Azt a hű bérest, (nem véletlen a két szó!) aki teljes egészében függővé tette magát valakitől vagy valamitől attól függetlenül, hogy használ-e, vagy árt neki ez a kapcsolat. Vagy akit egy ilyen alárendelt kapcsolatra valaki (valakik, vagy létrehozott körülmények) rákényszerítettek.
Egyébként ez a feudalizmusból ittmaradt szó majdnem teljesen kifejezi a mai politikai viszonyokat. Lassan az egész világra alkalmazhatóvá válik. A bírtok és a tőke egyaránt működteti a vazallusi rendszert.
Csakhát, nem kimondottan erröl szokás azt állítani, hogy maga lenne a demokrácia.
Ne haragudj, de amíg Gyorcsány vagy Orbán spulni köré tekered a cérnád, magad is valamelyik vazallusa lettél! Felfűzted magad rájuk.
És ők ketten is csak valakiknek a vazallusai. Hogy hűbéruraik egymással is hadban állnak a világ gazdaságáért, a világ javaiért, az olajért, vagy egyéb központosító hatalomért, azt törvényszerűen a legalsó sorban álló vazallus érzi meg legutóljára,viszont a legjobban.
Tudom, kissé fura figura vagyok ezen a fórumon, de az a véleményem, hogy legelsősorban politikai vezetőinket kellene kiszabadítani a hurokból, hogy automatikusan valamennyien megszabaduljunk a kötelékeinktől.
Akkor is nehéz idők jönnek ránk, ha Gyurcsány, vagy Orbán húzza szorosabbra a zsinort, akkor is, ha kiszabadítjuk magunkat a gúzsból. Csakhát az egyik nyomorúság várhatóan a végső lesz, a másik pedig egy új élet kezdetét jelentené.
Nekem könnyű a választás, mert senkinek nem vagyok vazallusa.
//"...Abban persze igazad van, hogy egy normális demokráciában a feltett kérdés ÉRTELMETLEN. Nálunk azonban nem..."//
Tudom, hogy minálunk az abnormalitás már-már normálisnak tűnik. Ez az igazi morális válság ebben az országban.
Ha eljutunk legalább a felháborodásig, megynyerjük a HONVÉDŐ HÁBORÚT.
Amíg elfogadjuk azt a lehetetlen politikai állapotot, hogy a helységek éleképessége attól függ, hogy a polgármester mennyire kötődik az éppen regnáló párthoz, addig valójában egy vazallusi politikát hagyunk jóvát, méghozzá a kényszer hatására (Merthogy valóban így van!) és tudattalan.
És egymást okoljuk a rossz választásokért, egymásnak teszünk keresztbe, holott a gyors ütemben kialakuló vazallusi rendszert kellene inkább sürgősen demokratizálnunk.
Bal-és jobb? Egy frászt! Már régen nem erről szól a történelem.
Wass Albert: Patkányok honfoglalása (mese a magyaroknak)
Az ember háza ott állt a dombon és uralkodott. Uralkodott a kerten, fákon, bokrokon és veteményeken. Uralkodott a szántóföldeken, réteken és legelőkön, és uralkodott az erdőn is, amelyik a domb mögött kezdődött és felnyúlt egészen a hegyekig. A fák gyümölcsöt teremtek, a gyümölcsöt leszedte az ember, aki a házban élt, és eltette télire. Összegyűjtötte a veteményt és a pincébe rakta, hogy ne érhesse a fagy. A szántóföldekről begyűjtötte a gabonát, a rétekről a szénát és az erdőből a tüzelőfát. És mindent úgy helyezett el a házban, vagy a ház körül, ahogy az a legcélszerűbb volt. Tél kezdetén beterelte állatait a legelőről, meleg istállókban adott szállást nekik és gondoskodott róluk. Így élt az ember.
Meg tudni kell azt is, hogy a ház kéményén tavasztól őszig gólyák álldogáltak, s az eresz alatt egy fecskepár fészkelt. Tudni kell, hogy tavasszal rügyező nyírfák illata vette körül a házat, s nyáron madárdal és sok virág.
A háznak nagy vaskos falai voltak, s az ember évente egyszer fehérre meszelte őket, kivéve ott, ahol vadrózsa kúszott reá. Ez a vadrózsa június derekán virágzott, s olyankor a szélesre tárt ablakon keresztül az illat beömlött a szobákba. Így élt a ház és benne az ember, sokáig. Egy borús őszi napon, mikor az eső zsinóron lógott az égből, valahonnan két kis ázott szürke patkány érkezett. Messziről jöttek, fáztak és éhesek voltak. Meglátták a házat, besurrantak a nyitva hagyott ajtón és elrejtőztek a pincében. Ennivalót bőven találtak, jóllaktak és hamarosan hízni kezdtek. Télen már fiaik voltak s tavaszra megint. A fiatal patkányok, akik ott nőttek fel, már otthonuknak érezték a házat, és úgy futkostak a pincében, mintha övék lett volna.
Az ember eleinte meg sem látta őket. Később észrevette ugyan, hogy valami eszi a veteményt, de nem törődött vele. Volt elég. Jutott belőle annak, aki éhes. Egyszer aztán meglátott egy fal mellett elszaladó patkányt. Milyen apró és milyen félénk - gondolta. Éljen hát ő is, ha akar.
És telt az idő, és a patkányok szaporodtak. Először feltúrták a pincét. Aztán ásni kezdték a falakat. Kanyargós, mély lyukakat fúrtak belé, keresztül-kasul, és itt-ott már a szobákba is eljutottak. Az ember csóválta a fejét, mikor szobájában az első patkánylyukat meglátta. És mert nem szerette a rendetlenséget: betömte, és bemeszelte a nyílást. Másnap reggelre újra ott volt. Az ember háromszor egymás után tömte be, és a patkányok háromszor egymás után fúrták ki megint. Akkor az ember legyintett, és azt gondolta: - Ők is kell, hogy éljenek. s ha nekik csak így jó, hát legyen. És attól kezdve nem tömte be többé a lyukakat. A patkányok pedig rohamosan szaporodtak tovább, és szaporodtak a lyukak a ház falában is. Már nemcsak a pincében, hanem a kamarában, a padláson, sőt éjszakánként a szobákba is besurrantak, és megrágtak minden megrághatót. Egyszer aztán, amikor az ünneplő csizmáját kezdték rágni, az ember megharagudott, és odasújtott botjával. Az egyik patkányt fejbe találta éppen, s a patkány kimúlt. Vérig sértve röffentek össze erre a patkányok. És azonnal kihirdették, hogy az ember ellenség, aki nem hagyja őket élni, szabadságukat korlátozza, jogaikat mellőzi, gyilkos, gonosz és önző.
- Nem leszünk a rabszolgái tovább! - visította a főpatkány egy zsírosbödön tetejéről. - Követeljük a szabadságunkat, és a jogainkat. - és a patkányok elhatározták, hogy harcot kezdenek az ember ellen. Az ember minderről nem tudott semmit. Haragját hamar elfeledte, vett más ünneplő csizmát magának, és nem törődött a patkányokkal tovább. Pedig akkor már rengeteg sokan voltak. Megették a pincében az összes veteményt, a kamarában az összes lisztet és az összes sajtot, sőt már a szalonnát is rágni kezdték, pedig tudták, hogy az az ember legféltettebb kincse, amiből még a kutyájának sem ad. Az ember, mikor ezt észrevette, fogta a megmaradt szalonnát, rúdra kötözte, s a rudat a dróttal fölakasztotta a gerendára. Ebből lett aztán csak igazán nagy felháborodás a patkányok között.
- Szemtelenség, gyalázat! - kiabálták, mikor rájöttek, hogy nem férkőzhetnek hozzá. - Elrabolja az élelmünket, kifoszt, kizsákmányol! Nem tűrjük tovább! - és föllázadtak. - Mienk a ház - hirdették ki maguk között -, mienk is volt örökké, csak megtűrtük benne az embert, amíg jól viselte magát! De most elég!
S egy éjszaka, amikor aludt, rárohantak az emberre, összeharapták, kikergették a házból, messzire elüldözték, s aztán büszkén kihirdették a kertnek, a fáknak, az állatoknak és a madaraknak - még a virágoknak is -, hogy a ház ezentúl nem emberország többé, hanem patkányország, jog és törvény szerint. S azzal uralkodni kezdtek patkánymódra. Mindent felfaltak, ami ehető volt, és mindent megrágtak, ami nem volt ehető, de szemük elé került. Kiürült rendre a pince, a kamara és a gabonás. Elköltöztek a madarak, elpusztultak a virágok, a ház fala omlani kezdett és megfeketedett, fák és virágok illatát bűz váltotta föl. A vetemény ott pusztult a földben, mert nem szedte ki senki. A gyümölcs megérett, lehullt, és elrohadt. A gabona aratatlan maradt, kimosta az eső, és kicsépelte a szél. És eljött a tél, és a patkányok addigra már megettek mindent, ami ehető volt, megrágtak mindent, ami rágható volt.
A falak tele voltak lyukakkal, a tetőről lehullott a cserép, ablakok és ajtók alatt öles nyílások tátongtak. És akkor éhezni kezdtek, mert nem volt egy szem gabona több, és az ajtók hasadékain, meg a falak odvain besüvített a szél, a megrongált tetőn behullott a hó, és nem tudtak segíteni magukon. Először veszekedni kezdtek, marták és ölték egymást, rágták és ették egymást, de végül is nem tehettek egyebet: fölkerekedtek és otthagyták a tönkretett birodalmat. Az ember pedig tavaszra szépen visszajött megint, rendbe hozta a tetőt, kitakarította a házat, a falakat megigazította, kimeszelte, a földet felszántotta, vetett és ültetett, s mire megjött a nyár, újra virágillat és madárdal vette körül a házat. Őszre ismét megtelt a pince, a kamara és a gabonás, és mire jött a tél, olyan volt már minden, mintha semmi sem történt volna.
Azonban elrejtőzve maradt mégis néhány patkány a falakban, vagy a pince gödreiben. És amikor az ember észrevette, hogy újra szaporodni kezdenek, hosszasan elgondolkodott, hogy mit is tegyen velük.
Nem zsarol Téged érzelmileg senki, max. Te saját magad!
Azt érzem ki a soraidból, hogy mennél is, meg maradnál is.
Hogy mi hajt el MEGÉRTEM !
NEM az anyagi jólét!
A MEGALÁZTATÁS!
Mi még ilyeneket tanultunk gyerekfejjel ( a gyerek elhiszi! ) hogy: Nálunk a munka becsület és dicsőség dolga! Ráadásul meg is tapasztalhattuk: ha jól dolgoztál, jó szaki hírében álltál MEGBECSÜLTEK !
Most LEHETŐSÉGET SEM KAPSZ, hogy munkád által becsületes és dicsőgéses légy!
Becsület és dicsőség nélkül élni pedig valljuk be SZAR !
2 diplomával eddig négyszer váltam munkanélkülivé, és négyszer küzdöttem vissza magam, egyre "rosszabb" helyekre. A "rosszabb" az elvárások megfogalmazását jelenti. Utoljára 1,5 évvel ezelőtt a következő " elvárást" fogalmazta meg az a 3 fős grémium, amely felvételemről döntött: Nem okos embereket keresünk erre a posztra, nem önálló gondolatokat várunk el, mert MI okosak vagyunk, és önálló gondolataink vannak. Nem várjuk el, hogy jelezze, ha hiba csúszik a gépezetbe, mert a hibát is MI tesszük oda. Itt csak gályázni kell !
4. hónapja voltam munka nélkül!
Kb. 2000-2004 között voltam hasonló lelkiállapotban mint most Te.
Átkosban vezető beosztás, plussz jutalmak, elismerések!
Anyagilag nem csúsztam le !
De az önbecsülésem.(((
Maradjunk abban, hogy MEGÉRTELEK!
Előző rendszerről hozzád hasonlóan vélekedem.
Minden diktatórikus vonása ellenére emberközpontú volt, a mai pénz központú.
De a szocializmus tarthatatlanságáról talán Téged sem kell meggyőzni.
Hogy valami kapaszkodót is adjak:
Nagyon bántott, hogy 20 évi munka, tanulás, nélkülözés után a politikai ""elit"" elherdálja, tönkre teszi a nemzeti vagyont. Kilátástalanságomat, bajaimat egy régi barátom fejére öntöttem, aki ezt mondta nekem: BÁRMIT TESZEL, ÉS BÁRMENNYIRE IGAZAD VAN BE KELL LÁTNOD, HOGY A KÖRNYEZET NEM FOG HOZZÁD ALKALMAZKODNI ! NEKED KELL A KÖRNYEZETHEZ, ÉS MINÉL TOVÁBB HEZITÁLSZ ANNÁL SZ..ABB LESZ NEKED. AZ AGYI, SZELLEMI, FIZIKAI VÁLTÁS ELODÁZHATÓ, DE NEM KERÜLHETŐ EL.
Ajánlom figyelmedbe, hátha segít!
Ui.:
HAZA a Lánchíd, a Vár, az Esztergomi Bazilika, a Duna a Tisza., Gyurcsány és Orbán CSAK politikusok!
//"....Viszont jogos a kérdés: egy ilyen mentális állapotban levő országban, ki a franccal remélsz te összefogni?.."//
A választ Te magad adtad meg!
//De kivételesen, ebben a topikban gondolkodó és jóakaratú emberek találkoztak egymással a témában. "jobbról-balról" egyaránt. Nem akarom elhinni, hogy több ilyen már nincs is az országban.
Talán egyszer egymásra fognak találni. A szolidarítás csíráját még nem sikerült teljesen kiírtani mindenkiből. //
Szerintem van eszünk, meg empírikus tapasztalatink.
E kettő lehetőséget ad arra, hogy ha valaki leírja ide, hogy Gyurcsány jól csinálja (pl.) akkor nem az a válasz, hogy hüjjekomcsidegenerált, hanem meg kell kérdezni, hogy MIÉRT IS ? Meggyőző érveket eszünkkel fel tudjuk fogni. Ha nincs meggyőző érv, a második hsz.-ből kiderül.
Persze fordított esetben u.így!!!
Oszt hátha eljutunk odáig, hogy a következő választáson már nem csak benyaljuk az ígéreteket, hanem megkérdezzük, hogy HOGYAN !
Persze ez még nem a kánaán, de ha már a kérdésfeltevésben egyetértünk, hátha lesz még jobb is.
Amikor igy a pofámba mondják, néha még ingadozom ezen a hazaszeretet kerdesen, de apropenzre kell valtani mert nem adnak ingyen semmit.
'56-ban egy nagybatyam es a fia , egy hatarszéli falubol, nehany hétre "kitantorgott" Ausztriaba. Jo ácsmester volt. Dolgozott is kint, majd jott haza, mert mint kesobb mondta , neki ez a hazaja. '45 utan államositottak, iparengedélyét elvettek, Tsz-be soha nem lepett be, basztatták egesz eletén át. És mégis ez volt az ő hazája.
Amikor fiatal voltam, megertettem h. ez a hazaja, de most már nem.
Az iskolaban hazaszeretetre tanitottak, az alanti koltoket irokat idezve, tanitva.
Vegeztem eletemben sok tarsadalmi munkat. Akkor azt gondoltam a hazámért teszem. Voltam katona a nyugati hataron es védtem, mert ez volt a hazam.
//1. Először is a bal/jobb megosztás véresen komoly. Mert két totálisan eltérő társadalomfilozófia.//
A véresen komollyal egyetértek, mert ezzel uszítanak bennünket egymásnak! De ne hidd, hogy a politikusok komolyan veszik! Nekik ez ESZKÖZ, mert gondolj bele, ha az egyik pártot 10-es pártnak hívnák, a másikat 20-asnak akkor vajon min veszekedhetnénk?
A jobb-bal megosztásnak történelmi gyökerei vannak! ÉRZELMI alapon oszt meg bennünket! Ha pl. a Te nagyapád jólmenő gyárait államosították, akkor nyilvánvaló és érthető, ha zsigerből útálod azokat, akik ezt megtették. Ha pl. az én nagyapám /nagyanyám a Te nagyapádnál volt mosónő, akkor nyilván apámnak/nekem kiugrási lehetőség volt, ha ingyen tanulhattam, esetleg éppen olyan munkahelyen dolgozhattam, mint Te. Nyilván nem kívánom vissza a kubikos, szolga sorsot. Ez is érthető.
DE ENNEK VÉGE! Nem fogják visszaadni a régi társadalmi "státust" se Neked, se nekem. Oszt mégis ugrunk, ha a politikusok úgy akarják.
Totálisan eltérő társadalomfilozófia VOLT!
Most ne menjünk bele, csak éppen érintőlegesen: Egyik ugye a tőkére ( most a földbirtokot is ide) másik a köztulajdonra épült!
Most pedig engedd meg, hogy emlékezetből idézzek Sólyom L. újévi beszédéből 1 mondatot! Mo. gazdasági helyzete nem teszi lehetővé hogy a pártok ígérgessenek! Márpedig a helyzetbe hozás is pénzbe kerül!
Orbánék gazdaságpolitikája nekem is tetszett! Ma már olvasni lehet arról, hogy elhibázott lépés volt pl. a minibálbérek emelése, import jelentős csökkentése. Nem tudom. Nekem a Fidesz hatalmi arroganiája volt visszatetsző, amivel szerintem már a jogállam kereteit feszegették.
DE!
Szívesen szavaznék rájuk, ha ÉRTHETŐ, ELFOGADHATÓ alternatívát vázolnának föl.
Csakhogy ma már ott tartunk, hogy NEM LEHET !
1990. óta MINDEGYIK párt ELMULASZTOTTA megtenni azokat a fontos lépéseket, amiket akkor és ott kellett volna.
Mert a saját tőkéjük felhalmozásával voltak elfoglalva KIVÉTEL NÉLKÜL politikusaink.
jozanesz60! Valahogy nincs osszhang a nick-ed és a beirasod kozt :)
Tudod, sirni-rini sajna a legnehezebb 59 évesen. Amig fiatalka vagy, konnyu váltani. Ilyen korban mar sokminden változhatatlan.
Ha annó lovaglásra tellett , most miért nem foglalkozol pl. lovakkal ? Pl. mint álatgondozó, vagy lovász ? Vagy bármit? Ja, tűzoltó meg katona, vadakat terelo juhász.
Ha vezettél már eletedben autot akkor autoszerelonek, ha ettel már csokoládét akkor édesipari szakembernek kepzed át magad? Na aludj el szepen kisbalázs!
Igen ,magam alatt vagyok. Nem segitseg várásrol van szo. Akkor adomanyokat gyujtenék/arra is sor kerulhet/
"Saját síránkozásodat vetíted a hazára ? Milyen jogon ? Mert úgy érzed csődöt mondtál ? " Leirtam, mi nem tetszik ebben az uj rendszerben. A nagymértékű elszegenyedes, amibe en is beleestem és egy szuk reteg torvenyes de moralisan nem elfogadhato milliardossá vállása abbol a nepvagyonbol, amibe en is beletettem a munkarészem és nem az orszag javara forditották.
Valaki kiszamolta itt a forumon, hogy a birosagra nem kerult, de kozszájon forgo sibolasok fedeznek az orszag mostani hianyat. Az olajszokiteseken vesztett adok, átszamitva szinten fedeznének. Hogy morális és gazsdasagi elzullesbe vezettek az orszagot És amikrol nem tudunk.
És idaig itt ÉLTEM, DOLGOZTAM, ADÓZTAM. Hát EZEN a jogon!
"Nem olyan targikus ez a helyzet. Számítógép, internet, lakás. Telefon." Vazze , ezeket mar megelolegeztem magamnak :) Szamitottam nehany okosra elore.
A csaladnak mindehhez mi koze? A regi videki csaladmodelre gondolsz? Uljek be a sutba kukoricat morzsolni , mig a gyerekek szantanak vetnek a mezon és eltartanak?
A sirankozasomat vetem a haza szemére? Hát hova vessem?
Ha normalis rendszervaltas lett volna, bizonyara maradtam volna a szorosanvett szakmamban, lenne vayg 200ezer havi penzem /nem 1 nagyigény/ és kilatasom normalis nyugdijra.
Hogy az emlitett írok, koltok és a tobbiek, miert vallották hazajuknak M.o-got nem is ertem. Mint koltok, vagy felkopott az áluk, vagy kivegeztek, megolték oket. De nem is keverem oket senkivel.
Én idaig nem emlitettem senki bandáját, de utaltam az egesz politikai elet lathato es nem lathato szereploire. Magyar vagyok, de erre nem vagyok buszke , igy egymas kozt szolva, és had sirjak ha mar semmi sem tetszik.
Bizonyara te is ott vagy azokban a topikokban , ahol mindig egy masik csoporttol ajanljak elvenni a penzt. Nem tudom mennyi idos vagy, de nem is gondolod milyen gyorsan elmegy az elet, aztan ott leszel korban ahol most en, es masok fogjak neked mondani hogy legy buszke es tartsd magad.
Ez így igaz. De nézd a jó oldalát: Ezért van az, hogy a fidesz KÉNYTELEN jól csinálni. Mit gondolsz, miért fejlődött az ország 1998-2002 között 10x annyit mint a másik 12 évben összesen?
A ballib média akkor is majdnem forradalmat csinált amikor OVI semmi különösebben toxikusat nem csinált az átlagpolgárra nézve. Szvsz csak azokért a húzásokért amiket Fletóék eddig eljátszottak az OVI már régen máglyán lenne elégetve...
A fidesz 2002-ig azért nem nyúlt bele komolyabban az eü-rendszerbe, mert még nem volt kész a szakmai koncepciója, illetve ami kész lehetett, ahhoz nagyobb társadalmi egyetértés kellett volna. 2002 után azonban biztosan sort kerítettek volna rá.
Hogy mennyire kevés a puszta elszántság szakmaiság nélkül, azt majd a mostani Mekk mesterek müködésén fogjuk megtapasztalni. Szívjuk majd rendesen.
off: hsz 560. Tök hülye lehetek, de nem értem. Pedig szeretném.
Ez a helyzet amit most mondasz. Ha a fidesz valóban el akarta volna veszíteni a választásokat, akkor nem úgy kampányol, ahogy. A korábbi hsz-edre visszautalva meg úgy vélem, hogy a ballib média túlsúlya, meg a harcos szakszervezetek önmagukban kevesek lennének egy erős és magabiztos fidesszel szemben. A probléma épp az, hogy ez a mai fidesz gyenge és meghasonlott. Sajnos a vezetési stilusában mindig is kódolva volt, hogy a sikertelenséget nem jól viseli. A többi polgári erő meg bár nagyhangú, de szakmailag koncepciótlan.
Ezt még én is elõre láttam. Ki van zárva hogy a FIDESZ-nél ne lett volna aki látja ezt. Szvsz be volt tervezve hogy ne nyerjenek, ezzel együtt is nagyon béna volt a kampány. Veszíteni lehetett volna szépen is. Ha a "rosszabbul élünk" helyett arra helyezik a hangsúlyt hogy mekkora gáz lesz akkor sem igen nyernek de ekkorra van egy hatalmas erkölcsi alapjuk, jóval nagyobb mint most.
Hát ez az! Már a kampány alatt felmerült a gyanu: meg akarják ezek nyerni a választást? Mostmár egyértelmű, hogy a nagy nyerésből szép bukta kerekedett volna ki. Nem látta ezt valamelyik fidesz ész előre? Ha igen, akkor viszont az nagy játékos.
A FIDESZ nagyon nem jöhetett volna jól ki a dologból. Ha megnyeri akkor tuti hogy a ballibnek az a (nem is jelentéktelen) része aki az orbánbányák meg cigányra nem szavazunk típusú érvrendszerre alapoz nagyon hamar kiderítette volna hogy a dübörgés helyett azért van katasztrófa mert a jobboldal alkalmatlan a kormányzásra és mert az Orbán ellopta a nép vagyonát. És Orbánékkal szemben a szagszervezetek még kevésbé lettek volna megértõk mint az MSZP-vel szemben, a ballib média pedig mostanára már rég megszervezte volna a szoclib forradalmat a reakciós kormánnyal szemben...
Hát nem egészen. Valszeg mert a kérdést én nem tartom felháborítónak. Még akkor se, ha manipulációs szándékok vannak mögötte. Abban persze igazad van, hogy egy normális demokráciában a feltett kérdés ÉRTELMETLEN. Nálunk azonban nem. Ezért aztán nem igazán értem mit segítene az ország mentális állapotán, ha a kérdés kapcsán sikerülne országos felháborodást kelteni. De ha csupán ezen múlik, akkor nosza.
//"....Viszont jogos a kérdés: egy ilyen mentális állapotban levő országban, ki a franccal remélsz te összefogni?.."//
Ez valóban jogos kérdés! És aligha van rá válasz.
Éppen a szolidaritás hiányát számonkérőszék szokta megtagadni szolidarítást. Olyan furcsa matematikai képlettel manipulálnak, hogy a perszonális boldogulások összegezve végülis egyfajta össznépi boldogsághoz vezetnek.
Ettől a matematikától valóban, legfeljebb megbolondulni lehet, esetleg tán még megboldogulni is ettől fognak sokan.
De kivételesen, ebben a topikban gondolkodó és jóakaratú emberek találkoztak egymással a témában. "jobbról-balról" egyaránt. Nem akarom elhinni, hogy több ilyen már nincs is az országban.
Talán egyszer egymásra fognak találni. A szolidarítás csíráját még nem sikerült teljesen kiírtani mindenkiből.
Barátomat tegnap felhívta valamelyik közvéleménykutató cég. Furcsa kérdésekkel bombázták meg. Ma egész nap ezt tárgyaltuk a baráti társaságomban. Mi is eléggé "vegyes" társaság vagyunk, ami az oldalakat illeti. De ilyen összhang még soha sem volt közöttünk "ideológiailag", mint ennek a kérdésnek boncolgatása során. A kérdés valahogy úgy szólt, hogy mi lenne jobb, ha a polgármester ugyanolyan pártállású lenne, mint amelyik párt éppen a kormányon van, vagy inkább ellenzéki párt jelöltje lenne jobb.
Balról-jobbról, fentről-lentről, valamennyien azon háborodtunk fel, hogy egy ilyen kérdés egyáltalában (és végülis jogosan!) szóbajöhet.
Semmi kedvünk sincs visszaállítani az egypártrendszert, de a társadalom mentális meggyógyítására mégiscsak van remény. Csupán azt kellene elérnünk, hogy egy ilyen kérdés váltson ki közfelháborodást ne pedig személyeskedő pártharcokkal lehessen szekértáborokhoz hadsereget verbúválni.