarorszagon atveszik a Thanksgivinget?

Nem lennek meglepve. Emlekszem, miutan kijottem USA-ba, a legelso Thanksgiving unnepen csak a szavakat leforditva gondoltam, hogy megertettem hogy mirol szol. Es en akkor, azt hittem, hogy ez valamifele altalanos, mindenki aki ugy erzi hogy meg kellene koszonnie valakinek valamit, ez az unnep egy "ürügyet", "lehetoseget" ad erre. Peldaul megkoszontem apamnak, hogy segitett kihozni MO-rol.

Alapjaban elkepzelheto, hogy valami ilyesmive fog alakulni Thanksgiving USA-n kivul.
Vegulis nem lenne egy rossz otlet.
Előzmény: Törölt nick (44722)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.30 0 0 44722
Ne mondd mar, Magyarorszagon atveszik a Thanksgivinget?
Előzmény: Mumu (44721)
Mumu Creative Commons License 2009.11.29 0 0 44721
koszonom.tehat egy nemzeti unnep...a mienk is atveszik de persze tartalmatol megfoszt
Előzmény: Mr Spock (44720)
Mr Spock Creative Commons License 2009.11.29 0 0 44720
en enm si tudom hoyg valojabban miert unnepelnek,talan megirod nekem

Nem olyan egyszeru mint amilyennek tunik, mert tobb valtozason ment at az idok folyaman. Van egy viszonylag jo osszefoglalo itt:

Thanksgiving
Előzmény: Mumu (44719)
Mumu Creative Commons License 2009.11.28 0 0 44719
felre eretsz..en nemaz amerikaiakra gondoltam akik nem atrtjak de van oylan nem amerikai is  aki megszerette az unnepet..  en enm si tudom hoyg valojabban miert unnepelnek,talan megirod nekem
Előzmény: Mr Spock (44718)
Mr Spock Creative Commons License 2009.11.28 0 0 44718
mindenkinek aki tartja !

Mi is a topiknak a cime? Mi neked Amerika.
Thanksgiving egy specifikusan amerikai unnep, egy nagyonis szep gondolat menten. Nem csatolodik semmifele vallashoz, tehat vegulis mindenkire aki Amerikaban el ervenyes/vonatkozhat. Miert ne tartanak?
Előzmény: Mumu (44717)
Mumu Creative Commons License 2009.11.27 0 0 44717
mindenkinek aki tartja !
Előzmény: Törölt nick (44716)
Mumu Creative Commons License 2009.11.25 0 0 44715

A magyarorszagi nyugati kovetsegeknek nincs mas dolguk itt minthogy kiszaguljak a lehetseges uzleteket es hoigy  kivedjenek eg vagy mas keleteuropai cselt..megis szamomra ez egy kulonos lepes volt,nem szokasos, avislekedesuk egy bizonyos aroganciara utal

Előzmény: Törölt nick (44714)
Mumu Creative Commons License 2009.11.25 0 0 44713
zat hiszem nem kell neki nagy fontosagot tulajdonitani..a lobbyk harca..Bajnait az fogadja aki a kulugyet felugyeli tehat munka talakozas ,Martonyi edig eg amygar szervezet meghivasara emgy de a volt kuluh gyminiszteraszony rendezvenyit is febyesit..nincs  elhatarozasikba es strategiai kerdesek megfogalmazasaba semmi erteke
Mr Spock Creative Commons License 2009.11.21 0 0 44710
Ezt nézd meg:
A több mint egy évtizedes levelezés egyes elemei a szkeptikusok szerint azt bizonyítják, hogy nincs is klímaváltozás.
http://itcafe.hu/hir/cracker_klimavaltozas.html

Igen, hallottam rola egy angol nyelvul forumon. Annak a linkjet itt talalod meg a 7833-as hozzaszolasomban:

Kornyezetvedelem Bukasa

En egyebkent ezt mar abban a topikban tobbszor is kifejtettem, illetve ezert nyitottam ki a topikot evekkel ezelott. Nem akarok itt "razenditeni", de eloszor is nem vagyok tajekozatlan tudomanyos kerdesekben, masodszor is "common sense" ami mindig sugallotta nekem, hogy egy gáznak az atmoszferaban valo 0.028%-os (nagyjabol elhanyagolhato) jelenlete ha felelmelkedig 0.038%-ra, nem okozhatja mindazt amivel vádolva van. Plane ugy, hogy a foldtortenet soran sokkal, de sokkal magasabb volt a CO2 arány, es megis lehult oda ahol most vagyunk, es plane hogy mondjuk a Marson ugyanez a szazalek 95% felett van, es megsem megy soha fagypont fölé a homerseklet (igen, messzebb van a Naptol, igen egeszen masok a nyomasviszonyok, de akkor is), es sokminden mas miatt is.

De igazad van, mert most ugy nez ki hogy komolyan lebuktak.
Előzmény: Gavriel (44709)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.18 0 0 44708
Ez egy erdekes tema. Csak az a baj, hogy a mellekfoglalkozasomban is 10 orakat dolgozom, ugyogy nem jut idom a lenyegre, az erdemi vitara az Indexen. De erdekes (es szomoru esetenkent) megfigyelni , ahogy a trendek valtoznak es a hatast termeszetesen nem par evtizeddel a komoly asszimilacio utan, hanem kb. 100 ev mulva fogjuk latni. Ez a zsidosagra vonatkozik. Gavriel irt egy erdekes dolgot nemreg, hogy Izraelben az arabok mar nem szulnek annyit mint regebben, a modernizacio elerte oket is. Sosem gondoltam volna.
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.18 0 0 44707

Penztol fuggo. Mennyi jovedelem varhato az adott kutatastol. (Elnezest, most kicsit undorito dolgokrol fogok meselni. )Szoval egy study-ban egy jol ismert antibiotikum lodozisu valtozatat vizsgaltak sinusitisre. Mindezt azert mert Amerikaban rettegnek a legminimalisabb sebeszeti beavatkozastol is es inkabb probalkoznak a jelenlegi adag 3szorosaval, minthogy megpungaljak a sinust es leszivjak. Elismerem nem egy kellemes beavatkozas, raadasul tobbszor is meg kell csinalni, viszont effektiv. Na, lenyeg a lenyeg, a vizsgalatnak nem volt elofeltetele az elozetes es utolagos valadektenyesztes, csak a rtg-nek kellett pozitivnak lenni. De nem kellett a jellegzetes sinusitises folyadekvonalat sem produkalni, eleg volt egy megvastagodott nyalkahartya is hogy elmenjen "kronikus"-nak. Summa summarum, nem lett belole gyogyszer mert annyian fostak tole, hogy nem kapott engedelyt.

Ebbe a crap-be a gyogyszergyar beleolt egy vagon penzt mert teny, hogyha bejon nagyot lehetett volna kaszalni rajta.

Minden a penz korul forog. A goverment felvallalja az alapkutatasokat, ritka betegsegeket.

Előzmény: Mr Spock (44706)
Mr Spock Creative Commons License 2009.11.18 0 0 44706
A kutatasi penzeket meghatarozott celra adjak.

Gyakran komoly politikai hatterrel.
Gyakran eloiteletes tudomanyos hatterrel. Peldaul: szerinted ki merne manapsag penzt adni arra, hogy az 1947-es Roswell-i esetet kutassak? Akkor is (akkor sem), ha esetleg valami uj-szeru valami felmerulne.

A kutatasi penzek nagyon gyakran befolyasolva vannak public opinion, politikai hatter, stb. miatt. Lasd (mondjuk) az LSD kerdest. Az eloitelet mennyisege miatt ki merne penzt adni LSD kutatasra? Gondolj bele. Mindenki azt hinne, hogy az illeto meghibbant.
Tehat igazad van abban hogy a kutatasi penzeket meghatarozott celokra adjak, na dehat az hogy mi a meghatarozott cel az sok mindentol fugg.
Előzmény: Törölt nick (44704)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.17 0 0 44705
Bar mar a szabadsagnal tartanank Mumukam, addig meg hosszu rogos ut van hatra.
Előzmény: Mumu (44698)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.17 0 0 44704
A kutatasi penzeket meghatarozott celra adjak.
Előzmény: Mr Spock (44700)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.17 0 0 44703
Off-label barmit lehet hasznalni de most nem errol beszeltunk. Azt kerezted, hogy miert nem szponzoralnak tobb kutatast az LSD-vel. Ezt mar megvalaszoltam tolem telhetoen, nem tudok tobbet hozzatenni.
Előzmény: Mr Spock (44699)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.17 0 0 44702
Szivemre tettem a kezem. Az alkoholfogyasztas nem hiszem, hogy csokkent a prohibicio ota. Nyilvan volt egy atmeneti visszaeses, ami aztan szepen visszakuszott csak most mas folozi le a hasznot. Nagy visszaesest jelentene minden orszag gazdasaganak, ha megszunne az alkoholfogyasztas. Nemcsak az eladott italbol szarmazo jovedelem szunne meg, hanem sokan munkanelkul is maradnanak.
Előzmény: Mumu (44698)
Mumu Creative Commons License 2009.11.17 0 0 44701
sajnos nem tudok hozzaszolni..
Mr Spock Creative Commons License 2009.11.16 0 0 44700
A penzt a kutatasra nem az egyetemek adjak, nekik nincs. A NIH meg gyogyszergyarak adjak.

De utana az egyetem hatarozza el, hogy a penzbol Dr. Joe-nak vagy Dr. Jack-nek ad penzt, es hogy mire.

A double-blind study nem feltetele a kutatasnak,

Kemiai anyagok emberre valo hatasa eseten ugyan tenyleg nem egy feltetel, de annak hianya szamtalan esetben vezetett kontrazasra. Nem megyek bele a reszletekbe mert nem erdemes.

A 25 mcg-os dozis nyilvan mas hatast valt ki mint egy magasabb dozis, ez ertheto, nincs vita koztunk.

Duh.....hat ez az! Abszurd dozisokban minden karos, sőt halalos lehet. Probalj megenni egy kilo konyhasot. Rendezheted a temetesedet. Probalj bevenni egyszerre 100 digitaliszt (apro kicsi tablettak, szivgyogyszer, egyszerre befer a szadba). Tiz percen belul halott leszel. Szamtalan kozonseges, forgalomban levo kemiai anyag sokkal kisebb dozisokban karos, sőt halalos lehet. Tehat a tudatmodosito anyagok sem a karos hatasaik miatt illegalisak.
Előzmény: Törölt nick (44695)
Mr Spock Creative Commons License 2009.11.16 0 0 44699
Elolvastam a Marinolt es ezt talaltam:A cannabinoid dose-related “high” (easy laughing, elation and heightened awareness) has been reported by patients receiving MARINOL® in both the antiemetic (24%) and the lower dose appetite stimulant clinical trials (8%).

Nem veletlen, hogy csak rakos es AIDS-es betegeknek adjak es gondolom, hogy jol is johet nekik a 'high" effect.

Nemcsak rakos es AIDS-es betegeknek adjak. Arra van FDA approval. Ne keverd ossze a kettot. Mi szuleszek szinte minden nap hasznaljuk a terbutalint premature labor megallitasara, holott nincs ra FDA approval (asztmasoknak gyogyszer). Szinten minden napos hasznalatban van a Cytotec, ami nemhogy nem FDA approved, de a PDR szigoruan tiltja a hasznalatat terhesseg eseten (mert beindithatja a szulest!) es ez egy gyogyszer gyomorfekely kezelesere. Na de mi pont arra hasznaljuk (szules beinditasara). Es igy tovabb. Az FDA approval nem kotelez, csak tanacsol.

Reszegseg-kabitoszer, nem jo osszemosni, vagy egyikrol vagy masikrol beszelunk.

Nem kevesbe nem jo osszemosni, mint a tudatmodositast a "kabitas"-sal. Nagyon keves ugynevezett "kabitoszer" de facto kabit. De facto kabitast nagyjabol csak az opium szarmazekok ideznek elo (opium, morfium, heroin, oxycodon, hydrocodon).
Előzmény: Törölt nick (44694)
Mumu Creative Commons License 2009.11.16 0 0 44698
Julika,kezedet a szivedre: jobb lehetett a prohibicio alatt ? Ha jil jin a kis szabdsag,akakor szep idot !
Előzmény: Törölt nick (44696)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.15 0 0 44697
Hirdetem mindenkinek; most jo darabig nem leszek, evvegi hajra es csaladlatogatasok miatt. Ha valakinek megis nagy szuksege lenne orokbecsu velemenyemre Mumnal megvan az email-cimem. Idonkent azert be-benezek.
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.15 0 0 44696

Mumu, az alkoholarusitas sem szunt meg a dekriminalizacioval, a mai napig hatalmas bevetel, Reklamozzak, buzditanak a minel nagyobb alkoholfogyasztasra. Aki termel az profitot akar. Most hogy coloradoban legalis lett az "orvosi celu"marihuana, nyomatjak a reklamot orrba szajba es felirjak boldog-boldogtalannak. A dekriminalizalassal, a fogyasztas nem csokkenni, hanem noni fog.

Előzmény: Mumu (44689)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.15 0 0 44695
A penzt a kutatasra nem az egyetemek adjak, nekik nincs. A NIH meg  gyogyszergyarak adjak. A double-blind study nem feltetele a kutatasnak, szamtalan single-blind es open study letezik. Amire te gondolsz, ha jol ertem egy post marketing survay lenne? De egy nem marketed drug-al ami nem drug valoban fabol vaskarika lenne ilyesmit csinalni. A 25 mcg-os dozis nyilvan mas hatast valt ki mint egy magasabb dozis, ez ertheto, nincs vita koztunk.
Előzmény: Mr Spock (44693)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.15 0 0 44694

Elolvastam a Marinolt es ezt talaltam:A cannabinoid dose-related “high” (easy laughing, elation and heightened awareness) has been reported by patients receiving MARINOL® in both the antiemetic (24%) and the lower dose appetite stimulant clinical trials (8%). 

Nem veletlen, hogy csak rakos es AIDS-es betegeknek adjak es gondolom, hogy jol is johet nekik a 'high" effect.

Reszegseg-kabitoszer, nem jo osszemosni, vagy egyikrol vagy masikrol beszelunk.

Előzmény: Mr Spock (44690)
Mr Spock Creative Commons License 2009.11.15 0 0 44693
Rosszul tudod, kutatashoz nincs betiltva.

Tudom, tudom, Schedule I, elmeletileg hasznalhato kutatashoz. Csak mutass nekem egy intezmenyt, egyetemet, akarkit, aki hajlando penzt adni LSD kutatasra. Meg aztan az alap-problema: a double-blind study lehetetlen, tehat akarmilyen pozitiv eredmeny ennek hianyaban azonnal kontrazva lenne.

Nem kell szemelyesen megtapasztalnom az LSD hatasat, ahhoz, hogy tudjak rola.

Igy igaz. Jo statisztikak meggyozoek lennenek. Na de az sincs. Kizarolag a negativ eredmenyek tunnek fel, gondolom logikus es ertheto okokbol. Hanyan fognak szerinted valaszolni mai vilagban, akar egy kerdoiven hogy: "vett-e be valaha LSD-t es tapasztalt pozitiv hatast?" igennel. En nyiltan elismerem, igy, orszagon keresztul, fedonev alatt, na de még en is nemmel valaszolnek egy hivatalos akarmin.

Neked a "lokesterapia" segitett de nem gyozom ismetelni, ez te vagy, ez a te torteneted es legyel nagyon halas.

Halas is vagyok. Csakhogy az keltette fel az erdeklodesemet, es utana még egy evig "kiseltezgettem" LSD-vel. A 60-as evekben az 500-1000 mikrogrammos dozis volt a tipikus. Es annak a rendszeres szedese. Nekem amit te "lokesterapianak" nevezel, egy kb 25 mikrogrammos dozis volt beadva.
Előzmény: Törölt nick (44687)
Mr Spock Creative Commons License 2009.11.15 0 0 44692
A kultura, az elvarasok...es ez nem borszintol, hanem kizarolag kornyezettol es az adott kor elvarasaitol fugg.

Ezen el lehetne vitatkozni egy darabot, de passzolok. Probaltam a multban, senki nem ertett meg, miert lenne most kulonbozo.

Nem akarok atmenni zsidozasba de nezd meg mi tortent az elmult durvan szaz evben a zsido neppel. Kezdodott azzal, hogy "neked fiam ketszeresen kell teljesiteni!" es a gyerek teljesitett is. Egyik kivalosag a masik utan tunt fel, ki ebben-ki abban remekelt. Aztan jott a haboru, a szekularizacio, az asszimilacio es a "zsido geniusz" kezd eltunni.

Mondjuk kiirtottak a feluket, a masik felukkel az tortent amit irsz, foleg az asszimilacio es keveredes miatt. Mindegy. Eltunesrol igy sincs szo, a zsido Nobel dijasok, muveszek, politikusok, mas kiemelkedo szemelyisegek szazalekos aranya még igy is sokszorosa a 0.23%-nak, ami az elofordulasi arányuk a vilag atlagos nepessegei kozott, vagy akár a kb (kevesebb) mint 1%-nak, ami Europa+Amerika nepessege kozott.

Aztan itt vannak a vietnamiak, kinaiak. 100 evvel ezelott gyakorlatilag az egyetlen ami letezett naluk, az orokos haboruk a torzsek kozott, orszagok kozott es persze az opium minden mennyisegben. Aztan egyszer csak eljutottak az USA-ba es itt szarnyakat kaptak, a a legjobb tanulok kozott vannak minden iskolaban.

Na de nezd meg mi tortent Japanban, tortenik most Kinaban. Ott ugyannyi opium lehet mint akarmikor volt (nem tudom, nem ellenoriztem le). Amit nem veszel szamitasba az a tarsadalmi struktura. Kinaban is nagyjabol az ottani feudalista strukturabol csusztak at szocializmusba. Ide illesztem be a faluvegi tehetseges Kovacs Jozsi peldamat, remelem emlekszel ra. Ha nem, szoljal.

Afrikaba nem tudok beleszolni, halvany sejtelmem sincs rola mivel kabitottak magukat anno dazumal vagy most.

A Szahara alatti Afrikaban tudtommal az eghajlat/termeszeti korulmenyek nem engedik a tipikus masfajta kabitok termeszetes novekedeset (opium, hallucinogen gombak, marijuana, stb.). Tudtommal ott is az alkohol a tipikus. Na de.....elmeletileg miert ne tortenhetne ugyanaz mint tavolkeleten? Mert elmeletileg tortenhetne, ha csak errol lenne szo.

Előzmény: Törölt nick (44686)
Mr Spock Creative Commons License 2009.11.15 0 0 44691
Na, csak nem egyetertunk valamiben?

Okay, nagyon orulok. Csak most azert valaszolj a kerdesre is:

"Na de hany ilyen orszagot tudsz még felsorolni?"
Előzmény: Törölt nick (44685)
Mr Spock Creative Commons License 2009.11.15 0 0 44690
Nem tudom mi az a gyogyszer amirol irsz, annyit tudok, hogy a THC a fo hatoanyag ....

Pontosan. Na akkor ellenorizd le (Google, akarhol ahol akarod) a Marinol nevu gyogyszer hatoanyagat. De megspololom neked a faradsagot, ime az amerikai PDR-bol:

"Dronabinol, the active ingredient in MARINOL® (dronabinol) Capsules, is synthetic delta-9-tetrahydrocannabinol (delta-9-<b>THC</b>). Delta-9-tetrahydrocannabinol is also a naturally occurring component of Cannabis sativa L. (<b>Marijuana</b>). ". Egy masik meglepetes ugyanonnan: "MARINOL Capsules is one of the psychoactive compounds present in cannabis, and is abusable and controlled [Schedule III (CIII)] under the Controlled Substances Act". Schedule 3, tehat még csak nem is 2, mint Percodan, Percocet, Oxycontin, satobbi. Ugyanabban a kategoriaban van mint mondjuk a Tylenol 3 (Tylenol codeinnel).

Na vajon miert? Mert nincs orvosilag hasznos hatasa? Akarmilyen "jottment" haziorvos felirhatja. Dramatikus hatasarol egyszer gyozodtem meg szemelyesen. Fiatal no, tortenetesen az adott korhaz szuleszetenek a fonovere volt a paciensem terhessegbol kifolyolag. Valamikor a terhesseg elejen-kozepehez kozel, hirtelen hanyinger, hanyas, az egyetlen "off" tenyezo volt, hogy kesobben tortent mint tipikusan elofordul a terhessegben. Eloszor a szokasos 1, szokasos 2 gyogyszer, nem hatnak, a no egyre tobbet hány. Minden labor eredmeny, ultrahang negativ, kiveve a electrolyte egyensuly, ami a folyamatos hanyas miatt elkezd felborulni. Befektetem a korhazba, szokasos gyogyszer 3,4, nulla eredmennyel. Egy nap hivnak, szivritmus zavarok lepnek fel. Irany az ICU. A nő egyre rosszabbul van. Eszembe jut a Marinol, ami foleg hanyingerre van, de az FDA approval csak rakos es AIDS-es esetekre javasolja. Felhivom a gyarto kutato laborjat: milyen hatassal van terhessegre (mivel hivatalosan az van irva hogy "nem volt kutatva, ismeretlen).
A vezeto mondja hogy allatkiserletekben semmifele negativ hatast nem talaltak. Rendelek Marinolt. A korhaz vezetosege osszefut a rendelomben: "hogy adhatsz marijuanat egy terhes nonek". Mondom, ugy hogy ez igy legalis, es nem varom meg amig vagy a paciens, vagy a magzat meghal, mert az egvilagon semmi nem hat es most mar szivritmus zavarok is felleptek az electrolyte egyensuly fenntarthatatlansaga miatt. Huzavona, de a vegen kotelesek kovetni az orvos irott rendeleset (az enyemet). A legelso adag eltorli az osszes szimptomat, a no nem hany tobbet, minden tovabbi problema nelkul rendbejon. Még egy hetig hagyom a gyogyszeren, utana mar nem kell, problemanak vege van. Kesobb makkegeszseges gyereket megszul.

Volt alkalmam megfigyelni a marihuana hatasat gyereken, you don't want to know it.

Yes, I want to know it. Meg azt is, hogy mennyivel volt rosszabb mint tokreszeg gyerekek eseteben.
Előzmény: Törölt nick (44684)
Mumu Creative Commons License 2009.11.15 0 0 44689

Miert akarnam a roszak kozott egyaltalan valameiket?..ez nem erzelmi kerdes. Semmi prohibicio nem segit es soha nem  segitett..mostanaig csak azt probaltuk.. Neha az ellenkezoje jobb.

En a tomeges kriminlitast tartom figyelembe..az egyenyi tragediakat sajnos mar nem tudom..arra valok a szullok,a hozzatartozok, a civil szervezetek es az aldozat maga.. az elso idok kivetevel ,remelem ,nem lesz erdemes drogot termelni...megszunnek a terroristak fo jovedelm forrasai is.

Előzmény: Törölt nick (44688)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!