Keresés

Részletes keresés

Jesper Olsen Creative Commons License 2011.04.03 0 0 310

Taliándörögdön két objektum "számolható el" a románkori mozgalomba. Az egyik a rom, a másik az Általad említett templom. A kapolcsi rom számomra is rejtély.

Előzmény: Törölt nick (306)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.02 0 0 309

Az első rész már elkészült, bár az itt még csak ismétlés.....

Templom(rom)ok és nevezetességek felkeresése a Dunántúlon (2011.03.16. - 03.20.) - 1. rész.

Előzmény: Jesper Olsen (299)
Reventlow Creative Commons License 2011.04.02 0 0 308

Köszönöm, gyönyörű idő volt, minden együtt állt a jó képekhez:)

Íme néhány album, köztük nemcsak Árpád-kori templomokkal:

https://picasaweb.google.com/giskard.reventlow.63

Előzmény: Törölt nick (307)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.02 0 0 307

Szép képek!

Előzmény: Reventlow (304)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.02 0 0 306

Az egyik úticél Taliándörögd volt, Szent András templomromot kerestük fel. A falun kívül található meg, már messziről kicsúcsosodik a pusztában. Többször is jártam erre, leginkább a kapolcsi fesztivál keretén belül, helyszíne is volt a rendezvényeknek. Most kicsit alaposabban megtekintettük. Ráadásul kétszer is, mert feleségem itt kiejtette a telefonját a zsebéből, így két óra múlva újra visszajöttünk :-).

Pecsételek a füzetben, majd belenézek a Román kori templomromok mozgalom mellé készült excel táblába, és mit olvasok?

„Római katolikus templom,  XIII századi templomra csak a megmaradt kő keresztelőkút emlékeztet”

Nofene, akkor nem is a Szent András templom volt amit kerestünk? (Persze azt is, más túramozgalom miatt is, illetve a leírás szerint ez is korabeli templomrom). Három templomot is találtunk a faluban, az említettet is megleltük, de bejutni nem tudtunk.

Illetve találtunk egy ilyen romot a szomszéd faluban is Kapolcson, de ez fogalmunk se volt, micsoda.

Jesper Olsen Creative Commons License 2011.04.01 0 0 305

Nagyon szépek! Kicsit irigykedem! És eszembe jutott egy őrült (?) ötlet (talán április 1. hatása?): a mi topikunk is rendezhetne egyszer topiktúrát a témába vágó szép látnivalók együttes felkeresésére, telekocsikkal.

Kíváncsi vagyok a véleményetekre!

Reventlow Creative Commons License 2011.03.31 0 0 304

Óföldeák. Sajnos bejutni nem sikerült, a gondnok nem volt otthon.

Reventlow Creative Commons License 2011.03.31 0 0 303

Kiszombor, körtemplom

Jesper Olsen Creative Commons License 2011.03.30 0 0 302

Ilyesmit lehetett volna látnotok:

A csendet Te is megtörheted, pl. a monostorapáti/almádi rommal...

Előzmény: Törölt nick (301)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.29 0 0 301

Nagy a csend :-((

Akkor egy kisebb "kudarc" röviden.

Helyszím Keszthely, a cél tárgya a Rotunda alapjai nevű műemlék.

A templom teljesen be van kerítve, ásatások, térrendezés és egyebek folyik, és nem akartam átmászni a masszív fémkordonon. Így csak viszonylag távolról tudtuk megnézni, amit szerettünk volna.....

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.25 0 0 300

Szerintem majd linkelni fogok :-)

Előzmény: Jesper Olsen (299)
Jesper Olsen Creative Commons License 2011.03.24 0 0 299

készül egy komplex túrabeszámoló, mert nem csak Román kori templomromok lettek felkeresve….

Azt is kíváncsian várom. Ugye a jelvényszerzőben lesz közzétéve?

Előzmény: Törölt nick (295)
Jesper Olsen Creative Commons License 2011.03.23 0 0 298

Találtam egy jó kis oldalt, szívesen ajánlom figyelmetekbe:

http://www.templomrom.hu/

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.22 0 0 297

Még annyi édekesség, hogyha valaki netán pecsételni szeretne a Kis Balaton Múzeumban, akkor Szombathelyi Vízüyi Igazgatóság lesz a lenyomaton :-)

Előzmény: Törölt nick (296)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.22 0 0 296

Inne a következő cél volt a Zalavári Récéskúti bazilika templom romjai voltak, ami 20 perces sétával érhető el. Kisétálunk a főútra, elindulunk Zalavár irányába, majd alig 200 méter után a következő táblát és utat találjuk meg:

Besétálunk szépen, és 10 perc múlva elénk tárul a rom:

Egy nem tudom itt mennyire élvezhető panorámakép:

Előzmény: Törölt nick (295)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.22 0 0 295

Te akartad :-) Egyébként készül egy komplex túrabeszámoló, mert nem csak Román kori templomromok lettek felkeresve….

De maradjunk a topicnál.

Reggel nekiindulva Zalavárt vettem célba, egyedül, mert feleségem sajnos lebetegedett. Zalaváron két rom is felfedezhető, A Szerzetesi templom romja illetve a Récéskúti bazilika romja. A térképem pusztán ez utóbbit jelöli, így nem voltam még biztos benne, mit hol fogok megtalálni, neten meg nem nagyon keresgéltem. Erre a napra más programunk volt, de mivel „egyedül maradtam” jött az ötlet Zalavár irányába sok egyéb jóval, viszont nem néztem nagyon utána semminek az „add-hock” akció miatt..

A Récéskúti bazilika romot Zalavártól nyugatra lehet fellelni bent az erdőben, ami már tulajdonképpen a Kis-Balaton Tájvédelmi körzetben található. És bizony nincs innen messze a másik rom se, alig párszáz méter légvonalban!

Aki ezeket a romokat szeretné megtalálni a legegyszerűbb módja az, ha a Kis-Balaton Múzeumot keresi meg. Külön buszmegállója is van, és mindenhol ki van táblázva merre is kell keresni, Zalavár községtől durván két km. távolságra lehet. Én ide jöttem először, megtekintettem a Múzeumot és ott megkérdeztem, hátha tudják, hol is van Szerzetesi templomrom. Kérem szépen, a múzeum mögött található 100 méterrel. A múzeum megtekintése után így megkerülve az épületet, a romot kerestem fel.

Az itt megtekinthető ismertető szerint több épület is állt itt, többféle elnevezéssel. Hadriánus mártir zarándoktemplom, Szent Mária Templom, Szent Adorján bencés monostor Az oka, hogy Zalavár egy Végvár volt, és több épület is fellelhető itt, azaz egy épületegyüttes a váron belül.

A legnagyobb épület alapjai teljesen láthatóak a romnak, kb. 40 centi magasan állnak a romok, mögötte további ásatások vannak.

A rom mellett egy kis kápolna is található – ennek Árpád kori alapjaira 1996-ban emeltek egy újabb templomot.

A múzeum és a templom mellett áll egy modern Makovecz építmény is.

Pár panorámakép a helyről, nem tudom itt a fórum mennyire adja vissza:

Jesper Olsen Creative Commons License 2011.03.22 0 0 294

Nyugodtan rakd be. A hozzászólások közel fele így is az enyém. :-))

Ettől "élő" egy fórum, ha vannak friss hírek, információk, látni- és megbeszélnivalók.

Előzmény: Törölt nick (293)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.22 0 0 293

Meglett igen. Még vagy 4-5 romot begyűjttöttünk a 2-3 nap alatt.

De már nem merem berakni, mert mindenki azt fogja mondani, "kisajátítom" ezt a fórumot....

Előzmény: Jesper Olsen (289)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.22 0 0 292

Amikor ott voltam, a jobb oldalira mutatott rá ilyen elnevezéssel a hölgy.

Attila

Előzmény: Törölt nick (291)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.22 0 0 291

A saját eredeti méretű képeimet zoomolgatva úgy gondolom hogy a bal oldali "virágtartó" lesz a keresett edény.

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.22 0 0 290

A templom belsejéről ezeket a fotókat találtam,tavaly ősszel készültek:

Jesper Olsen Creative Commons License 2011.03.22 0 0 289

És mi történt a hétvége hátralévő részén? Sikerült megtalálni az almádi romot?

Előzmény: Törölt nick (288)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.22 0 0 288

Szia!

Ez bizony ott van most is, saját szememmel láttam. :-)

Majd átnézem a képeket otthon, mert az biztos hogy lefényképeztem, de sokat ki kellett selejtezni közülük.

Attila

Előzmény: Edka2 (287)
Edka2 Creative Commons License 2011.03.22 0 0 287

Jujj, kedves Jazzkedvelő!, amellett, hogy a jazzt én is szeretem, már inkább ami a blues felé hajlik, nem néztél véletlenül körül az egregyi templom belsejében? Keresem az itteni középkori keresztelőmedencét, mostanában elutazni nem tudtam oda, de 1934-ben még megvolt, azóta ilyen hivatkozásokat találtam a templom keresztelőkútjáról:

"A legújabb időkig a szentélyben megbecsülve állott a kőből faragott, egyszerű, de eredeti keresztelő kút; alapja gömbölyű oszlopon nyugvó, négyszögletű oszlopfej."…" ma a torony D-i falánál hentereg."

http://www.artes-liberales.hu/start.php?rovat=muveszet&cikk=22: "Az épület belsejében szép román kori keresztelő medence kőtöredékeit találjuk. " (2010. 02. 19.-én gyűjtöttem)

Tudnál segíteni? Vagy valaki megnézné az egregyi fotói között?

Köszönöm.

E.

Előzmény: Törölt nick (283)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.19 0 0 286

Tegnap Zalaváron sikerült nem kicsit elázni romkeresés közben.....

Ma nem eső van, hanem orkénszerű szelek.

Voltam persze sok egyéb túramozgalom érintőponton, de az nem ez a topic. Zalavár viszont igen :-)

Előzmény: Jesper Olsen (285)
Jesper Olsen Creative Commons License 2011.03.19 0 0 285

Arrafelé is ilyen cudar idő van? Akkor érdemes a templomokat előnyben részesíteni a romokkal szemben...

Előzmény: Törölt nick (284)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.19 0 0 284

A tegnapi nap egyik termése: Zalaszentgrót, Csonka torony.

Legalábbis most így hívják, mert tulajdonképpen mára ennyi maradt meg belőle.

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.18 0 0 283

Egy is ismétlés következne.

Tegnap egregyi templomnézésben voltunk ismét. Amikor odaértünk meglepetésünkre zárva olt, de pont jött a hölgy, aki a temlom életét tartja kordában. Egy komoly előadást hallgathattunk véig, és még a finom Cserszegi Fűszereséből is vettünk utána. Hiába no, az árukapcsolás.....

A mai napon is jópár templomromot - meg egyéb más mozgalmak érintőpontjait - érintettünk, de még rendeznem kell a sorokat.

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.17 0 0 282

Nem értek hozzá túlságosan, de én laikusként azt mondanám, árt neki nagyonis. A gyökerek és vastag indák, ágak nyomják szét a falat, a sorok között befurakodnak a kövek közé. Kis túlzással lehet a növényzet tartja már az egészet. Van hogy átmegy a falon egyik oldalról a másikra, azaz kifúrta idóvel szabályosan.

Előzmény: Törölt nick (281)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.17 0 0 281

Tetszik ez a rom ezzel a sűrű repkényes növénytakaróval...ez most jó a megmaradt falnak hogy birtokba veszi a természet vagy nem,védi vagy a romlását segíti ez a sűrű zöld?

Gondolom ha ártana neki csak eltávolítanák...

Előzmény: Törölt nick (273)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!