Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
nekem alu-acél szerelvényezéssel csak a tartószerkezet 150eFt wurt termékből 190e jön ki. Az anyagra hétfön késő délután vagy kedden tudok pontosabb árat mondani szerelés nélkül.
Egy kép a keleti tetőről ma reggel 05:30 órakor készítve ami kb. 11m hosszú. Már azon gondolkozom, hogy inkább ide rakom mindet. 80.000Ft.-ból találtam a 12 panelhez elég tetőtartó szerkezetet minden alkatrészével csavarral kábellel.
Itt helybeni vállalkozó aki felrakná 133.000Ft-ért adta volna ugyanezt. Tud a 80.000Ft-nál olcsóbban valaki?
Statikusnak kéne terveznie, mert lesz egy szép szélterhelésed a fal anyaga sem mindegy, mert ahhoz is hozzá kéne kötni. És nem ártana tudni milyen napelem és van e hozzá rendszer rögzítő sín.
Jött a DÉMÁSZ számla, május hónapban 0kWh óra fogyasztásom (előző hónapok is 0kWh), van 13630 túlfizetésem (ez tovább fog majd nőni az éves elszámolásnál, és jön a következő oldal, ebben a hónapban megtakarítottam 40Ft-ot, 2014-ben pedig 761Ft-ot?
Akkor most mi van? ha nekem fizet majd éves elszámolás után a DÉMÁSZ akkor ezzel a megtakarítással többet fognak jóváírni? vagy ezt a DÉMÁSZ takarítja meg magának?
kifigyeltem április utolsó napjaiban tiszta felhőtlen időben a tegnapihoz hasonló 25C fok levegő hőmérsékletnél délután 2-kor, (ekkor volt merőleges a besugárzás) csupán 2080W pillanatnyi teljesítmény volt csak. Tegnapi napjárásnál nem volt panelra merőleges sugárzás, viszont egy kevés szélmozgás az igen.
Így van, ez az alacsonyabb hőmérsékletnek, a szeles időnek (a "hűtés" hatékonyabb) és a fátyolfelhős égen is átszűrődő elegendő besugárzásnak köszönhető. Nyáron közepesen változóan felhős, fátyolfelhős, szeles időben simán hozza a rendszer a 95-100%-os (sőt, e feletti) pillanatnyi teljesítményt...
Főleg ha mellé még a panelek hőmérséklete se emelkedik 25 celsius fölé mert most gondolom nálad sincs rekkenő hőség. Ez a hűvös idő is jót tesz a termelésnek.
egy éve üzemel a tetőmön 2,2kWp napelem, inverter Kínai, nincs online kapcsolatom, amikor arra járok ránézek, de még egyszer sem láttam ekkora pillanatnyi teljesítményt, mint ma 15 perccel ezelőtt, 2340W. Pedig sűrűn gomolyfelhős az égbolt, a gomolyfelhők között-felett fehér fátyolfelhő van, a nap az süt fényesen, de a sok felhő a szórásával ezekszerint erősíti a besugárzást.
a tábla típusa: AS-60MD-245 (Agulhas-Solar Kft, Szolnok)
Hivatalosan addig nem termelhetsz míg nincs engedélyed. Ha engedélyezve van de még órát nem cseréltek akkor a nappal termelt áram lassítja vagy megállítja a villanyórád.
Készíttetni kell (nekem legalábbis kellett 5 évvel ezelőtt) olyan fehér alapú piros betűs táblácskákat amire a címed van ráírva és az, hogy többirányú betáplálás. 2.db. kell 1. megy a villanyórád dobozába és 1 a házadhoz legközelebbi utcai elosztószekrénybe.
Elszámolás addig 1 az egyben megy míg a termelt el nem éri a fogyasztott mennyiséget.
Szóval ha kiegyenlíted a termelt árammal a fogyasztottat akkor 0Ft-ot kell fizetned. Majd mikor már többet termelsz akkor csak kevesebb mint fele áron veszik át tőled mint amennyiért adják, mert itt már nem számolják bele az átvételi árba az elosztói díjakat.
1. Az engedélyezett, megtervezett, jóváhagyott, készre jelentett erőművel mi a helyzet, amíg a szolgáltató nem veszi át, óracsere stb., addig ugye nem szabad vele termelni, mármint bele a hálózatba?
2. Hogy történik az elszámolás? Tegyük fel, hogy ugyanannyit termelek, mint amennyit fogyasztok éves mérleg szinten (éves leolvasás). Ekkor mennyit fizetek? A hálózat használati díj nem kever bele?
"Szélterhelésre és hóterhelésre is méretezni kellene."
Egyre több vizsgálat foglalkozik azzal, hogy a napelemek legnagyobb ellensége a vibráció, amit már egészen enyhe szél is előidéz. Nem nagy mozgásokra kell gondolni, csak a tábla pár mikronos folyamatos rezgésére, ami bizonyos pontokon elnyirja a félvezetőt. Ha nem rögzited körben a táblát, akkor ez a hatás nagyon durva lehet, de a következményét csak pár év múlva látod.
Nekem olyanba kellene segítség, hogy milyen oszlop bírna el 10db. panelt mely 45 fokban állna és a legmagasabb pontja 5.2m. A mellékelt rajzon az egyes és kettes lenne a tartó oszlop, az eleje pedig a feltetőre támaszkodna. Szélterhelésre és hóterhelésre is méretezni kellene.
Ezen a képen berajzoltam, hogy hogy is nézne ki .
Már megvettem a 12db. 235W-os panelt. kedden jön az inverter is hozzá viszont a tartószerkezet az nincs meg. Lehetőleg nem szeretnék alátámasztást az alacsonyabb oldalon mert útban lenne az oszlop. A fal mellett meg elférne az a 2 oszlop.
Veszteség? Honnan tudjam? Semmit nem tudok a rendszeredről. Fontos adta a napelemtől az inverterig tartó kábelek hossza és keresztmetszete mm2-ben megadva, a napelemek terheléskori (rövidzárási) max feszültsége és áramerőssége
Találtam egy fóumot aki írt egy számítást esetleg az mond valamit neked..
"Üdv
Elbeszélgetünk, mert igy tanulunk egymástól.
Villám: Ha olyat vettél az akkor olyan cirka 10 mm2 keresztmetszetű. Az elektromosságban a vezeték keresztmetszetével számolunk azt adjuk meg adatként is, mert uyg látom ez most is félreszámolást okozott. Az hogy a boltban azt mondták 35 A ig terhelető igaz is, de a mi esetünkben inkább feszültségesésre kell méretezni nem melegedésre, ami nagyobb keresztmetszetet fog kiadni.
Ez nem csak szőrszálhasogatás Robert adatait módositanám, mert Ö a 3.5 öt keresztmetszetnek vette nem átmérőnek.
Táblázatából kivéve a cirka 10 mm2 vezetéknek mondjuk nálam 20 m re olyan 0.04 Ohm ellenálás adódott ami 30 A-en 1.2 V feszültségesést okoz. Ami még mindig sok, mert ha beszorozzuk 30 A ral akkor az 36 W ami elveszik a vezetéken.
És ami a lényeges ha a gyakorlatban számol valaki, akkor az átvivendő távolság 2 szeresével kell számolni, ugyanis az áramnak vissza is kell folyni az áramforráshoz :)
Az inverter szempontjából azon a csatlakozón már 2x annyi Amper fut át mintha a 12 panel sorba lenne kötve. Ott nézd meg, hogy melegszik-e. Bár nem tudom a teljesítmény adatokat így 10-15A-nél még nem fog nagyon meleg lenni.
Nálam a pillanatnyi teljesítmény 1179W 260V-al ami 1179/260V=4,5346A Ezzel egyáltalán nem melegszik a kábel