Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
"B) Ugyan kettős szigetelésű a napelem -de lehet "földzárlatos" is."
Az inverter figyeli a földelés felé folyó DC áramot. Már nagyon alacsony értéknél leválik a hálózatról és nem termel. :-(
A ...Tl jelölésű (transformerless) transzformátor nélküli invertereknél a hálózati AC megjelenik a DC oldalon. Napelemekből akár 1000 V-os telepeket is összerakhatnak, így a szigetelésüknek ennél jóval magasabb feszültséget is el kell viselni. Az igazi veszélyt a meleg üvegre kerülő hideg víz jelentené. Ennél rondább dologról is van fényképem. Meleg nyári napon hirtelen lecsapó jégesőből ~5 cm átmérőjű gömbök is hullottak. Most nem aktiválom az előző (kimerült) telefonomat. Azon van a tenyeremben tartott golyóról készült kép. A napelem edzett üvege bírta. Az autómon tucatnyi horpadás van. :-(
Az egyik utcában lakó 2 eszközt használt a létrán kívül. Egy hosszú nyélre szerelt ablaktisztító spray-t és egy hosszú nyélre szerelt szilikonos autó ablak lehúzót.
Ha a panelek felületét mossa , miért kell áramtalanítani ?
Én már 3-szor mostam a felületüket moppal és nincs semmi gond . Csak addig kell folyamatosan a felületet tisztítani , amíg nem marad tiszta a mopp . :-)
DE min 6 darab kell egy bemenetre >> az azonos irányba nézőkból (tájolás+dőlésszög egyforma)
----- Illetve annyi kell minimum, hogy a nyári melegben IS bőven kiadja a sztring Voc a 200 Volt inverter mppt elindulási feszültséget !!!
(az 550 Wattosból esetleg már 5 darab is elég lehet, de mivel okosan titkolod a napelem típusát ... adatlap híján ugye nem lehet tudni hány kellhet, akkor pedig 6 darab, ami már tuti elég belőle) ---
A 2 rész>>2 sztring bekötése PV1 és PV3 inverter mppt bemenetére kötve OK lesz.
Csak legyen meg a minimum fenti minmum darabszám... a 6 darab egy bemeneten.
Ami 14 esetén lehet 6+8 vagy 7+7 kiosztás.
- Esetleg az 550 Wattosból lehet 5+9 is de az 5 az SZÁMOLANDÓ, hogy tényleg elég-e?! (a napelem adatlap adataiból lehet számolni...)
Üdvözlök mindenkit. Szeretném megkérdezni a hozzáértőket hogy egy huawei sun2000-5ktl-m1 típusú inverterhez lehet-e tenni 14db 550 wattos panelt 2 részre osztva a tetőn? Köszönöm.
Ez csacsiság. Mert mire az aksiba kerülne, úgyis egyenirányítják. Akkor meg már mindegy mi volt előtte. Legfeljebb a töltő pár alkatrészének nagyobb egy kicsit az igénybevétele.
Valóban korrektebb a tiszta szinusz, de drágább is az olyan inverter.
Azt írják róla, hogy nem igazi szinuszos a 230V-os kimenete. Az sok berendezéshez nem jó. Pl. hűtők, ventillátorok, egyes elektronikus coccokhoz. Segédfázisos vagy kalickás motorokhoz. Egyes LED lámpákhoz.
Jók a kefés motorokhoz, sövénynyíró pl. Vagy a hagyományos izzólámpákhoz. PC és telefon töltésre.
Adott egy rendszer, két stringgel. Az egyiken 10 db napelem, a másikon 14 db. A tervező a DC oldali túlfeszültségvédelem után közösítette, majd egy munkapontra tette rá. (az inverteren kettő MPPT van)
Logikailag én nem közösíteném és külön MPPT-re tenném.
Szeretném megérteni ennek értelmét, ez miért így jó?
A dőlésszög is lehet. Én csak kicsiről tudok beszámolni. Tavaly 1 dr 100 Wattos tábla, forgatható és dönthető állványon 6 ampert tudott, a 150 Wattos 9-et. Most tizenpárfokos D.K. fekvésű lemeztetőn, max 3 ill max 7.