Keresés

Részletes keresés

eeddie Creative Commons License 2018.07.26 0 0 4634
TINTUS Creative Commons License 2018.07.26 0 0 4633

Platz kollega:

Hagyma 1 kg.+paprikag.+paradicsom 1 kg. +étolaj +só.

Persze mindenki ízlése szerint teszi a belevalókat.  Először a hagymát félig dinsztelem aztán bele a paprika és paradicsom só. Az üvegeket kimosom aljára öntök fél deci vizet és 5 darabot mikróba 7-8 percig főzöm utána a levet kiöntöm. Beleszedem a lecsót a tetejét 1cm-nyi étolajjal lezárom és dunsztolom  és erre a hűtőládát kibélelem folyóiratokkal-ujságokkal és ebben van 2 napot. 

eeddie Creative Commons License 2018.07.26 0 0 4632

Lassú prés (juicer) a megoldás. Mostanában már kaphatóak egész megfizethető árúak, amik cseppet sem rosszabbak, mint a 100 fölöttiek. 

Előzmény: CBNora (4631)
CBNora Creative Commons License 2018.07.26 0 0 4631

Ez biztos nagyon jó, de nekem olyan kell, ami szűrt és tömény levet készít. Az almábál mindegy, de a céklalé mézeskalács festéknek kell, és ha darabos, eldugítja az írókát. Most húsdarálón kétszer átdarálom, aztán nejlonharisnyával bélelt krumplinyomón átnyomom.

Egyszer egy évben persze kibírom, de könnyebbség lenne gépesítve.

Az alma iszonyú mennyiség, abból valahogy hatékonyan és egyszerűen kellene minél többet kinyerni folytonos mosogatás nélkül. Apránként is használom erre-arra, ez az ital is egy jó ötlet, de frissen nem lehet annyit meginni, pláne még mással is kevergetve.

Nem mintha egyébként hiányozna az almalé, zömmel csapvizet iszunk, nem akarunk hízni, de ha már ott az a rengeteg alma...

6 almafánk van, és idén mindegyiken van szépen.

Előzmény: Mariska néni (4627)
55judit Creative Commons License 2018.07.26 0 0 4630

Készíthetsz vele magtejeket is. :)

Előzmény: Mariska néni (4629)
Mariska néni Creative Commons License 2018.07.26 0 0 4629

És még annyi, hogy az olajos magvakat is ronggyá őrli, tehát pl. a sárgarépához, aminek a vitaminja ugye zsírban oldódik, érdemes tenni pár szem diót, mandulát... néha zabpelyhet.

Mariska néni Creative Commons License 2018.07.26 0 0 4628

Hülyeséget írtam, nem nutridrink, hanem Nutribullet, ez az:

http://www.delimano.hu/delimano-nutribullet-giga-szett 

Mariska néni Creative Commons License 2018.07.26 0 1 4627

Nálunk most a Nutridrink van napi használatban. Ez ugyan nem centrifuga - reggel összeszedek kedvem szerint a kertben zöldségeket és úgy nyersen, felkockázva belerakom, felöntöm kis vízzel, és pár mp alatt egészen finom ivólé lesz belőle. A hullott almából kivágom a rosszakat, de pl. a héját rajta hagyom, csak kicsit feldarabolom. A céklát is nyersen felkockázom nagyjából, a formátlan, csökött uborkát héjastól, minden zöldség adaghoz mehet jó sok pertrezselyemzöld, vagy kapor, mángold, spenót, végtelenül variálható, és finom is. Mostani kedvencem az uborka-kapor joghurt kotyvalék. Hulladék semmi. Számomra ez többet jelent, mint egy centrifuga. 

Előzmény: CBNora (4625)
BAttila1964 Creative Commons License 2018.07.26 0 0 4626

Köszi a tippet, időközben a Redhaven "váratlanul" elfogyott, de felkészül a Cresthaven, majd vele kipróbálom! ;)

Előzmény: Andrea555 (4623)
CBNora Creative Commons License 2018.07.26 0 0 4625

Van valakinek jó gyümölcsprése?

Amibe elég lenne kivágni az almából a kukacos részt, le is darálná, és külön nyíláson jön ki a lé és a száraz anyag. Almához is és céklához használnám.

Egy centrifugánk van, de kb. 3 dl lé kinyerése után már belepörgeti a sűrűjét a lébe, ilyenkor szét kellene szedni és kipucolni, ez 20 kiló hullott almánál nem kivitelezhető ép idegekkel. Egyszer próbáltam, jól el is raktam utána, ne is lássam.

Rengeteg almánk lesz, már hullik, és az egyik fajta egész jóízű már most is.

Andrea555 Creative Commons License 2018.07.26 0 0 4624

TINTUS, ha még aktuális .Ez alapján teszem el a csemege uborkát. Azért szeretem,így mert üvegenként teszem bele a hozzávalókat, a felöntőlevet meg csak összekeverem és öntöm rá. Van hogy csak 2-3 üvegnyi uborkát tudok szedni naponta (persze nem az idén, sajnos) ,azt egyből így teszem üvegbe,és megy a hűtőbe. Pár napig nincs baja amíg össze jön annyi üveg,hogy érdemes legyen elindítani a befőző automatát.

Fűszerek: babérlevél, szemes bors, köménymag, koriander, mustármag, kapor, torma- ízlés szerint.Felöntőlé: 1 rész 10%-os ecet, 3 rész víz. Üvegenként ( 720 ml)  2 csapott ek cukor, 1 tk só.

A tormától úgy veszem észre talán ropogósabb marad.

Előzmény: TINTUS (4594)
Andrea555 Creative Commons License 2018.07.26 0 0 4623

Ha lesz érettebb barackod abból érdemes megkóstolni az őszikrémlevest szederrel. Ebből is szoktam télire eltenni befőzőautomatával. http://kaldeneker.hu/receptjeim/befozes/szedres-oszibarackleves.html  ez volt a kiindulási ötlet. Mikor kész a leves,üvegekbe merem és akkor teszem bele a szeder szemeket.Ezután automatázom.

Előzmény: BAttila1964 (4616)
Andrea555 Creative Commons License 2018.07.26 0 0 4622

Ez nagyon finom! Jó "fejbevágós" gyümölcsök lesznek. Pár évig én is készítettem. A lényeg a ,magas alkohol tartalom és akkor megmarad. Milyen gyümölcsöket tettél,teszel még bele?

Előzmény: Mariska néni (4592)
BAttila1964 Creative Commons License 2018.07.07 0 0 4621

Már találtam egyetlen puhának nevezhető pélányt, holnap "próbaevés" lesz... ;)

Előzmény: beetee (4620)
beetee Creative Commons License 2018.07.07 0 0 4620

Hát ja... tapasztalat.

Mikor már nem kőkemény, leszedve már édes, és enged a magja.

Ha már van puhává érett példány, akkor a többi esélyesen befőtt-kész.

Előzmény: BAttila1964 (4618)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.07.07 0 0 4619

Amikor még kemény, de már van barackíze.

Előzmény: BAttila1964 (4618)
BAttila1964 Creative Commons License 2018.07.07 0 0 4618

Köszi, ezt gondoltam, de ez az első szüretünk, csak rájövök majd valahogy, mikor kell leszedni... ;)

Előzmény: beetee (4617)
beetee Creative Commons License 2018.07.07 0 0 4617

Teljes érés előtt.

Még ne legyen puha!

Mondjuk automatával akkor sem puhul lényegesen tovább, de mi például nem szeretjük a löttyedt barackbefőttet.

A gyári befőttek azok gumibarackból vannak. Most nem jut eszembe a fajtanév. Ne olyanra számíts!

Előzmény: BAttila1964 (4616)
BAttila1964 Creative Commons License 2018.07.07 0 0 4616

Idén terem először értékelhető mennyiséget a Redhaven őszim, sosem készítettem még őszibefőttet, mikor érdemes befőzési célra leszedni a termést?

Már szép színesek és elég nagyok a barackok, de nem túl egységes a méret, láthatóan még alakul a dolog... Külön bonyolítja a helyzetet az idei időjárás, ugyanis a barack is előbbre van az érésben, mint "kéne"...

homár hümér Creative Commons License 2018.07.06 0 0 4615

Megint hirtelen musorvaltozas volt, igy gyorsan betettem a fagyasztoba a par napra elore fozott borsot es hejaban fott krumplit. Tegnap kiolvasztva a borso csak picit toporodotte valt, de a krumplibol, mint a szivacsbol kellett kipreselni a vizet, es felere ment ossze.;)

Talan meg kellene kutakodnom, mit lehet lefagyasztani es mit nem tanacsos.;)

CBNora Creative Commons License 2018.06.21 0 0 4614

Beleraktam üvegekbe a dióbefőttet, még ki fogom dunsztolni az automatában.

Végül önállósítottam magam, és összekombináltam pár egyéb receptet.

Áztatás után beraktam üvegekbe, hogy kimérjem, mennyi dióhoz mennyi lé kell, így jött ki a másfél liter. 14 db fért egy hétdecisbe + 3 dl folyadék, 5 üvegbe.

A szirup gondolomformán készült. 1:1 arányt olvastam, de hígnak tűnt (1l víz+1 kg cukor volt), hozzáraktam még egy fél zacskó cukrot, amit a konyhaszekrényben találtam. A diót nem főztem elő ecetes vízben, hanem elkezdtem a sziruppal együtt főzni. 65 szem dióhoz beleraktam kb. 1/3 zacskó szegfűszeget és két narancs héját csíkokban. Keresztanyám és több recept szerint 3 napig kell egy-egy kicsit főzni rajta, így csináltam. Közben persze sűrűsödött a szirup.

Az előzetes mérés nem ért semmit, a diók összefőttek, így kisebb üvegekbe kerültek, és maradt ki szirup. Elraktam azt is, elég kellemes íze van és mézszerű állaga.

Magát a befőttet nem kóstoltam, legyen karácsonyi meglepetés. 4 üveg lett a 65 dióból, 3 kicsi és egy nagyobb, + fél üveg szirup.

Szagra, ránézésre jónak tűnik, feldobják a narancshéj csíkok.

CBNora Creative Commons License 2018.06.18 0 0 4613
Előzmény: CBNora (4612)
CBNora Creative Commons License 2018.06.18 0 0 4612

1,5 liter sziruphoz mennyi cukor és víz kell?

Előzmény: Mariska néni (4586)
CBNora Creative Commons License 2018.06.04 0 0 4611

Az se savanyú, csak az ízében van valami savanyúságszerű. A diólevél finom illata pedig teljesen hiányzik belőle, saját íze tulajdonképpen nincs is, csak hordozza a belerakott egyéb ízeket, nem túl sokat, de az nem jó. Fájó szívvel ki fogom önteni. A férjem meg sem kóstolta, mert akitől kaptuk, nem a finom csemegéiről híres, inkább a mindenféle, sokszor nagyon natúr, enyhén gusztustalan készítményeiről (nem véletlenül nem lett még kibontva). Szóval simán lehet, hogy el van rontva.

A zsengeség rendben lesz, pattanósan szaftos volt.

Előzmény: Mariska néni (4605)
CBNora Creative Commons License 2018.06.04 0 0 4610

Pontosan, ez is Royal.

Előzmény: Mariska néni (4606)
TINTUS Creative Commons License 2018.06.04 0 0 4609

Nálunk az asszony a diólikörbe elkomunizálja az alma párlatomat  aztán a datolyátol a narancson át a Szűzmárjáig minden aszalványt beletesz gyakorlatilag egy 5 literes üveg fele csak a lé.

Előzmény: CBNora (4604)
Mariska néni Creative Commons License 2018.06.04 0 0 4608

Szerintem jól tetted, minél zsengébb, annál finomabb lesz. 

Előzmény: CBNora (4604)
Mariska néni Creative Commons License 2018.06.04 0 0 4607

Nagyon jó olvasmány, köszönöm szépen.

Előzmény: arpad-lajos (4599)
Mariska néni Creative Commons License 2018.06.04 0 0 4606

Én is kb. olyat szoktam, a legolcsóbbat, talán Royal. Eleinte sokat kísérleteztem, mivel gabonapálinkát írt a recept, volt gin is, de nekem a vodka bevált. Az erősséget pedig lehet majd szabályozni a szirup mennyiségével, kóstolgatni kell:)

Előzmény: CBNora (4602)
Mariska néni Creative Commons License 2018.06.04 0 0 4605

A gyengén ecetes főzés nem savanyít(hat)ja el, hiszen utána egy sűrű cukorszirupban forr, majd áll. Valamit nem jól csináltak, és kell bele a fahéj és szekfűszeg is. Meg a befőttnek még egy kritikus pontja van, az, hogy időben le kell szedni. Én eleinte június közepe után szedtem, mert azt írták a receptek, de aztán a Trében könyvben találtam meg a tuti receptet, ő kimondottan gyógyitalként aposztrofálja. Amióta egészen zsengén szedem, azóta jó - most pl. május végén szedtem.

Előzmény: CBNora (4597)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!