2006-ban oltott Costata dézsában jól tartva 2007-ben termett 15-16 szemet. Kiültetve kivárta az 5-6 évet, mire értékelhető termést hozott. Újkorában kiültetve az 5-6 év a szokásos, kivéve ha néhányszor visszafagy, és az oltás fölött tud kihajtani.
Zotya papának van olyan fája ami oltást követő második évben már termett egy szemet, de ő ért is a növények nyelvén nagyon. Ő a Jiro fajtát ajálja. Ezért írtam lentebb a másik két topikot hogy nézd meg, mert sok a fajta, és igényednek megfelelőt csak úgy tudsz választani, ha ismereteket szerzel róluk. Én a fagytűrés szempontjából javasoltam neked a 2 fajta valamelyikét, de vannak más tulajdonságok is, amiket figyelembe kell venni. Pl. savas vagy keményen is édes.
Úgy nézem, nem rágottak a levelek, hanem torzan fejlődtek ki. Ehhez hasonló torzulásokat én a datolyaszilvánál tapasztaltam, el is voltam keseredve rendesen, mert még nagyon pici. De szerencsére néhány ilyen levél után észhez tért, és az új levelei szépek, formásak.
Vannak itt régi hozzáértő fügések is, biztos lesz aki pontos választ ad neked.
Remélem hamar rendbe jön a bokrod, és bőséges termést ad majd. :)
Pár éve próbálkozok füge telepítéssel.Na nem nagyban, csak a kis család kedvére két bokrocskával.Idén az egyik már hoz pár termést is.Viszont valami nincs rendben vele, a levelein ilyen elváltozások alakultak ki:
Ez ügyben szeretnék tanácsot kérni.Mi lehet a baj és én mit tehetnék?
Előre is kösz.
Üdv.
(Egy másik topikon már feltettem ezt a kérdést,viszont most ide is idetaláltam:-))
A datolyaszilva nálunk vígan megél és terem bőségesen, főleg ha olyan fajtát választasz, ami a legjobban bírja a fagyot. Nekem szerintem a legjobb fajtám van, de még picike. Így a LIDL-ben szoktam gyümölcsöt venni télen.
A "Nálunk is termő új gyümölcsök" topic-ban, vagy a "Fagytűrő déligyümölcsök"-ben sok beszélgetést olvashatsz róla, és csodás fotók is vannak.
A gránátalma nem kedvencem, így erről nem szoktam tájékozódni.
Nekem a füge, a datolyaszilva és az indiánbanán a kedvencem. Ez is van több is, de picik. :)
Viszont ha a szíriai nekem legalább fele annyit fog teremni mint a szomszédodnak, lehet nem is nagyon kell másik mellé. Ha lesz helyem, teszek még egy datolyaszilvát, az a másik nagy kedvencem.
Érés időben jó lenne ha megnéznéd, érdekelne engem is milyen terméseket látsz. Remélem érettet is találsz majd, ami kóstolásra is alkalmas. Bár lehet hogy sokan járnak arra. Ilyen helyeken az a szokás, már fél éretten leszedik a gyümölcsöt mikor még élvezhetetlen.
Köszönöm, de szerintem a kicsi növényed miatt halasszuk inkább jövőre a cserét, ha addig nem feledkezünk el róla :-) (A citromnak a fűtött szoba inkább ellensége, mint barátja, különösen a pajzstetű miatt. Bőven elég neki az 5-10 °C)
Szia!!Judit elîrta!! Ez nem Afgan csipkés füge, nem is kecske füge!! Hanem egy szíriai orvos hozta a kinti kertjükből a szomszédomnak. Naluk ez hazai fajta, itthon jól vizsgazott, igen bőtermő! Lejebb leirtam milyen.
Amiről nekem gyökereztet Limányjár, ezt írta róla:
"Évi kétszer beérik a szomszédban. Viszonylag gomba alakú bokor, feketés sötétlila termés éretten, a négy éves bokor 80-100kg fügét ad. Mézédes nagyon nagy termés. Levél vég csipkézett."