Kínából származik a fás szárú bazsarózsa.
Nagy díszértékű 1-2 méter magasra megnövő cserje. Számos változata ismert,úgy színben, mint szirmok tekintetében.
Cuki a kölyök, annyira komondoros és szép termetűnek tűnik és jó a fejformája, nekem is ezek tetszenek, a szukánk is ilyen. Lehet tudni honnan származik? Nálunk is voltak "meglepi" szerelemgyerekek, november végén születtek, 12 (8 kan és 4 szuka), mind megmaradt, mondjuk a férjemmel lényegében felváltva aludtunk 1 hónapig és mindegyik gazdára is lelt nagy örömömre. Ez kicsit off volt, bocs, csak én is örülök, hogy másnál is találkozik a növények és a komondorok szeretete.
Valami hasonló rózsaszint szeretnék, mint neked a középső kép.
Siófokon a bácsitól amit vettem nagyon halvány puder, majdnem fehér, majd teszek fel képet.
tudnátok segíteni ez a rózsaszín van siófokon és a bácsinál, valyon minek mondja.
mivel nyúgdíjas vagyol elmennék vonattal egyet kirándulnék, nagy tőből egyet kicsiből esetleg többet is eltudok hozni vanaton, Szerintetek nagy bumlizás, a vonat hol áll meg, sokat kell gyalogolni.
Megnézem az Obiban is, bár az nálunk szerintem elég tré. Végülis nem hagyott nyugodni a dolog, körbetelefonáltam az ismerősöket és szerdán mennek Siófokra és hoznak nekem, remélem lesz is még valami.
Tavasszal Kolibrivet is árult fás bazsarózsát, Tündérkertje is, ők szállítást is vállalnak, de az áraik jóval magasabbak mint a bácsié. A minőségről nem tudok nyilatkozni, nekem csak ez van amit most vettem.
Mindegyik fás peónia illatos, illetve van 1-2 féle, ami inkább kellemetlen szagú. Nekem 2 féle van, ami szerintem tök büdös, de a többi illatos.
A bácsi nem postáz, még arra sem hajlandó, hogy a színeket megjelölje. Így is sokat elvisznek tőle.
Ha megfogadsz 2 jótanácsot, akkor azt ajánlanám, hogy a hosszú hétvégén csak a virágért ne menjetek Siófokra, mert tuti nem nagyon lesz olyan, ami virágzik, netalán bimbós lenne. Nagyon hamar levirágoznak a fás peóniák. Ha jó a levirágzott is, lehet, hogy majd, ha egyszer mentek arra, tudsz venni szép tövet, csak a színe meglepi lesz.
Ilyenkor meg nem szabad peóniát postázni, mert szanaszét törik! Csak miután ledobta a leveleit, vagy kora tavasszal, kihajtás előtt.
Nincs felétek valami jó kis kertészet, ahol tudnál venni?
Ilyen rózsaszínem nekem is van ( máshonnan ) idén már nagyon szép lett. Ilyet bordósat én is hoztam Siófokról, most, hogy már nagyobb, több virág van rajta, egyre jobban tetszik. Majd rakok fel képet róla, csak fel kell töltenem a gépre előbb, meg mindet át kell méreteznem.
A leanderes fórumokról más "ismerlek". Gyönyörűeket vettél, csak ámulok. Úgy látom többágas, mekkora magasságúak? Illatos is van köztük?
Gondolom nem postáz ez az ember. Miért is? Most felvetettem a férjemnek, hogy a 4 napos hétvégén úgyis tervezünk kirándulást és menjünk Siófokra, egyből átlátott a szitán, mondjuk nem csoda mert napok óta ezen pörgök, hogy legyen fás bazsarózsám. Próbáltam meggyőzni mennyire megéri, de azzal érvelt, adjam már hozzá az útiköltséget is Kmétről és végül is igaza van. Csak amikor mi megyünk arrafelé, gondolom akkor meg már az ember nem árul.
Valaki megszánhatna, aki arra vagy ott lakik, átutalnám neki a pénzt és vehetne nekem.
Én is komondorkölyköt nevelgetek. Az "öreg" 4 éves, vele már semmi gond, de a Bodza - 2 éves- , eddig nagyon jól viselkedett, azonban 3 hete nem tudom mi lelte, belebújt a kisördög, megrágott egy jázminomat, megmetszett egy caesalpinia gilliesit, ami már 1 méteres volt, 4. éve nevelgetem és idén talán megláttam volna a virágát, de lehet, így lesz jó, mert ezerrel elkezdett hajtani Bodza metszése után. Legújabb akciója, hogy utánam dolgozik, kiszedte a kiültetett liliomhagymáimat. Kicsit megfegyelmeztem, mostmár talán érti mi a helyzet, de azért az ördög, meg a komondorkölyök nem alszik. Nálunk a virágoskert - 6 különálló - fa ágyásszegéllyel van körbevéve, tiszteletben tartják, van 2 nagy tuja, ami alá befekszenek, de ennyi. Van lágyszárú bazsarózsám is, nem bántotta eddig. kicsit eltértem a fás bazsarózsáktól, bocsánat.
Amit a Tündérkertjétől kaptam plusz növényt ( az első nem piros-fehér lett, hanem tiszta piros) az úgy néz ki, hogy talán tényleg piros-fehér lesz. Már eléggé úgy néz ki, de 2 nap múlva 100%-osan ki tudom jelenteni, hogy az-e.
Ültetni ősszel érdemes, a kiskutya meg a cserépből is kirágja, ha olyan kedve van.
Van egy 4,5 hónapos komondor ifjoncunk, és nagyon oda kell figyelni rá, mert ő nem mindig az ösvényeken szalad, úgy, mint a 1,5 éves. Ő tavaly a sárga fásba ugrott bele, kitörött a fél növény ( szerencsére már elég jól összeszedte magát) de egyéb gaztettet nem követett el. Viszonylag szépen közlekedik a kitaposott ösvényeken.
A kicsi nem akar gonoszkodni, csak hebrencs, és a 25 kilójával már nagy kárt tudna tenni a fásokban. A lágyszárú könnyebben kiheverné.
A veteményes körül villanypásztor van. Csak 2 napig volt bekapcsolva, azóta messziről elkerülik.
Most azon molyolok, hogy a virágost hogyan tudnám bekeríteni a villanypásztorral.
Köszönöm Anita a válaszodat. Én is csak átmenetileg gondoltam cserépben tartani, amíg a kölyökkutyánk el nem éri az agyilag is érett kort és nem rágja nekem le. Akkor lehet várnom kell őszig a beszerzéssel.