Keresés

Részletes keresés

zsuzska13 Creative Commons License 2003.12.01 0 0 50
Rajottem, hogy csak a topik felet olvastam el, mielott beleszoltam.
Ha valakit ismeteltem, bocsi.
zsuzska13 Creative Commons License 2003.12.01 0 0 49
Ha jol tudom, regen nagyon sok gyerek meghalt csecsemokoraban, es a megszuletett gyerekeknek talan a felebol lett felnott. Ma meg majdnem minegyikbol. Lehet, hogy regen meghaltak azok a babak, akiknek vegkepp nem ment a szopas, vagy akiknek a mamajanak vegkepp nem ment a szoptatas. Ha jol tudom, regen volt olyan is. hogy szoptatos dajka, es kicsit mas volt az anyukak helyzete a vilagban, mint most. Szoval nem vagyok meggyozve, hogy a tapszer olyan vegtelenul karos dolog, es hogy akinek problemaja van a szoptatassal, az mind hazudik.
Amugy nem vagyok meg anyuka, de ha az leszek, nagyon szeretnek szoptatni. De nyilvanos helyen pl biztos cumibol fogom adni a tejet (itt olvastam, hogy errol is volt vita), mert sztem a szoptatas kb olyan intim dolog, mint a szeretkezes, es azt se csinalom a buszmegalloban.
Es ha nem lesz tejem, szomoru leszek egy kicsit, de inkabb tapszert adok a babanak, mint hogy ehen haljon.
Előzmény: Törölt nick (5)
zsuzsa Creative Commons License 2003.11.30 0 0 48
Nohát ez mekkora egy svindler !!! Fél év alatt überokos szagember lett, pofám leszakad....
:-((((

Az LLL azt hiszi, ő találta fel a spanyolviaszt, pedig ez enm igaz. Kedves, segitőkész csecsemősök mindig is voltak. Az első babám 2 hetes volt amikor magas lázam lett, begyulladta mellem. A férjem gyerekorvos barátai adtak egy cimet,telefonszámot , nem emlékszem jól valami cunci néni vagy hasonló...mondták ő tud segiteni.
A néni kb 70 éves volt,nyugdijas csecsemős és megmutatta ( amit se a picsa védőnő se a még picsább kórházi személyzet nem mutatott meg )hogy kell fejni, kisimogatta a nagy ronda göböket a mellemből és megnyugtatott.Nem kért semmi pénzt, örült, hogy segithetett.
Erre most jön az LLL Liga, kaszálja a nagy lóvét azzal, amit önkéntesként kéne tanitaniuk...menjenek a fenébe...

Előzmény: Alfred (40)
bokor Creative Commons License 2003.11.30 0 0 45
Ezt nem olvastam még, amikor azt írtam, amit! Úgyhogy jól szórakoztam, én sem fogom kinyitni az szmk-t, ha még egyszer terhes leszek, az tuti biztos. Szép, nyugodt terhességet szeretnék, olyant, mint az első volt...
Előzmény: Törölt nick (26)
bokor Creative Commons License 2003.11.30 0 0 44
Az vicces dolog, olyan emberhez fordulni tanácsért, akiről tudod, hogy azt fogja mondani, amit hallani akarsz. Az nem tanács, hanem megerősítés!!! :-))
Előzmény: Törölt nick (20)
bokor Creative Commons License 2003.11.30 0 0 43
Dehogy olvasom! Csak néha, amikor linkel valaki. Olyankor arra gondolok, de jó, hogy nem volt netem, amikor terhes voltam, meg amikor kicsi volt a gyerek! :-))
Előzmény: Törölt nick (18)
Lovászi Creative Commons License 2003.11.30 0 0 42
Idike, antropológiai kutatásaidhoz egy adalék:
Erikson írja a Gyermekkor és a társadalom című könyvében, hogy a sziú indiánok méregnek tartották az újszülött számára a kolosztrumot, ezért összegyűjtötték a préri legjobb bogyóit és füveit, és az azokból készült főzetet egy bölényhólyagba töltötték, amiből anyamellet formázó tömlőt csináltak, és az újszülött addig ezt kapta, amíg az anyjának nem lett rendesen teje. A mamánál a tejbelövellést segítő munkát, néhány erre alkalmasnak nyilvánított idősebb asszony végezte el. (Hogy hogyan, azt nem írja...) A sziúk amúgy igény szerint szoptattak :-)
Nos, azt hiszem találtam még valaki(ke)t, aki(k)től szintén ne fogadjatok el szoptatási tanácsot :-)
Előzmény: Törölt nick (32)
Lovászi Creative Commons License 2003.11.30 0 0 41
Látom, Te már megtaláltad a topic címére a választ :-)))
Előzmény: Alfred (39)
Alfred Creative Commons License 2003.11.30 0 0 40
szasenyka:
La Leche Liga

Ez egy jó csapat, egy év alatt vizsgabizottság koordinátor lehetsz:

"2002 februárjában lettem akkreditált LLL vezető, önkéntes szoptatási tanácsadó. Hamarosan a Liga alelnökévé választottak. Ekkorra vált világossá számomra, hogy a szoptatási tanácsadást szeretném hivatásomnak választani, ezért 2002 nyarán letettem a legmagasabb szintű, nemzetközileg elismert laktációs szaktanácsadói (IBCLC) vizsgát.
Jelenleg az LLL-nél, önkéntesként, míg IBCLC szaktanácsadóként magánpraxisban segítem a hozzám forduló édesanyákat.
2002. végén az IBLCE vizsgabizottság magyarországi koordinátorának neveztek ki."

Előzmény: Törölt nick (38)
Alfred Creative Commons License 2003.11.30 0 0 39
www.iboly.hu
Az előbb elgépeltem.
Előzmény: Alfred (36)
Alfred Creative Commons License 2003.11.30 0 0 36
"De kinek áll érdekében, h Anyuka tápszerrel etesse a babáját? tápszergyártó, gyerekorvosok. Anyagi érdekük fűződik hozzá. ÉS "nyílván" ezt reklámozzák"

A csúnya anyagiak.
Na de a LLL! Az ám az igazi! www.iboly.hu Ő egy 12 hónapnyi LLL karrier után valami nemzetközi csúcs gyémánt tanácsadó.

A "Magánrendelés" című oldala alján ez a táblázat áll:
"Látogatási terület: Tiszteletdíj

Budapest, valamint
Esztergom és 20 km-es körzete elsõ látogatás 6000 Ft

minden további látogatás: 4000 Ft

Fizetni mindig az adott látogatás végén, készpénzben kell."

Gondolom, egyéni vállalkozó, és egyéb eü. szolgáltatás szj számra számláz.

(Gondolom, villám gyorsan leszedi, én meg lusta vagyok lehúzni és tükrözni valahová.)

Előzmény: Angiszeged (16)
Alfred Creative Commons License 2003.11.30 0 0 35
idike2002:
Liszttel besűrített kecske vagy tehéntejet adtak anyatej helyett.
Ma ezt az lll gyilkossági kisérletként értékelné, akkor a csecsemő túlélését szolgálta, valószínűleg sikeresen.
zsuzsa Creative Commons License 2003.11.30 0 0 34
Tudtommal szoptatósdajkát fogadott mindenki, aki elég módos volt hozzá.Előkelő, gazdag nők nem szoptattak.
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.30 0 0 33
Balázs szerette a fagyitejet :-)))) Bár én mindig azt hittem, hogy romlott, de nem, annak ilyen szaga van fagyasztva (az enyémnek legalábbis) :-))
Előzmény: Törölt nick (29)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.30 0 0 32
Mikor helyettesitettek az anyatejet es kik? Tobbezer eve? Errol irasos adat van? Komolyan erdekel, kulturantropologiai kutatasaimhoz fontos adat lenne es elkerulte eddig a figyelmemet.
Előzmény: Törölt nick (26)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.30 0 0 31
"Valamelyest bizni kellene a saját megérzéseinkben is"
Ez a kulcsmondat :)
Előzmény: zsuzsa (25)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.30 0 0 30
mar megerte megnyitni :)
Előzmény: Törölt nick (24)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.30 0 0 29
Mut, azzal kezdtem, hogy vannak kivetelek. En a 9 honapra szuletett, 2.5-4 kilos, 10/10-es (vagy majdnem) apgaru makkegeszseges gyerekekrol beszelek (az osszes kb 95%-a) A tobbieknel elofordulnak alternativ megoldasok termeszetesen :)

En is fejtem hetente kb 3x, amikor az elejen meg vagy szetpukkadtam, vagy felkeltettem a gyereket es ugye alvo gyereket nem ebresztgetunk ;)
A fagyitejet meg nemhogy a gyerek de meg a kutya sem ette meg. Szo szerint :)

Előzmény: Törölt nick (23)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.30 0 0 28
"nem is vagyok allergiás"

brrr :(((

Előzmény: illdii (22)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.30 0 0 27
Irasba nem adta senki, de a hugom kitarto fajta szerencsere :) es megtalaltak a megoldast, bar talan csak WHO-t nem hivta fel. A megoldas az volt, hogy az elotejet kellett kifejnie egy ideig, ui az elotej magas cukortartalmat nem birta a baba belecskeje. Az elotej utan kovetkezo mar jo volt, ez aztan ment igy egy darabig. Kesobb probalkozott, hogy mehet-e az elotej es par sikertelen kiserlet utan halisten vegre birta. Nagyon hasfajos is volt szegeny pocok.

Volt egy idoszak, amikor CSAK repateat (reszelt repa fozovizet) kapta enni es meg azon is hizott! :)

Előzmény: Törölt nick (21)
zsuzsa Creative Commons License 2003.11.30 0 0 25
Mr Spock sokkal inkább az anyukáért aggódik, mint a babáért. Nyilván látott épp elég zizi gyermekágyast. Olyan depressziós voltam majd két hónapig ( a szüléseim óta komoly gond lett gyógyzserrel vagy anélkül karbantartanom, előtte nem voltak ilyen rossz időszakaim ), hogy amennyiben problémás lett volna a szoptatás, okosabb lett volna tápszert adnom. Szerencsére nem volt, illetve az volt a gond, hogy túl sok volt,azért fejtem és leadtam, mert különben begyulladt a mellem.

A nőgyógyász nem is nagyon foglalkozik a tej mennyiségével, " foglalkozzon azzal a gyerekorvos " alapon.A a szülés után adott méhösszehuzó cseppek is csökkentik a tejtermelést, ugyanis az a természetes, ha a szoptatás közbeni hormonhatástól húzódik össze. Amikor erre rájöttem dobtam is ki azonnal, de nyilván nem veszem össze a nőgyógyásszal aki azt csak azt szeretné, ha kevésbé véreznék...Ők egész más szempontból nézik a dolgot, ha egy anyukának 1 évnyi szoptatás után panaszai vannak nyilván azt tanácsolja, hagyja abba.A gyerekorvos meg azt tanácsolná, hogy folytassa. Ettől még egyik sem bünöző.Mi is hibásak vagyunk, a magyar mentalitás évtizedekig az volt, hogy az orvos az ISTEN és amit ő mond az feltétlen igaz. Valamelyest bizni kellene a saját megérzéseinkben is. Ha már a bennszülött törzsekre hivatkozunk, hogy ők 3-4 éves korig szoptatnak, akkor azt is meg kéne tanulni tőlük, hogy ne az orvostól várjunk tanácsot.

Az a nő, aki megszülni se tudja a gyerekét, mert
nem tágul meg fájásgyengesége van meg mittudomén annál azért vannak lelki problemák is. A baráti körben több anyuka is van aki az első gyereknél-gyereknél császárra került és tápszerezett,mert jajistenem nincs elég tejem, aztán a 3.-4-et simán megszülte és szoptatta másfél éves koráig.
Aki a nőgyógyászát kérdezi, az néha azt szeretné, hogy a doki mondja ki helyette amit hallani akar, ahogy a gyerekszülésnél is a dokival intéztette el, amit ő maga nem tudott megcsinálni, mert lelkileg nem ment. Huu most jól meg fog sértődni egy csomó ember, de ha a 2 évig szoptató bennszülöttre hivatkozunk, hát őnála fájásgyengeség sem volt meg császár sem.
Szülésznővel is szültem, orvos nélkül, szerintem az átlag magyar nő a neveltetésénél fogva a poroszos eü hierarchiához szokva nem biztos, hogy elfogadná, hogy nincs ott a doktorbácsi és nem dönt helyette mindenben. Most már a szoptatásban sokan akarnak saját maguk dönteni, de az orvosok többsége még a régi felállást szokta meg, főleg a nőgyógyászok, emiatt van ez a sok vita. Nagyrabecsülöm Geréb Ágnest, hogy próbálja erre visszavezetni az anyukákat.
Remélem az én lányaim már jobban fognak bizni saját magukban.

Törölt nick Creative Commons License 2003.11.30 0 0 23
És velem meg nem mindenben? :-)))

Mégvalami, ami az előbb kihagytam.
Fejés.
Ugye tudjuk, vannak, akiknek a babájuk nem tud, fizikailag nem képes szopni. Ilyenkor marad a fejés vagy a tápszer. És inkább a fejés akkor már, nem?
De tudom, Idike, nem erre gondoltál, hanem arra az esetre, amikor az anyuka saját maga megnyugtatására fej, hogy legyen tartalék, satöbbi. Úgy gondolom, hogy ha ezt nem mániákusan csinálja és nem ezzel kell fenntartania a kényes kereslet-kínálat egyensúlyt, hanem csak azért, mert sok a hely a fagyasztóban, akkor teljesen ártalmatlan dolog. Én 5 hétig fejtem, aztán 3 hónaposan egy kicsit, aztán 6 hósan, mikor már egy teljes étkezést kiváltottunk szilárddal. És nagyon jó volt a tudat, hogy napi 150-200 ml bekerült a fagyasztóba vagy a főzikbe.
Aztán előfordult olyan is, hogy 9 hósan bedurrant a mellem és Balázs éppen aludt. De úgy bedurrant, hogy a hasamig vizes volt a pólóm. Akkoris a fejő segített kínjaimon :-)

Előzmény: illdii (22)
illdii Creative Commons License 2003.11.30 0 0 22
Jöttem sűrűngyorsan egyetérteni Muterral, meg idikével, utóbbival megalázó módon _mindenben_ amit leírt.

Amúgy szvsz sokkal kevesebbet árt a LLL (én bár a stílustól viszketek, de elismerem őket) és a babanetes (valóban biggotnak tűnő) szoptatás pártiság, mint az a fajta légkör, ami sokakból itt az indexen is süt, ez a "nem baj ha nem megy, nekem sem ment" és "felnőtt sokezer ember anyatej nélkül" meg "nem is vagyok allergiás" és tsai.
A LLL-án és követőin szvsz csupán a szenvedély lett úrrá, de annak a célja meg nemes, szóval az én szememben abszolút bocsánatos bűn. Ez a jóóó kis negatív, deprimáló szemlélet viszont nem az.
És ffi szülész-nőgyógyásztól szoptatási tanácsot kérni (...elfogadni...?) meg valóban izé, abszurd.

anyatejrulezildi:)

Előzmény: Törölt nick (20)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.30 0 0 21
Nekem sokáig lelki teher volt. Sosem tudtam eldönteni, hogy eleget szopott-e a kisfiam. Mérleget nem akartam, mert a rabjává váltam volna. Azt hiszem, a 6 hetes mérlegelés után nyugodtam meg.

Idike!
Ha Balázs popsiját felmarta volna a saját tejem - kövezzetek meg -, én lehet, hogy egy gyenge pillanatomban tápit adtam volna Neki! Mert ugye az anyatej a legjobb, de akkor is, ha fájdalmat okozok vele a gyerekemnek?
Persze, ha ez csak emésztőrendszeri fejletlenség és elmúlik pár hét alatt és ezt valaki írásba adja nekem, akkor no tápi :-)

Előzmény: zsuzsa (19)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.30 0 0 20
Alice, azért ne felejtsük el, miért került Mr Spock abba a táblába :-)
Én kértem tőle tanácsot, mikor Balázs 10 hónapos korában megjött (vagy legalábbis azt hittem) és fájni kezdett az egyik mellem. Erre ő azt tanácsolta, hogy hagyjam abba a szoptatást, ilyenkor az már nem kell a babának.
Ezzel együtt a negatív táblát és az ominózus babanetes topicot én is elítélem, de Gábor szoptatási nézeteivel sem értek maradéktalanul egyet. Éppen ezért nem fordultam hozzá soha szoptatási tanácsért :-DD
Előzmény: AliceCsodaországban (4)
zsuzsa Creative Commons License 2003.11.30 0 0 19
Én úgy értelmeztem laufer Gábort, hogy nem akarja, hogy ezt kényszernek érezze az anyuka.
Nekem nem volt gond a szoptatással, de ha ez valakinek olyan lelki teher ( furcsállom, hogy pont ez, mert nekem mindne perce öröm volt- de vannak ilyen emberek is ) és nem tud megbirkózni vele, akkor hagyja a francba , a gyereknek mi a jobb egy depressziós anyuka + anyatej vagy egy vidám anyuka+ tápszer ?Én pl a babaméricskéléssel voltam igy. Képtelen voltam akár 1 napig is megmérni szopás előtt-után. Hagytam is a francba egy hét után, mert már majdnem sirtam az önvádtól, hogy jaaaj most sme mértem meg.
Előzmény: Törölt nick (13)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.30 0 0 18
minek olvasol te babanetet??? :))) most komolyan, nem valo az neked, maradj csak itt. :)

a tablazatosdi szvsz nevetseges. csinaltak ott ilyet vedonokrol is :)))

Előzmény: bokor (17)
bokor Creative Commons License 2003.11.30 0 0 17
Hát, én csak annyit fűznék hozzá, hogy megnéztem a babanetes táblázatot a gonoszokról, és felfordult a gyomrom. Micsoda dolog ilyen táblázatokat gyártani? Honnan tudjuk, hogy az ott leírtak milyen körülmények között hangzottak el? Kinek van joga leszedni a keresztvizet az ott felsorolt emberekről? Honnan tudjuk, hogy más helyzetben, szituációban mit javasoltak embereknek? Eh...
Angiszeged Creative Commons License 2003.11.30 0 0 16
Asszem hosszú leszek:

"merem remelni, hogy intelligens emberek leven, mindenki tudja, hogy mit jelent az ANYATEJ"

SAjna, én nem vagyok meggyőződve a jól tájékozottságról. ÉS arról sem , h ez inteligencia kérdése lenne. MErt kinek áll érdekében az, h anyuka tejjel etesse a gyerekét? (max a gyereknek). De kinek áll érdekében, h Anyuka tápszerrel etesse a babáját? tápszergyártó, gyerekorvosok. Anyagi érdekük fűződik hozzá. ÉS "nyílván" ezt reklámozzák. ÉS egy nem jól értesült anyuka, honnan a fenéből tudja, h nem jó a tápi, amikor már a korházban az 1!!!napos babáját azzal etetik. AZt gondolja -jelzem jogosan-, ha itt ezzel etetik, akkor nem lehet az olyan rossz. Hallottam már olyan véleményt is, h "ÓÓÓÓ, a táp még jobb is, hiszen abban átgondoltan minden benne van". :(((
Mi mások vagyunk, mert nekünk itt a net, mi olvasunk, többnyire agilis csajok vagyok. De el kell biz fogadni, h nem mindenki iylen. NA Őket kellene már a szülésnél tájékoztatni arról, h az anyatej mennyire, és miért fontos, !!!segíteni kellene neki!!!, és nem etetni a gyerekét helyette. MERT: míg a csecsemős nővér megeteti a gyereket, addig segíthetne is mellre tenni, és közben ecsetelgethetné, h miért is fontos ez. Mindezt nyugodtan, megofnotoltan. Na nem akarok átesni a ló másik oldalára, de mi lenne, ha egy kcisit bíztatná is, h ez az, anyuka, nagyon ügyes...
NEM futná az idejéből a sok cumis etetés helyett??? Dehogyisnem. NA itt van a kutya elásva szvsz.
MErt ha esetleg így lenne, akkor a kórházban nem fogyna el a napi X adag tápi, akkor viszont vkinek csorbulnának az érdekei.

ÉS csak ezután jön a köv probléma, amiről eddig szó volt. Ki mit tesz meg? kinek milyenek az adottságai? !!Kinek mit jelent "mindent megtenni"? Kinek mi futja az akaratából? stb...
ezen is múlik.

De nekik pedig segítenünk kell!!! És itt jön be az, amit amúltkor Roll, most GYümi, Mut felvetett. NEm biztos, h az a jó, ha azt mondjuk, nem baj, az enyém is, meg a kedvencem "tápszeren is felnő az a gyerek". Már h ne nőne fel? a reakciót itt leg remélem mindenki tudja.

"olvasta (biztos vagyok benne) mar terhesen is a forumot
"
NA én erről sem vagyok meggyőződve. PEdig ez ugye finiselő kismamik topicja is lenne. És itt nem csak kelengyéről van szó, mikor készülni kell, hanem erről is. MEg arról is, h fel kell készülnünk lelkiekben, h nehéz. Itt ezt el tudjá/uk mesélni, tanácsot adni már a korházas dolgokra. MErt meg vagyok győződve, h terhességükről jól értesült anyukák állnak ott a korházban tanácstalanul, miközben döntik a gyerekbe a tápszert, és nem tehet róla, tapasztalatlan, és meg fogja engedni, ha vki azt mondja neki, h "mér azt akarja, h éhezzen a gyerek?"-dehogy akarja , ki akarná...
De ez egy konkrét eset: 1.gyerek, de tudta, h tászereznek a kórházban, ráiratta a kórlapra, h nem adhatnak neki tápszert. 3.nap jött egy gyerekorvos morcos arccal, hogy ha nem engedi, rákötik a gyereket infúzióra...mert éhezik. No comment!!

ÉS ne mondja nekem senki, h az egész nincs kitalálva! Azzal kezdik, nem lesz tőle szabadulás, vkinek el kell adni a tápszert. Miközben az is tény, h a legegyszerűbb, legolcsóbb dolog szoptatni:)
És az is tény, -és ezt ők is tudják, cska jól titkolják-, h az újszülöttnek 24óráig nincs kajaigénye, szvsz csak terhelik vele (nem e lehet ludas ez az állandó hasfájásban???), 2.napon, ha anyuka mellre teszi észrevétlenül néhány csepp kolosztrum megy a szájába, ami egy nagyon tápanyag-, fehérjedús tej. 3.nap uez, és be is lövell a tej. Azért megkérdeznék erről egyszer egy ilyen elvetemült gyerekorvost, h mikor nem volt tápi, akkor éheztek a babák? Mégis?....

Ezt a kezdő anyukákba írtam néhány napja, onnan idéztem magamtól. Mindezt úgy kell érteni, h nem vagyok FAN, korántsem, én is adtam tápit a babámnak.

Törölt nick Creative Commons License 2003.11.30 0 0 15
Engem a tudat, hogy a 98% tud szoptatni, nem deprimalt, hanem lelkesitett, ha nekik megy, akkor nekem is fog. Es ment. Arra hogy ez a teny valakibol a sajat tehetetlensegenek erzeset valtja ki, most mit lehet tenni? Hogy lehet valakit batoritani?

A hugomban pl az tartotta a lelket, hogy nekem sikerult. Neki sokkal nagyobb nehezsegei voltak, de sokkal nagyobb a lelkiereje is, ki van ez talalva.

Előzmény: Törölt nick (14)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!