Keresés

Részletes keresés

Gyula20 Creative Commons License 2019.12.14 0 0 44308

Nálam is igen fogynak a kákik.

Nikita meg a másik ukrán már a napokban elfogyott.

De már tudok valamit tervezni, az orosz fajták talán csak karácsonyig állnak el.

A nagyon nagy méretűek / nem tudom a típust is elfogytak már/ Valami taljánok.

Csak a Tipónak azonosított fajta marad meg sokáig.

Abból van még jó pár száz darab. Két-három naponta átnézem, kiszedem az éretteket, vagy a nagyon színeseket.

Pár éve küszködök már datolyaszilvákkal , eddig a legjobb ízűnek a Nikitát találtam.

Kicsit puhán is csersavmentes.

A pincében 12-13 fok van -ez sok sajnos még nem volt időm , hogy egy kicsit változtassak a hőmérsékleten.

Arra gondoltam , hogy le kellene menni olyan 5-6 fokra . első közelítésben.

 

 

55judit Creative Commons License 2019.12.14 0 0 44307

Én próbából 2 szemet fent hagytam a fán. Azok értek be legkésőbb.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (44306)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2019.12.13 0 0 44306

Nálam is gyorsan érnek....tavaly még januárban is volt, idén már nem lesz, és nem azért mert napi 5 darab dszilva jól esik. :))))) 
Nyilván az átlag feletti vénasszonyok nyara sokat segitett az érésben. Lehet jobb lett volna hamarabb leszedni, izre olyan, mint a fán még kevésbé beért tavalyi.

55judit Creative Commons License 2019.12.12 0 0 44305

Hogy fajtát is említsek, mert ugye mindegyiknek  más az érési ideje, nálam a Rosseyanka rég megérett, már el is felejtődött. 164 szem termett. Remélem a Nikita tovább bírja majd.

Előzmény: nyuggerfarhát 58 (44304)
nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2019.12.12 0 0 44304

Helló!

 

Hogy tartják magukat a kakik nálatok?

Nekünk padlás térben van. Úgy 4-7 fok között lehet tartani.

Lassan már pár kezd puhulni. remélem lassan megy.

 

nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2019.11.09 0 0 44303

Persze ha felenged úgy jó pár óra múlva szelem fel, ha nem felejtem el.

Előzmény: nyuggerfarhát 58 (44302)
nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2019.11.09 0 0 44302

Hát nem tudom mi lehet ezt csak gondoltam. 

Ha kikanyarítom akkor már sehol sem fekete. Úgy néz ki felszelve mint a képen. Úgy kb 3-5 órát vannak fagyasztóban utána kiveszem és felvágva megesszük.

Talán az enyém más fajta TIPO azt hiszem kb 15 -18 éves lehet.

Előzmény: 55judit (44299)
bombaba Creative Commons License 2019.11.09 0 0 44301

Az elmúlt 10-15 év tapasztalatai a datolyaszilva fagyasztásáról:

https://forum.index.hu/Search/showArticleResult?topic_id=9107936&aq_ext=1&aq_text=fagyaszt%E1s

Előzmény: 55judit (44300)
55judit Creative Commons License 2019.11.08 0 0 44300

17 óráig megfeledkeztem a fagyasztott Rosseyankáról. 8 órai fagyasztás és kiengedés után lottyadt puha lett, és nem tűnt el teljesen a csersav. Kb. legalább 10 percig éreztem a nyelvemen. Nem finom.

Előzmény: 55judit (44296)
55judit Creative Commons License 2019.11.08 0 0 44299

Nálam többnyire ennyire nem feketék a foltok, viszont hámozásnál  látszik hogy a belseje annál inkább.

Előzmény: nyuggerfarhát 58 (44297)
55judit Creative Commons License 2019.11.08 0 0 44298

Az nem madár csípés. Nálam is sok ilyen lett. Ha megnézed, a gyümölcs héja sértetlen. Én először arra gyanakodtam hogy még zölden megszívogatta a poloska, mert láttam néhányat a gyümölcsöknél. De azt se. Valamilyen gombás betegség lehet amit kb. félig kifejlődve vagy annál kisebb méreténél kapott a gyümölcs.

Előzmény: nyuggerfarhát 58 (44297)
nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2019.11.08 0 0 44297

Az első képen azok vannak amit megcsipkedtek a madarak.

Ezt a részt jól kivágom és kb. 3-5 órára a fagyasztóba teszem.

A második képen ami még rajta maradt később/madaraktól/időjárástól függően szedjük le kb 90 db.

A harmadik képen a fagyasztóból kivett /felvágott mézédes nem fanyar gyümölcs.

Csak a hibásakat fagyasztom mert különben tönkre menne.

Ezt is alig bírjuk megenni.

A csúcsáról,  kitolható alu létrával szedtük le.

A többit elérjük vagy kétágú létrával szedjük le.

Kb 90 db-t a tetőrészbe raktam kevéssé voltak érettek és ott sokáig fognak elállni a hideg miatt. Ráadásul sorban raktam van elég hely és nem tud beérni hamar.

Vagy 30db-t már megettünk.

Tavaly rá voltunk szorulva hogy banánnal/almával összezárjuk hogy ehessünk.

 

 

Előzmény: 123János (44295)
55judit Creative Commons License 2019.11.08 0 0 44296

Köszönöm ezt az információt! Most, 9 órakor betettem 2 kemény Rosseyankát a fagyasztóba hogy lássam délután mi lesz. Gondolom a 20 fokos fagytól nem csak csersavmentes, de puha is lesz. :)

Előzmény: 123János (44295)
123János Creative Commons License 2019.11.07 0 0 44295

Már szépen besárgulták a gyümölcsök, szerintem a kevésbe érettnek látszó gyümölcsök is már finom édesre érnek majd. A levelek is erősen potyognak már, különösen igaz ez a Costatára.

Folyamatosan érlelem almákkal a gyümölcsöket, finom édesek. Jövő hét végén leszüretelem a teljes termést. Jó ötlet a fagyasztás,mert a nem teljesen hibátlan gyümölcsök így sokáig eltarhatók, mellékesen a csersav mentesítés is megtörténik.

Előzmény: nyuggerfarhát 58 (44294)
nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2019.11.07 0 0 44294

Mi tegnap leszedtük  a kakifa  tetején lévőket.

A fekete rigók kikezdték. Vagy 80db lett.

Alul fent hagytuk amik még éretlenek zöldesek.

Talán lesz annyi termés amennyi tavaly volt.

Ha találtunk egy csípett gyümölcsöt azt a pici részt kikerekítettük, betettem a fagyasztóba 4-5 órára.

Amikor kiengedett mézédes volt és semmi fanyarság.

Előzmény: 123János (44287)
pupákdézi Creative Commons License 2019.11.07 0 0 44293

Nálam így néz ki a Costata.

Előzmény: CSIxy (44289)
D.I Creative Commons License 2019.11.03 0 0 44292

Bármikor szívesen látlak:) A szőrös a sajátom, amit az aranyeső bokor alatt láttál nyáron a cserépben. Szépen legyökeresedtek. Azért a tiedből még szeretnék hajtatni, mert az sajnos nem sikerült....Az oltással kapcsolatban biztos vagyok benne hogy az is menni fog. Pont neked ne menne?? :)

Előzmény: CSIxy (44285)
Gyula20 Creative Commons License 2019.11.01 0 0 44291

Gratulálok szépek a kivik is , én főleg azokat kedvelem.

Nálam az idén csak olyan 500 db. termett.

Azokat már leszedtem.

A három még le nem szedett , káki fákat éjszakánként locsolom , már

a harmadik napja.

Nagyon zöldek még.

Sajnos a Tőled kapott rengeteg kivi vesszőből egy sem maradt meg.

De nem adom fel!

 

Üdv.:Gyula

 

Előzmény: CSIxy (44286)
CSIxy Creative Commons License 2019.11.01 0 0 44290

Köszönöm! :)

Előzmény: 123János (44288)
CSIxy Creative Commons License 2019.11.01 0 0 44289

Igen Rosseyanka, volt , már megettük. Nem szurkálta össze semmi. Én még nem permeteztem semit a korlátozottan téltűrők közül eddig.

Ez a hegyes milyen fajta lehet? Bordás, néha hátulról keresztben is kis bevágás van a negyedek popóján.

Előzmény: 123János (44287)
123János Creative Commons License 2019.11.01 0 0 44288

A bordás fajta Costata.

Előzmény: CSIxy (44286)
123János Creative Commons License 2019.11.01 0 0 44287

Köszönöm. Nikita érése is elég korai, már szeptember elejétől ellehet kezdeni a szüretet,de fagyokig

a fán lehet hagyni a gyümölcsöket.

Nem tudom miért hibásak a Rosseyanka gyümölcsei. Gyanakodtam a poloskákra melyek tömegesen voltak a datolyaszilva fákon, de a gyümölcsöket nem szurkálták nálam. Korábban olvastam, hogy van aki gombabetegségek ellen permetezi a datolyaszilvát is. Akkor ezt badarságnak gondoltam, de ebben az évben a Vaniglia gyümölcsök 5-8%-án van hiba, ezek a gyümölcsök a fán puhára értek. Costata, Mercatelli minden gyümölcs teljesen egészséges a poloska invázió ellenére. Tél végi lemosó permetezéssel próbálom megoldani a kérdést.

 

Ha  jól látom CSIxy fórum társ egyik fajtád a Rosseyanka? Hibátlannak látszanak a gyümölcsök.

 

Előzmény: 55judit (44284)
CSIxy Creative Commons License 2019.11.01 0 0 44286

Szia Gyula. A kevéske Rosseyankám és Nikitám szépen beért (idén először). Őket még Cívis 50-től kaptam, vagy hat éve, az ő oltványai. Másfél ládányi félig zöldet szedtem le az általam ismeretlen fajtájú hegyes bordás fajtáról. Tavaly termett először, nagyon finom volt, félig zölden is beérlelte az almás kezelés. Ez idén már megmetszette magát (tört az ága). Én már leszedtem mindet. Lett gyökeresed a Monty kivimből?

Előzmény: Gyula20 (44278)
CSIxy Creative Commons License 2019.11.01 0 0 44285

Köszönöm kedves szomszédasszony! Gratulálok a szőrös kivi gyökereztetéshez! Erről még fogunk eszmecserét folytatni, ha lehet. Paw-pawot már tudok oltani, de sajnos a kivire és a hurmára még nem éreztem rá, de majd bejön egyszer az is.

Előzmény: D.I (44277)
55judit Creative Commons License 2019.11.01 0 0 44284

Nagyon szép a gyümölcsöd. Nálam szinte minden szem hibás. 

A Rosseyanka szüret érett volt, 2 napja leszedtem. Volt egy érett szem, idebent zacskóból alma mellől pedig már lehet eszegetni. A levelek lesárgultak, a fele le is hullott.

A Nikita lehet hogy később érő lesz, annak a levelei még zöldek.

Előzmény: 123János (44283)
123János Creative Commons License 2019.11.01 0 0 44283

Álltalában október végén szoktam szüretelni, de szerencsére itt Dél-Alföldön most gyenge fagyok voltak csak. Természetes levélhullás megkezdődött, de nem fagytak meg a levelek, ezért várok a szürettel. Jelen állás szerint várhatók november közepéig, de ahol volt már -4,-5 C fok könnyen fagykárt szenvedhetett a fán lévő gyümölcs. Costata levele nagyon szép ilyenkor, de mivel ez egy kései fajta a gyümölcs minőségének jót tesz majd a napsütéses novemberi időjárás.

 

 

   Costata

 

  Mercatelli

 

 Vaniglia

 

Előzmény: nyuggerfarhát68 (44282)
nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2019.11.01 0 0 44282

Helló!

Felétek jósoltak fagyot?

Felénk ország ÉNY része és persze a labancok mérését nézzük, ahol az órákra is lebontva adják meg a fagyot/esőt. 

Általában mindig bejött.

Nálunk is az alsó részén zöldes a kaki, de jönnek még kb 9 napon át a plusz fokú éjszakák. /kb 100-150 db-re becsültem/

Viszont ha tartós mínuszok lesznek leszedjük mert azért beérik lassan így is.

 

Előzmény: Gyula20 (44278)
nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2019.11.01 0 0 44281

Helló!

 

No, -0.1 -t mutatott a hőmérő hajnalban, ami később -0.3 lett.

Azért vacilláltam mert az egyetlen mínuszt mutató éjszaka után éjjelre 5-12 fokokat írtak.

Én is úgy emlékeztem hogy -2 még elmegy neki ha nem tart 24 órán át.

Tavaly én is leszedtem, de akkor több napon át volt mínusz, no és már sárgák voltak.

Előzmény: bombaba (44279)
55judit Creative Commons License 2019.11.01 0 0 44280

Ki tud véleményt mondani a gödöllői kertészetről?

bombaba Creative Commons License 2019.11.01 0 0 44279

Ebben és a másik topik. ban évekig ment a vita a gyümölcs fagyállóságán. Ha van kedved, keress rá.

Az egyik sarkos vélemény szerint a fagyok előtt le kell szedni, mert nem megérik és puhává válik, hanem megfagy és löttyedtté válik. A másik topikban a határozott vélemény az volt, hogy -1, -2 fokot károsodás nélkül túlél.

Ha van kedved,  próbáld ki.  Én sosem próbáltam, óvatos duhajként a minuszok előtti utolsó pillanatban mindig leszedtem.

A fotódon levő zöldek még éretlenek, de ez is megfagyhat. Ha benn utóérleled, megpuhulhat, de az íze nem lesz azonos a normál módon érettel. Biztos ismered a kifejezést: "kényszerérett".

 

Előzmény: nyuggerfarhát68 (44268)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!