Biztos jópáran vannak, akik b.sznak befizetni az összes adófélét.És akkor mi van? Ugyanolyan nyugodtan alszanak, ugyanúgy nincs csatornájuk illetve útjuk, illetve közvilágitásuk.Vagyis végülis a reális helyzetük nem jobb.Viszont egy csomó pénzük megmarad.Viszont én a hülye becsületes pógár, aki befizet mindent, mennyivel kapok többet cserébe? Megéri egyszerűen becsületesnek lenni? Szerinted a putrikba ahol még télen is mezitláb szaladgálnak a kölkök, elmegy bárki is és számonkéri rajtuk, hogy miért is nem fizettek vagy 5féle adót? Nem. Én ha nem fizetném be, biztos jönne a 600 felszólitás, stb. Viszont hiába vagyok ilyen mintamókus, ugyanúgy semmit nem kapok érte.
Viszont annak idején, amikor a telkeket megvették, a telek ára mellé kellett közművesitési dijat is fizetni, ezt a szomszéd néni is egyszer szóvátette a Juniorban.Tehát már akkor 1x lenyúztak a rókákról egy bőrt.Most meg minden évben csak más néven több bőrt nyúznak le.De új bőrt sose kapsz érte.
Tényleg igaza van egy ismerősömnek, aki szerint a világ nagy része az ilyen becsületes munkába járó kis hülyékből él, mint pl. én. Akik minden eltűrnek, ugyankkor mindent szépen határidőre kifizetnek, gyűjtögetnek, spórolgatnak, aztán ugyanúgy meghalnak, mint a fele ennyire becsületes emberek.Csak a fél életüket gyomorgörccsel élik le. Lásd tücsök és a hangya.
Nekem legalább az az előnyöm megvan, hogy 5 perc alatt JÁRDÁN ! lesétálhatok az épülő központunkba. Ezen közben csak kétszer kell sáros földúton átkelni......
Akkor meg tényleg azt kéne csinálni, mint amit valahol olvastam.Egyszerűen szabotálni kéne az adók befizetését.Mind a gjműadó, mind a telekadó, épitményadó befizetését. Mert ebből a háromféle adónemből évi több utcát lehetne akár mart aszfalttal rendezni.
Mert én az esetek 90 %-ában (hacsak el nem felejtem) mindig mindent befizetek. Nade ha egyszer az adózott szintiszta jövedelmemből veszek akár autót, akár házat (az illetékekkel, áfával, mindennel együtt), akkor miért is kell nekem pl. a házadót fizetnem? Mi történik az én kis évi 20ezer forintomból? Illetve az elmúlt kb. 8 évi cca 150 ezer forintomból?Plusz a többévi kocsiadóból, telekadóból, illetve annak idején a kommunális adóból? Én kb. az elmúlt nem túl sok év alatt cirka félmilkót fizettem be az önkormányzatnak az adókból (iparűzési adót is idefizetem ugye).Nos személy szerint ha azt a pénzt inkább a saját bankszámlámon gyűjtögettem volna, akkor most azonnal tudnék a lakhelyemen utat csinálni. De igy mit kaptam érte, én személy szerint (mert vegyük azt, hogy egy ronda önző dög vagyok)?
Annak idején 10 évig kellett fizetni évi 4 ezer forint "viz-érdekeltségi hozzájárulást". Akkor nem értettem, hogy ezt mire is fizetem.Viszont amikor a vizet köttetük be, a Felső utcában kiadták a befizetett össz. 40 ezerről az igazolást, és annyival csökkent a vizbekötés hivatalos dija.Tehát 10 évig használták ugyan a pénzemet, de amikor szükségem volt rá, le is csökkentették vele a költségeimet. Vagyis visszakaptam, igaz, hogy mindenféle kamat nélkül, de legalább annyit visszaforgattak nekem.
Ha épittetek egy utat, vaj'h bemehetek az önkormihoz, hogy nézzék meg, itt az összes 7-8 év alatt befizetett adócsekk, ennyi és ennyi összeg, na ezt én most kérem jóváirni, hamár egyszer közterületet "fejlesztek".
Sajnálom, hogy egyre dühösebb vagyok. De annyira bánt, hogy immáron 2 hete az új helyen lakom, imádom, mert gyönyörű, nyugalmas, dehát... ha pl. a ti útépitésre várásotokat nézem, akkor tök kilátástalan a helyzet arra, hogy itt valaha is változzanak a dolgok.És ez olyan sz.r. Szeretsz valahol lakni (a hiányosságok ellenére is), de a mindennapjaidban az az idő amit a házon kivül (pl. közlekedéssel) töltesz csak bosszúsággal tölt el.Legalább annyira, mint téged a hamutartók hiánya.
Mert itt nem is a konkrét hiányról van már szó, hanem a tehetetlenségről, a be nem tartatható játékszabályokról.
Ja, és mint látjuk a csatornázás nem old meg semmit. Nálunk már évek óta kész a csatorna, ha egyszermegcsinálná valaki tisztességesen az utcát, nem kéne már felbontani semmi miatt.
De nem csinálja.
A murvázás -kicsit jobban átgondolva- nem megoldás, mert az utcában elég nagy hegyek/völgyek vannak, az utca teteje kb. 5 méterrel feljebb van, mint a legmélyebb része. És ráadásul még a mező fele is lejt az egész utca. Tehát az özönviz előbb-utóbb csúnyán elbánna a murvával.
Csatornázás: nem tudom mikor kezdik.De az nyilvánvalóak tűnik, hogy a város belsejéből fognak kifele haladni a peremrészek felé.És mivel mi a legszélső utca vagyunk, igyhát csatornázás szvsz kb. 10 é múlva ér el hozzánk :-)
Még ha minden egyes telket megvennének és beépitenék, a forgalom akkor is csak az odaköltözők számával nőne meg.Mivel mint irtam az előbb ez parkváros legszélső utcája sóskút felé.Vagyis ebbe az utcába már csak a célforgalom (lakók) közlekednek.Vagy aki eltévedt. Ha meg valaki 120-al fog szágoldozni, azt én saját hatáskörben elrendezem.Azért nem fogok segitésget kérni, legfeljebb 1-2 kétesebb múltú távoli ismerőstől...
Hát, igen, nagyon is meg tudlak érteni. Igazán jó tanácsot nehezen tudnék adni.
Reménykedjünk, hogy előbb, vagy utóbb egy tehetős ember vásárol ott ingatlant és mérgében lemurváztatja az utat. Ez alapnak kiváló, ettől még csatornázni is lehet, azután a távoli jövőben még aszfalt is kerülhet. Akkor viszont jönnek az új panaszok, oda az utca csendessége, robognak az autók 120-al, életveszély az utcára kilépni, stb. Általános recept. Utána a fekvőrendőr, először illegálisan, majd pereskedés a leszakadt futómű miatt, majd legális fekvőrendőr. Rengeteg eset példázza.
Az a baj, hogy pl. a mi utcánk hivatalosan még mindig üdülőövezet. Ami a telkek felére igaz is, viszont a telkek másik felén azért több éve állandó jelleggel laknak az emberek.Föként idősek, nekik valszeg sose lesz pénzük sem útra sem másra.Ezért még a lakásbiztositásunk is 50%-nyi pótdijjal lett megkötve.Ilyenkor azért furcsállom, hogy pl. az önkormányzat kiadja az épitési engedélyt családi házra.Egy üdülőtelken.Tudom, hogy most épp magam ellen beszélek, de ha az önkormi tudja, hogy az ott üdülőövezet (az ahhoz tartozó infrastruktúrával), akkor csak "üdülő" jellegű házakra kéne kiadjon épitési engedélyt.Vagy átminősiteni lakóövezetté, mert parkváros javarésze már állandóan lakott övezet. Sőt egyre több a többlakásos társasház, ahol nyilván nem üdülnek az emberek. És akárhogy is spekulációs céllal veszik meg a telkeket, meg épitenek többlakásos házakat, azért olyat nem láttam,hogy az épittető akár mondjuk az utat is megcsinálta volna. Abban már nyilván nincs biznisz.Én az önkormi helyében a társasházakra is csak úgy adnék ki épitési engedélyt, ha az párosulna az út kiépitésével, illetve az esetleg meglevő út feljavitásával.Mert azért gondolom ez befelérne egy épitési cég költségvetésébe, legfeljebb kicsit kevesebbet kaszálnának.Nem hiszem, hogy ez kivitelezhetetlen lenne.
"Mi viszont gyalog 5 percre vagyunk a központtól"
Látod látod, 5 perc alatt én legfeljebb az utca végéig jutnék el gyalog, már ha nekivágnék :-) Persze azt akkor is tudtuk már, amikor belevágtunk az épitkezésbe.Csak igy hogy ottlakunk és napi probléma a sárbirkózás, igy azért problémásabbak a mindennapok. Ezért mondom, hogy nem ingyér kéne az út, fizetnék én érte, ha partnerre lelnék.Mert azért nem hiszem, hogy csak úgy nekiállnék a nulla szakértelmemmel utat csináltatni, nyilvánvalóan feketén szerzett alapanyagból, munkadij, kivitelezői felelősségvállalás , stb nélkül, aztán még meg is veregetnék érte a vállamat :-)
" Aki atérképről lesétál telekvásárláskor, az számoljon ezzel a nehézséggel"
Már többször megirtam, de most még1x megirom: ezt a telket mi NEM VETTÜK, hanem örököltük.És mivel a cca 15 milliónyi lehetőségünkből Pesten zöldövezetben legfeljebb egérlyukat kaptunk volna, igyhát mégiscsak az itteni épitkezésbe vágtunk bele.Amit tulképpen a mai napig nem bántam meg, mert az utcában levő csend/béke és nyugalom mindennel felér.
A mellettünk levő telek árát én is megkérdeztem, de már két éve is 6 millióért adták volna.Ezt azért szorozd be 6 telekkel.Ennyi hitelt én az életben nem vagyok hajlandó felvenni.Ne gondold, hogy itt olyan olcsón adják a telkeket.Egyébként meg ha valaha is lenne ennyi felesleges lóvém, hát beépiteni eszem ágában se lenne a telkeket.Legfeljebb egy állatmenhely, vagy mini-kertészet erejéig.
Viszont van egy jelentős különbség Parkváros széle, és miközöttünk : az ott csak az utóbbi években lett lakóövezet, a telkek döntő részét még olcsón vették, mint nyaralót. Ennek megfelelő volt az infrastruktúra, s sajnos mára sem lett jobb. Mi viszont gyalog 5 percre vagyunk a központtól, ahol a 30-as évek óta családi házak állnak. (a szomszéd ház is 70 éves) Három emberöltő kevés volt hozzá, hogy normális körülményeink legyenek. Kb. hat éve elkészült a csatorna (nem kevés önerőből, mely csak részben volt leírható a házadóból), már "csak" az út hiányozna. Arra viszont hiába várunk. még önerős ajánlattal sem keresett meg minket senki az önkoritól.
Teljesen tisztában vagyok a lehetőségekkel, én sem (nagyon nem ) dúskálok az anyagiakban. Viszont tudom, hogy eszméletlenül megy a környéken a telekfelvásárlás, spekulációs céllal. Ettől függetlenül, akinek módjában áll hitelt felvenni, azzal ezek a dolgok megoldhatók, annak minden következményével, természetesen.
Viszont az is igaz, hogy az ingatlanfejlesztés első lépcsője a megközelíthetőség biztosítása, s talán a legtöbbet is dobja az áron (persze a közművelkkel együtt), tehát a jelenlegi tulajnak érdeke lenne. Persze lehet, hogy ott sincs pénz. Ekkor is szóba jöhet a hitel.
Persze nem kellene az önkormi helyett eladósodnunk, de hát ez egy ilyen önkormányzat. Erre várni egy élet programja lehet. De az igazság az, hogy az önkormit nem lehet ebben a kérdésben ciklusokra bontani. Ez egy régi eredetű, és nagyon hosszú idő alatt orvosolható probléma.
"Az, mondjuk világos, hogy az önkormi nem fog utat építeni se itt, se máshol a városban,"
Szerintem meg igenis kell neki ! Ahogy óvodát, bölcsödét, iskolát is kell neki üzemeltetni. Meg csatornázni is kell neki ! Meg általában biztosítani kell neki a város élhetővé tételét.
Azt el tudom fogadni, hogy momentán nincs rá pénze, de minden erővel a források felkutatásán kell fáradoznia, és mihelyst megtalálta, csinálnia kell.
A mi utcánk is gyalázatos. Csupa nyugdíjas lakik benne. saját erőből 500 métert meg nem tudok megcsinálni.
Ja, annak idején mi is vágyva néztük a miénk melletti két üres telket, hogy milyen jó lenne legalább az egyiket... (az egyik ráadásul a valamikori EREDETI telkünk leválasztott része)
Aztán az egyszer 4-5 milla (akkor még csak ennyibe kerültek!) kiadása helyett inkább felvettünk 4,5 mila bankkölcsönt, hogy meg tudjuk venni ezt az egyet házzal...
Aztán, ha volt is valami kis pénzünk azóta, azt sem a telek biznicbe fektettük, hanem a házba: garázs, kerítés, szigetelés, és a barátnőm definíciója szerint, a családi ház, ahol soha nem érnek véget a dolgok, azaz, még látok jó pár mire költsk a pénzt ötletet, míg mielőtt befektethetném azt a rengeteg pénzünket...
Tény, hogy aki errefelé költözik, azért teszi, mert "ennyire fussa", de, az ember mindig reménykedik, hogy az önkormi felfedezi, hogy a valaha volt üdülőövezete immár lakóövezet, és egyszer, ha nem is rapid módon, de itt is elkezdődik valami a lakhatási engedélyek kiadásán kívül...
Az, mondjuk világos, hogy az önkormi nem fog utat építeni se itt, se máshol a városban, talán a nagyon forgalamasok kivételével, de, vmlyen összefogás félét (civil kezdeményezés) + garanciát + kivitelező igazgatása és terv összefogás vállalhatna egy ilyen projektért...
De, sok helyen valóbannem is út kéne először,hanem csatorna és árokrendszer, ahová a víz el tud folyni, mert hiába javítgatják az Iparost minden tél végén, ha ott zúdul alá egész Parkváros esővize, és mossa alá / ki a burkolatot. Nálunk is csinos Dunácska csörgedezik olvadáskor meg esőzéskor a kapunk előtt, pedig nálunk még úgy-ahogy egyenes a terep...
A helyedben én is felvásárolnék gyorsan pártucat ma még nem túl értékes (darabonként mindössze 8-10 milliós) telket. Csak azt áruld el, hogy az én zsebemből ezt hogy tudnád megtenni!? :o)) (Tartok tőle, babydevil sem áll jobban így egy építkezés vége felé...)
Miért nem megy? Aki atérképről lesétál telekvásárláskor, az számoljon ezzel a nehézséggel. De, elképzelhető, hogy a bekerítetlen ingatlanok értékesítésre várnak. Nyilván nem mindegy, milyen áron. Ha rossz az út, bagóért megy el, ha jó, irány a csillagos ég. Ezt talán meg lehet értetni a telektulajdonosokkal. Néhány tízezer invesztícióval százezres növekményt érhetnek el. Én Babydevil, a helyedben felvásárolnám most, ilyen állapotban a telkeket, majd hitelt kérnék akár tőlem, vagy a BB Banktól, feljavítanám a képet, azután gyorsan értékesíteném. Az áthidaló hitelek éppen erre valók. Lehet megtoldanám a házak megépítésével is a kicsi kis projektet.
Hát ez így nehéz ügy: 1. Lakossági erőből ilyen foghíjasan aligha megy. 2. Önkormányzati pénzből? Ha belegondolsz, az önkormányzat a szűkös erőforrások és az óriási igény, szükséglet, hiány mellett logikusan oda csoportosítja (kellene hogy csoportosítsa) a kevés erőforrást, ahol relatíve sok érdi lakos közlekedési gondját oldja meg. Ha a Ti utcátokban sok a lakatlan telek, üdülő-telek, akkor az aligha esik ebbe a körbe.
Képeket! Képeket! Légyszi! :o))
Mindig keresek Érdről nagy felbontású légifelvételeket, a házunk környékéről viszont még nem találtam. Pedig én is kíváncsi vagyok, mi látszik belőle fentről. Vagy menjek fel Veletek fényképezőgéppel, és lőjek magamnak Érdet, ha akarok? :o))
Én hobbyból vitorlázórepülö pilóta tanonc vagyok, a férjem pedig oktató (meg nemzeti rekorder). Úgyhogy mi magunk repülünk.Van a klubunkban egy motoros vitorlázórepülőgép, amivel még ilyen rosszabb időben is bárhova el lehet jutni. És mivel én a bokatörésem miatt egész évben nem tudtam repülni, hát már nagyon kiéheztem egy kis repkedésre.Az meg hogy most a házunkat is meg tudtm nézni, hát az volt a hab a tortán.Ha tényleg érdekel a repülés, akkor szivesen elviszünk repülni vagy ezzel a motoros vitorlával, vagy vitorlázórepülővel tavasszal.Csak irj egy mélt.Cs Gézát is vitte már repülni az uram, szerintem tetszett neki is, csak szegény barátnője fagyott meg félig.
Ha van valami kérdésed, akkor nyugodtan irj, csak szerintem inkább az érdiek klubja helyen, ne offoljuk itt szét a topicot :-)
Ha megkapjuk a lakhatási engedélyt, akkor a banktól kapunk még 1 milkót, tehát lesz 300 ezrem.Bár a következő 3 hónapban havi 180 ezer törlesztőrészletünk lesz, tehát lehet, hogy az a pénz már előre el lesz költve :-( De: a másik gond, hogy tényleg kell még egy autót vennünk, mert én nem vagyok hajlandó a bem tértől 1,5 km-t felgyalogolni, pláne igy télen, sötétben, kóbor kutyák közt, nyakig sárban, illetve esetleg jégben.Nekem ez a nyári többműtétes bokatörés elég tanulságos volt ahhoz, hogy féltsem a nyomorult kis életemet, egészségemet. Szóval kell még egy autó ahhoz, hogy a busztól hazajussak.Merthogy most pl.kénytelen vagyok a férjemet megvárni amig végez (este 8 óra körül) és csak aztán indulunk haza.Szóval ez is egy dilemma, hogy mit csináljunk a maradék egy millióból? Épitsek utat X Ft-ért, (amiért esetleg még meg is büntethetnek, merthogy nem szabályos, nincs engedélyeztetve, stb...) vagy vegyek egy kocsit, hogy önállóan is tudjak közlekedni, vagy esetleg vegyünk bútort a házba? Szóval ennyi mindenre nem lezs elég az a pénz sajna.A jelenlegi kocsink szervizelése pedig igy is eléggé költséges...Tavaszra asszem valami tengelycserét irányoztak elő, már nem is kérdeztem mennyibe fog kerülni.
Lehet, hogy inkább várok egy kicsit, mert végülis nyáron-száraz időben járható az út.Hátha költözik oda még valaki, akivel társulhatnék útépitésre.
A Bem téri gödör az tényleg szörnyű. Én mindig próbálok behúzódni az út közepére, ha ott járok és tócsa van, de ha szemből valakinek épp akkor jut eszébe index nélkül bevágni, hogy ő bizony beáll balra... Akkor bizony előfordul, hogy én is rendezek egy kisebb zuhanyt, bármennyire nem szeretném. :o(
De ott amúgy is egy krimi, ahogy a buszmegálló van. Vagy ahogy a busz megáll. Totális szabálysértés, ugyanis ott záróvonal és járda között áll meg úgy, hogy nincs egy sáv szabadon a hátuljánál. És ha kikerülöm, és szemből belémjön valaki, még én lennék a hunyó. Persze a KRESZ szerint sokminden van, ami kötelező, kivéve maga a közlekedés...
Hát... Nem jó a helyzet, az biztos. De számolj utána, hogy ki tudsz-e gazdálkodni tavasszal-nyáron kb. 300 eFt-ot, és akkor 6-8 évre megoldódott a probléma durvább része, vagy az alatt a 6-8 év alatt kifizetsz 60-80 eFt-ot évente az autódra pluszban. Semmiképp nem irigyellek ezért, de a számítás alapja kb. így nézhet ki.
Nem szokásom piros lámpákon átszáguldani még akkor s eha amugy sehol senki.De az emberi hülyeséget nem birom, márpedig ennek az az oka.És az hagyján hogy piros, de hosszu percekig az(vagyis volt mostanában nem jártsm arra).
> Nálam a bölcsi/ovi/suli kérdés még nem aktuális :-(
Majd az lesz. Semmi gond! Ha még ma este nekilátsz, akkor a leendő csemetéd már élvezheti a 2006-ban elérkező, tejjel - mézzel folyó Kánaánt.( Lásd: érdiek klubja, városunk felelős vezetőjének tájékoztatója: két lakópark, két ovi, sőt, lehet, hogy a Darukezelő u-ban még iskola is lesz addigra) (Apropó: a tejjel-mézzel folyó kánaán nem az én kifejezésem, valakitől eltanultam. Találd ki, kitől :-))
Addig meg kuss mindenkinek, akinek nem tetszik, kotródjon el ebből a városból. Kb ezt szűrtem le a nem is oly régi eszmecserékből. (félreértések elkerülése végett: utóbbi gondolatot nem a város vezetése, hanem néhány topiktárs sugallta, bizonyára a szolidaritás és az összefogás jegyében)
Szerény magánvéleményem az, hogy az utcádban először is a víz elvezetését kellene megoldani. Hogy hogyan, és merre, azt ne kérdezd tőlem, nem tudom. Viszont, amíg az esővíz megáll egy helyen, addig oda hiába építesz bármilyen utat, akár murvából akár aszfaltból, rövid idő alatt tönkre fog menni.
A Bem téren, a Törökbálinti út - Iparos út sarkán minden egyes esőzéskor megáll a víz. Egy rettentő tócsa lesz ott, sok mindenkit nem zavar, csak azt, aki át akar menni a zebrán a közeli iskolába, meg akit az autók lefröcskölnek, mert nem tudnak mit tenni.
Az elmúlt 30 év óta ott van az a pocsolya. Vízelvezető árok a szemközti oldalon, csatornanyílás a pocsolya szélén. Nézd meg, ha nem hiszed. Az utóbbi 30 évben annyi történt, hogy az M7-es busz megállóját onnan, a sarokról előrébb helyezték, így legalább a buszra nem a pocsolyán keresztül kell felszállni. (Tudom, húzzak el, ha nem tetszik. Vagy legyek lokálpatrióta és szedjek szemetet, majd attól megoldódik minden.)
egyébként pedig szilveszterkor én petárdázás helyett repültem egy rettenetesen jót, végre megnéztem a házunkat a levegőből is. Érdnek ez a része egyébként gyönyörű, nem is gondoltam volna pl. hogy a levendulás ilyen nagy.Kár hogy a mezőn nagyon sok szemét van eldobálva.
És a levegőből tényleg baromi jól látszanak a sittkupacok, meghogy éppen hol égették a szemetet :-)
De ne röhögjetek ki, a legelső navigációs pontjaim az utak voltak :-) Ahogy megláttam az utcánk sarát, rögvest rájöttem, hogy hol vagyunk:-) szóval navigálni azért jó volt a földút...:-(
Viszont nem kis büszkeséggel kijelenthetem, hogy fentről is gyönyörű a házunk !!!
Köszi, legalább most már tudom, hogy melyik kerülethez tartozunk:-)
Tényleg kritikus állapotú egy kis csapadék után az utca.A gázművek átvevő embere pl. egyszerűen kijelentette, hogy ő ide többet nem jön vissza (pedig szép nagy sok lóerős kocsival gyött), szintén a gázműveseket 3 napig hiába vártam, hogy hozzák a gázórát, nem sikerült bejutniuk az utcába.Az, hogy mi módon lett gázóránk, hát hadd ne mondjam.A gáztűzhelyeseket, akik beüzemelték a tűzhelyemet (illetve ezáltal érvényesitették a garanciát) több nappal kellett elhalasztani, mert a suzukival először az ónos eső miatt akadtak el (már valahol a fuvaros utca környékén), majd a sártenger miatt. Persze ez is nekem került sokba, hogy én "üzemeltem" be a tűzhelyemet, és ők, mint a gyári garancia érvényesitői utólag hajlandók voltak megnézni a tüzhelyet, illetve érvényesiteni még igy is a garanciát.
Pont az ónos eső, aztán meg a 2 napi sima eső után gondolkodtam el rajta, hogy tán még a mentő sem birna ide bejönni, ha valami baj van (tudván a mentőautók állapotát is). Ha felénk jársz (valszeg a házunkra is ráismersz?-) ) hát nézd meg az utcánkat, vagy nézd meg a házunk előtti részt, illetve a kertünket. A kertbe gyakorlatilag úgy birtunk beállni (merthogy kinn sem merem hagyni a kocsit), hogy a szikláig "kikaparta" a kocsi kereke a földet és azon már megtapadt annyira, hogy legalább a kertaput be tudtuk csukni. Bár ez már az én egyéni szoc. problémám.Eddig nem akartam betonozott kocsifejárót látni a kertben, mondván, hogy minél több zöld legyen, ha már 1x kert.Mára már odáig jutottunk, hogy terasz és lépcső burkolata alá fűtéscsövek lesznek kiépitve, tavasszal pedig ahogy ez első jóidő engedi, rögvest csinálunk kocsibeálló csikot a kertbe. Mert ahogy most feltúrtuk azt a ház előtti utcarészt+a kertet, hát az ocsmány.Dehát nem birtunk többedszerre sem beállni.
Szóval ha valaki mer arra jönni kocsival (gyalog végképp nem ajánlott) hát szemmel láthatóak az állapotok.Csatornázás pedig még jópár év, gondolom egyébként is belülről fognak felénk kifelé haladni, nem pedig forditva.Viszont addig nem lehet ilyen állapotok közt közlekedni.