rólam állítod, hogy én kétségbevonnám a magyar zsidó írók, költők, filmművészek, Nobel díjasok, de a legutolsó magyar zsidó polgár magyarságát? egy kicsit tájékozódj, Kertész Imre és hasonló topicokban
nem tudom, mit nem értettél meg? számomra nem kérdéses, hogy Radnóti,
Rejtő stb. magyar zsidó, mint ahogy Nobel díjasaink is; teljesen asszimilálódni akartak, amit a magyarok követeltek tőlük, de, nem sikerült, mert a magyarok elfogadták egy nagyobb állam szolgálatait, hogy ne kelljen tovább asszimilálódniuk
nagyjabol egyetertunk de az meeg nincs bizonyitva attol hogy leirtam ezt hogy valaki/barki is igy gondolkodna. ez csak azon velemenyemet jelzi hogy van ilyen gondolkodasmod.! de vegul is tevedhetek...
ez az a biblia amielyikrol mondjak hogy milyen nagyszeru, milyen utmutato, milyen meely es tanulmanyozasaval erdemes evtizedeket eltolteni hogy melyebb tartalmat is kifejthessuk elmenkben? es az ut vegen van az orok igazsag, a vagyok aki vagyok melysege es vilagot megvalto szemlelete?
a franc tudja hogy ezek az okosok miert is hagytak rank a repulo kitalalasat? es miert vallottak/hittek annyi de annyi baromsagot?
es ennek a biblianak a tanulmanyozasval soroljak be embereket ide vagy oda? fogadjam el a kivalasztott nepet vagy fogadjam el hgoy gyulolni kell a kivalasztott nepet?
Rólam tudják, hogy nem vagyok az (pár generáció óta), de szeretnék, ha mégis az lennék (mert lehetnék): főleg amikor adományozási felhívások érkeznek innen-onnan. :)
en ugy gondolom hogy valahogy az eredmeny felol kozelitunk. es ugy azert nem is olyan nehez. es a fizikai determinaltsagokkal, ahol ezek determinaltsagok nem igazan vitatkozik ertelmes ember. de hogy a fizikai determinaciobol hogy alakul ki a jellem az mar talan erdekesebb.
es nem akarok olyan baromsagot irni hogy a magasnovesu ember megnoveset is meg lehet akadalyozni hormonokkal. de ettol meg ez igaz. valamint az is igaz hogy a genetikakba is alaposan bele tudnak nyulni es segiteni.
mindenesetre a temank szempontjabol erdekes zsido tulajdonsagok altalaban veeve emberi tulajdonsagoknak is tekinthetok. es naalam ez itt a leenyeg.
megjegyzem ht-nek valaszolva hogy a porosz katona jo katona elmelete is mintha valtozoban lenne es a porosz katona szarik jo katonanak lenni. egy kis elmelet, egy kis genetika es mostanra kiderul hogy baromsag volt az egesz. es ugyanez vonatkozik a japan, amerikai, iraki es mindenfele katonara.
pedig ha valami genetika akkor a katonai hajlam az genetika. legalabbis ezt mondtak a felsobbrenduek. es mit ad istenkenk? kiderul hogy az egesz egy techniakai kerdes. a hos szerb katona mint a hulye menekul a repulogepek elol. es megadja magat. meeg csak nem is latott 'ellenseget' kozvetlen kozelrol...
ht
amugy nem a porosz katonaorvosokrol elmelkedtem hanem a magyar/osztrak vagy osztrak/magyar katonaorvosokrol. jobb lenne inkabb szukiteni mint boviteni a vita scope-jat. hagyjuk izraelt masra. hagyjuk, peldaul, izraelt az izraeliekre... van itt nekunk egy szep kozephatalmunk, foglalkozzunk azzal! talan meeg nagyhatalom is lesz belole...
Tudod alfi, nem genetikailag lett sovány, hanem ugy egyébként.
Mostan azta marxi fejlődéselméletet nem piszkálnám, mert nem igazán tudom, mire is gondoltál.
Érdemes lenne ellátogatnod a Kékolyó, molekuláris biologia osztályára, még azt is megmondják, hogy nagyjából mikor várhacc egy szivinfarktust, de inkább azt, hogy hajlamos lehecc-é esetleg rá.
off Természtesen nem zárom ki, hogy a XIX-ik századi német katonaorvosok "tudományos" megfigyeléseinek szponzorálásában az érintett papák pénztárzája is nagy szerepet játszott, de nyilvánvalóan az évszázadok alatt trenírozott porosz katonai szellem is.
meg a genetikai meghatarozottsagrol jut az eszembe. mi van ha egy genetikailag koverkes ember (ez ugye aztan tisztara genetika) elhatarozza magat es lefogy. esetleg konyvet ir lefogyasabol esetleg nem. de laassunk csodat genetikailag sovany lett emberunk.
meg vannak sztereotipiak. vannak hulye es kevesbbe hulye sztereotipiak. ezek egyike hogy vannak orokletes hajlamok.
a csalad egyik tagja jokedelyu a masik meg szomorkas. egyik kover a masik meg sovany. persze orodklodott a hajlam.! a papa sovanykas a mama koverkes. keet gyerek sovanykas, keet gyerek koverkes. termeszetesen vannak oroklott tulajdonsagaik, fizikaiak es ebbol kovetkezoen 'szellemiek'. mint tudjuk a koverkes emberek jokedvubbek. kiveeve amikor szomorkasabbak...
Természetesen csacsiság a mai ismeretek alapján tagadni, azt, hogy a különböző emberek genetikailag meghatározottak, hisz vannak örökletes tulajdonságok és örökletes hajlamok. Momentán egyike ezeknek a egyike a genetikailag öröklödő vastagbél polipiosis.
A lényeg nem az emberek különbözőségének vagy hasonlóságának a tagadása, hanem az, hogy ettől függetlenül minden ember azonos emberi jogokkal rendelkezik.
off Bizony hogy komoly lehetett venni, hiszen nem volt sem egészségügy sem nyugdijbiztositás és a szociális hálót elsősorban az egyházak feszitették ki.
Nagyon szimpatikus és normális ez az álláspont, kedves viennavolt.
A politikai elit szennyesebbik része az, amelyik abbol él, hogy minket akiknek mindannyiunknak számtalan tartosabb vagy efemer csoportkötödése lehet, érzelmi a alapon el a kar kötelezni, és előregyártott "identitáspaneleket" akar belénk sulykoln.
Nagyon furcsa nekem, hogy éppen ilyen alapokra épül az antiszemitizmus definíciód, hiszen pontosan ilyen élményeim voltak az Erecben. Amikor tudták, hogy nem vagyok zsidó vallású, eléggé bizalmatlanul bántak velem az ott élő (később barátaimmá vált) ismerősök, de miután megtudták, hogy a halachikus törvények alapján lehetnék, mindjárt országos cimbi lettem.