Keresés

Részletes keresés

trofimov Creative Commons License 2007.07.10 0 0 812

zavarkeltő barmokra és kötekedőkre kéretik nem reagálni.

xantan Creative Commons License 2007.07.10 0 0 811
Mint írtad a Csalogány 26-ban ördöghal mangófagylalttal, a Klassz étteremben pedig lazactatárt kínálnak sárgabaracksorbet-val......hasonló gondolkodásmód..!az utóbbi időben sok szó esik erről a két helyről!
Előzmény: scoobysnack (734)
tuutuu Creative Commons License 2007.07.10 0 0 810

Úgy jártál, mint én szoktam?

Mert az mentséged lehet.

Ugyanis rögvest megvolt a korrekció.

Akkor arra is reagálj, az esetleg illendő lenne.

 

tuutuu

máskor Kötzködő

Előzmény: kttk (808)
Jordi Culé Creative Commons License 2007.07.10 0 0 809
Koszonjuk a hozzaszolast.
Előzmény: kttk (808)
kttk Creative Commons License 2007.07.10 0 0 808
"A menta vagy nem menta kérdés is izgalmas. E két növény alapvetően édestestvér" - tényleg ennyire hülyének nézed a topiklakókat, vagy csak szórakozol?
Előzmény: mbtbd (804)
varadit Creative Commons License 2007.07.10 0 0 807

 

 Hm, ez érdekes. Csak én lettem valamiért törölve. Persze senki nem vállalja magára, hogy ő volt. Dóra jelezte, hogy nem ő törölte, és ennyi. De akkor ki és miért?

 S a törlés utáni percekben kaptam egy mailt, amelyben ő csodálkozik, hogy folyamatosan kapják a hsz-eket meg sem nyílt blogjukba.

 Ma pedig minden "örömködő" komment megmaradhat, s szívesen látják a továbbiakat is. Nem állítom, hogy fontos hsz-em volt, de rosszul esik, hogy se szó se beszéd ki lett onnan törölve.

 Na mindegy, gondolom ez is reakció nélkül marad mint a 756-os hsz-em.

Előzmény: certaldo (785)
savarin Creative Commons License 2007.07.10 0 0 806

mbtb: "A menta vagy nem menta kérdés is izgalmas. E két növény alapvetően édestestvér - de az már igaz, hogy mentával nagyon csínján kell bánni, nehogy "kikönyököljön".

 

Egyetértek.

Tényleg izgalmas kérdés a menta.  A  kapor és petrezselyem zöldje mellett a görögök mentát is a "dzadziki" fűszerének tartják, miközben igazából csak a kapor és uborka valamint a petrezselyem és uborka molekuláris profiljában találhatunk olyan rokonságot, ami alapján biztonsággal összeboronálnánk őket: persze az elméletek, modellek sem biztos, hogy mindig helytállóak:)

 

Készen állok tanulni, ám az uborka és menta édestestvérségéről mégsem vagyok meggyőz(őd)ve, hacsak azt nem tekintem annak, hogy lehűtve mindkettő frissítő hatású, különösen a tejsavas joghurttal. Az azonban - már csak az evidéki gasztronómiában kevéssé megszokott ízvilága miatt is - biztosnak látszik, hogy a menta hajlamos "kikönyökölni".

Előzmény: mbtbd (804)
mbtbd Creative Commons License 2007.07.10 0 0 805
A két növényen a menta és az uborka értendő.
Előzmény: mbtbd (804)
mbtbd Creative Commons License 2007.07.10 0 0 804
Akit érdekel a nyelvészet, annak a Savarin-féle linken említett Nádasdy Ádám előadásait szívből ajánlom magam is! Nem mindenben kell egyetérteni a tanár úrral, de érdemes élőben (is) meghallgatni!!!

A Savarin topiktárs által hivatkozott lapon egyébként nem (csak) 'a nyelvészet tudományában járatosak' tárgyalnak: járatos ember nem veszteget szót arra hogy angol anyanyelvű a shunt szóban á-nak vagy ö-nek ejti-e u-t. Egyiknek sem! (Nádasdy tanár úr egyik előadása épp erről szólt.)

A menta vagy nem menta kérdés is izgalmas. E két növény alapvetően édestestvér - de az már igaz, hogy mentával nagyon csínján kell bánni, nehogy "kikönyököljön".

Emellet persze érdekes az is, hogy pl. Níkosz Kazandzákisz nevét így írjuk-e, avagy úgy, ahogy 30-40 éve nyomatatásabn megjelentt: Nikosz Kazantszakisz.

A "Metaxát/Metakszát" (és az egész kérdéshalmaz) helyett pedig javasolnám a pántlimasszát - mely gyömbérrel ízesítve a legkiválóbb.

bd
Előzmény: savarin (803)
savarin Creative Commons License 2007.07.10 0 0 803

A gasztronómia kultúrába ágyazottságát a "dzadziki" körüli szösszenetek ékesen mutatják, ezért - akarva-akaratlanul - de a "hurrá" nyári téma is jelzi, hogy időnként nem annyira könnyen eldönthetők (elintézhetők) a dolgok.

 

Akit egyébként érdekel, hogy a nyelvészet tudományában járatosak miként vélekednek és vitatkoznak, érvelnek a fentekről, annak álljon itt a következő: http://hu.wikipedia.org/wiki/Vita:Dzadz%C3%ADki

 

Magam sem gondoltam, hogy ez ennyire összetett lenne, de a mögöttes kultúrtörténet jóval gazdagabb, mint amit egy egyszerű "tzatziki", vagy "dzadziki", vagy "caciki" sejtet:)

 

Kardemumma Creative Commons License 2007.07.10 0 0 802

Köszönöm!

Előzmény: mbtbd (800)
kttk Creative Commons License 2007.07.10 0 0 801
"a blogra és a könyvünkbe mindent helyesbítünk"
?????????
Tényleg rátok fér egy jó olvasószerkesztő!!!!
Előzmény: mbtbd (778)
mbtbd Creative Commons License 2007.07.10 0 0 800
Ubl, Preßgasse 26 (egyszerű, klasszikus bécsi, méltányos áron, Gustóban írtunk róla).
Huth, Schelinggasse 5 (emelkedettebb "új osztrák"), szintén jön a Gustóban.
Meinl am Graben (csúcsgasztro)
Coburg (egy Michelin-csillagos, Gustóban futott már)
Kim Kocht (parányi távol-keleti, "Közép-Eu legjobb távol-keletije")
Stelzer, Pohlgasse (még nem voltunk, ajánlották, mint jó klasszikus bécsit)


Előzmény: Kardemumma (796)
certaldo Creative Commons License 2007.07.10 0 0 799
:)
Előzmény: mbtbd (798)
mbtbd Creative Commons License 2007.07.10 0 0 798
A hagyományos átírás magyarra: "caciki". Az Osiris helyesírási kézikönyve (OH) a "dzadzíki" formát adja meg.
Előzmény: certaldo (792)
trofimov Creative Commons License 2007.07.10 0 0 797

Kedves Topiklakók!

 

 

Kéretik nem reagálni a kötekedő, zavart keltő írásokra - melyeket előbb utóbb moderáltatni fogok.

 

 

 

 

 

Kardemumma Creative Commons License 2007.07.10 0 0 796

Kedves mbtbd, Bécsben mely éttermeket tudnátok javasolni egy kis kulináris kalandozás céljából?

A blog indulásához meg gratulálok, kíváncsian várom az új olvasnivalókat!

Előzmény: mbtbd (794)
savarin Creative Commons License 2007.07.10 0 0 795

Thomas Keller a "The French Laundry" és a "Bouchon" séfje és tulajdonosa tényleg jókat készít - mondják, mert én még nem ettem, sajnos.

 

Pacemaker hozzátette a "szimplán sütve" kifejezést is, ami annyiból talán figyelmet érdemel, hogy bár teljesen igaz, hogy rengeteg olyan recept akad, amiben 230-250°C-ra előmelegített sütőt írnak, de aztán például fóliában/sótésztában sütés következik 1 órán át, majd csökkentett (160°C) hőmérsékleten akár több órán át, mint a következő fényképes példában:

http://desarapen.blogspot.com/2004/12/beggars-chicken.html

 

Más esetekben - igen gyakori módon - fólia alatt párolódik a hús, ha a sütő hőmérséklete ilyen magas. Ez azonban nem újdonság, mivel minden hétvégén háztartások ezreiben így készül az étel. 

 

A 45 perc 240°C módszert inkább kipróbálom, mert én az eddigiek alapján (pacemaker, candidus) nem tudom eldönteni, hogy igaz-e, vagy valami véletlenül lemaradt a leírásból. Ez sem elképzelhetetlen.

Előzmény: candidus (793)
mbtbd Creative Commons License 2007.07.10 0 0 794
Mi 16-ára terveztük az indulást, tehát ez amolyan félhivatalos jelenlét most a bűvösz szakács részéről. Folyamatosan töltjük és módosítjuk még... Ezzel együtt köszönjük a kommenteket.
Előzmény: certaldo (781)
candidus Creative Commons License 2007.07.10 0 0 793

Kedves Pacemaker!

 

Nem lesz koksz! Próbáld ki!

Több évtizedes "gyakorlat" után is tanul a jó pap. Az áhított célhoz több úton el lehet jutni. Az ajánlott az alacsony hőfok, de például a leírt módon ugy-ahogy elfogadható dolgokat készít Thomas Keller a Buchon nevű éttermében. Hidd el az se rossz!

Arra már tényleg nem akarok reagálni, hogy milyen lenne a csirke 140-150 fokon 45 perc után. Belegondoltál már ebbe?

Más! 

Lehet szenzációs "pörkölteket" is készíteni hagyma nélkül. És lehet hagymával is. Pláne, ha az valóban Makói! Ha esetleg tudsz helyet, ahol lehet ilyet kapni szólj!

Ezzel valóban szolgálatot tennél a hazai gasztromómiának.

Előzmény: pacemaker (787)
certaldo Creative Commons License 2007.07.10 0 0 792
aha.meg ühüm. satöbbi.

Nem kell mindig az élő fába is. Talán.
Előzmény: savarin (791)
savarin Creative Commons License 2007.07.10 0 0 791
Előzmény: certaldo (790)
certaldo Creative Commons License 2007.07.10 0 0 790
Láttam, és "megihlettél".
Előzmény: Zitka (789)
Zitka Creative Commons License 2007.07.10 0 0 789
írtam én is. :-)
Előzmény: certaldo (785)
pacemaker Creative Commons License 2007.07.10 0 0 788

A vegetáriánusoknak üzenem:

a világ legbékésebb ÉRZŐ élőlényei a növények... hagyjátok élni őket!...:)))))

pacemaker Creative Commons License 2007.07.10 0 0 787

Kedves mbtbd!

Szimplán sütve... 240-250 fokon, 45 percig???... széntablettát már nem is kell hozzá mellékelni... garantáltan koksz lesz belőle...

140-150 fokon működik a dolog... ki kéne először próbálni...

 

Előzmény: mbtbd (741)
certaldo Creative Commons License 2007.07.10 0 0 786
Köszönöm szépen. Kimásolva, eltéve.
Előzmény: Logofet (784)
certaldo Creative Commons License 2007.07.10 0 0 785
Több mint tíz óra telt el és a cikk is, meg a komment is látható. :) Én bizakodom.
Előzmény: varadit (782)
Logofet Creative Commons License 2007.07.09 0 0 784
   Egyél sok salátát, levest és előételt, kevés főételt, kivéve halat. Kötelezők: Pelmenyi (ha szibéria akkor szibirszkij), borscs, scsi, zsulien, blincsik sz ikroj, oszetrina, keta, beluga, vadak, gombák (marinovannije gribi) zseniálisak és sokfélék, hacsapuri, saslik(az utóbbi kettő kaukázusi kaja, de az oroszok nagyon szeretik) pirog, pirozski, és mindenféle saláta. Próbáld ki a marinált fokhagymát is. 
Előzmény: certaldo (768)
certaldo Creative Commons License 2007.07.09 0 0 783
:( Ok, veszem tudomásul. De azért nagyon fogok figyelni.
Előzmény: varadit (782)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!