Keresés

Részletes keresés

pancho Creative Commons License 2000.03.22 0 0 243
Ha lehet, külső támogatóként vagy pártoló tagként (esetleg tanácsadóként, az még úgyse voltam) részt vennék én is.
Mindjárt egy észrevétellel: a betűszókban a kettős betűk minden tagja is nagybetű, tehát helyesen MNYTE, és nem MNyTE.
Javaslom a kiváló címkét nem megtervezni, olyan honlap úgyse lesz, ami elnyerje, mert ha más nem, sajtóhiba mindenhol előfordul.
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.03.22 0 0 242
Akkor gratula! Aba Sámuelek jelentkezését várom! :-)

Én most el, hatra(-vakra?) vissza (franciaóra), addig hajrá, Egylet!

Szab

Előzmény: retix (241)
retix Creative Commons License 2000.03.22 0 0 241
Csak úgy ripsz-ropsz. :-)
Épp ráérek egy kicsit.
Csak az abc miatt, Aba Sámuel, ha belép, meg fog előzni.
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.03.22 0 0 240
retix!

Ezt a honlapot csak így (ahogy Fábry mondaná: séróból) hipp-hopp? Szerintem Te erre már készültél egy ideje! :-)))

Remélem, a sort csak az ábécé miatt vezetem...

Szab

Előzmény: retix (239)
retix Creative Commons License 2000.03.22 0 0 239
Vurugya: Nem, nem veszünk be! Hüje. :-)
Már vagyunk hárman. Az ikon csak terv, addig is, amíg.
Itt majd nekiállunk dolgozni, jó sokat!

Há Esz: Pontosan azért 9001. :-)
És pont a nyüzsi a lényeg. Húzzuk, húzzuk, jön a kisegér, és pont azzal a kis erővel együtt fogjuk a répát kihúzni! (Tyányuli, tyányuli, no nye vütyányuli...)

Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.03.22 0 0 238
Kedves Vurugya!

Üdvözlünk a tagok között (ugye nem baj, kedves retix, hogy itten nyüzsizek?)! A 9001 alighanem az ISO 9001-től (minőségtanúsítás) kölcsönzött.

A másodiknál alighanem hekkelni kell! :-)

Szab

Előzmény: vurugya (237)
vurugya Creative Commons License 2000.03.22 0 0 237
Hát ez zseniális!!!!
Én is szívesen beszállok, ha bevesztek - természetesen ingyen.
Valami ilyesmire gondoltam én is, csak ennél aktívabb (kommandó) szerepkörben. (Tevékenységként én testületileg küldött e-mailben akartam volna webmestereknél és közszemlére kitett cuccok szerzőinél reklamálni. De a két tevékenység együtt - az lenne az igazi.)
Ha már tag lennék, azt írnám, hogy kicsit nagyok az emblémák, bár a másodiknál kérdés az is, hogyan lahatne valakit rávenni, hogy befűzze a honlapjára.
És mi az a 9001?
retix, az első néhány pontodban leírtak is jó előjelek, bárcsak eredménye lenne:)

felvillanyozott vurugya

retix Creative Commons License 2000.03.22 0 0 236
Jobb szeretek közkatona lenni, mert ha elnök vagyok, mindig csak mehetek tárgyalni, és soha nem olvashatok web-oldalakat! :-)
Meg egyébként sem todom a mozgószabályt.
Egy egyesület megalapításához 10 fő kell.
Név szerint:

Hatvani Szabolcs
retix

Még hiányzik legalább 8.

Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.03.22 0 0 235
Kedves retix!

Jó! Viszont ilyenkor is nagy marad a T?

Megnéztem: nyugodtan maradhat, példa: Hazafias Népfront - HNF.

Javaslom, hogy Te legyél a... tényleg, hogy hívják az egyesület vezetőjét? Legyél elnök! :-)

Szab

Előzmény: retix (233)
retix Creative Commons License 2000.03.22 0 0 234
Ettől meg lehet rettegni! :-)
retix Creative Commons License 2000.03.22 0 0 233
Tájékoztató a
Magyar Nyelvhelyesség-tanúsító Egyesület
megalapításáról

Megalakultunk.
A téma igyekszik a felsorolt szempontoknak megfelelően elnyerni a minőségtanúsítványt. Valami ilyesmit:

Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.03.22 0 0 232
Kedves retix!

Rám számíthatsz, béremet vatikáni valutában is elfogadom... :-)

Esetleg javaslat a névre: Nyelvhelyességet Tanúsító Egyesület (az, hogy magyar, úgyis kiderül a nevéből). Méginkább esetleg: Magyar Nyelvhelyesség-tanúsító Egyesület.

Szab

Előzmény: retix (231)
retix Creative Commons License 2000.03.22 0 0 231
vurugya!
És mi lenne az a helyesírási kommandó? Hogyan képzeled (szervezeti felépítés, szponzorok; vagy csak meghekkeljük a hibás oldalakat? Mondjuk én a hekknél jobban szeretem a tonhalat. :-))
Na de komolyan:

1.
Már említettem alább, hogy el kell érni azt, hogy pl. a támogatók ne adjanak pénzt olyan lapoknak vagy intézménynek web-es oldalakhoz, amelyek nem tartják be a szabályokat, vagyis amelyeket még olvasni is szörnyű (horribile lectu).

2.
Ezt pedig úgy lehetne mérni - és itt a MTA-nak volna feladata, de ha nem vállalja, ld. a 3. pontot! -, hogy lennének helyesírást auditáló szervezetek, tehát lehetne kérni azt (a kérést a weblap-tulajdonos intézné a bizottsághoz), hogy ellenőrizzék egy bizonyos intervallumban az oldalaikat helyesítási szempontból, majd azt minősítő tanúsítványt állítsanak ki.

3.
Az MTA-ra nem számíthatunk, mert G.F. elsősorban az akadémia legitimizációjára, a K+F hangzatos magához ragadására törekszik, + szeretne közt. elnök lenni. :-)

4.
Legjobb a népi kezdeményezés.
4.1.
Javaslom, hogy hozzuk létre a Magyar Nyelvhelyességi Tanúsító Egyesületet [MNyTE_2000] (majd ha beválik, Rt.-vé alakulunk, és jól meggazdagodunk). Kezdhetjük ténykedésünket azzal, hogy az egyesület nevét ellenőrizzük, mindenféle mozgószabályokra figyelemmel. :-P

4.2.
Az egyesület 1. célja, hogy az interneten megjelenő oldalakat helyesírási szempontból ellenőrzi, azokat minősíti, és erről tanúsítványt állít ki. (MNyTE_9001) A "kiváló" "jó" minősítésű logónkat a megrendelők feltüntethetik oldalukon.

4.3.
Az egyesület 2. célja, hogy elérje: azok a honlapok, amelyek/amik nem rendelkeznek minőségtanúsítvánnyal, ne kapjanak támogatást (pl. a Soros Alapítványnál, NKA-nál stb).

4.4.
Ehhez kérem szíves hozzászólásotokat, valamint jelentkezést a MNyTE munkájában való részvételre. Fizetés megegyezés szerint (egyezzünk meg abban, hogy jogi személlyé válásunkig nincs pénz. :-)

És akkor kezdjünk munkához. Még vannak ötleteim. :-)

vurugya Creative Commons License 2000.03.22 0 0 230
A hogyok tudom,hogy jók, csak vannak, akik mindent túl akarnak nyelvészkedni. Megjelent erről egy könyv is, az a címe, hogy nyelvi babonák.
(És tudom, hogy a füzet kockás:)
vurugya
vurugya Creative Commons License 2000.03.22 0 0 229
Szab, már utánanéztem, tényleg lebeszélték ott. Bocsánat.
Mit szóltatok a helyesírási kommandóhoz?
pszeudovurugya
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.03.22 0 0 228
Vurugya!

Azt a hibát már az elején tisztázták (persze, ha igényesebbek lettek volna, nyithattak volna a jó címmel egyet azonnal, a régit meg töröltetni (sok embernek fel sem tűnt volna a címbéli változás :-( )), a hogyaid meg teljesen rendben vannak...

Szab

Előzmény: vurugya (227)
vurugya Creative Commons License 2000.03.22 0 0 227
Van egy topik, melynek címe "idióta helyiségnevek", de ott nem helyiségek, hanem helységek neveiről beszélgetnek...
Pl. ez durva.
És az nem számít ennyire csúfnak, hogy éssel kezdem, vagy hogy a számlavezető pénzintézet változását hogy írom. (Két vesszőtlen hogy, bár egyik nem kötőszóként!)
vurugya
retix Creative Commons License 2000.03.22 0 0 226
Kedveseim, mondom ezt mint topiknyitó nagymama (de gondolom, ebből úgy képzem tovább, hogy topiknyitónagymama-tisztelet; de kerülendő); már párszor mondtuk, én is, más is, hogy nem az ellen van kifogásunk, hogy mondjuk itt a Tasztalban helytelenül írunk, néha éppen szójátékból, humorból, kicsit pongyolaságból.
Arról ment a vita - tkp. vita nem is volt -, hogy a HIVATALOS, hangsúlyozom, A_HIVATALOS_HONLAPOKON miért nem figyelnek arra oda, hogy a magyar helyesírás és nyelvhelyesség vagy esetleg megfelelő stílus szabályainak/előírásainak megfeleljenek a készítők? Persze juthattunk arra is, hogy nincs is meg bennük a gondolat, hogy hibásan írnak. És ez a szomorú.
Megkapott az a beírás, amelyet valaki Kassáknak tulajdonított, hogy "még nem tettem át helyesírásba". Erről az jut eszembe, mintha mondjuk megtanulok vezetni, táblák stb. jelentését elsajátítom, de csak akkor tartom be, amikor meglátok mondjuk egy rendőrt, egyébként nem ibdexelek soha, átszáguldozom a zebrán, a hidakon baloldat megyek stb. Ugye, hogy ez sem volna ildomos?
Ugyancsak gond van a nyelvi stílusszintek megválastásával. Mert ide ugyan felírhatnám, hogy "Nyelvhelyesség? B*szok rá!", talán el is viselnék az olvasók, bár tudom, hogy hrlyesen esetleg -om a vége. De a hivatalos honlapomon mégis "Nem érdekel, nem veszem figyelembe" kifejezést használnám. Némelyik oldal olyan, mintha a kocsmában mesélnék el... Vagy megint csak túl finomkodó vagyok?

A szabályzatok azért jó, ha vannak, mert legalábbis segítenek a vitás kérdések nagy részének eldöntésében. Tkp. Nyelvhelyességi FAQ/GYIK, hisz ott sincs mindenre válasz, de bővíthető. Most gondoljuk el, mi volna nélkülük? Akkor biztosan az erősebb kutya, khm, nem veszi figyelembe...

Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.03.22 0 0 225
Kedves Kollégák!

Szerintem ha van szótár a neten, ha nincs, ez a topic attól még nagyszerűen működhet, hiszen sok olyan dolgot próbálunk itt megvitatni és kisütni, amelyeket egy helyesírási-nyelvhelyességi vagy bármilyen szótárnak nem kell tartalmaznia. Leginkább egy olyan szabályzatra lenne szükség, ami iránymutatást adna konkrét esetekre is (a jelenleg hatályosban persze sok ilyen van, de mi valahogy mindig megtaláljuk a gyenge pontokat...).

Szab

Tova Szilárd Creative Commons License 2000.03.22 0 0 224
Előzmény: Tova Szilárd (223)
Tova Szilárd Creative Commons License 2000.03.22 0 0 223
Ebben a nagy wazmegelésben már meg sem merek szólalni -- de talán az alábbi hivatkozás miatt nem bunkóz le senki:
www.scriptum.hu
pancho Creative Commons License 2000.03.22 0 0 222
1. süllyedjen, rövid ü
2. Miféle majomságokról beszélsz? Másrészt nyugodtan kirakhatod a magánhangzókat is a szavakban.
3. Szerintem ilyen ökörséget nem tennének, ugyanis ha az adatbázist megveszed és fölpakolod a winchesterre, akkor is ilyen baromi nagy lesz, viszont vidáman másolható. Míg maga a GIB keretprogram valóban kb. 3 MB telepítve. A méret inkább a mindenféle indexelésektől nő meg, amelyek a keresést gyorsítják.
Szóval ez a csizmatörlés talán inkább rád értendő.
Előzmény: http (221)
http Creative Commons License 2000.03.22 0 0 221
Kedves Pancho törzstárs, valamint Mindnyájunk!

A GIB-szótárak CD-n másolásvédelmi okokból vannak föltunningolva Borzsztó-megabájtra. Az Országh kéziszótár 2 Mb-on fér el Windows-alapún (Pascal 7.0). Hidd el, én már csak tudom. Jó vastag könyv. A biblia szoftveres tömörítés nélkül 5 Mb (txt. formátumban). Pont ennyi txt. formátumban a Shakespeare összes.

Vedd le a gumicsizmád, vagy töröld le, mielőtt belépsz. Én nem azért pofázok itt a hlysrs tncsd sztrrl, hogy te szakmailag majomságokat mondj.

Hanem azért, hogy e topic nevéhez méltón: legyen a magyar neten. Ezért ímélezek, ügyködök, hogy nézzenek már ide mások is. Illetékesek.

Én azért fogtam vissza magam, mert úgy érzem, nem érdemli meg ez a topic, hogy elsűllyedjen. Vagy sűllyedjen, ha lesz szótár.
Üdvözlettel mindenkinek: http

Előzmény: pancho (219)
Fravasi Creative Commons License 2000.03.22 0 0 220
topic cimre reagalva: sajna tenyleg nem tudom...neha jo lenne, de neha meg jo igy olvasni a szovegeket...egyszeruen hozza tartoznak....
en mar vizsgaztam nyelvmuvelesbol + neha elkapom a kossuthon a nyelvmuvelo musorokat, de ott neha a hideg fut vegig a hatamon, s a nyelvmuvelesi vitaforumon is rajta vagyok.. (persze nem a neten)
de most miert ne irhatnam kisbetuvel a mondat elejet, mikor ez itt igy megy??? -tisztelet a kivetelnek-...tudom kenyelmi szempont...-sokszor erre hivatkoznak, de a Deme L. hangsulyozasi versenyetol szabalyosan idegbajt kapok...(miert kellene nekem nyakkendoben kerdeznem a koldust, hogy miert lett azza, aki most jelenleg??????
pancho Creative Commons License 2000.03.22 0 0 219
http:

szájber magyarul = kiber (kicsit régebbn létező előtag, mint amióta az Internet "jóvoltából" a "szájberszpész" kezd elterjedni. A kibernetika (szábernetix) több száz éves magyar szó, igaz, a hajózásból, de ugyanaz a tő.

"Most mi a lófasz van a netes helyesírási szótárral? (A 'fasz' szó relevanciájáról, helyénvalóságáról már szólottam alant.)"
De a ló szóéról még nem... :-)

Mellesleg valószínűleg azért nincs fenn helyesírási szótár, mert az adatbázisa kurva nagy (>100 MB), még a GIB-es helyesírási szabályzat esetében is, ha jól emlékszem, pedig annál van egy sokkal bővebb (szógyűjtemény) is.

vurugya:

http régi trágár már itt, mégis él a topic.
Néha meg épp építő ő is.

vurugya Creative Commons License 2000.03.22 0 0 218
Úgy érzem, ha egy topikot bekedvencelek, és megjelenek rajta, az hamarosan megszűnik... Mitől van ez, átok ül rajtam?
Mert holnap reggel szerintem mindenki megijed http-től és nyit egy új topikot...
vurugyaféleség
http Creative Commons License 2000.03.22 0 0 217
MINDENKINEK!

Nem pofázini! (STOP!) Helyesírási szótárt varázsolni a netre! (STOP!) Az Mtéá, meg mennyen a picsába. Ha van hlysrs szótár a neten, akkor meg én mennyek a picsába.
Retix (retix)! Topic-gazda! Mi a a topic címe? Hát persze, hogy kell hejesírás a neten. Mindenek előtt egy szótár. Akrvaltbe!
Itt mindenki hülye?

http Creative Commons License 2000.03.22 0 0 216
Köszi a bókot!
Most mi a lófasz van a netes helyesírási szótárral? (A 'fasz' szó relevanciájáról, helyénvalóságáról már szólottam alant.)
Nem engem pocskondiázni. Szótárt a netre! Izibe. Nehogymán én dörögjek oda. Van itt nyelvész bőviben. Értékorientált is....
Előzmény: vurugya (215)
vurugya Creative Commons License 2000.03.22 0 0 215
http, bravó!
Szívesen látunk a kecskerímek topikjában, letarolnád a babérokat!

Kényelmetlenül feszengek
mint képernyőn top-ikon
én csak most tévedtem ide
van béke e topikon?

vrgy

http Creative Commons License 2000.03.21 0 0 214
Hát ily hüjén fejesztem ki magam. Hol a szótár? Hol dörgessek kaput?
Mert kell! Nem nekimenni a pór- és bölcsnépnek, hanem jó szótárt adni nekik.
Bősz toronyülők! Léhűtők.

Miféle MTA - Földrajzi nevek Bizottsága?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!