Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Elszámoló számlát azért kaptál, hogy tiszta lappal indulj. Gondolom az új órád is nulláról indult. Az éves óraleolvasás, elszámolás időpontja viszont ezzel nem változott meg, ezt jó tudnod.
A felesleg elfűtésére a legoptimálisabb, legolcsóbb és legegyszerűbben kivitelezhető megoldás az inverteres légkondi, ami fűteni is tud, méghozzá igen jó hatásfokkal. A kWh-nként csupán 22 Ft-ért visszavásárolt plusz áramodból 120-160 Ft-nyi (3-4x 40,05 Ft/kWh) értékű fűtési energiát csinál, az átmeneti időszakot simán ki tudod fűteni 2 légkondival (ház paraméter függő). Sokkal inkább megéri elfűteni, mint visszavásároltatni, amiből még adózol is.
Persze ez is plusz befektetést igényel, kb 160 + szerelés egy normális, 5-6 kW maximális fűtési teljesítményű inverteres légkondi, de jóval olcsóbb, mint egy vizes rendszerbe köthető hőszivattyú, amit néha nem is könnyű elhelyezni, rendszerbe illeszteni. Sokkal könnyebb légkondinak helyet találni, a szerelésről meg ne is beszéljünk.
Köszi, és nagyon jó érzés ám látni, hogy na, ma 31-et termeltem, 4-et fogyasztottam... hmmm ;)
Nekem hálózatra megy, még csak egy hónapja... Épp jött is az eontól, egy gyors végelszámoló számla, nem ám akkor, mikor amúgy szokott lenni az éves... most, hogy gyorsan fizessek, még mielőtt többet termelnék, mint amit fogyasztottam, és kifizettem... 5200Ft, valószínűleg az utolsó, ezután már csak a készenlétes számlák érkezhetnek, pár száz Forintosak :)
Vadul keresem, hogyan lehetne leggazdaságosabban elfűteni, azt a kis felesleges áramunkat, de az a káosz, ami ebben a témában is van... mindenki azt állítja, csak az a jó, amit Ő forgalmaz :), korrakt, gyakorlati tapasztalatot, meg alig találni :((
Jó olvasni ezeket az eredményeket! Így tovább, remélem magam is hamarosan meglépem. Igazából én már csak nagyon tuti akkupakkra várok, mert leginkább a sziget rendszer vonzó számomra.
ja, nem... vagy nemtom, késő van már ehhez :) Az enyémre sajna ráárnyékol este már a tetőnk egy része :-( Ki gondolta még akkor, mikor a tervezés volt, hogy egyszer Ft-okat fog jelenteni a jó tájolás, meg az árnyékmentesség :( Ma már ez, nagyon fontos kell, hogy legyen
Nálunk is úgy volt, hogy szerelés kész, készrejelentés azonnal, az EON semmit sem reagált, hanem egy hónap múlva jött órát cserélni... kis ráhatással... nemtom maguktól mikor jöttek volna( Valamiért nem annyira sürgős nekik, hogy beinduljanak a házi rendszerek :) De akkor is, és azért is hajrá :)!
Fronius firmware frissítéssel van valakinek tapasztalata? 28-as van az inverteremben, de már van 30-as is... jól sejtem, hogy ha teljesen problémamentesen működik az inverter, akkor inkább ne nyúljak hozzá, és ne frissítsem? :) Ki tudja milyen bug van az újban...
Megnézi a napelem adattábláját, felmegy a netre és a gyártói típus számot keresőbe beírva vagy talál valamit vagy nem, ha nem akkor valami x gyártó átcímkézett y gyártó napeleme. Ha van akkor ott fent vannak a telepítési és üzemeltetési leírások.
A gyártók 80% EU-s biztos kitér a földelésre és annak kialakítására valamint a villám kérdésére is. 80% még a minimális vezeték keresztmetszetet is megadja és azt hogy annak hova kell csatlakoznia.
Az előírások meg voltak régen is de nem kimondottan napelemekre hanem általánosságban. A napelemekre speciálisan íródott szabványok kb 5-6 éve jelentek meg.
Mondjuk a túlfesz levezetés szerintem nálam se ér sokat.
Rákötötték a ház földelésére, ami azt jelenti, hogy a földszinti elosztótól jövő kb 5m-es 3x1,5-ös MT-re.
Ja és az a földelés megy ki a napelem mezőre is.
Kérdeztem a srácokat, hogy itt a kút a ház mellett, onnan elég jó földet tudnék csinálni.
Befűznék sok érrel jó nagy átmérőt és akkor le tudná vezetni a dolgokat.
Csak a porhintés volt a válasz. (egyrészről szerintem azt se értették, hogy mit variálok a sok kábellel, másrészről én voltan az okoskodó ügyfél és nem elégedtem meg az "így szoktuk" érveléssel)
(több mint 15 évvel ezelőtt csináltunk pár árnyékolt számtech termet. Ott volt RF és tápfesz oldali szűrés is rendesen, onnan kapisgálok valamit)
Ez engem is érdekelne mert az 5 éve több mint 3 millióért felszereltetett rendszeremhez se DC se AC tulfesz levezető nincs felszerelve. A mostani válasz a kivitelezőtől az, hogy akkor még nem volt előírás nem volt kötelező.