olxről. Hatalmas anyabokor sarja. Egyébként nero del portogallo egyenlő lungo del portogallo.
A peretta pedig egy rosso di trani nevű fajta átkeresztelve.
Termő citromaim vannak épp klónozás alatt. fekete szedret, sajat nemesitesu foldi epret tudok adni, az eprem kpzepes szem, botermo, illatos, mezedes, akar 10-20 palantat is!
Tudom hol vettem, itt ahol lakom a helyi kertészetek egyikében.
Ezt viszont nem írnám meg nyilvánosan, hogy hol van, de nem is érdemes, mert én vettem meg az utolsót, azóta pedig nem kaptak ebből a fajtából. Olasz import.
Rendszeresen bekukkantok hozzájuk, ezért tudom.
Arra emlékszem, hogy ennél azért jóval többe került, igaz azért szép méretes fácska legalább. :)
Természetesen ha megerednek a sarjak, majd fogok szólni, nekem nem igen van kedvem már bíbelődni a nevelgetésükkel, ezért is vettem meg a fát.
A hideg idő beköszönte előtt fogok szólni időben.
Nekem már nem igen van üres helyem a ház körül ahová fügét még tudnék ültetni, ezért cserébe inkább ha lehet más növénykét kérnék, ha lehet.
Valamilyen örökzöld tűlevelűt, esetleg termő gránátalma csemetét vagy termő mandula csemete érdekelne, de ha nincs ilyesmi az sem probléma. :)
A jégfüge/györöki lapos-ról nem sok jót olvastam itt a fórumokon.Régi fórumozók már megszabadultak tőle.
Én is kiebrudaltam dézsából is,szabadföldből is.Az elsőterméseket rendszeresen ledobálja,másodtermést is keveset hoz,
nem bőtermő,hanem inkább növekedni szeretne,de nem tud ,mert addigra visszafagy.Nem olyan sok az a -17-18 amit túlél tökéletesen beérett vesszőkkel.Fiatalon meg kevesebb.Túl sok reményt ne táplálj ez ügyben.Egy kivételt láttam: a csörnyeföldi dombokon jól teljesít.
Jégfüge leírás alapján nekem is tetszene, de nem tudom pontosan hogy is néz ki a levele. Ezért nem tudom, szedtem-e ilyen vesszőt. Amit tőled kapok azt nagyon várom, szerintem én azt fogom babusgatni a legjobban mert azt írtad, nagyon sokat terem.
Szia! Igen ezeket tudom! Én is úgy gondolom hogy a sok egyedes telepitest majd a jégfüge adja. Ott vagyok Györöktől Keszthelytől nem messze, a klima hasonlo.Viszont mint gyűjtemény szép lesz a nemes😊pláne hogy a szomszéd rissz-rossz keriteset eltakarom😊
Ahogy időd engedi, majd úgy oldjuk meg a vesszőszedést.
Meglepett hogy ennyire belelendültél a kísérletezésbe, de nagyon jó dolognak tartom. Bár, amit védett helyen megtapasztalsz a fügéknél, az szabadban, sövényben már nem lesz igaz. Előfordulhat, amit nem gondolsz nemes fajtának, az adja majd a legszebb termést. Legjobb lenne azon a területen próbálnád ki melyik mit tud, ahova véglegesen kerülnének. Kicsiben én is kísérletezek. 7-8 félét ültetek, ami nem válik be, azt kiszedem. Erre van helyem.
Lakótelepi kertésztől nagyon értékes információkat kaptam a topicjában. Nézd meg, valószínű neked is tetszeni fog, és hasznosítod. A fügés blogját is olvasd el.
Mielőtt jössz e-mailt írjál, elmagyarázom hogyan találsz ide, mert el vagyunk dugva, és nem vagyunk a dzsípieszen sem rajta.