Keresés

Részletes keresés

tordaitibi Creative Commons License 2014.05.26 0 0 1876

Erre jártam, rég nem voltam.

Értelmetlen a vita a garanciáról.

Nekem 4kW Solyndra van (sajnos még a kisszobában, talán idén felkerül a tetőre).

Bárki utánanézhet, mekkora cég volt az usában. Űrtechnikai gyártósor, sok MW legyártott panel,

a bukására majdnem ráment a gyümölcs gyerek, a Barack Obama.

Ennek ellenére a gyár tönkrement. Azaz se szavatosság. Se garancia. Pedig mekkora cég volt.

Ergo értelmetlen vagdalkozni hogy 5. vagy 2. piacvezető cég megy tönkre 1-5-10-15 év múlva.

Részemről ennyi, tán nem nem járok messze az igazságtól.

És mégegy. Természetesen nem sírom vissza a múltat. De Nagymamám Sokol rádióját

meg tudták javítani 5 és 15 éves korában is. Ez a mai termékekről legyen napelem, tecso-gazdaságos

hidroforszivattyú, vagy bármi, nem mondható el.

Marad a bizakodás, hogy tényleg kibír 25 évet. Avagy 2 hónaposan szarrá töri egy durva jégeső, és egy

vitaponttal kevesebb lesz a fórumon.

Maradtam tisztelettel   444tibi

Előzmény: naox (1870)
naox Creative Commons License 2014.05.26 0 0 1875

Tudtommal -és cáfoljon meg valaki, aki jobban otthon van a kínai jogban- a védjegybitorlás egyszerűen NEM bűncselekmény. Szabálysértés, aminek a maximális büntetési tétele eddig kb.70k USD volt, mot ezt emelték talán 500k USD-re. Tehát aki védjegyet hamisít, az csak ezt a pénzt kockáztatja.

----

A téged ért veszteséget pedig neked kell peres úton behajtani. Légy őszinte: szerinted mekkora esélyed van európaiként egy kínai állami válallattal szemben pollgári jogi követelést érvényesíteni? Tényleg érdekel a véleményed.

(Persze azon túl, hogy "Ez lózung".)

Előzmény: ShaReRe (1872)
XRive Creative Commons License 2014.05.26 0 0 1874

Izé, nem lózung.

Kína akkor és csak akkor lép fel saját érdekszféráján (ebbe Kínán kívül beletartozik az afféle 'szemétlerakóként' és egyben gazdasági előretolt állásként üzemeltetett kínai emigráció is) belül külföldi jogok védelmében, ha a várható retorziók várhatóan komolyabb károkat okoznának, mint az amúgy várható haszon.

Ez a politika (szándékosan írok politikát!) a kínai gazdasági élet minden szintjén érvényesül.

Előzmény: ShaReRe (1872)
W_B Creative Commons License 2014.05.26 0 0 1873

"Attól még, hogy csinálják bűncselekmény és büntethető."

Persze, elvileg igen. A gyakorlatban nem.

Ha van egy szabadalmi, vagy más iparjogvédelmi oltalom alatt lévő terméked, és Kínában nekiállnak hamisítani, a maximum, amit el tudsz érni az az, hogy Magyarországon elkoboztathatod az oltalmat sértő terméket.

A kínai gyártó ellen nem tudsz érdemben fellépni.

Egy ottani ügyvédi irodát kellene megbíznod, hogy az ottani bíróságon indítson (és nyerjen meg) szabadalom (vagy védjegy) bitorlási pert.

Esélytelen, még nagy, tőkeerős vállalatoknak is.

Előzmény: ShaReRe (1871)
ShaReRe Creative Commons License 2014.05.26 0 0 1872

"...egy kommunista biróság előtt kéne az ellenségnek érvényesiteni egy "polgári" jogot."

Ez lózung.

"Szóval a kinai gyártó továbbra is olyan logo-t rak a termékre, amilyet kérsz."

Hogyne, de a felelősség a tiéd.

Az tény, hogy Kínában nem ismerik el a világ egyéb részein bejegyzett logókat, szóval minden márkának meg kell csinálnia a kínai bejegyzést is. Viszont ez sem időben, sem pénzben nem egy nagy dolog. Attól kezdve sikeresen védheted érdekeid.

Előzmény: naox (1868)
ShaReRe Creative Commons License 2014.05.26 0 0 1871

Attól még, hogy csinálják bűncselekmény és büntethető. Más kérdés, hogy kínai gyártó1 lehet, hogy inkább reklámnak gondolja azt, hogy kínai gyártó2 az ő termékét másolja és nem viszi bíróságra az ügyet. Viszont ha ebből minőségi problémái lesznek és piacot veszít nem szívbajos és megnyeri a pert.

Előzmény: W_B (1866)
naox Creative Commons License 2014.05.26 0 0 1870

"Dehogy előzik meg."

dehogynem.

Egy autó az első 10 évben max. fél évet tölt ténylegesen működéssel. Ezért az első tíz évi történések 1-1.5 év alatt jó hatékonysággal tesztelhetőek. Nem hiba nélkül (igen, vannak visszahívások). És ez a teszt a fejlesztés során meg is történik. Olyan dolgok, mint alvázvédelem, meg festések, burkolatok meg nem annyira innovatív technológiák, hogy ne lehetne a tartósságukat elfogadható pontossággal becsülni.

És mennyi is a garanciális idő?

1-3-max 7 év. Nem 25. (és igen, vannak tip-top 25 éves autók. De ez ugye nem jelenti azt, hogy a széthajtott suzukim is ennyit fog kibírni?)

------

A napelemek esetén az egész technológia rohadtra innovatív, fogalmunk sincs arról, hogy mi minden történhet a jövőben, és a cellák1 év (nem 10) alatt működnek fél évet: Senki, tényleg senki nem tudja, nem tudja kimérni, hogy mi történiik 20-25 év alatt.

------

Ez nem baj, ilyen egy új technológia. Normális, szokványos kockázat.

Csakhogy a csapból is ömlik a vaskos hazugság, és egy átlag felhasználó ma már nem is 20, de 30-50-100 éves élettartamokat vízionál. (Persze, különben nem venné meg...)

Urak! ez rohadtra nem reális. Egy 7 éves garanciát is kétkedve fogadnék, de ekkorákat csúsztatni tökéletesen fölösleges.

------

Most komolyan, ez az egész nevetséges hasonlítgatás az autókhoz is mire jó? MNIndenki, aki egy kicsit is elmélyült a technológiában tisztában van a problémákkal. Miért kell ezt letagadni, elmosni?

Igen, az autóknál a körültekintő vizsgálatok ellenére 2-3 év után is derülnek ki típushibák. Akkor mi a helyzet a cellákkal, tesztelés nélkül, 25 év távlatában? Na mi?

Előzmény: Krinyo (1869)
Krinyo Creative Commons License 2014.05.26 0 0 1869

Szó sincs róla. A szokásos 1-2-3 éves garanciákat megelőzik azok az öregitési kisérletek, amik alapján pontosan felmérhetőek a kockázatok.

Dehogy előzik meg. Ma már nincs erre idő. Ezért jönnek utána a sokmillió autót érintő visszahívások...

Előzmény: naox (1867)
naox Creative Commons License 2014.05.26 0 0 1868

"...ne felejtsük el, hogy kínában nem működik a védjegy-oltalom, tehát kínai gyártók termékeit simán hamisítja másik kínai gyártó. Ez ott nem is bűncselekmény."

Ez nem igaz.

---------------

Valóban, létezik a védjegy-oltalom intézménye, csak praktice nem működik. (most május 1-el szigoritottak amúgy, és a maximális birság összege az eddigi 70-ről 500ezer usd-ra emelkedett.)

De a bitorlás továbbra sem bcs, létezik a "jóhiszeműség" vélelme, és egy kommunista biróság előtt kéne az ellenségnek érvényesiteni egy "polgári" jogot.

Szóval a kinai gyártó továbbra is olyan logo-t rak a termékre, amilyet kérsz.

Előzmény: ShaReRe (1863)
naox Creative Commons License 2014.05.26 0 0 1867

"nnyi erővel értelmetlen szerinted egy új autótípusra, vagy bármilyen új műszaki eszközre vállalt garancia is"

Szó sincs róla. A szokásos 1-2-3 éves garanciákat megelőzik azok az öregitési kisérletek, amik alapján pontosan felmérhetőek a kockázatok. Másrészt egy autó az nem az idő 100%-ban megy, tehát egy pl. 7 éves kopást 1 év alatt simán le lehet modellezni. Harmadrészt egy autogyár esetén az új modell a teljes  forgalom csak kis szeletét teszi ki, tehát egy széleskörű visszahivásra a többi modell nyeresége fedezetet jelent. Negyedrészt egy autóban max 1-2 részegység hibásodik meg idő előtt, ami cserélhető (igy nem 100% a bukó), a napelem meg esetleg teljesen kuka tud lenni.

Szóval ez megint egy csúnya csúsztatás volt....

Előzmény: Krinyo (1864)
W_B Creative Commons License 2014.05.26 0 0 1866

"...ne felejtsük el, hogy kínában nem működik a védjegy-oltalom, tehát kínai gyártók termékeit simán hamisítja másik kínai gyártó. Ez ott nem is bűncselekmény."

Ez nem igaz."

Ezt miből gondolod / mire alapozod ?

Mert én többször tapasztaltam (más területen), hogy a kínai gyártók kínai terméket is hamisítanak.

Előzmény: ShaReRe (1863)
bananatree Creative Commons License 2014.05.26 0 0 1865

Kicsit szőrszálhasogatás lett a dologból...

naox-nak abban igaza van, hogy "élettartam" tényadatok nincsenek a jelenlegi technológiákkal gyártott eszközökről, hiszen azok alig pár évesek.

Becslések, kalkulációk vannak, amik alapján (de főleg marketing kényszerből) születnek "garancia"-vállalások.

(és van aki ezeket szinonímaként kezeli, van aki meg nem)

Szerintem ugyan nem szerencsés ezeket összekeverni, de nem is olyan nagy baj.

A lényeg, hogy ne ez alapján döntsön valaki :)

Krinyo Creative Commons License 2014.05.26 0 0 1864

Amit te követelsz egy gyártó sem tudja biztosítani semmilyen iparágban. Ennyi erővel értelmetlen szerinted egy új autótípusra, vagy bármilyen új műszaki eszközre vállalt garancia is, hiszen a valódi élettartamot senki sem tudja. Pedig ez a napelemek esetén sincs azért teljesen így...

Előzmény: naox (1862)
ShaReRe Creative Commons License 2014.05.26 0 0 1863

Ez nem igaz.

Előzmény: naox (1852)
naox Creative Commons License 2014.05.25 0 0 1862

ez egy --garancia--

Ez nem egy technikai dokumentum.Senki nem vonta kétségbe, hogy __létezik__ a gyártói garancia, csak annyit mondtam/tunk, hogy az egzaktul semmire nem jó. Pláne nem arra, hogy az alapján élettartamot becsüljünk.

Előzmény: Krinyo (1861)
Krinyo Creative Commons License 2014.05.25 0 0 1861
Előzmény: naox (1860)
naox Creative Commons License 2014.05.25 0 0 1860

"Kaptál linket gyártói adatlapokra, nem egyre."

kaptam? szerintem nem.

Konkretizáljuk. Melyik adatlap igazolja szerinted a 20+ éves élettartamot?

Előzmény: Hehe164 (1859)
Hehe164 Creative Commons License 2014.05.25 0 0 1859

"De én ilyet egyetlen egyet sem ismerek."

Aha.

Kaptál linket gyártói adatlapokra, nem egyre.

Még hallomásból sem tudtál ezekkel ellenkezőt írni.

Így részemről veled ennyi.

További szép napot.

Előzmény: naox (1858)
naox Creative Commons License 2014.05.25 0 0 1858

Az állítás az, hogy a cella 20+ évet kibír.

Azt, hogy ez az állítás nem igaz úgy tudnám igazolni, hogy cáfolom az állítás melletti bizonyítékokat.

De én ilyet egyetlen egyet sem ismerek. Ha te ismersz ilyet, légyszi linkeld be.

Előzmény: Hehe164 (1857)
Hehe164 Creative Commons License 2014.05.25 0 0 1857

Türelmes vagyok.

Megvárom hogy alátámaszd valamivel amit írsz.

Persze nem muszáj, de akkor részemről a témában egyedül maradtál.

Előzmény: naox (1856)
naox Creative Commons License 2014.05.25 0 0 1856

"a gyártó amelynek néhány év múlva a termékei bemondják az unalmast a piacon maradhat?"

kínában a gyárak (városméretű iszonyú falanszterek) az adott terméket sok-sok márkanéven gyártják. Te nem a gyártótól, hanem a külkereskedőtől vásárolsz. A "márkának" igazából nincs tulajdonosa. Ha egy termék hírneve befuccsol akkor ugyanaz a gyár más címkét ragaszt ugyanarra (vagy egy javított) a termékre, és ugyanaz a kereskedő ugyanannak az EUs nagykernek adja el.

Az a fajta hírnév, amit a sokszáz éves európai vállalatok kialakítottak nem igazán létezik kínában. Kulturálisan egyszerűen nem értik. Ez egy másik világ, más játékszabályok.

Előzmény: Hehe164 (1854)
naox Creative Commons License 2014.05.25 0 0 1855

"Kaptál érveket, de úgy írsz, mintha tegnap kezdték volna a napelembizniszt."

Én nem olvastam érveket. Az, hogy a cégeknek hírneve van (3-4 éve léteznek, az nem érv.)

"lehet az a véleményed hogy a mostani nagy kínai gyártók termékei nem érnek semmit"

semmi ilyet nem mondtam. Csak azt mondtam, hogy a 20 éves gyártói garancia nem ér semmit. Az egyszerűen egy ordas hazugság.

Ez még csak nem is technológiai kérdés. Ez sima gazdasági dolog.

1. Árulnak egy terméket, aminek nem ismert a várható élettartama. (Ez tudtommal természettudományos tény. Ha ismernénk az élettartamot, akkor a gyártó közölne erről adatot. Nem teszi.)

2. A gyártó 20-25 év garanciát vállal.

3. A vevő ezzel számolja a megtérülést, ettől piacképes a termék. (Lássuk be, 7 éves "garanciával" nem lehetne napelemet eladni.)

A jövő:

-ha a termék kibír 20+ évet, akkor mindenki jól járt, de ehhez a garanciának nincs köze.

-ha nem bír ki, akkor a garancia nem érvényesíthető, hisz egyrészt arra nincs semmiféle fedezet, másrészt egy kommunista ország félig állami gigavállalatával szemben se az európai kereskedő, se a magánszemély a jogát semmiféle fórumon nem fogja tudni érvényesíteni.

Ennyi.

--------------------

Vegyük észre:

a gyártó a garanciát (ami látjuk, hogy egy igazi vaskos hazugság) ahelyett adja, hogy elvégezné a tartóssági vizsgálatokat. Majd 10 év múlva azok is meglesznek, de most nincsenek.

Engem nem zavar az, ha nagyon innovatív terméket veszek, és ezzel kockáztatok. Nekem ez játék.

De az átlag vevő ezzel nincs tisztában.

Előzmény: Hehe164 (1854)
Hehe164 Creative Commons License 2014.05.25 0 0 1854

Egyelőre kínálati piac van.

Komolyan gondolod hogy az a gyártó amelynek néhány év múlva a termékei bemondják az unalmast a piacon maradhat?

Kaptál érveket, de úgy írsz, mintha tegnap kezdték volna a napelembizniszt.

Nyugodtan lehet az a véleményed hogy a mostani nagy kínai gyártók termékei nem érnek semmit, de ezt nem ártana alátámasztanod valamivel.

Előzmény: naox (1852)
bananatree Creative Commons License 2014.05.25 0 0 1853

:)

hogy megélénkült a fórum 

részemről:

én bírom a kínai cuccokat, szerintem az átlagnál gyakrabban vásárolok alibaba-n, aliexpress-en, dealextreme-n, tinydeal-en. De 20-30 éves távra nem onnan rendelnék :)

még ha egyébként van európai dealer, és rajta keresztül is töredékáron van:

http://www.ev-power.eu/index.php?cur=1&force_sid=74u6iaep8pcb7qv6qkiliffjf5&listorderby=oxvarminprice&listorder=desc&?cur=1&force_sid=74u6iaep8pcb7qv6qkiliffjf5&cl=alist&searchparam=&cnid=792

, akkor sem.

Pont ezért érdekelt volna, hogy Benq Solar milyen hírnévnek örvend.

Ismerem a monitorait, meg a telefonjait, azokat nagyjából középszerűnek titulálnám.

De egy német oldalon azt olvastam, hogy a Sunpower az egyik tulajdonosa, és állítólag a cellák ugyanott készülnek.

viszont a modulok már a cseheknél...

szóval nem tudom, mennyire nyerő a végeredmény.

a garancia szerintem egyébként nem több, mint marketingfogás ebben a "műfajban". Egyszerűen nem hiszem el, hogy bármit is érvényesíteni lehet. Még akár olyan neveknél se, mint a Bosch, vagy a Samsung, LG, stb. Ezek a gyártók lesznek 20 év múlva is, de egyrészt be kell bizonyítanod, hogy valóban specifikáción kívüli a modulod (biztosak lehetünk benne, hogy több szakértő fog vitatkozni már magán a mérés kivitelezésén is), másrészt ha egyértelműen szar is, akkor még azt is be kell bizonyítani, hogy nem a telepítés, vagy a használat módja okozta a hibáját. Itt kb. egymillió kapun tud menekülni a gyártó, ha akar.

Persze egy nagy név, nem biztos, hogy menekülni akar, de nekem nem lennének rózsaszín álmaim ezzel kapcsolatban.

naox Creative Commons License 2014.05.25 0 0 1852

"látott már >20 évnél idősebb működő napelemet"

amit a

-németek gyártottak

-kis szériában

-a tőlük megszokott igen kemény minőségellenőrzéssel

-drága nyersanyagokból

-és totálisan más technológiával, mint a mai celláké

-ja, és a napsugaras német igénybevételnek tették ki.

-----------------

és akkor ez bizonyítja, hogy

-a kínában

-tömegtermeléssel gyártott

-kínai minőségben

-a legolcsóbb anyagokból

-és egy sokkal érzékenyebb konstrukciót, mint a 20 éves német

-a magyar nyarak soxoros UV behatásának kitéve

is bírni fogja 20 évig?

Most komolyan, tudom, hogy mindenki erre a dologra hivatkozik, de ennek nem sok köze van a mai kínai cellák tartósságához.

A "failure-mode analysis" az egy komoly tudomány, nem lehet vagdalkozni. Ha idézel olyan (szak) cikket, ami mondjuk 20éves várható élettartammal számol, akkor esetleg lehet rajta érdemben vitatkozni.

------------------------

Ja, mégegy apróság.

Mindenki szeret arra hivatkozni, hogy valamit egy neves kínai gyártó gyárt. Azért azt ne felejtsük el, hogy kínában nem működik a védjegy-oltalom, tehát kínai gyártók termékeit simán hamisítja másik kínai gyártó. Ez ott nem is bűncselekmény.

Előzmény: dajtás (1851)
dajtás Creative Commons License 2014.05.25 0 0 1851

Idősebb kolléga látott már >20 évnél idősebb működő napelemet, csak a csatlakozás korróziója tett be neki, de egy új csatival mai napig üzemel. Van több ~20 éve üzemelő német napelemes rendszer, napelemek meglepően jók maradtak( kb 90% névleges teljesítmény), egyedül az inverterek hullottak ki mögülük.Teljesen független egyetemi kutatás volt erről a témáról.

Azért elmondhatnád, hogy mi tud elromlani egy 150-200um vastag Si cellán, mert a tapasztalat az, hogy a cella nagyon jól bírja, inkább a körítés megy tönkre(forrasztás, csatlakozók).

Normális gyártónál várható a hosszú élettartam, nevesincs dzsunka solar panelekkel lesz sok gond pár év múlva.

Előzmény: naox (1850)
naox Creative Commons License 2014.05.25 0 0 1850

"valószínűleg megbízhatunk a garanciavállalásában,"

A "valószínűleg" az nem garancia.

Az, ha a magyar forgalmazó pl. bankgaranciát, vagy biztosítást tesz mögé, az garancia. Ilyet nem tesz, nem véletlenül.

Érdemes lenne elfogadni, hogy olyan termékekről van szó, melyek először 1-2-3 éve készültek el, értelemszerűen pontosan ennyi ideig vizsgálták őket. Persze, ezek "öregítési" kísérletek, de 3 éves adatból nehéz 20 évre extrapolálni. El kéne fogadni, hogy maga a gyártó se tudja, hogy mennyi lesz a termékek élettartama.

(a linkedet meg hagyjuk. Egy kereskedelmi anyagot sikerült beidézned. A kereskedő meg fényezi a termékét, nincs ezzel semmi baj. Csak okos ember nem ebből tájékozódik.

A félvezetők élettartamát eléggé komoly eszközökkel vizsgálják, eléggé sokat tudunk róluk. És a 20+ év -a jelenlegi tudásunk alapján- bizony eléggé meredek állítás.)

(Vizsgáltam anno egy nem is olyan olcsó ledet. A gyártó hol 50, hol 100ezer órát garantált. Valójában a ledek 30%-a 8000 óra alatt elszállt.)

Előzmény: Krinyo (1849)
Krinyo Creative Commons License 2014.05.25 0 0 1849

Ha nem noname, huszadrangú gyártó termékével szereltetsz, bízhatsz a gyári garanciában. Fordulhatsz az európai képviselethez, ha gond van. A Hanwha SolarOne pl. az ötödik legnagyobb gyártó, valószínűleg megbízhatunk a garanciavállalásában, ahogyan a Sharpéban, vagy más termékek esetén sem kérdőjelezzük meg mondjuk a Samsung, LG, Apple, stb. garivállalását...

A várható élettartamról meg ennyit:

Meddig működik egy napelemes rendszer?

A napelemes rendszerek átlagosan tervezett élettartama 20-25 év szokott lenni: ennyi időre (20 évre) szólnak a betáplálási támogatások a legtöbb európai országban, és a bankok is általában 20 évvel számolnak üzleti tervekben nagyobb erőműveknél. A húsz évet tehát[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Előzmény: naox (1848)
naox Creative Commons License 2014.05.25 0 0 1848

Bírom az ilyen kamu szövegeket:

egy kínai gyártó garantálja a 20+ éves megfelelőéget.

Ha nem jön be, akkor ki fog fizetni? Kitől fogja kérni a magyar vevő a pénzt? A kínai fogyvéd hatósághoz, vagy a kínai bírósághoz fog fordulni?

Egy ismeretlen, 20+ éves távlatban sose tesztelt termékre garanciát max. biztosító adhatna (nem teszi, nem véletlenül). Ha a gyártó teszi, az gazdasági értelemben egyszerűen kamu.

------

Ha nem csak a gyártók prospektusait olvasgatnátok, hanem független vizsgálatokat is, akkor tisztában lennétek azzal, hogy a 20 év bizony eléggé illuzórikus akár a széleredetű vibráció hatását, akár a hősokkot tekintjük, nem is beszélve a másodlagos minőségű szerkezeti anyagok UV állóságáról.

Előzmény: Krinyo (1847)
Krinyo Creative Commons License 2014.05.25 0 0 1847

A 10-12 éves teljeskörű, 25-éves legalább 80%-sos teljesítménygari ma már teljesen általános, minden gyártó vállalja. A 87% kifejezetten jó, a Hanwha paneleimre 82% van.

Ma már minden panel pluszos szórású, szóval nem lesz csoda, ha ennél kisebb lesz a teljesítményvesztés. Múltkor olvastam egy cikket német felmérésről, ott már vannak 20 éves panelek, 90% felett ment az összes és inverterekből is voltak típusok, amiket 20 év után sem kellett még cserélni. Persze olyan is, amit már 3x...

Előzmény: naox (1845)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!