Léteznek a gyári rádiók helyére beépíthető, a gyárinál olcsóbb, nagyobb tudású és egyszerűbb kezelésű készülékek. Vajon miben jobbak, miben rosszabbak?
A korábbiaknál olcsóbb lenne a Sicane készüléke. Az univerzális változat induló ára csupán 70 USD. Írott paraméterei alapján – szerintem – kielégítheti az elvárásokat. Személyes tapasztalatom nincs, de általában elégedettek a vevők (honlapon hozzászólások és vélemények). Állítólag a mikrofon gyenge pont, ugyanakkor külső mikrofon fogadását nem teszi lehetővé. Gondolom, az előzőleg számba vett fejegységnek sem volt jobb.
A honlapon van videó is, bár egy kissé viccesre veszik, de a szerelés lényegét elég jól bemutatja.
Az sem elhanyagolható, hogy magyar OSD menüs készülék.
A rádióim érintő képernyősök, de az egyik kormánytávirányítóval is üzemel. A masszív forgatógombos kivitelek jóval drágábbak. Volt szerencsém egy olcsóbb, hangerő szabályozós készülékhez, de nagyon gyengének tűnt (úgy is mondják, hogy gagyi). Túl is adtam rajta.
A rádión kívül még be kell szerezni egyéb kiegészítőket is. Lásd pl. az 1002 sz. hozzászólást.
Tolatókamera:
Lehet válogatni. Jóval olcsóbb, mintha a készülékkel együtt rendelnénk.
Mindkét kocsimon rendszámtáblába integrált kamera és radar van (1 kamera + 2 radar). Teszik a dolgukat.
Megjegyzés: Bár nekem eddig mindig szerencsém volt vámügyben (minden érintett eszközöm átsiklott), de ezen árú berendezések – ha buknak –, ÁFA-kötelesek. Erre azért számítani kell, kivéve, ha európai raktárból szállítják. Igaz, a kínaiak többnyire minden furfangot bevetnek, hogy ne essenek a küldemények vám alá.
2021-től azonban számítani kell az EU általi szigorításra:
Amennyiben a rádiófészek mérete 178 x 100 mm, akkor lehetséges, hogy beépítő keretet sem kell venni, mivel annak elég húzós az ára. Egy probléma van/lehet: az eredeti lekerekített sarkú, míg a vásárolhatók többsége nem.
Nekem EinCar és FUNROVER fejegységeim vannak. Mindkettővel elégedett vagyok. Az EinCar drágább készülék.
Nézegettem a számba vehető gépeket, szerintem a FUNROVER is megfelelne. Az egyikhez (drágábbik) még ajándék tolatókamera is jár. Nekem nem szimpatikus a kivitele (volt már olyan), de az ugye nézőpont kérdése.
Azt azonban előrebocsátom, hogy egy magasabb árfekvésű készülék is lehet hibás, d azért az Aliexpress esetében ez nem jellemző, mivel tesztelik a küldött gépeket (ha igaz!). Hibással is találkoztam, de a forgalmazó korrektül állt a probléma megoldásához.
A fejegység távirányítása ún. univerzális kütyüvel is megoldható.
Nincs kormány távirányító. A multi kormányok ára elég húzós még bontottan is, így ennek már régen elvetettem a lehetőségét is. Végül 1 karnyújtásnyira van a rádió......
Igazából 50 ezer fölé nem mennék. De ár érték arányban kellene ezt szerintem nézni.
Mit takar ezeknél hogy android és win? Mint a telefonnál?
Mert ott volt egy 640es lumiám, szerettem de mint okos telefon nem sokat ért mert nem volt rá semmi így váltottam huaweire ami azért nem volt drága de használható. De ugye telón netezik, messengerezik, játszik esetleg az ember.
Mennyi lenne a rászánt összeg? Androidos vagy WinCe-es van a kívánságlistán? Az Android operációs rendszerűek drágábbak, de sokrétűbben használhatók a számtalan, már ingyenes applikációk révén is.
Tehát ha jó veszem ki a szavaidból ez nem az amivel érdemes foglalkozni mert több lesz vele a fejfájás mint az öröm. 2001-es ford focus-ba kellene.
Mit javasolnál? Ami azért nem 100 ezer, normálisan be lehet építeni, és lehet is használni.
Nekem eléggé új ez a dolog. Eddig le voltam ragadva a sima autórádióknál amik jó esetben memória kártyát tudtak kezelni és viszonylag normálisan is szóltak. Nekem a JVC-k eddig ilyen téren egészen beváltak.
Bluetooth-on eddig normális hangzást nem sikerült elérni, de még a jack dugón összekötve a telefonnal sem. Ha egyáltalán sikerült megoldani.
Amire kellene.....
Rádió, memória kártyáról zene és esetleg saját magától GPS. Tolatókamera, filmek, kormány távvezérlés (mivel nem multi a kormányom) igazából nekem elhanyagolható.
Tök jó ez a bluetooth-os dolog de igazából én max a telefon kihangosításra használnám. Zene átjátszásra, GPS "kivetítésre" háááát nem tudom. Szerintem merítené nagyon a telefont. Meg igazából ha már elindítom a GPS-t a telefonon akkor majdnem mind1 hol navigál, a telefonon vagy a rádió kijelzőjén.
Na, lehet, hogy mégis találtam egy autó specifikus változatot. Persze azért jól körbe kell járni a dolgot, hogy valóban megfelelő-e? A forgalmazóval le lehet levelezni. Igaz, hogy ez esetben még egy ún. Lead kábelre is szükség van. valószínű adnak, vagy lehet tőlük külön venni.
Annyit még hozzátennék az előzőekhez, hogy amennyiben kormánytávirányító adapter is beszerelésre kerül - bár nem tudom, hogy ehhez az évjárathoz kapható-e -, akkor az előzőekben általam jelzett kábelek egy része helyett mások szükségesek.
Amire gondoltam, röviden, de érthetően – ha sikerül? A kocsiból kiszerelt rádió eredeti csatlakozói, amik a rádiófészekben vannak, nem kompatibilisek a vásárolt fejegység kábelcsatlakozóival.
A hirdetés képes része szépen szemlélteti a rádiódhoz kapott 2 kábelköteget, s annak bekötését. Az egyik a hangszók bekötésére, a másik a táp és egyéb szolgáltatási funkciókhoz való. (az RCA kábelekről itt most nincs szó!)
A kormánytáv nem tudom, hogy volt megoldva eredetileg, de ahhoz szükséges egy kormány- távirányító interface (adapter). Mivel ehhez a korai évjáratú kocsihoz nem valószínű, hogy kapható autó specifikus (utána kellene kutakodni!), ezért valószínű, hogy egy ún. univerzálissal lehetne megoldani (én a KIA-hoz olyat használok).
Ugyanakkor a rádió leírásában csak egy vezeték van erre a célra (SteeringWheel Control). A jellemzően Key1 és Key2 vezetékek szolgálnak erre a feladatra. Bár lehetséges, hogy az említett eggyel is megoldható. PRÓBA!?
A képen az általam ismert/javasolt bekötés látható.
Még mindig tartom az előző álláspontomat, de ha más megoldás tetszik, akkor a kérdésre az alábbiakkal tudok szolgálni, már amit kiderítettem a gyári rádióval kapcsolatban.
A készülék hátsó csatlakozóaljazatai és értelmezésük:
Az autóban gyárilag "Radio Navigation System MCD" volt.
Ennek a hátulján volt négy csati bekötve:
Kettő ISO csati és kettő ismeretlen (számomra). Leírás alapján, rövidítésekből arra gondolok, hogy a gyári fejről a műszerfalra is kitette az órát, rádiócsatornák nevét, stb. Gondolom ezek a csatlakozók vitték ezeket az adatokat.
Most nekem a Reakosound 7157g típusú kínai fejbe kellene még az a szál, amivel a kormányról vezérelhetem a rádiót. (a fejegység elvileg tudja!)
Nem könnyű a dolog – legalábbis számomra –, ugyanis egyrészt nem ismerem a Volkswagen rádiókat, másrészt egy 2005-ös Sharan-ról lévén szó, még kevesebbet tudok.
A képen látható rádió van a kocsiban?
Először is, a rádión (aminek a pontos típus megjelölése talán segítene?) feltüntetett bekötési séma helyett inkább használhatóbb (egyszerűbb) a kocsi kábelkötegeinek csatlakozó kialakítása. Már csak azért is, mert a rádióhoz kapott kábelek bekötése egy közbeiktatott ISO csatlakozón keresztül történik.
A linkek az elképzelhető ISO csatlakozó elérési helyeit tartalmazzák. Mivel az évjárat számomra nem egyértelmű, ezért a képeken (amennyire lehetséges) össze kell hasonlítani a kocsi és az ISO csatlakozásokat, hogy kompatibilisek-e egymással, esetleg rákérdezni a forgalmazóra (ez utóbbi azért is jó, mert, ha esetleg nem illeszkednek egymáshoz, akkor csere/visszavétel esetén hivatkozni lehet a helytelen tájékoztatásra is).
A hirdetésben szereplő kábelek ábráját mellékelem.
Az ISO csatlakozóhoz feltétlenül be kell szerezni az ISO-UNI 550050 és 550051-es kábelkötegeket, amelyeket össze kell kötni (forrasztás vagy gyorscsatlakozó) a rádióhoz kapott csatlakozó huzalvégekkel.
ISO-UNI hangszóró csatlakozó kábel (550050 és 550051)
Adott egy gyári Sharan rádió. Tetején van bekötés rövidítve. Meg tudnád mondani, hogy a 2. iso csatlakozói mit jelölnek? (A hangszórók tiszták) Át kellene kötnöm egy Reakosound 7157g-re. ( Kormányvezérlés, tolatókamera)
Illetve az iso csatlakozók alatti 3 pici csati mi lenne? Abból csak a középső 6 volt bekötve.
Tapasztalatom nincs, de a videókon látható a fejegység bemutatása, s találhatók kérdések, válaszok, hozzászólások, rejtett kód (1234), továbbá a beszereléssel kapcsolatos infók (tolató kamera is). A beszerelés azonban eléggé „barkács” megoldású! Néhol Androidosnak van feltüntetve, de szerintem WinCE operációs rendszerű.
Ilyen árfekvésű készülék esetén azonban vannak kompromisszumok: szolgáltatás, felbontás stb.