Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Ne haragudjatok, hogy csak úgy berobbanok ide, de nagyon sok net-es cikk van, és ezek grafikonok, becslések. Na meg amennyi cég...
Kérdésem az volna, hogy érdemes-e sokkal nagyobb/ több energiát előállítani, mint amennyire szükségem van, azaz bolt-e egy 20 kW-os rendszert kiépítettnem, és eladnom?
Minap installáltak nálam egy napelemes rendszert, akkor prímán el is indult (hűvös időben), de nem járattam, csak 2 órát, mert még az eon nem vette át (készre van jelentve). Ma mondom, elindítom, nézzük hogy megy. Erre inverteren zöld led villog és kiírja, waiting sun. Oszt semmi. Ez inverter hiba lehet? A bekötésnél nem hinném, hogy probléma van, bár ki tudja. Vagy ma túl meleg volt, tán hajnalban jobb indítani?
5 éve lett telepítve és akkor a 2100W-os inverter még 500e-nél is többe került. most bezzeg szart se ér. 5kW-os inverter az OLX-en 360e Ft. 200e-ért meg van 3000W-os inverter is. szóval ha el is tudnám adni a 2100W-os inverterem 160e-ért akkor is 200eFt-al kellene pótolni. Szóval egyszerűbb egy másikat venni mellé mint lecserélni a régit egy újra. Persze csak ha lehet 2 db-ot a hálózatra kötni.
A youtube-on van az az olcsó kínai hálózatra tápláló Power Grid tie inverter melyből többet is rákötöttek a hálózatra.
1 fázis van a házba vezetve. 2 db. invertert lehet a hálózatra kötve visszatáplálni, vagy el kell adjam a 2100W-os inverter és nagyobbat venni ha bővíteni akarom én is 4600Wp-osra a napelem mezőmet?
"A felszólitást megelőző időszakra pedig a gyártó nem marasztalható el."
Ó, dehogynem! A kínaiak imádnak mindenféle indokkal pénzt kiszedni a másikból. Kicsit hasonlít a mentalitás az amerikaira, hogy "sue the hell out of you"...
"Ha bizonyítod, hogy neked ebből pedig igenis károd származott és közben le is volt védve a terméked, pert nyerhetsz."
pert nyerhetsz, kártéritést nem kapsz. Ez a gondatlan elkövetés lényege.
Tehát ő gyárthatja és árulhatja a te védett termékedet egészen addig, amig ennek a beszüntetésére te nem szólitod fel. A felszólitást megelőző időszakra pedig a gyártó nem marasztalható el.
"Diktatúra az van, de über kapitalista."
Azt elfogadom, hogy a kinai kommunizmus nehezen hasonlitható mondjuk a hazaihoz. De azért a "kapitalizmus" fogalmát ne tágitsuk ennyire...
Persze, lehetséges pert nyerni. Segítettem már magyarnak itt, de akkor ők voltak a bénák, mert a hamisított cucchoz ragaszkodtak :) A kínaiak szabadkoztak, hogy bocs de ezt már nem gyárthatják és kínáltak minden egyéb, sztem tökéletesen elfogadható megoldást, de a magyar inkább volt nyakas, mint okos.
???megfelelő? biztos vagy ebben? Ismétlem: hivatkozhatsz arra, hogy gondatlanságból követted el a bitorlást, és akkor nincs bünti.
"ha jogsérelem ért és ez elég nagy érvágásként is jelentkezik megéri a pereskedés"
??? szerinted (és tényleg érdekel a véleményed) a kommunista kínában mennyi az esélye annak, hogy pert nyerj egy olyan cégóriással szemben, ami (esetleg részben) állami?
"Arcvesztés elkerülése fontos a kínaiaknak nagyon."
Milyen arc? Ne vicceljünk már. Arcvesztésről max. presztízsmárkák esetén lehet beszélni.
"Védelem alatt levő terméken azt kell érteni, hogy Kínában is levédetted."
Csak zárójelben; nem feltétlenül így van.
Ha szabadalmi oltalmad van az EU-ra, és az USÁra, attól még Kínában gyárthatják, de nem hozhatják be az EU-ba, és az USÁba.
Mindegy, a hozzászólásom arra vonatkozott, amikor érvényes oltalmad van Kínában is; ilyenkor is szinte lehetetlen sikeresen jogorvoslatot nyerni egy kínai szabadalom(/védjegy)bitorlóval szemben.
Az elvi lehetősége megvan, de még ha az ottani bíróság meg is állapítja a szabadalom(/védjegy)bitorlást, sok sikert kívánok az ottani polgári perhez.
Esélytelen.
De ha van ezirányú tapasztalatod, akkor oszd meg !
Nem a külföldi jognak kell megfelelni, hanem a kínainak. Bármilyen furcsa, de létezik. Mivel elég sokat "ütötték" már őket hamis márkák miatt a kínaiak is meghozták a megfelelő törvényeiket, amiket a bíróságokon alkalmaznak is. Senki sem szeret pereskedni, de ha jogsérelem ért és ez elég nagy érvágásként is jelentkezik megéri a pereskedés. Arcvesztés elkerülése fontos a kínaiaknak nagyon.
Jegeso, villamcsapas, stb. ellen ved a biztositas. En belerakattam a lakasbiztositasba amennyit lehetett, kb. felhavi aramdijat meger evente nekem a mostanaban meghulyult idojarast elnezve.