Köszönöm a karácsonyi ajándékot. :-)) Már nagyon régen szerettem volna felkerülni a Fortepanra. (A nézőképen szerintem nem látszom, na de majd kinyitva!)
Nem lesz adat, mert ez kilencven százalékban negatívról készült. Viszont van benne a papírkép után negán is megkapott felvétel, így duplák lesznek szép számmal. :)
Vagy az ADT-t. Aztán onnantól ők döntik el, mi a nyílt anyag és mi a zárolt, mint a régi szép időkben az OSZK-ban.
(Ne tévedjünk, a Népszabadság archívuma, amit kibrusztolt magának az OSZK, ma már nem is zárolt, hanem nincs. A cikkarchívumot kidobták, a fotók kallódnak. A 64 előtti rész, ami a Nemzeti Múzeumban van, legalább klimatizált raktárban hever, és évi párszáz kockát digitalizálnak belőle, aztán aranyáron árusítják. Az OSZK-s adag, a 64-16 közti anyag meg simán el van vermelve.)
Hát ez az, ha ennyi pénzt pumpálnak bele, lehet, hogy az egész ügyet államosítani szeretnék. Innen már csak egy lépés, hogy az egész fortepant lenyúlják és átemeljék magukhoz.
Egyetértek ezzel, inkább ilyesmire költsék a közpénzt mint focira :) Na most a pesszimista olvtársknak, hogy "majd bukik, eltűnnek a képek", stb. Valóban volt már más publikus képgyűjtemény a régi "izé" elött. Itt egy példa erre, a Magyar Rendőr, ennek a képei is megmaradtak, beleolvadtak a régi "izé"-be. Lehet, hogy majd ez az a új "izé" is beleolvad majd a régi a régi "izé"-be és megmaradnak a képei. Amúgy egy régi francia mondás szerint is: "Le manque de concurrence entraîne une dégradation de la qualité." "A konkurrencia hiánya a minőség romlásra vezet."
Van ez az izé https://digitalisjoletprogram.hu/ , szerintem a Kézai ennek az "emberarca". Volt a fiók mélyén még egy kis elköltetlen közpénz, hát most elköltik. Ha a mentorok https://kezai.hu/mentors is kapnak belőle, akkor már jó. Azt nem tudom ugyan, mi a dolguk, de az rendben van, ha piszkosul alulfizetett könyvtárosok meg közművelők kapnak egy kis plusz apanázst.
"A Kézai Simon Program küldetése olyan országos mozgalom létrehozása, amelynek célja digitálisan megőrizni a régi, analóg technológiával fotókon rögzített emlékeket és családi történeteket."
Ilyen mozgalom már van, csak tíz évet késtek vele...
Egyet értek az előttem szólóval, ez a "KSP-mozgalom" ugyanúgy el fog halni, mint a többi hasonló az elmúlt két évtizedben.
(jó esetben marad utána egy csonka oldal, vagy 5 év múlva azt is törlik)
Hogy mi szeretne lenni, azt deklarálja. Hogy nem fogja sokra vinni, azt teljesen magamtól gondolom. Regisztrációnkként (függetlenül az egyes képek méretétől) 100 db fotó tölthető fel,
akár több albumba és az egyes képek vagy albumok nyilvánossá is tehetők.
Nagyon jó szó. Szegény apukám hogy örülne neki: az egyik első kifejezés, amit megtanított nekem gellérthegyi sétáink alkalmával a "kanalas anemométer" volt...
Ne sértegesd ezt a "nyúlásmérőbélyegeserőmérőcella" t. Más kategória. Esetleg ki lehetne fejleszteni egy mérőműszert az "akkor lássam, amikor a hátam közepét" szavak hatásfokának skálázására :)
Az jutott eszembe erről, hogy unokáimnak idén egy-egy szót is adok ajándékba. Ez tökéletes lesz "nyúlásmérőbélyeges erőmérőcella" a legnagyobbnak, aki fiú. Főleg akkor, ha nagyjából meg tudom majd mondani, hogy mit is jelent :) Személyes emlékem is van hozzá, a MOM-ban jártunk egyszer általánosban (felvonatozott az osztály) és megnéztük, hogy hogyan csiszolják a lencséket. Tudom, hogy nem ua. a témakör, de MOM.
Azért merek ilyesmire vetemedni, mert az egyik kis elsőssel jót vidultunk (zoom, esti szeansz) a napokban, neki folyékonyabban ment az " elkáposztástalaníthatatlanságaitokért", mint nekem. De ez nem szorul különösebb magyarázatra.
De az is lehet, hogy cselesen hagyom lebegni a kérdést, mondván, majd meg fogod érteni, kvázi maradjon egy nagy kérdőjeles dolog, aminek utána lehet járni.