Ez a topic azoknak van,akik nem tudnak/nem akarnak írni a zártkörű topicba.Ide jöhet a Hajdú volánról és a DKV-ról infó,kép,kérdés,egyszóval bármi:-)
Ha tetszik a topik akkor jó szórakozást,ha értelmetlen,akkor elnézést kérek,és tessék törölni nyugodtan.
Minden esetre jó szórakozást kívánok!:-)
Elnézést a kissé kései reagálásért.Én a saját kútfejemből úgy gondolom,ha ők döntöttek volna egykoron nem engedték volna oda a Klinika és a Biogal építését.Nem szabad elfeledni,a Klinika,majd később a Biogál építésénél a környezetvédelmi szempontokat semmilyen módon nem vették figyelembe.A Benczúr utca földutas részén viszont nincs semmi,így ott meg tudják gátolni a környezetre káros építkezést.Az autósoknak és az utazóközönségnek ez természetesen rossz lehet,erre szokás azt mondani,hogy a múlt hibáiért a jelenben élő emberek fizetnek meg.
Anno réges-régen az üveghegyeken túl Pécs városába begurult a Pannon Volánhoz 4 db CREDO BN 18 helyközi kialakítású csuklós busz.
A cég vezetése, nyílt politikai nyomásra szétszórta őket négy felé.
Egyik járt Siklósra és erőlködött a dombokon
Másik járt Komlóra majd összecsinálta magát a hegyre föl, hegyre le fordában,
Harmadik jár Szentlőrincre és röhög az előző kettőn, elvan mint a befőtt, sokkal de sokkal kevesebbet fogyaszt mint társai és a műhely látogatásai száma az előző kettőéhez viszonyítva kb. 60-65%.
A negyedik nem tudom hová jár.
Ha az akkori Pannon Volán vezig-nek lett volna önálló döntési joga (nem volt) bizonyára sík vidékre teszi őket, mert nullkilométeres korukban is lehetett látni, nem domb és hegyvidékre tervezték e buszokat.
Ha mind a 4 a Pécs-Szentlőrinc-Szigetvár fordába kerül, a gondjaik kb. 50%-a fel sem merül.
A DKV is úgy jár el helyesen, hogy ha már át kell venni azt a 30-35 kocsit, akkor nem harsog a kocsik ellen, hanem megpróbálja olyan viszonylatokon üzemeltetni, melyeken a legjobban megfelelők.
Nem megfelelők, mert nem azok, hanem a lehető legjobban megfelelhetnek.
Illetve a "városból kifutó" járatok nagy részének komoly belterületi jelentősége is van. Ez különösen igaz a pallagira (13-as) és a józsai trióra (34-35-36). Bár a halápi (37-es) és az ondódi (17-es) is fontosabb ilyen téren.
Ezek nagyon hülyék. Nem max 50, hanem minimum 50 csuklós kéne. Hiába csökken az összutasszám, mégis nagyon gyakori az utaslemaradás a fontosabb vonalakon.
Nem tudom, hogy mennyivel lennének előrébb, ha gyártottak volna erről 3000 db szórólapot, de az érintett buszokon ki van plakátolva az új ajtóműködés. Ennek ellenére is sok panaszt hallottam róla, amiből arra lehet következtetni, hogy ez a megoldás tényleg rossz. Persze az ITK is eldönthetné, hogy mit akar, mert ugye a Civiseken volt egyféle, a Reformon egy másik, a Conectókon meg megint más.
2014-2019 között az utasszám csökkenés tovább tartott, az évi kb. 110 millióról lecsökkent évi 101-103 millióra.
Az utolsó 3 évben az utasszám csökkenés megállt.
Most úgy 101-102 millió körül állandósult.
Sőőőt.
Minimális, statisztikailag nem releváns, utasszám növekedés is lett.
A debreceni modal spliten belül, a DKV részesedése kb. 30%.
Ez jó arány.
Pár Dunántúli városban ez ma már csak 8-18%.
Tehát az ábrán lévő grafikon vonalat húzd tovább lefelé kb. évi 101 millióig és ott húzd kb. 3 évig (mondjuk 2017-2018-2019) egyenesen, vízszintesen, tartósan 101 millión.
Én úgy tudom, van, amit sem az utas, sem a sofőr nem tud befolyásolni, ez az ajtók visszanyílása; vagy hogy nem záródik be, ha az adott részen állnak. Ez már alkalmatlanná teszi a buszokat arra, hogy tömött viszonylatokon (pl. 30-as) csúcsidőben késés nélkül közlekedni tudjanak. Ha ezt a funkciót átalakítják a későbbi buszoknál, nem lesz probléma.
De járhatnak úgy is, mint a fiumei Mercik, szépen feltűnnek Pesten. Örülnék, ha Debrecenben futnának, de így a szerződés lejárta előtt már kár "új" járműveket forgalomba állítani. Az itteni Mercikkel viszont úgy tudom, gondok vannak, legalábbis a fotocellás ajtóérzékelő miatt sokszor kell feleslegesen álljanak, tehát azzal a rendszerrel itt nem nagyon fognak boldogulni.
Ezzel tulajdonképpen elismerik, hogy kevés volt a csuklós amit rendeltek :). Szerintem hamarosan megkapják azok a dkv flottaszínt esetleg az új matriczást és fel sem fog senkinek sem tűnni majd.....
Vagy olyan rossz állapotban vannak a szólók, hogy nem biztos, hogy tartani tudják magukat 2021-ig
Elkészült a Domokos Márton út első szakasza. Szegény Vezér utcaiak. Előre sajnálom őket. Főleg így, hogy a 354-ig még nem ér el, így a teljes forgalmat a Vezér utca fogja levezetni.
A tervek szerint a Petőfi téren létesítendő főpályaudvaron kapna helyet egy új buszállomás, de ez egyelőre financiális okok miatt lekerült a napirendről.
Átadták a Domokos Márton utat. Kíváncsi vagyok, él-e a lehetőséggel a DKV, hogy a 43-ast meghosszabbítsa odáig. Az ITS szempontjából biztos jó lenne.
YouTube-os hírforrás szerint a 11-es miatt is van némi utaspanasz, amiért elkerült a Veres Péter utcáról, és egy merész 11-23Y-50-es összevonás lehet a vége. Eddig se nagyon jöttek be a jóslatok, de a 11-14 megosztás tényleg rosszul sült el.
Tehát: az állítólagos vízforrástól 20 méterre nem lehet egy 400 méter hosszú, csatornázott betonutat építeni - amire egy nagyvárosnak égetően szüksége lenne - de 25 méterre a vízforrástól hibátlanul működhet az ország egyik legnagyobb vegyianyagfeldolgozó, gyógyszergyártó nagyvállalata...
Hát, aki ezt normálisnak és elfogadhatónak tartja... hadd ne minősítsem!