Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2014.06.11 0 0 32921

Nos, nagyon röviden, a dolog lényege az, hogy a növényt minél gyorsabban tudjuk minél magasabbra növeszteni. Ehhez azt kell tudni, hogy a kivi megfelelő víz- és tápanyagellátás mellett hihetetlen növekedési sebességet képes produkálni. A célunk egy egyenes, esztétikus törzs és egy vagy két ugyancsak egyenes kordonkar kialakítása. Ehhez kell megtalálni a megfelelő segédeszközöket. A legmegfelelőbb egy, a kivi körött létrehozott erőtér lenne, amelyik maradéktalanul gondoskodna arról, hogy a növekvő inda abszolút egyenesen álljon és a tenyészcsúcs mindig fölfelé nézzen. Azok a jó megoldások, amelyek minél inkább megközelítik ezt az elméleti optimumot.

demoriaan Creative Commons License 2014.06.11 0 0 32920

Szőrös kiviről van szó egyébként itt is, Hayward-tomuri. Fontos adalék még, hogy nem locsolom csak hetente mert félek a túlöntözéstől.

demoriaan Creative Commons License 2014.06.11 0 0 32919

Sziasztok!

Mivel tele lett hirtelen kivis kérdésekkel a topic, így gyorsan én is felteszem a magamét, ne keljen szegény ninovargának 20 külön hozzászólást írnia! :)

Szegény lassan nyithatna egy Egzotikus gyümölcsök forróvonalat.

Én északon próbálkozom(Eger), ezért 15 literes cserepekben nevelem elő őket, első évesek még csak. Szépek, egészségesek, de csak 40 centis hajtásokat hoztak eddig. Ez lehet mert két hajtást hagytam meg nekik? Bár így már leírva logikus, hogy ez állhat mögötte. Azért hagytam két hajtást, mert két irányba lesznek vezetve egy épület mellett.

kisvincze Creative Commons License 2014.06.11 0 0 32918

Igen! Ez messze nem olyan mértékű, mint amit a karóknál csinál. Hát, kíváncsi vagyok, mi lesz mások véleménye!

Előzmény: successful77 (32917)
successful77 Creative Commons License 2014.06.11 0 0 32917

Ha ennyi tekeredest nem bir el akkor majd ultetek kopasz kivit a helyére ))))

Lehet idős korában bereped a tekeredes miatt?

A természetben is tekeredik mindenre nem?

Na lehet visszaolvasok en is.

kisvincze Creative Commons License 2014.06.11 0 0 32916

Már írtam és elküldtem az előző hsz-at, most látom, egyfelé jár a gondolkodásunk! Kíváncsian várom a véleményezéseket! Lehet, hogy legközelebb már a Te módszereddel dolgozom, ha nem lesz logikus érv ellene.

Előzmény: successful77 (32914)
kisvincze Creative Commons License 2014.06.11 0 0 32915

Nem rossz kis projekt a Tiéd sem!

Én próbáltam elkerülni napi két-háromszori ellenőrzéssel is az önálló kapaszkodást, hiszen nino hangsúlyozta, hogy ne hagyjuk tekeredni. Igaz, ő a karóra tekeredést írta. Lehet, hogy azért mert akkor a döntésnél nehezen, vagy csak sérüléssel fejthető le a karóról. (Lehet cáfolni vagy megerősíteni, magyarázni, hogy jól logikáztam-e.)

A Te esetedben a hajlítás egyszerű lesz, mert engedni fogja a bálamadzag. Csak a törésnél kell a madzagot jól feszítened valamihez. Nino, Neked mi erről a véleményed? Lehet, hogy egy spirálban ÖNÁLLÓAN felfutó kivitörzs valami miatt mégsem annyira kívánatos, tegyük már ezt helyre, sok embert érdekelhet!

successful77 Creative Commons License 2014.06.11 0 0 32914

Beugrott hol rontottad el.

Nem bambuszrúdra kell futtatni, hanem madzagra.

Így nem kell kotozgetni.

A madzagnal ha enyhén lazára hagyod, nem pengetősre, akkor olyan hatás lesz, hogy spirálban ugyan, de nem éles törésekkel halad a szár. Szerintem ennél jobb megoldas nincs, esetleg az űrben madzag nélkül is menne )))

Előzmény: kisvincze (32895)
successful77 Creative Commons License 2014.06.11 0 0 32913

Pont az elobb magasítottam.

De így elnézve kevés lesz, főleg hogy a lányok már majd két méteren kúsznak. )))

successful77 Creative Commons License 2014.06.11 0 0 32912
nekem az alsó két méteren mindenfajta segitseg nélkül tekeredik a bálamadzagra. Miért tenné ezt másként a felső madzagon?
Előzmény: kisvincze (32909)
zakkwylde873 Creative Commons License 2014.06.11 0 0 32911

en laikuskent metszesnyomokat latok a kepeken :)

Előzmény: ninovarga (32904)
ninovarga Creative Commons License 2014.06.11 0 0 32910

Igen, haladjon csak szépen békében! De ne nyugodjék... :)))

Előzmény: Törölt nick (32908)
kisvincze Creative Commons License 2014.06.11 0 0 32909

Köszönöm a gyors replikát!

Közben én is kutattam és választ kaptam a kérdésre pont Tőled, amikor 6 éve ugyanezt a témát tárgyaltad egy létrára nem szívesen mászó fórumozó, "ragusa" kérdésére a fagytűrős topikban.

Kis ismétlés,

Ragusa kérdezi:

"...MEDDIG ?????novesszem az egig ? mar most elhaladta a kordont 25-30centivel. ES meg CSAK JUNIUS VAN.

TeEMBER milesz meg itt augusztusig ?)))))))))

ott akkor  emlegettem a helikoptereket ,itt van felettunk a legifolyoso ))))))"

Válasz Tőled egy kép:

Ragusa:

"Most megneztem az elobb es  az egyenesen  lekotott resz ugyan olyan erősen vastagon  no mint az alsoresz . Figyelj csak letraval  tudnam az altalad leirt modot epiteni, DE akkor nekem naponta kene a nagyletrat kicipelni ahhoz hogy elerjem , az igazitasok kikotesek erdekeben .

))) namegcsak az kene nekem ))))talalj valami kompromosszumot nekem , mert  NEM letrazok)))"

Te:

"Én találnék kompromisszumot, de a kivi valószínűleg nem fog! Meg kell adnunk magunkat a ténynek, hogy ő diktál abban, hogy végül olyan lehessen, amilyennek mi akarjuk. Eljárhatunk másképp is, csak akkor ő nem fog megfelelni a célnak.
A kivi még filozófiatanárnak is kiváló!"

Egyébként nekem is hasonló a problémám, nehéz lenne a további "égig"-növelést létráról veszélyhelyzetek nélkül megoldani!

Hogyan oldja meg ezt egy gazda a nagyüzemi ültetvénynél? Minden nap több órán át kötögeti a naponta sok cm-t nőni képes hajtásokat, hogy a hajtásvégek mindig függőlegesen álljanak? És beszerez több száz/ezer 4-5 m-es póznát, azok mentén nevelve a növényeket?

Gondolom, a nagyüzemi termelésnél eltérhetnek ettől a gyakorlattól, és esetleg több év alatt éri el a vízszintes dimenzió a kívánt hosszúságot.

Mindenesetre kíváncsi lennék ilyen tapasztalatokra, megoldásokra, és arra, hogy a többi hobbikertész is naponta többször ellenőrizve, igazítva nevelgette-e ebben a fázisban a növényeit?

Előzmény: ninovarga (32897)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.10 0 0 32908

Köszönöm !

Hurrá , gránátalmából is összesen jelenleg 4 egyed van nálam elültetve. Kettő már kint telelt.

Fát szabad belőle csinálni, vagy ezt is hagyjam, hogy békében haladjon a maga útján?

Előzmény: ninovarga (32907)
ninovarga Creative Commons License 2014.06.10 0 0 32907

Még a termő változatoknak is jóval jobb a téltűrésük, mint a fügének, a díszváltozatoké meg még annál is jobb.

Előzmény: Törölt nick (32906)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.10 0 0 32906

Tavaly megörültem neki amikor felfedeztem. Már nekem is van belőle egy sikeres dugvány elültetve. :)

Ez mifelénk itt borsodban ugyanolyan életmódot folytat mint a fügék (csalán üzemmód ,ha télen van rossz elfagyás és naív próbálkozás, ha kegyes a tél) ?

Előzmény: ninovarga (32905)
ninovarga Creative Commons License 2014.06.10 0 0 32905

Szép DÍSZgránátalma.

Előzmény: Törölt nick (32903)
ninovarga Creative Commons License 2014.06.10 0 0 32904

Miután tipp nem érkezett arra vonatkozóan, hogy miért nem változott (nőtt, terebélyesedett) sokat az udvari kákim, kommentár nélkül tennék fel néhány olyan képet, ami megadja a magyarázatot.

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.10 0 0 32903

Onga.

Falusi vízelvezető utcai árok partja (előkert).

ninovarga Creative Commons License 2014.06.10 0 0 32902

ninovarga Creative Commons License 2014.06.10 0 0 32901

A baromfiudvari pergolettán jól tanulmányozható a múltkori széltörés következményeként jelentkező hajtásképzési bumeráng-effektus:

ninovarga Creative Commons License 2014.06.10 0 0 32900

Hintaágy-kivi Muraszemenyén - jelenleg, tereprendezés miatt, hintaágy nélkül

ninovarga Creative Commons License 2014.06.10 0 0 32899

ninovarga Creative Commons License 2014.06.10 0 0 32898

ninovarga Creative Commons License 2014.06.10 0 0 32897

Minden további nélkül lehajlíthatod most, Szép termővesszők kezdenek belőle fakadni nemsokára.

Előzmény: kisvincze (32895)
ninovarga Creative Commons License 2014.06.10 0 0 32896

Úgy látom, mintha a Haywardnál a fásodott rész végénél is fakadna rügy. Ha jól látom, odáig kellene visszavágni. Nem sajnálni!

Előzmény: MB 80 (32894)
kisvincze Creative Commons License 2014.06.10 0 0 32895

Üdv Úttörők!

Nekem is kivis tanácsra lenne szükségem.

3 évet kellett várnom, hogy a nem kellőképpen fellazított anyaföldben (agyag) és tűző napon növögető hayward kivitőim függőleges irányban ígéreteset fejlődjönek. Most már az a "kellemes" problémám az 1. tőnél, hogy nincs olyan magas karóm és létrám, hogy kötni tudjam a jelenleg kb. 3,40-en tartó példányt. Ennek következtében persze már lekonyulóban van a csúcsa...

Kérdéseim:

- Magasabb létrát kéne szereznem, és karót kipótolni, vagy elég lesz ilyen hossz a lehajlításhoz?

- Lehajlíthatom a törzset már most, ha a magasságom elég, vagy várjam meg az augusztus elejét?

- Ti hogy oldjátok meg a kivik függőleges növelgetését?

Pár kép a jobb érthetőség kedvéért.

Most készült a támrendszer. A szélsők a lányok, a középső tomuri persze már tavalytól virágzik, de egyelőre nincs kinek...

MB 80 Creative Commons License 2014.06.10 0 0 32894

Tanácsodat szeretném kérni.

Április 12-én ültettem el a kiviket és a képeken látható az eddigi fejlődésük.

Az első két képen a levél csonkok a jégverés maradványai, a jég előtt fejlődtek szépen de azóta sajnos nagyon nehezen hoznak új leveleket.  A fiú  kivim (1,2m), a napi locsolás hatására estétől reggelig képes 3-5 cm-t nőni, napi szinten kell lecsavarnom a támról és kötni.

Az egyik levélcsonk tövében új sarj fejlődik:

Vágjam vissza, és neveljem innen tovább, vagy "ki növi" majd a jégverést?

Előzmény: ninovarga (32893)
ninovarga Creative Commons License 2014.06.09 0 0 32893

Vajon miért nem változott túl sokat?

Előzmény: ninovarga (32891)
7578 Creative Commons License 2014.06.09 0 0 32892

Uraim... köszönöm, akkor hagyom, had szaladjon.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!