A nicknév mögött fogalmam sincs ki lehetsz, megnéztem az adatlapot, de csak egy jelentéktelen freemail-es elérés van. Igy nem csoda, ha bátran szidalmazol egy igazi Művésznőt !
Nagyon tiszteletlenül beszélsz róla, ez nem méltó hozzá. Abból, amit írtál, gyanítható, hogy a Te orgonádon volt kénytelen játszani Rhoda Scott.
Ami egyuttal azt is jelenti, hogy Te voltál, aki bérbe adta. Ha ez így van, akkor bizony nem sok büszkélkedni valód lehet ami az orgonádat és a karbantartását illeti.
Magam is jelen voltam a koncerten, mint Mókus Miki és még sokan mások, biztosan állíthatom, hogy ha a "drawbar"-ok a szegény Rhoda kezében maradtak, amikor kihúzta őket, akkor nem az Ő karjai túl erősek, vagy vehemensek, hanem a Te orgonád nem volt megfelelően előkészítve egy koncerti használatra. "Rhoda mama" ahogyan Te beszélsz a művésznőről 73 éves, - igaz törékenynek éppen nem nevezhető, de nagyon régóta mezitláb használja a lábpedálokat. Ez most is így történt. 2 hatalmas kivetítőn - a koncert közben folyamatosan láthattuk közeliben a lábjátékát és a mozgását is.
Ha "szétrugta a basszuspedált," ahogyan írod, az csak akkor lehetséges, ha magától szétesett a karbantartás hiánya és az összeállítás szakszerűtlensége miatt. Jómagam Littlebig2 és Szimizsó1 Hammondját is közelről ismerve biztosan állíthatom, ha az Ő orgonájukon játszott volna Rhoda, akkor semmi baj nem lett volna.
Azt a kellemetlenséget, amit Neked kellett tapasztalnod a saját orgonád működési nehézségei miatt, - csakis kizárólag magadnak köszönheted, Nem Rhoda Scott hibája. Nem megfelelően volt felkészítve a hangszer arra, hogy bérbe add egy ilyen fontos koncertre.
Mindannyian - akik jelen voltunk - sajnáltuk Rhodát és eggyütéreztünk vele a sorozatos kellemetlenségek miatt, amit Xavérral és a többiekkel együt olyan profi módon kezeltek. Hála nekik - élmény volt ott lenni, annak ellenére, hogy miattad majdnem sikerült tönkretenni az előadást.
CSak hogy tudd: 73 évesen Rhoda Scott jövőre Dr. Rhoda Scott-ként jön Xavérral koncertezni, mert 73 évesen doktorál Jazz történetből. Ami kivételes és szeretnivaló egyéniségre vall, s biztos vagyok benne, hogy jővőre - talán ugyan itt a Csarnokban, Xavérral újra örömzenélnek, de ezuttal NEM A TE ORGONÁDON.
Ott más volt a hiba. Nem magyar megoldás. Beragadt az indítókapcsoló mert keveset használták. Az indítómotor nem állt le, ezért leégett. Aztán mikor leállt az orgona, magától már nem indult be indító nélkül, csakis köteles berántással.
Itt ez a kétkéses aljzat lazult meg. Valóban a leghülyébb hiba, bármikor előfordulhat. Az csak pech, hogy épp a legrosszabbkor. Kis tágítása, spannolása egyből megoldotta a galibát.
A lábbasszus érdekes eset. Amikor Joey a padról ráugrott, annak sem volt következménye, pedig nem csontrakéta. El sem tudom képzelni hogy a csudába "rugdoshatta szét" Rhoda?
A lábbasszus dolgon én is csodálkoztam, de drawbarok végén a kis vezeték leszakadása a hírtelen mozdulatoknál előfordul ez nem is olyan nagy meglepetés talán annyiból, hogy egy idősebb (73) hölgy okozza. Amúgy a koncert alatt az orgona 3-4 cm-t jött előre a basszusjátéknak köszönhetően és azt is jelezve, hogy most igazán jól érezte magát Ms Scott, igazán nagy lelkesedéssel jáccott.
Nem irigyellek, az ilyen történetek éveket öregítenek az emberen, nekem is volt már 1-2 ilyen kínos akcióm, ha nem is ilyen szinten. Azt azért nem értem, hogy a művésznő szétkapta a gépet. Egész életében Hammondozott! Vajon miért pont itt történt ez így???
Eddig gondolkodtam a B3 "hasznosításán", de asszem inkább kihagyom. Én nem lennék ilyen nyugodt, amikor látom, hogy tönkreteszik a hangszerem>:-( és erre nem mentség semmilyen művészi habitus sem... szerintem.
Igazad van elragadtattam magam, és nem is gondolom, hogy a művész hibája. Ha rendesen átnézem a hálózati csatlakozót buli előtt akkor nem fordul elő ilyen.
Ne haragudj de egy "öregasszony" jelzővel degradálni és barbárként beállítani egy világhírű művésznőt, mint aki nem is ért a hangszeréhez, ilyet csak a jó öreg magyar virtusú színpadi szakmunkások engednek meg maguknak! Felháborító!
Kicsit messzebbről kell elindulni. Rhoda mama elég erőteljesen nyúlt a hangszerhez (két drawbart leszakított, amit a koncert előtt forrasztottam vissza, és szétrugta a basszuspedált, úgy, hogy a pedálokat elválasztó fémrudak is kiestek a pedálzatból, ami azért nem kis teljesítmény.) Amikor az orgona leállt odajött hozzám, és mondta, hogy elment az áram és ő biztos benne, hogy ez nem az orgona hibája ezért ragaszkodott hozzá, hogy egy új csirkét húzzak ki az orgonához= hozzak máshonnan áramot. Csak azért tettem meg mert ő kérte és a technikus kötelezően szót fogad a művésznek, de én is tudtam, hogy vagy a frekiváltó vagy a csatlakozó lesz a ludas, mert ahogyan mondod Viktor a B3 csak úgy nem áll le. Hátlap leszed frekiváltó kábelek ellenőríz rendben. Áram van csatlakozó trafó bedugva, mi lehet a baj? Természetesen a legbanálisabb: ahogy az öregasszony rugdosta a hangszert az orgona 110-es csatlakozó nyelvecskéje kilazult és nem érintkezett egy-egy pillanatra (olyan mintha a villásdugó egyik villaszára nem érintkezne) persze, ahogy egy pillanatra nem volt áram a motor leáll de a visszajelző bekapcsoló lámpa még világít ezért úgy tűnik, hogy áram alatt van a hangszer csak rejtélyes okok miatt nem működik. A megoldás már egyszerű volt nyelvecske visszafeszít csatlakozó rá és doktor téppel jól körbeteker, hogy meg ne mozduljon koncert végéig.
Ilyen radikalis hibat Jimmy Smith koncertjen hallottunk vagy 7 eve. Ott is a "magyar megoldassal tarkitott" B3 motorja leallt, es ugy kellett ujra kurblizni.
A feleségemmel és a nagyobbik lányommal egy frenetikus zenei élményben volt részünk ezen a koncerten.
Gyerekkorom óta kedvelem Rhoda Scott művészetét, de a legjobban az annak idején (1972-1973-ban) a Magyar Televízióban leadott koncertjei fogtak meg.(Marosvári Péter orgonaművész barátom még talán 2006-ban át is adott a művésznőnek egy DVD-t amit ezekből az annak idején leadott felvételekből szerkesztettem)
Na ezen a koncerten volt alkalmunk a sok új szín mellett élvezni az "igazi/72-73-as" Rhoda Scott játékát is.
Engem erre a koncertre mégis inkább az a kíváncsiság vonzott, hogy vajon ez a két teljesen különböző gyökerű és zenei irányzatot művelő világhírű művész, mit fog produkálni egy közös produkcióban?Nem bántuk meg hogy elmentünk, hiszen hallhattunk eredeti formájában, elsőrangúan előadott Bach fúgát (Tölcsér Fúga), átiratokat (pl. Ravel Bolero-ja), komolyzenei és jazz improvizációkat és még könnyűzenét is komolyzenei hangszerelésben (pl. Wangelis 1492 című műve).
Varnus Xaver frappánsan vezette a műsort, tisztelettel a többi művésszel szemben, és finom humorral ötvözve a mondanivalóját. S abban is igaza volt, hogy valóban butaság a komolyzene és a könnyűzene megkülönböztetése, mert van átjárás a műfajok között, ha színvonalas produkciókról beszélünk.
A hangosítás megfelelő volt, mi a színpaddal pont szemben a 111-es szektorban ültünk, itt kiválóak voltak az arányok, s megfelelő volt a dinamika is.A Hammond B3 orgona a két (talán) 142-es lezlin úgy szólt, mint "ahogy az a nagykönyvben meg van írva". Remek volt a dob és a fúvóshangszerek hangosítása is. Az ütős hangszerek is jól szóltak, de ott néha volt némi aránytalanság. Xaver templomi orgonája is nagyon szép hangszíneket produkált, csak számomra a nyelv regiszterek kicsit ordítottak és a tuttik is picit műanyag hang beütéssel szóltak. Ez azonban semmit nem vont le az előadás művészi értékéből, s az is lehet, hogy csak az én "ízlésficamomról" volt szó... :-)))
Sajnos volt műszaki hiba, s nem is egyszer:
Rhoda Scott programjában az egyik posaune szóló indításakor az orgona csinált egy lefelé gliszandót, amit én először eltervezettnek gondoltam (Emerson sokszor használt ilyen trükköket). Azonban mikor láttam, hogy a művésznő lement a pódiumről a szakit megkeresni, már rájöttem, hogy műszaki hiba volt. A posaune szóló folytatódott, majd egy hosszabb dobszóló jött, azután ismét egy posaune szóló, majd megint egy dobszóló, mire újból megszólalt az orgona. Nem sokáig tartott ki, újból gliszandó lefelé és csend, de a többiek folytatták amíg ismét magához tért a B3.Talán a harmadik ilyen alkalomnál Varnus Xavér az ütőseivel együtt egy hosszabb, igen színvonalas komolyzenei improvizációval töltötte ki az időt amíg az orgona tápellátását sikerült helyrehozni.Negyedik alkalommal pedig Xaver átkísérte a művésznőt a templomi orgonájához, beállítva a művésznő számára valami elfogadható regisztrációt, s templomi orgonán hallgathattuk meg a darab befejezését.Hangzásban lényegesen vérszegényebb volt mintha Hammond orgonán hallottuk volna Rhoda Scott játékát, de a művésznő megoldotta ezt is, s a közönség ezt 3-4 percig tartó viharos tapssal díjazta.A művésznőn az idegesség legcsekélyebb jelét sem láthattuk, s amint regenerálódott a B3 a mosolya is ismét a régi volt.
A közreműködő fúvóskar és az ütősök játéka is méltó volt érzésem szerint a két sztárművész produkciójához. Külön kiemelném a Rhoda Scott trio-ban játszó posaune-os Sarrah Morrow-t, aki nagyon izgalmas improvizációkkal színesítette az orgonamuzsikát.
Szívből ajánlom minden orgona muzsika kedvelőnek meghallgatni ezt a média által agyon hallgatott a műsort, ha lesz még rá alkalom, nem fogtok csalódni!
Annyiert meg el is mentem volna ha nem kell utazni...pesten ugy tudom 7000-10000 koruli arak voltak.
Nem tudom, plakatokbol, netes khirdetesbol nem derult ki, hogy milyen kiseret lesz, vagy ez csak B3 es Xaver hordozhato liturgikus orgonaja "parbaj" volt?