Ilyen alapokon viszont akkor a kisebbségi bejegyzés kissé macerás lesz, mivel ott nem tesznek ilyen alapon különbséget. Ott a kritériumokat nem eszerint határozzák meg. Ott a legvéresebb szájú antiszemita is vallhatja magát zsidónak, és nem tagadhatják meg tőle, hogy ne fogadják el, mert ez esetben az önmaga által vállalt identitás, úgymond übereli a halachikus törvények szerinti identitást.
Kíváncsi vagyok, milyen érvekkel hozakodnának elő, ha Bácsfi Diána szeretne odatartozni és ezért annak vallja magát. Meg lehetne tőleg tagadni ezt az identitás-vállalást?
Az izraeli "Visszatérési törvény", vagy más néven aliya törvény példaértékű! Átlehetne venni belőle sok elemet a magyar kettősállampolgárság intézményének létrehozásakor! Talán majd 2006 után...
Amúgy meg mindenki az aminek vallja magát! Lehet valaki egyszemélyben jó magyar (nem csak magyar állampolgár !!!), és jó izraeli is, amennyiben megkapta azt is!
Ha a helyedben lennék, jobban utánanéznék például annak a közlésednek, hogy Radnótitól miképpen követelték meg az asszimilációt, mivel - neadjisten! - ha kiderülne, hogy hiányos műveltségedből kifolyólag mondasz ilyen butaságot, az a többi beírásod színvonalára, valamint hitelességére is hatással van a szemlélők szempontjából.
Szóval: Miképpen követelték meg Radnótitól az asszimilációt? Lennél szíves pontos forrással szolgálni erről? Kérlek, tégy említést Sík Sándorról is az indoklásodban!
"...magyar költő vagyok. (...) az én 'nemzetem' nem kiabál le a könyvespolcról (...) hazám tájai kinyílnak előttem, a bokor nem tép rajtam nagyobbat, mint máson, a fa nem ágaskodik lábujjhegyre, hogy ne érjem el gyümölcsét. Ha ilyesmit tapasztalnék, - megölném magam, mert másként, mint élek, élni nem tudok, s mást hinni és máskép gondolkodni sem."
"ez nékem nem 'más vallás'... az Újtestamentum költészete épp úgy az enyém, akár az Ótestamentumé s Jézusban is 'hiszek', nem tudok jobb szót rá..." (Napló)
Az, hogy van Magyarországon nemzetiségi törvény és az öléggé szar önmagában egy faszság. Igy az emlitett anomáliák előfordulhatnak.
De nem erről beszélek, hanem arról, hogy létezik e zsidó nemzet és annak tagjai lehetnek e magyar állampolgárok, illetve lehetnek e magyar állampolgárok, akik zsidó nemzetisgüeknek gondolják magukat.
Hogy ki a zsidó az nem volt egy bonyolult dolog, a mostani jogalkotástól lett az. 1946-ig, ha lyól gondolom, egyszerüen ha akarta, ha nem annak anyakönyvezték, akiknek a szülei zsidók voltak, asszimilácilyó ide, asszimilácilyó ode, ha tagjai voltak a szülei a hitközségnek, ha nem.
És ez ellen senki sem tiltakozott, legfeljebb nem let a gyerek megmetélve.
Attól, hogy a jog éppen, hogy is alakult, nem gondolom, hogy a tények változtak.
Az 50 es években 50 forintot adtak egy homokos feljelentéésért, ha lyól tudom, és büntetendő cselekmény volt.
Mostanság ám, még ugyan nem kötelező, de abszolute nem büncselekmény.
Nem tudom, te hogyan olvastad azt a a könyvet, én viszont tudom, hogy rendszeresen érkeznek mindenféle levelek, amelyek arra apellálnak, hogy a gyökerek így, meg az identitás úgy, miközben már a név alapján sem lehetne besorolni engem oda. De valamilyen érthetetlen módon továbbra is - az anyai ágból kifolyólag, gondolom - nyilvántartanak (egy vallást egy másikért elhagyó koheniták), mint lehetséges visszatérőt. Nem mondom, kitartóak. :)
Hát ezt kétlem, ugyanis Izrael állam minden -hívő és zsidóságát tartó- zsidó ember számára szívügy. Izrael pedig egyben védőpajzs is a nemzetközi színtéren, hogy ne történhessen meg ugyanaz ami a Soá idején!
A felvetésem amúgy, csupán teória... aki nem inge ne vegye magára! Nem kötelező kisebbséggé válni, de a "zsidó nemzeti kisebbség" meghatározás sántít, mert azok a zsidók, akik nem érzik magukat magyarnak, általában mélyen vallásosak, és szemüket Jeruzsálemre vetik... Mi ebben a rossz? Mások meg Zágrábra, Pozsonyra, Belgrádra, Bukarestre... :-)
Gratulalok sikerult ujabb zavarssagot csempeszni az egyebkent is mocsaras tematikaju viataba: az Izrael allamhoz valo (v)iszonyt.
Egyaltalan nem biztos az, hogy azon desperadok kozott, akik egy egy ilyen kisebbsegben akarmilyen okok miatt resztvenni szandkoznak feltetlen es altalanos lojalitas fuzodne ehhez a tavol allamhoz, ami mind kulturalisan mind nyelvileg, mind etnictasat es elkulonult letformajat tekintve joval tavolabb allhat meg a kezdemenyezok jo reszetol is mint itteni kornyezetuk.
Szerintem jogos az akáírásgyűjtők igénye. A magyarországo zsidóságon belül létezik egy jelentéktelen számú kisebbség, melynek tagjai "Magyarországon élő (de nem magyar) zsidóknak" mondják magukat, s Izraelt tekintik az anyaországnak. Akettős identitású, vagy magát kizárólag Magyarországgal mint hazával azonosítótöbbség viszont nem kíván "kisebbség" lenni. Szerintem mindkét csoport igényeit tiszteletben kellene tartani, vagyis hozzuk létre a "Magyarországon élő izraeli kisebbség" fogalmát!
Abban nem ketelkedem, hogy allitasodhoz tudsz olyan definiciot alkotni, hogy a halmaz ne legyen ures elemu.
Abban viszont vannak ketsegeim, hogy ez a halmaz megfelel -e a par sorral lejjeb idezet torvenyhelynek, ami az onallo nyelvet mint szukseges kriteriumot emliti, es szerintem igen nagy bajban lesznek a nemzetisegi stauszra aspiralok, ha ezt az illetekes elbiralok nem egy elvi nyelvkent, hanem egy tenylegesen HASZNALT nyelvkent gondoljak ertelmezni. Es meg nagyobb bajban lesznek, ha az elbiralo testulet arra megallapitsra jut, hogyezek ezt anyelvetegyaltalan nem szoktak vagy kivanjak hasznalni, mert egymaskozotti kommunikaciojuk meg minimalisan sem ezen a nyelven zajlik.
Szoval lehet keresni az 1000 jiddisul tudo alirni hajlandosagot mutato pofat.
Lyó kérdés, dehogy nem lehet két nemzetnek a tagja, de ha kettőnek, akkor mér is ne lehetne háromnak, ha háromnak, nincs okod tőle megtagadni a négyet......
Végtére is ezen filozófia alapján bárki akárhány nemzetnek a tagja lehet, csak elszántság kérdése......
A dologban az a problémás, hogy anya csak egy van, állampolgárság meg sok.....
Ám a realitás Magyarországon nem ennyire filozofikus, magyarnak lenni, annyit jelent, hogy nem zsidó, de attól pl. az a magyar lehet bőven sváb és a német kisebbségi önkormányzat elnöke......
Ilyen körülmények között nem zsidónak lenni, mindenkitől azért őléggé gyáva dolog::))))
Az, hogy létezik e zsidó nemzet és élnek e tagjai magyarországon, az nem adminisztrácilyó kérdése, ha van olyan jogszabály, akkor adminisztráltahatják magukat, ha nincsen akkor meg nem, de ez nem cáfolja meg a létezésüket.
Ha van 1000 kirgiz és megfelel a követelményeknek, akkor ezt adminisztrálják, ha van 1000 zsidó azt is.
Ha csak 990 van akkor nem, de a 990 akkor is létezik mint zsidó.
Az én állitásom roppnat egyszerű, élnek Magyarországon zsidók.
Teljesen igazad van. Itt is es az osszes "erdelyi" topicban ezt magyrazom. Az ember nem ido- es helyzetinvarians "entweder-oder" kategoriakban hatarozza meg magat.
Megint csusztatsz: felteheteoen van Magyarorszagon olyan magyar allampolgar aki, -mondjuk- kirgiz nemzetisegunek tartja magat, amibol nem kovetkezik, hogy a "kirgiz" alkotmanyosan elismert honi kisebbsegkent kelljen bepikelyezni a magyar politikai eletbe.
Tehat minden a szamokon, a kriteriumokon mulik.
Tovabb az egesz ugynek harom fajta jelentosege van, ami kulonbozo tarsasagokat erint:
a. A nemzetesdit jatszo maroknyiakat,
b. A megszokott jovedelmeiket felto MAZSIHISZT
c. A magyar tarsadalmat kizarolag abbol a szempontbol, hogy egy ilyen porsenes megjelenese tovabb katalizalja-e az adott szemelyekben megleveo antiszemita indulatokat vagy sem. Errol a szemelyes velemenyem az, hogy CSOKKENTENI biztosan nem fogja -elozetesen leirtam, hogy miert.
Most jottel bele, az en utcamba, pedig nem is akartam csapdat allitani. Ugyanis en azt iram, hogy ELEVE - ami iderkezesukre iranyult. Tehat Te arra gondoltal, hogy ezek az emberek MAGYRRA valasuk reven lettek egy nemzet tagjai, amit keszseggel alairok.
Az egészben ippeg az teccik nekem, hogy zsidónak lenni a világ legegyszerübb dolga, csak egy anya kell hozzá, és annak hiszi magát a pali akinek akarja, a zsidók zsidónak fogják tartani........
Ha pechje van mások is.::))))
Ez nagyon ügyesen ki van tanálva és abban az időben még a genetikáról szó sem volt.....
Nem igazán, hisz Tamáska szerint sem létezik, sőt ami humorosabb, Feldmájer szerint sem létezik és ez engem arra enged következtetni, hogy a magyar demokrácia sem létezik, amennyiben Bibó még létezik