Napokon belül kiderül, hogy a kormány ígéretéhez híven valóban mindenki jól jár-e az adórendszer változásaival. Mindenki szembesülhet az igazsággal, a lelkes fülkeforradalmárok és a 2/3-os felhatalmazásból részt nem vállaló maradék 2/3 is! Szóval ? Mindenki jól járt?
Természetesen tudom, hogy ez a közösség nem reprezentálja az összes magyarországi dolgozót. Csak kíváncsi voltam az eredményre (részeredményre) és nagyjából megszámoltam.
Szomszéd! Mi volt a mai fogas? Fogas kerdés ám ez! Jajj semmi csak nyafogást! Fél fogamra sem elég. Nagy az étvágyam. Ismerek olyat, aki aszony. családelszámolásilag, bemegy a halasboltba és megveszi a pecabotja végére valót. :-)
El vagy tévedve, én ezer éve az egykulcsos adó híve vagyok, de ettől még nem kellene beszólnod azoknak, akiknek most növekvő bruttó mellett csökken a nettójuk, és emiatt méltatlankodnak.
Szerinted ennek az Indexes fórumnak a közönsége mennyire reprezentálja a magyar dolgozókat? Vagyis mi lehet a helyzet, a minimál- vagy aközeli béreseknél, akik kisebb arányban (az országos megosláshoz képest) vannak itt jelen, mint a magasabb fizetésűek? Persze ez költői kérdés.
Ami nem költői, azok meg a tények (hú, a tények annyira prózaiak tudnak lenni): Ez az új adórendszer a magas fizetésűeknek kedvez, mégpedig úgy, hogy minél magasabb a fizu, annál több marad meg nekik, a korábbi adórendszerhez képest. Viszont az alacsony fizetésűeknek semennyire sem kedvez, horribile dictu, még akkor sem, ha 3 vagy több gyerekük van (mivel vagy nincs miből, vagy nem eléggé tudják érvényesíteni a kedvezményeket) Emiatt lehetséges az a "csoda", hogy itt egyesek +30-40 ezer Ft-al jártak jól, míg másoknak esetleg még csökkent is a nettójuk.
Ami meg a lényeg lenne, az az, hogy egy kormányzat ezt ebben a világban megteheti mindenféle következmény nélkül (lásd a Fidesz aktuális népszerűségi adatait), no meg az, hogy valójában miféle kormányzat az ilyen, amely ezt megteszi.
Na az itteni hozzászólások nem éppen kv. kutatási hanem annak zacca kutatási eredmények most.
Valszeg majd 2012 márciusban lesz valami olyasmi hivatalos is egy nagyobb mintán azzal a kérdéssel, hogy Jobban járt-e a családja Ön szerint, a mostani új SZJA rendszerrel? (Igen, nem, nemtudja, nem nyilatkozom.) Gyanítom, hogy nem éppen 19:11 lesz az eredmény. Na persze ugye normális kv. kutakodó ilyen kérdést nem is tesz fel esetleg azoknak, akiknek nincs családjuk. (Egyáltalán van ilyen, hiszen ilyen ember nincs, mert meg se születhetett, avagy már kihalt életeket sem adhatott volna, és a család egy sokkal tágabb fogalom ám.) De azért érdemes lenne megnézni, hisz a többszörös reprezentatív véletlenül kiválasztott, szűrőfeltételek nélküli teljes népesség mintán végzett kutakodás is érdekes eredményekre juthatna.(Teljes minta alatt akár még a 14 évtől felfelé is bekerülhetne esetleg, nem csak a választókorúak)
Becslésem. 82% igen. 15% nem. 3 % nem tudja, 0% nem nyilatkozik.
A 15%-ot aztán lehet ám tovább boncolgatni. Érdemes. Mert a szuperbruttóval érdekes jelenségek léphetnek fel.
Ejj! nye bejnye!! Sajnálod tán? Nem. Te lekicsinyled. Nüansznyiszálod.:-(( Elég kevesen étkezhetnek 20x fogast étteremben. (Nem éppen olcsó mulatság.) Ez semmi mást nem jelent, mint több adót hordanak vissza az állambácsinak a plussz kapott pénzekből. Pláne a fogaskereslet megélénkülésére nézvést. Ha otthon csinálják, marad az állambácsinak az ÁFA. Boltban megvett fogasra, és egyéb plussz hozzávaló hozzáadott értékekre. Még a saját elfogyasztott energia ára is. Pl. pincérek, szakácsok SZJA-ájra és az éttermi nyereség adójára nem. De ugye akkor állambácsinak megmaradhat a nyakára a szoci védőháló a nem foglalkoztatokra. Gondolkozzunk globálisan, s cselekedjünk lokálisan. Isteni étel a fogas. Imádom. Nem is nagyon lehet kapni sajnos a boltban, csak éttermekben.
Az uzsorás, eleve büntetendő kategória. Sosem felejtem, mikor barátom úgymond jogosulatlanul szerződésben egyik közös barátunknak ilyenbe kezdett (tiltott hitelezési tevékenység), mert egy harmadik és szintén közös barátunk úgymond átbacta a kölcsönfelvevőt. Ez utóbbi nem is járt el a közös évfolyamtalálkozónkra utána. Namár most volt három barát és egy negyedik, mint kivülálló én. Baráti alapon együttműködve. Én már csak akkor kerültem képbe, mikor kitört a balhé. Egy nem együttműködő átbacós barát miatt. Na már most az APEH a kölcsönadót jól megbacta volna, pedig tudtam, hogy valójában nem is Ő a hibás. Segíteni próbált. A történteknek szörnyű vége lett. Hiába. Egy erkölcstelen barát sárba ránthat másik kettőt is akár, magával együtt. Én kivülállóként nem sérültem, hisz max. tanácsokat adhattam. Mit kellene tenni? Menj át legalitásba és soha többé nem lesz ilyen problémád! Megtette. Meg is vett erre a célra egy kis takarékszövetkezetet, amit azóta gyönyörűen fel is fejlesztett. Nem ám baráti, bizalmi kölcsönökkel csak, de az se jelentéktelen. A saját (az igazi keblen belüli) vállalkozásait is támogatva jó és profitábilis célokra. A bizalom és a jóbarátság alapja is, mindig maradjon a szoros elszámolás!
A mi feketéink meg változatlanul lopják a rezet, az állam meg aszisztál nekik a büntetlenséggel, tétlenséggel. Nézd meg a nagy fekete átvevőhelyeket, milyen "viskók"! MInt egy bankáré. Ja! Ezzel is foglalkoznak feketén. Senkinek nem szúr szemet, csak mindenkinek. Pintérkém, hogy van ez?
Gondoltam hogy a válaszod ez lesz Tehát azért kell a feketegazdaság, mert úgy legalább valamilyen mértékig foglalkoztatva van az a munkaerő, amely anélkül nem dolgozna. Ez lehet hogy így van, ugyanakkor ez csak a tények, és lehetőségek sokoldalú világának egyik oldala. (És a foglalkoztatottságot, meg a szociálpolitikát nyilván máshogy, nem feketegazdasággal kellene megoldani. Az már csak a mi politikusanink, meg a rendszer balféksége, hogy nem tudják úgy megoldani.) Ugye azt látjuk, hogy a gazdaság fajlagos erőssége, és a feketegazdaság aránya a világ országaiban éppenséggel fordított arányosságban áll egymással. Vagyis mondjuk egy "fehérebb" svájci, norvég, német gazdaság jobban működik mint egy feketébb magyar, bolgár, vagy éppen nigériai. Ez pedig azt sugallja, hogy ha a gazdaságoi tényezők közül egyedül csak ezt az egyet (a feketegazdaság arányát) nézzük, akkor mégiscsak jobb lenne egy minél kevésbé fekete gazdaságban dolgozni.
No nem mintha erről most és itt akarnék vitát nyitni, csak érdekelt a kérdés.
Az aki legálisan be van jelentve mondjuk 7-800 ezer Forintra, és eddig hazavitt 400 ezer nettót?
Vagy az, aki Kft-n keresztül csinálja a bizniszt, és havonta hazavitt legálisan nettó 100 ezret, és feketén elintézett mellé egy milliót (céges autó, plazmatévé, stb.)?
Az első esetben havi 400 nettóból él meg az illető, a másodikban "nettó" 1,1 millióból?
Mert nem lenne kifeheritett munkahely ami felszivna a fekete es szurkegazdasagban alkalmazottakat,ugyanis a fekete-szurkegazdasag eppen azert mukodik ilyen modon mert kifeheritve nem erne meg nekik. Viszont a feketegazdasag termel es ha valahol akkor ott tenyleg piaci viszonyok vannak,csak nem fizetnek tobbfele adot, de fizetik az afat amikor elkoltik az ott keresett penzt. Feketegazdasag az amugy amit az allam annak tart. Az USA egesz gazdasaga ilyen alapon az elso vilaghaboruig feketegazdasag volt hiszen addig sokfele ado nem is letezett ami ma van,pl nem volt szemelyi jovedelemado. Az USA deli mezogazdasaga ma is bedolne,ha nem tudna fekete munkaerot alkalmazni a betakaritasi idoszakokban. Tudja ezt itt mindenki,ezert nem is nagyon forcirozzak a dolgot. Egyreszt iszonyu allami aparatust kotne le,ami tobbe kerulne. Csokkenteni lehet de egy szint ala vinni lehetetlen es nem is erdemes/
Hajrá felsőközéposztály!! Garatulálok az állásodhoz és a fizetésedhez is. (Nem talalálgatom mit csinálsz meg hány családod, gyereked van.) Inkább azt javasolnám, hogy az így plussz hirtelen ""kelletlen"" (nem az ám) pénzed hasznosításán gondolkodj. Óriási lehetőségek előtt állsz szerintem. Csak ügyesen és hasznosan!! Ok. Lehet papírokba is csak. De lehet ingatlanokra, vagy lehet akár még termelésre is fordítani. Ha van távlatosabb célod, most szabad a pályád mindenre!! Hajrá Neked!!
Jajj az állami büró karációra nyugodtan rá lehet most ereszteni egy kis előszűrőt, el is lehet innen menni alapon akár. :-))
Azaz. Aki nagyon panaszkodik emiatt, az előre kerülhet a lapátvégrangsorban. Ügyes. Mellesleg félre van téve 27 milliárd (a ballibbantak 80 milliárdot kalkulálnak persze) a bruttyó emelésekre a költségvetésben erre a munkavállalói szférára, hogy majd, ha eljön az ideje. Mert hol máshol, mint a közszférában kéne érvényesülnie annak a bizonyos lojalitásfentartási elvnek a kormányzat szándékainak irányában. És abban egyet kell értsek Veled, hogy ugye a pénz beszél, oszt akkor onnan föntről már a nagykutya is hiába ugat. Nagyon fontos a közszolgák lojalitása a végrehajtandó ügyek, szándékok, változások végrehajtásának irányában. Ez így van.
Egyeni cuccliprobléma. Önvállalalkoztató. Önfoglalkoztató. (???) Tekintsd annak a burkolt gyermektelenségi adónak, hogy jóirányba áramoljon a pénz. Versenyképességed nem romlik ezáltal? Csak kérdem. Tudod piacgazdaság. Hajrá!! Igazad van. Az élőmunkaerő költségét szükséges is emelni e honban.
Itt érdeklődhetsz, hogy ez milyen felesleges. Elég lázas egy topikká lett: