Keresés

Részletes keresés

limányjár Creative Commons License 2015.05.30 0 0 2916

Az lehet hogy három hónap sacc.... Bár az én tapasztalatom az,  hogy igen is hasznos a meteorológia! Nekem sokszor kell rá hagyatkoznom, és ha nem a TV-s gazdasági, turieztikai adatokra hagyatkoznk müködik annyira, hogy lehessen rá hozzávetőlegesen alapozni. A klimatologiai adatokat pedig elég nehéz megkérdőjelezni. A tény hogy melegszik a klíma. Nem olyan drasztikusan a mintérségünkben mint sok emblematikus helyen, de a hatásokat már érezhetjük! Ez nem azt jelenti Hogy a mi klímánk hipp hopp mediterránium legyen. Valószínű nem hogy mi de a dédunokánk sem tapasztalja majd meg. Azt sem tudjuk mi volt 10000 éve global meterologiailag. Az a fantazmagória, hogy itt a füge, és a többi melegebb klímához tartozó növény, nálunk jó eséllyel honosodik. Az viszont biztos hogy könnyebb lesz ,kordában' tartani.... Mindezekre és a bolygók helyzetei, évciklikusi tényezők alá tudnak megközelítőleg támasztani egy hosszabb távú, távlati elemzést! A katonai holdak elég megbízhatónak bizonyultak, nem hazugság alapúak! Volt hogy három és fél hónapra előre jelzett odessai, izmaili vihart és na ra jött meg! Hozzáteszem nem kosawa volt és mem is Bora! Szintén volt hasonló tapasztalatom a hollandiai északi oldali seldéken, de a dunan l, balatonon is! Beltengeri allandó animàliát kivéve jól müködik. Mellesleg  30 éve a szőlőben vagyok! Természetben hegyen lakom, tíz éve még a horvát tengeri meleg súlytó volt, most már olyan mint itt, közép Dalmát térségben, és az isztriai szigetekekhez viszonyítva. Összességében mi nem számíthatunk arra hogy a füge úgy költözzön ide hogy ne igényeljen segítséget. Bár a Bulgar kutató kecsegtető tapasztalatokat osztott meg a micsurinska 10 ről! ( bocsánat ha helytelenül írtam volna) elvileg a fajta jól alkalmazható a mi égövünkön! Olvassatok utána:) előbb utóbb egyre több alkalmazzató fajtára lelünk majd rá:) vagyis remélem! Meg azt is hogy nem untátok mindezen halálra magatokat!

Előzmény: marinmegye (2915)
marinmegye Creative Commons License 2015.05.30 0 0 2915

katonai műhold? ide v. oda 3 hónapra tudnak  saccolni . azaz most meg tudják mondani hogy milyen lehet nagyvalószínűséggel a  nyár. ( k. szavakkal hogy meleg, száraz stb stb,..igy ennyire) de azt hogy a tél milyen lesz hát azt nem. 

nem oly rég jártam egyetemre ahol tanultam éghajlattant, az egyik prof.-al valami felvehető óra utáni beszélgetésen a szobájában szóba kerültek éghajlati modellek ( 10-50 évre előre mutató modellekről volt szó)...legyintet és mondta hogy azért mindig legyen nálam esernyő :)  ( najo nem teljesen ezt mondta, meg kicsit bővebben de valahogy így mint a viccben)

persze várhatóan a tél nagyrésze enyhe lesz de ha jön egy - 5/6 március vágén vagy csak 1 napra is -16 alá megy a hőmérséklet akkor már a fügék sínylődnek.

Előzmény: limányjár (2914)
limányjár Creative Commons License 2015.05.30 0 0 2914

Sziasztok! Ha jóbban elolvassatok kiderul hogy nem alapozok erre a tezisre. A katonai műhold és jelenlegi elorejelzes szerint a nyar forro lesz , es a tel elegge enyhének igerkezik. Persze ez elorejelzes amit tudunk hogy szokott alakulni. Bar amit en nezek a hajon az azert korulbelulre ad hozzavetolegesen eleg pontos kepet.

Sándor111 Creative Commons License 2015.05.30 0 0 2913

Köszönöm szépen az infókat! Nekem ezek nagyon hasznosak!

Előzmény: marinmegye (2906)
marinmegye Creative Commons License 2015.05.30 0 0 2912

Badarság lenne erre alapozni. - hogy már csak enyhe telek lesznek. Tisztában vagyok vele hogy elfagyhat, ha nem ezen a télen akkor majd  a következőn .

Előzmény: zakkwylde873 (2909)
marinmegye Creative Commons License 2015.05.30 0 0 2911

ja a füves rét az saját! oda csaknem jön át szántani...bár szeret évről évre kicsit beljebb szántani... csak hogy 5 kg kukoricával több legyen.

Előzmény: zakkwylde873 (2910)
zakkwylde873 Creative Commons License 2015.05.30 0 0 2910

nem fogjak kiszantani ? vagy sajat birtok ?

Előzmény: marinmegye (2907)
zakkwylde873 Creative Commons License 2015.05.30 0 0 2909

haaat, az elmult par tel sem a durva fagyokrol volt hires...

Előzmény: limányjár (2905)
marinmegye Creative Commons License 2015.05.30 0 0 2908

Kicsit kuszán fogalmaztam.  Tehát az a bokor megnőtt / túlnőtte az árnyokolót /  és akkor kezdett el teremnii igazán ( úgy hogy már 20 éves volt a bokor)

Szóval napot nekik!

valószínű én is kivágom a szilvafákat , amúgysem teremnek szinte semmit. 

Mégegy ami eszembe jutott. 

Ültetettem 'bozótosba' faarakás elé fák árnyékába is . ( arról most nincs kép) 2 bokrot -

azok közül az egyik tőbből hajt de a másik ami 2 métere van mellette simán vette a telet. csúcsrügyből indult. 

Szerintem a bokros /fás csoportok mellé közelébe ültetett füge ( persze nem mindegy hogy honnan határolnak stb)  jobban birja a telet .de később hajt ki.   Április végén indult csak, de aztán már kezd jól állni.

Előzmény: marinmegye (2906)
marinmegye Creative Commons License 2015.05.30 0 0 2907

Felbuzdulva ültettem kettőt szintén a rét végébe a szántóföld mellé. 

meglássuk mi lesz.

majd jövő tavasszal beszámolok róluk.

marinmegye Creative Commons License 2015.05.30 0 0 2906

pontosan nem tudom melyik képre gondoltál

a tulélő szántóföld mellettiek szilvafa árnyékban vannak . 

az érdekesebb levelüek meg még konténeresek, egy kőrisfa félárnyékában vannak. 

Amugy a termést nagyon visszadobja az árnyék!, akár 0 is lehet, vagyis ha van is terméskezdemény az nem érik be..

ezt egy idősebb bokron figyeltem meg . amit egy délre elé ültetet mogyoróbokor csoport árnyékolt.  idén már felnőttek az ágak igy tele is van terméssel. 

Szóval ha lehet minnél több nap! de fiatalon még igyényli a vizet. bár öszintén szólva öntözni nem nagyon szoktam.

Előzmény: Sándor111 (2904)
limányjár Creative Commons License 2015.05.30 0 0 2905

Ne aggódj! Jövőre mind összeszedi majd magát! Pláne hogy a következő tél már jó eséllyel kevésbé lesz fagyos:)

Előzmény: marinmegye (2900)
Sándor111 Creative Commons License 2015.05.30 0 0 2904

Úgy tűnik, félárnyékban vannak. Ez a teljes napfényhez képest mennyiben dobja vissza a termésmennyiséget? Van ezzel kapcsolatban tapasztalat? Csak mert egy sor (többnyire külföldi) faiskola a teljes napfény mellett a félárnyékot is ajánlja.

zakkwylde873 Creative Commons License 2015.05.30 0 0 2903

lehet, hogy pont a parlagon hagyas, az ontozeses hianya es lassu fejlodes tesz neki jot es attol ennyire ellenallo.

marinmegye Creative Commons License 2015.05.30 0 0 2902

ja a képerk tehát:

marinmegye Creative Commons License 2015.05.30 0 0 2901

ez epedig néhány érdekesebb füge - levél

fajtát nem tudok ne kérdezd

marinmegye Creative Commons License 2015.05.30 0 0 2900

Ezek a fügéim a szántóföld mellett már 2. telüket élték túl..bár rendkívűl lassan fejlődnek.

-16.4 volt január 1- ére virradóra és márciusban volt -5 -öt...ami a többinek végleg betett.

ez az északi oldal

délre nézve a telek

Ez ( egy másik fajta )is túlélt  tőlük nem messze enyhe domboldalon a gyümölcsösben 

tavaly ősz végi ültetés

persze máshol azért voltak áldozatok...sajnos több volt az áldozat :(

Lactarius Curtis Creative Commons License 2015.05.29 0 0 2899
köszönöm. Akkor itt az RdB-t lesz érdemes kiültetnem.
Előzmény: Xenil (2889)
Xenil Creative Commons License 2015.05.29 0 0 2898

A fügéket nagyon nehéz beazonosítani, maximum fajtakörhöz lehet őket csatolni. Minden fajtánsk egyedi levéltípusa van, termésileg is nagyon nagy eltérések vannak gyümölcsszínben, méretben, ízben, gyümölcshús színében, a magok méretében, tehát nagyon nehéz lenne így mondani valamit. Az érési időben feltett kép, és egy pontos leírás az ízéről talán segíthet, de akkor is nagyon nehéz lenne behatárolni, talán akkor fogom tudni, ha valamelyik nevezetesebb fajta.

Előzmény: Figyelget (2897)
Figyelget Creative Commons License 2015.05.29 0 0 2897

Kihasználnám a lehetőséget és tájékoztatást szeretnék kérni, hogy az én kis reménységem vajon milyen fajta lehet?Sajnos még egyáltalán nem ismerem őket, de hát valahol el kell kezdeni.:-)

Ezt a tövet úgy kaptam 3 éve, de eddig mindig elfagyott.Talán ezt a telet vészelte át tűrhetően.

Persze a takarás sem volt(finoman szólva) tökéletes, idén már máshogy lesz.

Teszek fel fotókat, hátha tudnál segíteni.

Előzmény: Xenil (2894)
55judit Creative Commons License 2015.05.29 0 0 2896

Nálam meg úgy lehet írni, hogy jobb egér gombbal a küld-re kattintok, aztán e-mail cím másolás. Levélírásnál saját fiókomban beillesztem a címzett helyére, és akkor jelenik meg.

Előzmény: Nobody1 (2895)
Nobody1 Creative Commons License 2015.05.29 0 0 2895

Nem kell outlook hozzá. Ha az adatlapon a "küld"-re viszed a kurzort, a képernyő bal alsó sarkában megjelenik az e-mail cím. (Én is nemrég olvastam valamelyik topikban.)

Előzmény: limányjár (2891)
Xenil Creative Commons License 2015.05.29 0 0 2894

Ezért is cimkézem már a fajtákat, de egyenlőre még mindet a fejembe  tudom tartani,  reméljük így is marad :).

Előzmény: Figyelget (2892)
Xenil Creative Commons License 2015.05.29 0 0 2893

Elénézést a lényeg maradt le pont: xenil@freemail.hu

Előzmény: limányjár (2891)
Figyelget Creative Commons License 2015.05.29 0 0 2892
Ez nem semmi!Ezt mind megjegyezni,tudni melyik-melyik,irigyellek egy cseppet(meg irigy is vagyok :-D)Nagyon szép állomány,gratulálok!
Üdv:egy kezdő fügés
Előzmény: Xenil (2885)
limányjár Creative Commons License 2015.05.28 0 0 2891

Rendben!

Viszont kérlek írj egy mailt mert az outlok nem jó nálam. koltainorbert@gmail.com

Köszönöm:)

Előzmény: Xenil (2890)
Xenil Creative Commons License 2015.05.28 0 0 2890

Keress meg a privát email címemen, napi 3-4 alkalommal is megtekintem, tehát nyugodtan írj bármi kérdésed van.

Előzmény: limányjár (2887)
Xenil Creative Commons License 2015.05.28 0 0 2889

Sziasztok!

A szivarfüge a ninoék típusú, így ezt tőlük kérdezd, de szerintem átlagos fagzztűrésű fajta. Jelenleg a legfagytűrőbb fajtám a Florea, így nevezik az USA-ban, amúgy a bolgár Michurinskának felel meg. Ha jól tudom -18 fok körül bírja a hideget, most ültettem ki a ház mellé, védett fekvésbe, majd meglátjuk. Mindenesetre igéretesnek tűnik neten hallottam róla, hogy állítólag a bolgár kertészeti egyetem tesztjei szerint -20 fokot is kibírnak az idősebb ágak. A gyümölcsét még tavaly volt szerencsém megkóstolni, és ha jól emlékszem képeket is tettem fel a fórumra, de majd előkeresem. A termése kis méretű,mézédes,epres aftertaste-el. Érési időre hihetlen korai volt számomra, mert már Augusztus közepén érett a főtermése. Egyetlen hátránya, hogy nem esőálló, illetve amit említettem, hogy kisebb méretű termése van. http://palmi.bg/en/products/65-fig-tree-var-michurinska10.html

Másik amit nagyon fagyállónak mondanak az a Laradek EBT, állítólag -20 fok körüli a télállósága, bár én láttam az eredeti gazdájától való képeket és szerintem a fagylefolyásnak jelentősebb szerepe volt a túlélésében mintsem a növény fagytűrőképessége.

Személy szerint mostanában a fagytűrést már nem részesítem előnyben, inkább legyen nagyon korai fajta. Eddig úgy tapasztalm, hogy ha el fagy egy fajta 3hét körüli lemaradással startol a többihez képest, így ha elég korai egy fajta pl:Florea, Marseilles Vs Black, Malta Black, Improved Celeste, Ronde De Bordeaux , akkor is képes lehet kielégítő termést adni. A fagytűrő fügék meg általába csak mítoszok.

Előzmény: Lactarius Curtis (2888)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2015.05.28 0 0 2888

Szép. a szivarfüge melyik (külföldi) fajta lehet és mennyire fagytűrő? melyik a legfagytűrőbb fügéd?

limányjár Creative Commons License 2015.05.28 0 0 2887

Hú!

Nem semmi gyűjtemény.:)Privátba tudnál adni tel számot?Inkább felhívnálak lenne pár kérdésem, és könnyebben beszélünk.:)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!