Épp akartam írni, még ugyan messze van, de a febr.11. utáni időszakban látni egy igen komoly hidegbetörést, ami eltarthat több napon keresztül (akár egy hétig is), igen kemény fagyokkal, hajnalonként -10 alatt, de sokfelé lehet -15 alatti T is (ez már sajnos a fügének kemény lenne). Én remélem, hogy ez nem jön be, figyelni kell az előrejelzéseket.
Még 2020 novemberében szedtem az 'éretlen' fügéket. Mint a képen is látszik az éretlen szó itt azt jelenti, hogy állaguk és színük megegyezik az érett fügéével, de ezek már egyáltalán nem édesek, inkább enyhén zöldséges ízük van... innen jött az ötlet. 2%-os oldatban álltak a felezett darabok, mustármaggal és korianderrel fűszerezve, szorosan lezárva. Egy hete bontottam az első üveget. Eddig a legfinomabb étel amit éretlen fügéből sikerült készíteni. Íze az ecetes dinnyére emlékeztet... a leve isteni ! Az első két képen a szedéskori állapot, az utolsón a mostani két hónap fermentálás után.
Köszi Judit! Természetesen, fő az óvatosság, mi is max. 2 hetente lopózunk el boltba, kontaktusokat kerüljük, nem tudunk okosabbat. Májusra kiszabadulunk, mert ez egy "zsíros" vírus, akkortól a meleg miatt nehezebben terjed, tavaly is ez jött be.
Igen. Lefagy ha kirakod. Az lenne a legkedvezőbb számára, ha minél világosabb fagymentes helyre kerülne. Mérsékelten öntözzed, ne nagyon nőjön. Akár szobaablakba is beviheted, most már mindenhogy nehéz lesz kiszoktatni. Lehet hogy lehull majd a levele, de gyorsan elkezd majd nőni tovább.
Nekem is kidugtak levélkezdeményeket a garázsban, túl meleg volt. Ebben nincs tapasztalatom, mert eddig csak szabadban neveltem fügét, de ha kirakom őket most és nulla fok alatt van, akkor mindenképp lefagy az új levélke?
Szívesen megmutatom neked a kertet ha javul a járványhelyzet. Addig senkit nem fogadok. Most semmi gyönyörűség, inkább lehangoló a látvány. A be nem vált bokrokat tövig csonkoltam, ezeket még kicsit körbe is kellene ásni hogy talajszint alatt kicsivel elfűrészelhessem. Nehéz feladat vár még rám amint enyhül az idő. 4 cserepeset kellene kiültetni, de csak 3-nak van hely. Közben egyiktől sem akarok megválni. :))
Köszi! Most azt csinálom, hogy nappalra kiteszem őket a bejárati lépcsőre, ami árnyék és nem fagyos még kinti -2 foknál sem, éjjelre meg a nagyobb fagyos iccakákon behozom. Meglátom hogy reagálnak a rügyek.
Apropó szoktam feléd bringázni a magas partot érintve, nagyon hálás lennék, ha egyszer tavasszal kimenekülve a kvázi karanténból bekukkanthatnék hozzád megnézni a gyönyörűségeidet :)
Az én kamrámban is a kihajtás veszélye fenyegette a cserepeseket, időnként kis időre 10 fokot is elérte a hőmérséklet. Ezért pár napja kiraktam a fal mellé őket. Duzzadnak a rügyek, ezért több rétegben fátyolfóliát raktam rájuk. Ha erősebb fagy jönne, éjszakánként teszek plusz takarást is. Még mindig egyszerűbb így védeni, mint levelesen kiszoktatni.
Ha lenne 8 fok alatti helyed akkor nem hajtana ki, a mostani állapotában még károsodás nélkül ki tudnád szoktatni tavasszal. Ha ennél melegebb helyen vagy kénytelen tartani mindenképpen kihajt, ezért lehetőleg világos ablaknál legyen hogy kevésbé nyúljon meg. Kiszoktatásnál amennyiben először teljes árnyékba teszed, nagy valószínűséggel nem hull le a levele.
Tanácsot kérnék, mit tegyek a tavaly gyökerezett, de akkor nem kiültetett és cserépben afféle téli kertben telelő fügéinkkel? Eddig nyugalomba voltak, de most ma látom, hirtelen elkezdtek hajtani, szépen megduzzadt rügyeik vannak (a legnagyobbak 1 cm körül). Hagyjam őket bent, vagy tegyem hűvösebb helyre? Kitenni nem nagyon merném, lesznek még bizonyára fagyok.
Érdekességképp megnéztem mit mutatnak Debrecenre (inkább a hidegebb/veszélyesebb helyek közé tartozik Magyarországon belül) az adatok MÁRCIUSRA.
Az elmúlt 30 (1990-2019) évben 5 alkalommal esett -10 fok alá ebben a hónapban (kb 6 évente), és 16 alkalommal (minden második év) volt kevesebb mint -5 fok. -12-nél kevesebb csak egyszer volt (tudjuk mikor: 2018 március 1).
Az előtte 90 évben (1900-1989) 7szer volt kevesebb mint -12 (azaz kb 13-14 évente), -10 alatt 15-ször volt (kb 6 évente), -5 alatt 58-szor.
FEBRUÁR:
Februárban 4-szer volt az elmúlt 30 évben -15 alatt (minden 7. év), 11-szer (minden harmadik év) -12 alatt és 15-ször -10 alatt (minden második év).
Az előtte 90 évben 28-szor volt -15 alatt (minden harmadik év) 37-szer -12 alatt (kb 2,5 évente), és 46-szor -10 alatt (minden második év)
Hideg február is volt pár éve, már nem emlékszem pontosan, mikor. Nagyon enyhe volt a január, aztán februárban jött a lehűlés, hidegebb volt, mint -15. Emlékszem, örültem, hogy még idejében van, nem hajtanak a fák, de a diónak már késő volt, úgy látszik, megindult a nedvkeringés. Karvastagságú ágak fagytak el akkor a környékünkön az összes diófán.