"Egy igazi nyelvész (tehát nem korrektor) ismerősöm sem ismerte ezt a kifejezést annak ellenére, hogy az építészek ezt gyakran használják. Ez hasonlóan ismeretlen a más szakmabelieknek, mint a "kellősítés", ami a felület megfelelő előkészítését jelenti."
Nekem meg scrabble-ben nem fogadták el azt, hogy zsomp, pedig milyen jó szó, a hajózásban és a bányászatban is ismert, ráadásul a ZS 8-at ér.
Szerintem minden szakmának vannak olyan szavai, amelyek az abban jártasak számára evidensen ismertek, de ettől még nem tartoznak a köznapi értelemben vett magyar szókincshez. Még ha magyarnak hangzanak is. Nálunk pél. naponta százszor előfordul, hogy azt kérdezem a tördelő kollégától: "Küldtél geometriát?" (Szövegváltozatok: De hát küldtem geometriát! Várj, épp most megy a geometria! Stb.) Ez azt jelenti, hogy ne piszkáljam a saját gépemen a saját programommal az oldalt, mert ő a sajátján éppen frissíti, hogy én is a legaktuálisabb változatot lássam, és bele tudjak írni. Onnan jön, hogy a félig megvett programokban angolul maradtak meg a menük, a frissítésnek történetesen az a neve, ogy "send a geometry", ami persze angolul is hülyeség, de magyarul pláne. Mégis köznyelvi fordulatként használjuk, pár év alatt már beépült a szókincsünkbe.
A kellősítés egyébként az én fülemnek olyan, mint a mentes víz. Értem, el is fogadom, hogy ezt így hívják, de tudni vélem, hogy ez valami értelmes kifejezés csonka töredéke.
Á, én reménytelen eset vagyok. Épp Szemesen történt, hogy már felnőtt koromban hosszan vizslattam a pázsit helyét, aztán mikor feladtam, az uram lehajolt, és letépett egy négylevelűt. Igaz, megengedte, hogy lepréselve belerejtsem az emlékkönyvembe. :-)
Én még soha! Pedig gyerekkoromban mit kerestem... A széplaki kertünkben volt bőven lóhere, mert apukám elmélete szerint a gaz is zöld, és azt is szép rövidre lehet vágni fűnyíróval.
Fekete fiatalember lélekszakadva rohan. "Marcsi", kiabálja kétségbeesetten. A járókelők arcán kis tanácstalanság, láthatóan remélik, hogy nem füvet próbál ilyen elszántan szerezni. Aztán meglátjuk, hogy egy kicsit csámpás, irtó nagydarab, szőke nő után szalad.
Marcsi!- sikoltja, a nő meg csak trappol, hátra se néz, és én már tudom, hogy dráma van.
A pasas azt mondta, szereti, mégsem veheti el. Vallási okokból. Ideológiai okokból. Történelmi okokból. Vagy mert egyszerűen három felesége van már otthon. Minden észak-afrikai kikötőben három felesége van.
A nő csak megy, hétmérföldes léptekkel, döng utána az aszfalt. Marcsi! - leheli a pacák, aki még fut, de aggasztóan zihál. Valószínűleg a sértés nem maradt megtorlatlan, tegnap már összeverekedett a brünhilda bátyjával. Nem is, az apjával. Az egész bérház verekedett, ki kellett hívni a rendőröket.
A fickó végül hátulról ráveti magát a nőre, megragadja a karját, és rángatni a kezdi. A nő ekkor megáll, és üdvözült mosollyal tépi ki a füléből a zenelejátszó fülhallgatóját.
Itt a recept, leírás, eredet, a mai név meg, hát ...
"Legújabban "szittya pizza" néven is árulják. Nyugat-Európában egyébként ősi elzászi specialitásként ismerik nyelvjárásosan "Flammkueche", sztenderd németre átültetve általában "(Elsässer) Flammkuchen" néven."
Ez csak egy 2010-es hozzászólás, de az elején elég jól leírja az étel eredetét, mar a hazai verziót. Gondolom,hogy mióta kenyeret sütnek a világon, mindenhol előfordult ez a gyorsabb változat- ezerféle módon elkészítve :)
Az van, hogy hatályát vesztette valami jogszabály, amely tiltotta/szabályozta a közterületi bódéállítást, ezért most joghézag támadt, és ezt a hézagot az élelmes boltosok gyorsan teleépítik bódéval. Mire az állam és az önkormányzatok összehozzák az új jogszabályt, szerintem a Duna vize is tele lesz építve.
Normális az, hogy már megint vagy még mindig tele van a Vörsömarty tér fabódékkal, ahol többek közt "szittya pitát" lehet venni? Valami tapasztott kemence félét is láttam, egy kályhacső meredt belőle az égre. Vajon abban tüzelnek is? Akkor kezdtek a bódésok nyitni, mikor arra jártam, igy nem vártam meg a végkifejletet.
Valamint még mindig nem tudom, hogy a valamikori bank, majd tőzsde helyén rendbeehozott épület tetején miért meredeznek a Váci utca felé vas traverzek??? Már kérdeztem valahol, de semmi válasz.:-(
"Tudjátok, Pap Jancsinak (vagy gyakran egybeírva: Papjancsinak) azt a balfaszt hívjuk, aki rosszul meséli el a viccet, mert nem érti a poén lényegét.",
Azért a fiatalok kedvéért (ha jár erre egyáltalán fiatal) fel kellene oldanod az up. rejtélyét. (Én tudom, de nem vagyok Pap Jancsi...) Ja, a Pap Jancsit sem ismerik.