A jelenlegi modern fizika több mint 100 éves. Ma már inkább gátja, mint segítője a tudomány fejlődésnek. Szükség van tehát egy új fizikára. De milyen is lesz ez az új fizika? Erre keressük a választ.
szuperfizikus, akármelyik középiskolás normál (tehát nem fakultációs) diák munkássága felülmúlja a tiedet.
Semmit nem számítottál még ki életedben, diszkalkuliás vagy.
Az elemi képleteket, vektorábrákat is csak nézed, de nem látod. Ezt te úgy oldod meg a szerepjátékodban, hogy "túlbecsülik a matematika jelentőségét" fizikában.
Például ott vannak iszugyi formulái a felsőbb matematika apparátusával. Erre te felszólítod: "magyarázd el, mit jelentenek ezek a jelölések."
szuperfizikus, ezzel még a te szerepjáték-koncepciódban is groteszk, röhejes vagy.
Jó pár éve az ELTE-n kutatgattam és kapcsolatba kerültem a Fizika-Kémia tanszék stb.
szuperfizikus, te szerencsétlen flótás ... ilyen tanszék nincs sehol, csak a te mesevilágodban.
Fizikai kémia van, és annak "Fizikai Kémiai tanszéke". Ami a kémiát fizikai aspektusokból megközelítő ága, illetve az oktatásban egyfajta alapozó diszciplina hozzá.
Megint böngészgetted a netet, mint légy a kupacot, és ráakadtál valamire, amiről gőzöd sincs.
Ezzel mindig beégsz, ha "felidézni akarsz" sosem volt életképeket a te "egyetemi éveidből".
Általános iskolád van szuperfizikus, és nem több. Logikai készségeid fejlődése megrekedt, neked ez egy természetadta korlátod. Ezt általában az alanyok is felismerik magukban. Te is tisztában vagy vele, csak nem tudsz parancsolni önmagadnak, frusztrált maradtál. A hazudozó önámítást választottad, a topiklátogatók szórakoztatására.
Ha visszatekintünk a tudomány történetére, akkor azt látjuk, hogy a fizika fejlődése sohasem volt töretlen. Mindig voltak benne válságok, amelyek ideig-óráig megakasztották a fejlődést.
A válságok akkor következtek be, amikor olyan megfigyelések és kísérleti tények kerültek napvilágra, amelyek már nem voltak besuvaszthatók a régi elméletekbe. Persze a régi fizika hívei mindig megpróbálták az új tényeket is belegyömöszölni a régi elméletbe, de egy idő után már nem lehetett.
Ilyenkor új elméletnek kellett jönnie, amely választ adott azokra a problémákra is, amelyekre a régi már nem tudott. Ha ez bekövetkezett, akkor a fizika ugrásszerű fejlődésnek indult és többnyire a fejlődés hosszan tartó volt.
Jelenleg is válságban van a fizika, de persze a régi fizika hívei nem ismerik el ezt a ciklikusságot és a válságot sem. Ők hisznek a töretlen fejlődésben.
Ezzel kapcsolatban had meséljem el egy régebbi személyes élményemet.
Jó pár éve az ELTE-n kutatgattam és kapcsolatba kerültem a Fizika-Kémia tanszék egy idős tanárával, aki elmesélte azt a vitát amely éppen a töretlen fejlődés és a ciklikus fejlődés témájában zajlott két neves professzor között több, kb. 70 évvel ezelőtt.
A vita egyik résztvevője Novobátzky Károly volt, ő képviselte a fizika folyamatos és töretlen fejlődését. A történetet elmesélő idős tanár szerint Novobátzky Károly még be is mutatta, hogy a fejlődés szerinte folyamatos, ahogyan az ember sétál. És ezt be is mutatta, sétálva a szobában.
A vita másik résztvevője Jánossy Lajos volt, aki a ciklikus, válságokkal és ugrásszerű fejlődéssel tarkított fizika híve volt. Ő is bemutatta, hogy hogyan képzeli ezt el, és páros lábbal nagy ugrásokat mutatott be a szobában.
Szerintem Jánossy-nak volt igaza.
Ma is válságot él át a fizika, amely hamarosan véget ér, és kezdődik az ugrásszerű fejlődési szakasz.
"Alapos alatt én rendes kísérletekre és helytálló matekra alapított elmélet építését értem!"
Hahaha! És nem szakad rád a plafon! Rendes kísérletek? Egy darab hibásan végrehajtott, általad sohasem megismételt, viszont rengetegszer megcáfolt kísérleted van.
Egy ilyen megállapítás csak akkor érne valamit, ha más mondaná rólad. Hogy te ezt vén fejjel se érted, s gyermeteg naivitással dicsérgeted itt magad, az a betegséged legbiztosabb tünete.
Persze igazán sajnállak, hogy nem akad senki, aki értékelne, így kénytelen vagy folyton magadat magasztalni.
A tudományban nincs olyan, hogy visszafordíthatatlan. A tudomány fontos jellemzője, hogy képes kijavítani magát. Éppen ezt tesszük, nem?
A fizika története hosszú fejlődési szakaszokból és rövid válságokból áll. Minden válság után jön a fejlődés. Az újat akarók harcolnak a begyepesedett agyúakkal. Ez mindig is így volt a tudomány történetében. Nekünk szerencsénk van, mert éppen egy válság idején élünk és így egyedülálló lehetőségünk van a fizika megújítására és fejlődési pályára állítására.
Csak nem azokat kellene vadmarháznod, akik még esetleg segítségedre lehetnek.