Déltájban megijedtem, hogy megint elromlik az idő - és ezúttal az én lelkemen fog száradni: kitettem ugyanis két üveg kovászos uborkát a napra, mire rögtön gomolyfelhők kezdtek gyülekezni. Szerencsére valahova elgomolyogtak, most nincs több az égen, mint néhány rózsaszín pamacs nyugat felé, és egy nagyon sovány Hold.
Nálunk Dél-Békésben, közvetlenül a Román határ mellett izgalmasan alakult csapadék szempontjából az idei tavasz+nyárelő. Márciusban egy mm nem sok, annyi sem esett, ilyenre nálam jóval öregebbek sen emlékeznek...másból sem állt az estém, mint hogy locsoltam, locsoltam. Aztán most meg 24 óra alatt esett szeszélyes területi eloszlásban 50-75 mm !!! Az én kertemben 51mm-t mértem, vagyis 61 köbméter víz zúdult a kertemre - és ezt minden gond nélkül felvette a talaj. Az alsó rétegekben azonban még most is piszok nagy vízhiány lehet.
Fotóztam, de az első kockák rosszak lesznek, nem a szokott gép volt nálam, és elszúrtam. Utólag kiderült megvolt a tornádó tölcsér is, sőt valahol talaj is ért. A 4-es út mentén jött fel pestig, lőrincen felszívódott a tölcsér, nos ebben az állapotában fotóztam a felhőt. A max. csapadék intenzítás 1200 mm/h volt!
Az ember soha nem tudhatja (sőt, tudhassa!), hogy ez tényleg pesszimizmus, vagy a leendő áremelés ravasz előkészítése. A mezőgazdaság számára csak egy csapás van, ami ennél is nagyobb: a nem várt jó termés! Sok éve hallottuk (még egy korábbi átkosban), de azóta sem fér a fejünkbe: vajon miért nem várták? (-:)
Az idő viszont kétségkívül pocsék. Mikor hazajöttem, csak szemerkélt, a felhők is vékonyabbnak tűntek. Láttam, hogy minden cserépalj színültig van vízzel, gondoltam, ha eláll az eső kiöntözgetem őket. Aztán elkezdett szakadni...
Vannak olyan vészmadarak, akik mindig vészt kiáltanak, nekik sosincs jó idő. Pedig most ez az eső úgy kellett, mint 1 falat kenyér! Hétvégén füvet nyírva alig láttam a portól, iszonyú szárazság volt a sok szél miatt Veszprémben, ma esett rendesen, de még hol vagyunk a soktól!!! Most is esik, íme itt látható.
Jó kis esők vannak felénk. Ráadásul milyen beszélgetésnek vagyok ma akaratlan fültanúja? - Amit nem vitt el az aszály, az most ki fog rohadni.
- Remélem túlzott ez a pesszimizmus, szólok közbe.
Le lettem azonnal torkollva.
Örülök, hogy lemaradtam. Egy kolléganőm mesélte, hogy hazafelé jövet az Üllői út külső végénél vad zápor, jégeső kapta el őket, kidőlt fákat és villanyoszlopot láttak.
A XI. kerületetben este érdekes sötétségek látszottak Pest felől, néha villámfények dörgés nélkül, de semmi egyéb. Most kicsit esőfoltos az aszfalt. Mi volt Pesten? Már hiradó sincs.
Miről maradtál le...
Az "miniciklon" középontja volt a csúcs. kb 1km átmérőjű kör alakú fal volt a közepe, ahol alig volt felhő, és szemmel láthatóan sebesen forgott akörül!!! Épphogy nem volt tölcsér!!! Aztán ritka nagy csapadékok, ritka erős kifutó széllel. Alig várom már a híradásokat.
XVII. kerület jelenti: egész nap vékony fátyol volt az égen, igazi napsütés nem volt, de a hősugarak átjöttek. (A kiterített jól megszáradt.)
A nap nagy részét a fű javítgatásával töltöttem, (pitypangok kiszurkálása, felülvetés, kevés föld a tetejére) gondoltam, lesz mostanában eső, ami belocsolja.
Lett is, kb. 7 óra tájban, csimm-bummal, a pontos idejét nem tudom, mert a Forma 1-ben voltunk elmerülve. Utána kint sétáltunk ázott kertet szimatolni, most meg csendesen esik.
Szegény Mama hiába kínozott az esővel, kicsi maradtam. Igaz, én nem álltam az esőben, hanem futottam.
Tegnap is, ma is megáztam. Tegnap voltam 1 könyvtári szanáláson, ahol is minden könyv 20-50 Ft volt. Csak 1 kertészettel kapcsolatosat találtam. Úgy fölpakoltam másfél ezresért, hogy ha lett volna esernyőm, akkor sem tudtam volna tartani, de megérte.
Csak essen!
Mégis inkább Barnetto nagymamájának hiszek,elég nagyra nőttem.Nálunk is borús volt délelőtt,délután nyár lett,de 6 óra felé volt egy jó nagy zuhi.Megijedtem,hogy jég is lesz,de nem volt./Épp az eresz alatt kakast koppasztottam./
Jólvanna, Te egyszerűen nem vagy hagyományőrző. Nehogy haragudj! (-:)
Ma reggel is esőre ébredtem, olyan országos-hetesnek nézett ki, hogy legszívesebben otthon maradtam volna. Mégis kigyomláltam magam, és mire elindultam, már kék égdarabkák látszottak. Most már egész ragyogó idő van.
Szeretek körbe szimatolni eső után,néha esőben is kinnt állok.Most meg pláne,mivel felénk eddig ritkán esett.Állitólag a szántóföldeken nem is tudja behozni a lemaradást.Nem bánom Medárdot sem,jöhet.
Hazaértem, kicsit gyönyörködtem a kertben, most meg az esőillatban... Jópofa, mikor egy viszonylag kis felhőből esik, körben kilátni alóla, a nap meg alásüt.
Lehet, hogy Medárd helyett már megérkezett a nyári monszun, és most mindig meglocsol helyettem?