Jézus az új bort mondja jónak s az ót semmibe sem veszi, troll. Persze, a világ (tik), ép fordítva: mert aki ó bort kóstolt, nem kévánja az újat, mert azt mondja, jobb az - ó...
A különféle vizsgálatok részeredményeit összesítve megállapítható, hogy a vörösbor preventív tulajdonságait három jelentős kémiai folyamaton keresztül érvényesíti. Mindhárom biokémiai folyamatnak jelentős szerepe van a megelőzésben. A vizsgálatok arra is rámutattak, hogy a szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkező elhalálozás és az egyén által korábban elfogyasztott természetes antioxidánsok mennyisége között szoros összefüggés van. A viszonylag magas természetes antioxidáns-bevételkor a vérplazmában magas aszkorbinsav- és a-tokoferol-szintet detektáltak. Laboratóriumi és állatkísérletek eredményei bizonyították, hogy a lipofil antioxidánsok a szabad gyökös mechanizmusokon keresztül meggátolják az LDL-oxidációt. A vörösbor polifenolos vegyületei pedig olyan kedvező szerkezeti és kémiai tulajdonságokat mutatnak, amelyek folytán azok antioxidánsként viselkednek. Több kutatócsoport is beszámolt arról, hogy kísérleteik bizonyították a bor eredetű fenolos összetevők fenti hatásait.
A bor - szigorúan mértékletesen fogyasztva - több okból is remek hatással van a szervezetre. Jót tesz a szívnek, segít megelőzni bizonyos betegségek kialakulását, segíthet a fogyásban, és kedélyünk is jobb lesz tőle. Ehhez azonban hangsúlyozottan fontos, hogy ne lépjük túl az ajánlott mennyiséget, mert ha túlzásba esünk, épp ellentétes hatást érhetünk el.
Ha van Lajosnak 43 liter mustja, és Ha a 43 liter must megerjed és borrá válik, abban a cink, a kálcium kalcium, a jód, a vas, a kálium, a szelén, a foszfor, a mangán és a magnézium mennyisége nem tud csökkenni, ha akar, akkor sem. Miért? Mert nem párologhat ki.
Ugyanez állna a benne levő wolframra, ónra, gadoliniumra, és terbiumra is, hahogy volna netán benne.
A mustban természetesen a szőlő összes ásványi anyaga megtalálható. Ilyenek a cink, a kálcium, a jód, a vas, a kálium, a szelén, a foszfor, a mangán és a magnézium. Ezekről a hasznos anyagokról érdemes tudni, hogy a must erjedésével, a bor létrejöttének folyamatában az ásványi anyagok mennyisége csökken...
A pektin és a cellulóz hatására telítettségérzetünk emelkedik, növekszik a béltartalom mennyisége és a belek eleve intenzívebb munkára vannak ösztönözve. A musttal egyúttal az aranyeret is orvosolhatjuk...
A vörösbornak többféle jó hatása van szervezetünkre. A férfiaknál a napi 2 dl bor, a hölgyeknél napi 1 dl vörösbor elfogyasztása az ajánlott. A kiváló minőségű vörösbor tökéletes antioxidáns, és jó a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére is. Értágító hatású, csökkenti az érösszehúzódásokat, így megakadályozza a vérrögök kialakulását.Koleszterinszint-csökkentő hatása is közismert. Minap olvastam, hogy az ebéd után elfogyasztott 1-2 dl vörösbor meggátolja a vércukorszint-kiugrásokat, ami ugye a cukorbetegség előszobája lehet, és az oly sokszor emlegetett elhízás is ennek köszönhető.