Te most megsértődtél? :) Azért mert én ott dolgozom, nem kell tudnom a nyitvatartást, mint ahogyan azt sem tudtam hogy télen bezárnak. Tudta az ördög. Látod te máris többre jutottál. Azonkívül én naagyon, naagyon kicsinyke pont vagyok ott ahhoz, hogy ha zárva vannak, beengedjenek akár engem akár bárki mást. Sajnos azt kell mondanom, ebben az esetben meg kell várni a tavaszt. Szerintem ha a te munkahelyed bezár, hiába dolgozol ott, te se mehetsz be amikor akarod és jólesik, és nem is vihetsz be magaddal senkit. van egy barátom, a Mediam Marktban dolgozik eladóként, gondolom záróra után ő se járkálhat benn és nem vihet be magával senkit. Ez fokozottan érvényes a honvédségre. Késő ősszel még nyitva volt, nem hetvenkedésből adtam a linkeket nehogy azt hidd, ilyen vagy ennél jobb fotókat bárki lőhet ott. Legközelebb nem mutatok majd semmit. Hát erről van szó. Tényleg nem tudtam hogy télen nincs nyitva a múzeum.
megtisztelő, hogy barátodnak neveztél, bár úgy érzem erre még nem szolgáltam rá.
igen igen, én még nem jutottam olyan magas szintre a fotózásban, hogy esküvőket fényképezzek, pláne nem a repülőmúzeumban.
de !!
odáig eljutottam, hogy tudom, télen nincs nyitva :-(((
mivel tudomásom szerint a repülőtéren szolgálod kicsiny hazánkat, botor fővel azt gondoltam talán meg tudod oldani a bejutást, mivel tudomásom szerint hátul a műhelyben télen is dolgoznak.
Barátom, a repülőmúzeumba nyitvatatási időben az megy be aki akar, nem kerül semmibe teljesen ingyenes és lehet fotózni is. Én már esküvőt is fényképeztem benn. Privátban végigfotóztam az egész parkot, itt láthattok belőle néhány kockát: http://kvazar.intro.hu/Photos/Misc/Museum/Museum.htm
Itt meg az esküvői múzeumos képekből van néhány kovka, csak lapozz előre a galériában: http://kvazar.intro.hu/Photos/Weddings/2009%20-%2016%20-%20Eva&Csaba/index.html
Szóval hajrá, nélkülem is lehet menni bármikor, nem kell hozzá se engedély se semmi. Esetleg megnézem hogy vannak nyitva.
le tudnád szervezni, hogy a repülő múzeumba bejutnánk egy havas, de napsütéses napon? még létrát is vinnék, hogy magasabbról tudjunk expózni, sanyit is beszerveznénk, említettem neki, nem tiltakozott :-))
Tegnap igen brutál idő volt ,mindenfelé .viszont ma nagyon jó idő volt ,de dolgozni kellett . Amikor hazamentem kiszaladtam a faluszélére hátha tudok egy két fotót csinálni . Viszont már megint kezdett sötétedni . Azért próbálkoztam egy kettővel . És Robinak köszönhetően már keretet is tudok csinálni:-)
Nem birtam. ;) Én kimentem, de végül egy képet se lőttem, elő se vettem a gépet. Rohadtul hordta a szél a havat, a víz kinn volt a gátig egészen, sehova nem lehetett bemenni ahoá pedig érdemes lett volna. Kerültem egy rohadt nagyot a semmiért, igaz szívtam friss levegőt és kétoldali izomlázat szereztem a hótaposástól. ;))
Mindenesetre mi fényképezzünk le mindent minél szebben. Hogy unokáink is láthassák. habár ahogy a dolgok állnak ezt átfoalmazva: hogy gyermekeink is láthassák. ;(
A hasznosságot illetően egyet értünk. Remélem abban is, hogy a diverzitás/sokféleség (megőrzése) a hosszútávú túlélés záloga, és hogy rajtunk is rengeteg múlik. Hajrá:)!
Sajnos Bács-Kiskun számomra még ismeretlen terület. Nem igazán jártam arrafelé.
Véleményem szerint egy növényben nem azt kell nézni, hogy az ember számára hasznos-e. A lényeg, hogy minél szinesebb legyen a természet. Ehhez pedig minél több féle növény szükséges. SZERINTEM
A záridőt csak akkor tudod csökkenteni, ha az ISO-t növeled, de 800 fölé már értelmetlen. Tehát sok választás nem marad csupán az állvány használata. Akkor ISO100-at is nyugodt szívvel használhatsz. Ráadásul minden fotózással foglakozó könyv az állvány mellett teszi le a voksát. Még ragyogó napsütéses időben is ajánlják az állvány használatát a tájfotók készítéséhez. Több oka is van, például: állvánnyal tuti egyenes lesz a horizont, a kép komponálása sokkal precízebb lesz...
Én a Tisza környékén találtam ,nem sok helyen de ott egy pár méteren volt több is belőle . De lehet ha jobban figyelem a növényzetet akkor még több helyen is látok ,az ártérben esetleg .
Szia Robi! Igazad lehet . Viszont láthattad ,hogy még az is lehet a probléma, hogy hosszú a záridő a fotókon ,lehet egy kicsit rövidebbel kellene próbálni. Valószínű a bemozdulások is okozzák az életlenséget. Majd próbálom ,de mostanában nappal is nagyon sötét párás idő van. De még az is lehet hogy a kicsi állványt kiviszem :-).
A jelenléte leginkább Bács-Kiskun homos területein csapott fejbe: a Bugac-Soltvadkert-Akasztó vonalon rengeteg van, sajnos védett területeken is. Tavaly(előtt?) feltűnt Békéscsaba környékén (Békés felől vagyok szomszéd, azaz kvázi ON). Tönkre teszi a legelőket, monokultúrát teremt, majd' kiirthatatlan. Ahol a kvadosok, motorosok, sajnos lovak megtörik a gyepet, ott menthetetlenül terjeszkedik. (Szarvason, a KMNP-nél rákérdezhetek; de a terjedése és amit fentebb írtam, nagyon gáz.) A méhészek nem utálják, mert mézel, semmi más haszna nincs.
Én sokat túráztam a közelmúltban a Mecsekben, de életemben nem láttam ezt a fajta növényt. Mostanában a Tisza- Zagyva- partját járom, de ott sem találkoztam vele. Néhány évvel ezelőtt a Mátra ösvényein is többször megfordultam, ott sem botlottam bele a "szétlőtt fejű nyúlba".
Kifejtenéd bővebben hol terjeszkedik a nevezett növény.
De ha nincs AF, akkor az felejtős. Az AF nekem fontos, mert a keresőben kicsi a kép a manuális fókuszhoz, a D3000-ben pedig nincs LV.
Most néztem, hogy a Sigma 10-20-ból két típus is létezik. Van egy F4-5.6 ez 100eFt körüli, és van egy fix F3.5-ös ezt 170eFt-ért vesztegetik. Mindkettő USM, tehát velük lenne AF.
Szerintem a tájfotózáshoz nem szükséges a nagyobb fényerő, úgyis állványról szoktam fotózni.