Hát így elég nehéz megállapítani... Tippelni tudok csak: 1. Musa yunnanensis 2. Musa basjoo 3. Musa sikkimensis
Tehát a 2. télálló. De nagyobb korukban könnyebb megállapítani. A sikkimensis így szokott kinézni kiskorában. Legalábbis átteleltetés után. Aztán majd szépen lassan elkezdenek színeződni a levelei (gesztenyebarna foltokkal).
Elvileg a sikkimensis is télállónak van titulálva. Én még nem teleltettem, legalábbis takarással nem. Takarás nélkül meg nyilván elfaygott. Idén kipróbálom mit bír.
Ez csak magánvélemény volt és tipp... Ültesd őket szabadföldbe, tápdús talajba, locsold őket rendesen, és mutasd majd őket be nyár végén, szeptember elején, akkor sztem már jobban tudunk segíteni...
Szerintem is a túlzott tápozástól lesznek ilyenek a levelek, én eddig csak a vörös banánnál tapasztaltam, a basjoonál nem. Persze az erős nap, és a magas UV is közrejátszik benne.
már pont írni akartam, hogy vmit rosszul csináltok, de gondoltam nem okoskodok. mostmeg észrevettem az egyik banánomon, hogy egy-két levele ugyanolyan, mint itt a képeken... :) :) :) :) bár azt a csoportot eléggé meg osmocote-oztam... adtam nekik rendesen, mert "a banánt nem lehet túltrágyázni" "az osmocote-ot meg nem lehet túladagolni" alapon :)
érdekes, mert tavaly meg tavalyelőtt én nem tapasztaltam ilyet...
Nálam az anyatövön már hetek óta nem marad meg az új levél, mindegyik megég. A sarjak meg vígan hozzák az egészséges leveleket, be is is érték magasságban mostmár.
Köszönöm, akkor megnyugodtam, hogy nem valami kártevő. Érdekes tavaly nem csinált ilyet. Idén meg ez a 3. levél ami megég. Lehet nem bírja az extrém UV sugárzást. :)
Tanácsot szeretnék kérni. A kertben lévő musa basjoom legújabb levele fél nap alatt szinte teljesen lefonnyadt (leszáradt). Tegnap reggel még nem volt semmi baja, du-ra meg már lekókadt. Mitől lehet ez? Esetleg nem bírta volna a napot? Napos helyen van, szinte egész nap kapja a napot.
Nekem vannak ilyen magjaim. Nemrég rendeltem őket e-bayről. Még nem kezdtem el kicsíráztatni őket. Ha gondolod tudok adni magot, de megvárhatod, míg kicsíráztatom őket.
Az enyém is starkl-tól van,nincs vele semmi bajom,nagyon szépen nől.Tavaly tavasszal rizómáról indultak a sarjak,és őszre elérték a 3 méteres magasságot.A télen4 áltőrzs sikeresen áttelelt,most közel 3 méteres.Tápot én N.P.K.15-öt használok.
te mennyiért tudtál szerezni kültéri termosztátot? mert vhol utánaérdeklődtem és egy vagyon volt. viszont automatizálni akarom a vészfűtést, mert most télen azért fagyotak le a cikászom levelei, mert egy nagy hidegbetörésnél ki voltam feküdve jó lázasan és vhogy nem volt se erőm meg se kedvem kimászni az ágyból.... (viszont már nyomja az új leveleket hála Istennek...)
meg lehet "ellopom" a banános teleltetési ötleted, igaz fénykábellal és nem égővel megoldva, úgyhogy ehhez méginkább kellene egy autómata rendszer. nincs kedvem százezer köbméter szalmával szarakodni.... a favázam meg a fénykábel már megvan tavalyról.
hát ezt én se értem... én egy eldugott, de viszonylag napos helyen tartottam pár darabot, de azok is visszafagytak, igaz nem kaptak valami komoly takarást. viszont tavasszal kiástam őket. a lényeg, hogy egy kis rizóma ott maradt. nem locsoltam és most vettem észre, hogy kibújt két hajtás... gondozás nélkül. a többi meg növekszik rendesen. a törzsük már kb 30 cm-t nökedett 0-ról.. én két dologra tippelek: az egyik, az, hogy mellékhajtások lehetnek, amiknek hiába van viszonylag nagy gyökérrendszerük, alapjáraton nem nőnek. ezek lehet egy-két év után beindulnak, ezt még nem figyeltem meg. a mások, pedig az hogy nagyon nem kedvező a talaj számukra /ph érték, tápanyag tartalom, szerkezet, stb.../ jah, meg van még egy. láttam már olyat, hogy dwarf cavendisht basjoo-ként árulnak. vki megveszi, és csalódik, aztán talán bele se kezd megint....
amúgy a gazdabolt online -nál láttam 20:20:20 -as műtrágyát... elvileg ilyennel tápolják a banánültetvényeket is asszen.
Nem tudom mi lehet a lassú növekedés oka, más fórumokon is többen panaszkodtak arról, hogy alig növekszik a basjoo, volt akinél szép lassan el is pusztult.
Nálam minden nap kapnak egy nagy vödör vizet, és 2-3 hetente tápoldatot.
Ez valami szuper gyors növésű fajta lehet, nekem a starkl-os tavaly kb. 1-1,2 méteresre nőt (visszafagyott gyökértől indulva) , idén sem húzott még bele. Egy máshonnan rendelt musa b. pedig alig nő, szinte semmit.