Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.25 0 0 300

Szerintem majd linkelni fogok :-)

Előzmény: Jesper Olsen (299)
Jesper Olsen Creative Commons License 2011.03.24 0 0 299

készül egy komplex túrabeszámoló, mert nem csak Román kori templomromok lettek felkeresve….

Azt is kíváncsian várom. Ugye a jelvényszerzőben lesz közzétéve?

Előzmény: Törölt nick (295)
Jesper Olsen Creative Commons License 2011.03.23 0 0 298

Találtam egy jó kis oldalt, szívesen ajánlom figyelmetekbe:

http://www.templomrom.hu/

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.22 0 0 297

Még annyi édekesség, hogyha valaki netán pecsételni szeretne a Kis Balaton Múzeumban, akkor Szombathelyi Vízüyi Igazgatóság lesz a lenyomaton :-)

Előzmény: Törölt nick (296)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.22 0 0 296

Inne a következő cél volt a Zalavári Récéskúti bazilika templom romjai voltak, ami 20 perces sétával érhető el. Kisétálunk a főútra, elindulunk Zalavár irányába, majd alig 200 méter után a következő táblát és utat találjuk meg:

Besétálunk szépen, és 10 perc múlva elénk tárul a rom:

Egy nem tudom itt mennyire élvezhető panorámakép:

Előzmény: Törölt nick (295)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.22 0 0 295

Te akartad :-) Egyébként készül egy komplex túrabeszámoló, mert nem csak Román kori templomromok lettek felkeresve….

De maradjunk a topicnál.

Reggel nekiindulva Zalavárt vettem célba, egyedül, mert feleségem sajnos lebetegedett. Zalaváron két rom is felfedezhető, A Szerzetesi templom romja illetve a Récéskúti bazilika romja. A térképem pusztán ez utóbbit jelöli, így nem voltam még biztos benne, mit hol fogok megtalálni, neten meg nem nagyon keresgéltem. Erre a napra más programunk volt, de mivel „egyedül maradtam” jött az ötlet Zalavár irányába sok egyéb jóval, viszont nem néztem nagyon utána semminek az „add-hock” akció miatt..

A Récéskúti bazilika romot Zalavártól nyugatra lehet fellelni bent az erdőben, ami már tulajdonképpen a Kis-Balaton Tájvédelmi körzetben található. És bizony nincs innen messze a másik rom se, alig párszáz méter légvonalban!

Aki ezeket a romokat szeretné megtalálni a legegyszerűbb módja az, ha a Kis-Balaton Múzeumot keresi meg. Külön buszmegállója is van, és mindenhol ki van táblázva merre is kell keresni, Zalavár községtől durván két km. távolságra lehet. Én ide jöttem először, megtekintettem a Múzeumot és ott megkérdeztem, hátha tudják, hol is van Szerzetesi templomrom. Kérem szépen, a múzeum mögött található 100 méterrel. A múzeum megtekintése után így megkerülve az épületet, a romot kerestem fel.

Az itt megtekinthető ismertető szerint több épület is állt itt, többféle elnevezéssel. Hadriánus mártir zarándoktemplom, Szent Mária Templom, Szent Adorján bencés monostor Az oka, hogy Zalavár egy Végvár volt, és több épület is fellelhető itt, azaz egy épületegyüttes a váron belül.

A legnagyobb épület alapjai teljesen láthatóak a romnak, kb. 40 centi magasan állnak a romok, mögötte további ásatások vannak.

A rom mellett egy kis kápolna is található – ennek Árpád kori alapjaira 1996-ban emeltek egy újabb templomot.

A múzeum és a templom mellett áll egy modern Makovecz építmény is.

Pár panorámakép a helyről, nem tudom itt a fórum mennyire adja vissza:

Jesper Olsen Creative Commons License 2011.03.22 0 0 294

Nyugodtan rakd be. A hozzászólások közel fele így is az enyém. :-))

Ettől "élő" egy fórum, ha vannak friss hírek, információk, látni- és megbeszélnivalók.

Előzmény: Törölt nick (293)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.22 0 0 293

Meglett igen. Még vagy 4-5 romot begyűjttöttünk a 2-3 nap alatt.

De már nem merem berakni, mert mindenki azt fogja mondani, "kisajátítom" ezt a fórumot....

Előzmény: Jesper Olsen (289)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.22 0 0 292

Amikor ott voltam, a jobb oldalira mutatott rá ilyen elnevezéssel a hölgy.

Attila

Előzmény: Törölt nick (291)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.22 0 0 291

A saját eredeti méretű képeimet zoomolgatva úgy gondolom hogy a bal oldali "virágtartó" lesz a keresett edény.

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.22 0 0 290

A templom belsejéről ezeket a fotókat találtam,tavaly ősszel készültek:

Jesper Olsen Creative Commons License 2011.03.22 0 0 289

És mi történt a hétvége hátralévő részén? Sikerült megtalálni az almádi romot?

Előzmény: Törölt nick (288)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.22 0 0 288

Szia!

Ez bizony ott van most is, saját szememmel láttam. :-)

Majd átnézem a képeket otthon, mert az biztos hogy lefényképeztem, de sokat ki kellett selejtezni közülük.

Attila

Előzmény: Edka2 (287)
Edka2 Creative Commons License 2011.03.22 0 0 287

Jujj, kedves Jazzkedvelő!, amellett, hogy a jazzt én is szeretem, már inkább ami a blues felé hajlik, nem néztél véletlenül körül az egregyi templom belsejében? Keresem az itteni középkori keresztelőmedencét, mostanában elutazni nem tudtam oda, de 1934-ben még megvolt, azóta ilyen hivatkozásokat találtam a templom keresztelőkútjáról:

"A legújabb időkig a szentélyben megbecsülve állott a kőből faragott, egyszerű, de eredeti keresztelő kút; alapja gömbölyű oszlopon nyugvó, négyszögletű oszlopfej."…" ma a torony D-i falánál hentereg."

http://www.artes-liberales.hu/start.php?rovat=muveszet&cikk=22: "Az épület belsejében szép román kori keresztelő medence kőtöredékeit találjuk. " (2010. 02. 19.-én gyűjtöttem)

Tudnál segíteni? Vagy valaki megnézné az egregyi fotói között?

Köszönöm.

E.

Előzmény: Törölt nick (283)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.19 0 0 286

Tegnap Zalaváron sikerült nem kicsit elázni romkeresés közben.....

Ma nem eső van, hanem orkénszerű szelek.

Voltam persze sok egyéb túramozgalom érintőponton, de az nem ez a topic. Zalavár viszont igen :-)

Előzmény: Jesper Olsen (285)
Jesper Olsen Creative Commons License 2011.03.19 0 0 285

Arrafelé is ilyen cudar idő van? Akkor érdemes a templomokat előnyben részesíteni a romokkal szemben...

Előzmény: Törölt nick (284)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.19 0 0 284

A tegnapi nap egyik termése: Zalaszentgrót, Csonka torony.

Legalábbis most így hívják, mert tulajdonképpen mára ennyi maradt meg belőle.

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.18 0 0 283

Egy is ismétlés következne.

Tegnap egregyi templomnézésben voltunk ismét. Amikor odaértünk meglepetésünkre zárva olt, de pont jött a hölgy, aki a temlom életét tartja kordában. Egy komoly előadást hallgathattunk véig, és még a finom Cserszegi Fűszereséből is vettünk utána. Hiába no, az árukapcsolás.....

A mai napon is jópár templomromot - meg egyéb más mozgalmak érintőpontjait - érintettünk, de még rendeznem kell a sorokat.

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.17 0 0 282

Nem értek hozzá túlságosan, de én laikusként azt mondanám, árt neki nagyonis. A gyökerek és vastag indák, ágak nyomják szét a falat, a sorok között befurakodnak a kövek közé. Kis túlzással lehet a növényzet tartja már az egészet. Van hogy átmegy a falon egyik oldalról a másikra, azaz kifúrta idóvel szabályosan.

Előzmény: Törölt nick (281)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.17 0 0 281

Tetszik ez a rom ezzel a sűrű repkényes növénytakaróval...ez most jó a megmaradt falnak hogy birtokba veszi a természet vagy nem,védi vagy a romlását segíti ez a sűrű zöld?

Gondolom ha ártana neki csak eltávolítanák...

Előzmény: Törölt nick (273)
Jesper Olsen Creative Commons License 2011.03.17 0 0 280

Köszönöm az infókat. Vasárnap nem hiszem, hogy élek a lehetőséggel. :-))

Nagyon jó, hogy szinte élőben jelentkezel be a helyszínekről!

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.17 0 0 279

Még egy kis kiegészítés. Ha valaki itt pecsételni szeretne, érdemes bemenni az Önkormányzatba - ott van 200 méterre  templomtól - és gyönyörű díszbélyegzőt adnak. Nekúnk spec maga a polgármester adta, aki nagyon érdeklődő és készséges volt.

Előzmény: Törölt nick (278)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.17 0 0 278

A tegnapi "vadászatunknak" még egy eredménye az Öskű-i kerektemplom. Ezt már vonatról rengetegszer láttam, nagyon tetszett, és most végre közelebbről is megszemlélhettem. Öskű honlapja szerint a műemlék zárva van, be kell jelentkezni. Mi egy órával előtte bejelentkeztünk, és mire odaértünk, már ott is volt a helyi történész, aki közel másfél órái előadásával lefoglalt minket a környékről, feltárásokról, stb.

Sajnos a lezárásnak valós oka van, bár hetente takarítják a területet, most is tele volt szeméttel - kannás bor, többszáz-ezer cigarettacsikk, stb, a helyi fiatalok teszik a dolgukat rendesen. A zárat is többször tönkretették, stb, ezért nem tartják nyítva. Elég szomorú, hogy egy ilyen helyet így tisztelnek meg.

Pár kép kivül és belül:

Előzmény: Törölt nick (277)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.17 0 0 277

Próbálom sorban:

Zámolyban két rom van, mindkettő a falun kívül.  Az első amit felkerestünk, az a tőle északra lévő úkereszteződésben található, az útról is látszik. A kereszteződésben van egy benzinkút, én ott kértem pecsétet, de van ott egy büfé is.

A második rom az Zámolytól délre kifelé található. Zámolyban sok bolt van, én egy virágboltban kértem pecsétet. A rom maga délre kifelé a falutól 1-2 kilóméterre található egy temetőben. Mondjuk én mindenhol fénykéezek is, gondolom ez is számíthat igazolásnak.

Monostorpáti romot én mindenképpen a faluból javaslom megközelíteni - ha kalandvágyad és sok időd van, onnan is nekifuthatsz ahonnan mi először :.). Nem lehetetlen, csak időt kell szánni rá, nekünk meg nem volt. Cinege köz-ön kell elindulni, majd lesz egy kanyar után egy elágazás, elindul be az erdőbe füldút is. A középsőn kell elindulni. Az elágazástól a hölgy állítása szerint 3.5 km-es az út, ami meglepett, mert térképen alíg egy kilométernek tűnik. A fákon vannak "jelzések". Túlzás annak nevezni, mert inkább csak fehér foltoknak hívnám, egyet egyet fujtak fehér festékkel egy egy fára. Néha van rom jelzés is. Viszont a hölgy elmondása szerint egyenesen eltéveszthetetlenül odavisz a romokhoz az út. Az utat karbantartják, fél évente teljesen lekaszálják, stb., több rendezvény is szokott lenni a romnál, főleg emiatt. Ha vasárnapig nem alakul agonyává az út mi is felmegyünk - nekem nem számít a sár különösen, de a feleségem kevésbé túlélő fajta ;-). Ha esetleg vasárnap du erre jársz, még haza is hozhatunk :-)

Azt monta elég sokan felkeresik a romot. Ha valami gond van, akkor szívesen segít a hölgy. A http://www.monostorapati.hu/intezmenyek.htm oldalon a Petőfi Sándor Művelődési Ház és könyvtárban a hölgynél lehet érdeklődni, nagyon készséges. Tud szállást, stb, ha ilyen kell, és fel is visz embereket a romhoz, ha van rá igény. Ez a Petőfi úton van, ami gyakorlatilag a főút.

Előzmény: Jesper Olsen (276)
Jesper Olsen Creative Commons License 2011.03.17 0 0 276

Örülök a "pezsgésnek" a fórumon, kíváncsian várom a beszámolókat (szerintem nem vagyok ezzel egyedül). Zámoly nálam is célkeresztben van (milyen igazolást szereztél?), Monostorapátinál még nem jártam.

Remélem "nem csapjátok el a gyomrotokat" a sok szép látnivalóval. :-))

Előzmény: Törölt nick (275)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.16 0 0 275

Volt kudarcunk is sajnos ezen a napon, méghozzá Monostorapátiban. Itt is meg akartuk keresni a romot, de nem jött össze. Ennek fő oka, hogy nem a falu felől közelítettük, hanem a főuton haladva Kapolcs felől egyszercsak ki van rakva egy templom/műemlék jel, és be balra. A Faragó féle Bakony térképen jelőli is a S rom jelzést, ami innen indul, felmegy a romhoz, és onnan bemegy Monostorapátiba.

Sajnos ez a jelzés leginkább a térképen szerepel csak. Elindultunk az erdőben, de bizony eltünik a jelzés, ha kettőt találtunk. Rengeteg kereszteződés, lekerített terület, stb. És mivel időre kellett továbbmennünk, nem keresgéltünk tovább. Ha van még pár óránk, továbbmegyünk, mert meglett volna, szinte a cél előtt adtuk fel, néhány megkopott jelzés fellelhető.

Beértünk Monostorapátiba, megkerestük a helyi művház vezetőjét, elmondta, hogy merre induljunk fel a faluból, ebből az irányból egyértelmű az út. Ezt az utat karban is tartják, ápolják, ő is visz fel embereket, túrákat szerveznek, stb, a másik irányból nagyobb kihívás megtalálni :-) El is kísért egy darabig, megmutatta merre hogyan, de időhiány miatt vasárnapra tervezzük be eme rom felkeresését, amikor itt jövünk visszafelé.

A mai nap volt még több templom és romkeresés is, ami sikeresen zárult, de majd fokozatosan adagolom a topikra, nem szeretném agyonrongálni az olvasókat :-)

Előzmény: Törölt nick (274)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.16 0 0 274

A héten egyébként igyekszünk elég sok régi templomromot meglátogatni a Balaton felvidéken, Veszprém megyében, és Zalában. Ehy kirívó példa a mai napból Zámoly, ahol két templomrom is található. Vitatott a származásuk és a koruk, de Zámoly története c. könyv szerint mindkettő Román kori.

Az első az un.Kerekszenttamási kerek templomrom, mely Zámolytól északra található a Csákvár felké menő útkereszteződésnél.

A másik rom Zámolytól délre található a falun kívüli temetőben, de közvetlenül az út mentén. Itt is már csak egy fal áll, az alapja látszik még.

Előzmény: Törölt nick (273)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.16 0 0 273

Jók a képek :-)

Ém kb 3 órája mentem át Nagyvázsonyon :-)én is lekesedtem ezért a romért anno, amit te is beraktál.

A Szent Jakab romot meglátogattam, mert az még itt nekem hiányzott - na meg a Felsőcsepelyi-t is még meg kell néznem. Egy temető közepén van, gyakorlkatilag már csak egy faltöredék, amit erőssen magáévá tett közben a természet.

Előzmény: Törölt nick (272)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.16 0 0 272

Nem hiszem hogy újat mutatok most Nektek,de én először láttam ezt a pálos kolostorromot Nagyvázsonyban és nagyon megragadott romjaiban is,kb egy órát sétálgattam körülötte ,benne, lenyűgöző lehetett eredeti pompájában.

Ha nem robbantják fel a török elől menekülve akkor lehet hogy mindenki jobban járt volna...ezen gondolkoztam,mert a törökök legfeljebb ha istállónak,lakhelynek használták volna,de akkor is állna,javítsatok ki ha tévedek.

néhány kő az egykori templomból,szinte az összeset elhordták a falu lakói építkezéseikhez az évszázadok folyamán.

És így nézhetett ki:

Reventlow Creative Commons License 2011.03.15 0 0 271

Nagyon szépen köszönöm szavaidat :)

Igen, a picasa albumaim között van Szászkézdről is, ha erre gondolsz. Tavaly nyáron voltam Nagyszeben környékén én is, és teljesen megerősíthetem szavaid: Sok - és tényleg sok - erődtemplom mellett mentünk el idő hiányában, melyek sehol sem szerepelnek, mint látnivaló. És nem csoda, mert elhagyatott helyeken, méltatlan környezetben, ronosan állnak. Pedig néha talán szebbek (ha ez a szó jó ide), mint a kirakatban állók. Amelyeket persze élmény bejárni, de ez a rossz szájíz valahogy ott volt végig

Előzmény: Edka2 (263)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!