Az túlzás, hogy értek a fügéhez, pusztán próbálkozok minnél többet megtudni róla, de ahogy beleásom magam rájövök, hogy egyre kevesebb amit tudok. Jó pap is holtig tanul :)
Nem annyira privát a fajtasorom, közzéteszem neked, hogy mim van.
3 éves bokrok: Újjas levelű óriás, Helyi Zempléni Lila unknown, Mlini Mladen, Deszki Mézédes
2 éves bokrok: Florea (Michurinska10), Olasz Barna, Fekete pogácsa, Kútfeji Lila, Colasanti Dark, Vörcsöki Dalmát, Szivarfüge
1 éves bokrok: Laradek, Freckled Beauty, Vagabond, Korai lila
1 éves konténeresek: Sal's El, Hardy Chicago, Soféno Pretó, Dottato, Orsara, Negretta, Saint Martin,
Ezévi ültetésű konténeresek: Perola, Marseilles Vs Black, White marseilles, Precoce De Dalmatie (Bornholms), Vagabond, Freckled Beauty, Negronne (violette de bordeaux), Ronde de bordeaux, Laradek EBT, Armenian, Khurtmanni, Saint anthony
Azthiszem neked volt szükséged Ronde bordeaux-ra ha hamarabb szóltál volna, akkor lett volna egy ezévi dugvány neked, csak addigra már elajándékoztam.
Akkor amiről tudok küldeni, az a 3 éves bokrokról az összesről, a 2 évesek közül mindegyikről kivéve a vörcsökit, és a szivart. 1 évesekből van feleslegem Laradekből, és freckled beautyból, tehát ebből is tudok adni ősszel. Az 1 éves konténeresekből úgy néz ki, hogy lesz azokból is mindegyikből vesszőnek való. az ezéviekből pedig majd az ősszel tájékoztatlak.
Neked milyen fajtáid vannak?
Az improved celeste fajtát nagyon nehéz beszerezni úgy néz ki kanadai forrásból hozzájutok majd a télen remélhetőleg, mert nagy az érdeklődése a srácnak pár fajtám iránt.
Rég jártam erre. úgyhogy üdv mindenkinek. Nekem személyes tapasztalatom mindössze annyi, hogy nehezen gyökeresedő fajta lehet, eddig kétszer próbáltam legyökereztetni külföldi forrásokból de eddig egyszer sem sikerült, mostanra már le is mondtam erről a fajtáról. Az ok amiért lemondtam róla, mert sok helyről hallottam infókat, hogy nagyon hullajtja a termését, az esőre érzékeny, egyébként pedig apró mézédes termése van korai éréssel. Most a jövő évre tervezem beszerezni a javított változatát az 'Improved Celeste' névre hallgató fajtát, ami 33%-al nagyobb termésű, és érési időben is 7 nappal megelőzi az alapfajt, így az egyik legkorábbi az Usa-ban, a Florea (Mitchurinska 10, мичуринска 10) mellett, tehát Augusztus első felében érik a másodtermése. Ennek a fajtának a terméshullása is csekélyebb. Ha az improved fajtát betudod szerezni azt ajánlom, mert még elfagyást követően is képes teremni, és akkor is korán érik.
A múltkor kb. egy órát elcsesztem azzal, hogy angol kommenteket olvastam eme fügefajtáról. Sajnos nem emlékszem pontosan, hogy mi nem tetszett vele kapcsolatban (talán a fagytűrése vagy a termésmennyisége volt a hunyó), de arra egészen határozottan, hogy a végén arra jutottam, hogy erősen felejthető fajtáról van szó.
Írd be bal oldalt a keresőbe " Celeste füge". Kapsz néhány hozzászólást vele kapcsolatban, és ha bővebbet szeretnél, látod a hozzászólók nevét és fel veheted velük a kapcsolatot. :)
Jól néz ki.Első pillantásra.Így erkélyen,hosszú tenyészidővel,árvég elcsípéssel szépen kinevelte a másodterméseket.Mert amit elsőtermésként szemléltet,az egy levélnyél mellett nőtt,tehát nem lehet elsőtermés.Ezt bármelyik füge megcsinálja.Ehhez nem kell jégfüge.Jellemző még rá a szivacsos rossz ízű termés is.Nem akartam vitatkozni, csak gondoltam megspórolok neked pár évet.De próbáld ki végülis.Kukkants át a fagytűrő topikba,Raiff éppel leírja hogyan virít a jégfügéje.(25805.)
A mocsátról, a sivatagig kibir mindent! 2 asó nyomon jön a talajvîz Anyukam szomszedjánál és a füfüge lubick oromében!! Oo igen és mindezt teszi 7 éve!! Betegsegmentesen!😉
Szèpségesek!!!😄 azért a kérdès nert hasonlo modon akarom en is sivenynek es takarni akarom mulch al , bar mivel bazalt hegyen lakom , bazalt az elvalasztó😊 mekkora a novenyek kozti tav?
Sokat nem tudok sajnos a fügékről, igyekszem tájékozódni, mint kezdő fügés.Viszont a mostani esőzésekkel kapcsolatban lenne egy kérdésem.Annyit már tanulgattam, hogy nem igazán igényli a permetezést, de most a gombáktól nem kell tartani?