Biga hosszabbította meg önként haláltusáját azáltal, hogy a kérdés megválaszolását elkerülte. De alább megtörtént a kegyelemdöfés, hiszen bebizonyosodott; a yayin nemcsak erjedt italt jelölhet. Peresze a sok felesleges kört meg lehetett volna spórolni, de Biga eddig húzta...
Hát ez az. Vagyis sem a yayin yashan (erjedt ital), sem a yayin mi-gat (erjedetlen ital) nem fordul elő egyszer sem a Bibliában. Vagyis a yayinnal jelölnek egyaránt a zsidók erjedt, s erjedetlen italt. Ha a yayin alkalmatlan lenne erjedetlen ital jelölésére, akkor nyilván nem használnák a yayin mi-gat kifejezést erjedetlen ital megjnevezésére. Ezek után nyilvánvalóan önkényes kijelentés az a megállapítás, hogy a yayin önmagában csakis erjedt italt jelenthet az Írásban...
Persze, vannak. Meg részlegesek, meg paráznákok is. De Jézus nem azért jött, hogy az embereket eltrolibuszítsa (részegítse stb), hanem, hogy megtisztítsa. Ezért nem adhatott neki inni sem bort, sem trolibuszt, kizárólag csak oinost. Ami mint tudjuk: gatyamadzag. (Asszem, kéne csinálni valamilyen gatyamadzagista szektát. Én lennék a pénztáros.)
Trolibuszosodott emberek márpedig vannak. Nem is kevesen. Rendre lehetett hallani emberektől ilyen rokonokról (maguk a trolibuszosodott emberek általában szerények, nem dicsekszenek). Olyan szólásokból lehet ezt tudni, hogy "ha a nagyanyámnak gumikerekei lennének, ő lenne a trolibusz", meg hasonlók.
Vezeték nélkül meg simán flangálhatnak a trolibuszok. Bizony, a Damjanich utcában is dzsalt egy, a Murányiból kijövet láttuk. Nem is nagy dolog, ebben a mai világban minden megeshet, áramszedő nélküli trolibusz, meg erjedés nélküli bor, meg mindenféle egyéb (amiket te is említesz, penge nélküli nyeletlen kés, stb.)
Azt mond amit akar. De az a helyzet, hogy senki nem tudta eddig megcáfolni, hogy az oinos jelenthet gatyamadzagot is. Tehát jobb, ha itt semmiféle bornemissza itt nekem nem ugrál. Gatyamadzagot ittak és punktum!
Figyelj már! Trolibuszt nem ihattak, mert a trolibusz rendkívül káros az egészségre. Képzeld el a trolibuszivásban megtrolibuszosodott embereket! Sötétpiros színük lesz (pfúj!), vezetni kell őket (önakarat hiánya), és csak arra tudnak menni, amerre a felsővezeték engedi (totális determináltság). Szerinted Jézus azért jött, hogy az emberek önakarat nélküli, sötétpiros, vezetékfüggő emberek legyenek?? Olyan zombik, akik felsővezeték nélkül már élni sem tudnak?
A migat egyáltalán nem fordul elő (legalábbis nem találtam), a yashan hatszor, de egyszer sem a yayin társaságában. (egyszerűen régi, öreg jelentéssel, pl. régi kapu, régi medence, stb..)
Nyomatékosan felszólítalak, hogy ne hirdess olyan eretnekségeket, hogy a tanítványok trolibuszt ittak. Teljesen nyilvánvaló, hogy gatyamadzagot ittak. Ezt én mondom, Báthory Ödönke. Ha nem hiszed, cáfold! De amíg ezt nem cáfolod, addig igaznak kell elfogadnod az igazságot, miszerint az oinos jelenthet gatyamadzagot is. Tehát semmi mást nem jelent.
Aki akarja, megismeri az Igazságot ezen fordításokból is - azok hibái ellenére -, aki gyűlöli az Igazságot, készíthetnek neki bármilyen jó fordítást is...
Persze. Zsidónak zsidó, görögnek görög. Istennek fontos, hogy az ember ne legyen kisiklatva. Komoly áldás van Csián, Károlin. Ezért nem kell a betű után kutakodni. Pláne, hogy a betű is minket igazl veled szemben. Érted már? (Kétlem.)
Jelenések könyvében a bor - többek között - a hamis tanításokat jelképezi, amelyektől megrészegülnek az emberek. Én nem követek, s nem hirdetek hamis tanokat. Azt állítom, hogy a yayin, s az oinos nemcsak erjedt bort jelenthet. Hamis? Cáfold...
Jézus minek is szánta a: "mérgeskígyók fajzatjai" kijelentését ?
Sértésnek ? Én nem mondtam neked ilyen keményet ... mégis azt gondolod, hogy csak sértésnek szántam, hogy iszol bort! Nem csak egyféle bor van ugyanis. Olvasd csak el a Jelenések könyvét vagy keress rá a bor szóra a Jelenésekben.
Szóval ha már borról van szó én inkább keresném azt amit, Isten kijelent a borról és nem a földi borokról ...
Annak veszem, mert annak szántad. Attól, mert Jézus az Igazságot hirdette, s ettől sokan megsértődtek, nem következik automatice, hogy Te is igazat szólsz, ha sértő szándékkal teszed. Ráadásul én még csak meg sem sértődtem...
;)
Egyébként az Igazságot hirdetem; a yayin, s az oinos nemcsak erjedt bort jelenthet...
Látom, lassan, de tanulsz valamit. Igaz, túl lassan. Pl. nagy sokára elsajátítottad ezt a dedó szót, ez bizony igen nagy eredmény fejlődésetet tekintve. Csak sajnos még összefüggéseiben nem tudod használni, azt már nem érted, mikor-kire lehetne szólni. Megint a gerenda és a szálka problémája, nem látod magad szemében a gerendát, mégis másra mondod, ami rád illi. Silány, hibás érvek ezek, neked segítségre lenne szükséged.
Hát segítek kicsit, hogy érts.
Szóval a bor (csak alkoholos van) nem olyan veszélyes, ahogy te mondod, ahogy az alkohol sem. Már magad is olvastad, nem is tiltakoztál, alkohol eleve van az ember vérében. Ha egy kicsivel több, egyáltalán nem káros. Ha m-értékkel, az éppen jó, nem káros.
Szóval csak a hitben erőtlenek fosnak mindenféle ilyen hülyeségtől. (Gondolom, a musttól is fosnának, ha bor helyett azzal kúrálná magát a gyengélkedő.)
Hogy te hitben erőtlen vagy. nos, ez nem is lenne baj. Hanem az a baj, ha valaki elkezdi hirdetni, hogy egy cseppet sem szabad inni bort. Meg, hogy a bor nem is bor (bizony, a trolibusz jobban árt, próbáljon csak valaki azt inni, meglátja, sokkal jobban sorvasztja az agyat is, a gyomrot is). Mondhatjuk, az ilyen ember mást hirdet, mint amit az apostolok. Az ilyen ember a saját hasára helyezné a hangsúlyt, neki már a saját hasa az istene. A hasát szenteli meg, az élő Istennel való élést lecserélte szertartásokra, szabályok követésére.
Tafkó, az emberek azért járnak ide, mert nehéz megérteni, miért nem adja fel, látja be egy egyébként élőnek tűnő ember azt, amit már minden ember belátott. Hogy Jézus ivott is, másoknak is adott bort. Alkoholosat.
Érted ezeket? Avagy nincs egy ember sem, akiben megbízol, és segítene rajtad?