Szerintem nem lehet elore hozni,ha nem eleg fejlett hozza.Az enyem most volt 2,nappalra reljesen szobatiszta magatol!!!!!,az ejszakaival most jatszadozunk.vagy sikerul,vagy nem.Ha nem,akkor semmi baj
Mindenkit megnyugtatok, hogy épp azért kértek meg a tájékozódásra, mert nem akarnak erőszakoskodni a csemetével. Azzal nyilván csak elvadítani lehet, és ez nem áll szándékukban. Viszont örömmel vennék mások ötleteit, amivel az önkéntes folyamatot kicsit előbbre lehet hozni - ha van ilyen.
Ja, es nemreg tanultam egy erdekeset a dokibacsinktol:
Ha fel-le szokdos a laza, akkor valoszinubb a virus, ha konstansul magas, akkor inkabb bakterium (utobbi esetben inkabb irany a doki, mint az elobbiben). Ilyen kobor virusok eltarthatnak 1-2-3-4 napig.
Figyelj ra, hogy eleget igyon (nagyon nem kell eroltetni, kis kortyokat, nem fel litert egyszerre), nezegesd, hogy van-e laza, es szerintem egyelore mas teendo nemigen van... Ne izgulj, megmarad!
Beteg a gyerek. A hivjam ki az orvost opciot felejtsuk el, nincs kit kihivni. Raadasul a telefont sem veszik fel a rendeloben :((( ki vagyok akadva. De az ugyeletre egy neha hanyos-neha lazas gyerekkel megsem futhatok.
Tegnap hazakuldtek az iskolabol, mert hanyt egyet. Delutan nem hanyt, este kapott egy szelet piritost (szo szerint sirva konyorgott a kajaert es nem volt elegedett a sima piritossal, de konyortelenek voltunk). Estere felcsuszott a laza 38.5-re (fulben), erre kapott nurofent (gyerekre meretezettet) szirupban. Ejjel velem aludt (jol), laza sem volt (neha megtapiztam), nem is hanyt. Reggel koran kijott, kokadt volt, de laztalan. Aztan Apu hivott par perce, hogy megint hanyt, bar csak egy kis habot, mert ma meg nem evett. Most jol van, rohog a teven, olvasott is, enni nem ker. Laza nincs.
Mit csinaljak? A semmi megfelelo? (ilyenkor mindig vegigfut bennem, hogy a lazasagom miatt egyszer majdnem korhaz lett a tudogyula vege, mert kezelgettem a megfazasat)
Evente 1x beteg a gyerek, de ez engem annyira meg szokott viselni bakker :(((
köszönöm az ötleteket. Sajnos a tv megvonás nálunk nem kivitelezhető (Kicsi lakás és tv mániás apuka) szerencsére elég gyakran délutános és ilyenkor nem is tévézünk. Egyébként az én gyerekem is kis okos olyan ügyesen számol fejben meg az ujjain hogy csuda, érdekli az olvasás mert már alig várja hogy egyedül olvashasson mesekönyveket. Sajnos azt mondja hogy írni nem akar megtanulni. Hozzászólásaitokat olvasva rájöttem, hogy nem is lehet olyan rossz a kézügyessége mert pl. ügyesen legózik. Lehet hogy csak egyszerűen nem szeret rajzolni. Úgy döntöttem, hogy gyakrabban fogunk ezután rajzolni meg gyurmázni de nem piszkálom többé a figura rajzolással. A keze a firkálástól is erősödik és ügyesedik. Az iskolaelőkészítő munkafüzeteket könnyedén kitölti egészen addig, amíg el nem jutunk egy olyan feladathoz, hogy rajzolj 2 almát a fa alá v. vmi. hasonló ilyenkor születik 2 akármi a fa alá, begurul,hogy nem szép és ott hagyja az egészet. Nem lesz belőle egy festőművész, de sebaj. De az is lehet, hogy egy második Picassot nevelek.:-)
Az enyem mar iskolas, 5,5 eves elsos (itt 5 evesen mennek elsobe), ir olvas szamol, neha diktalas is van es nem rajzol, max firkal. A 3 evvel fiatalabb unokaocsi szebbeket alkot. Ez van. :) Ha neha valami szebbet alkot (ritkan), akkor azt elrakjuk boldogan, de ez ritka.
Szvsz gondosan valassz tanitonenit, aki nem a kezirasa kulalakjara megy majd ra.
Talvab kiontesz egy kilo sot/lisztet/homokot (ez utobbi a maceras szvsz) es abba rajzolhat az ujjaval. Tablafestekkel lefestesz neki egy faldarabot (ikeaban arulnak fekete tablat) es arra kretaval rajzolhat.
2 evesen meg nem mindegyik gyerek erett az ilyesmire. Ha az akarata ellenere probalkoznak vele, annak nagyon rossz vege lehet: elhuzodo szobatisztasagi problemak, amik sokkal tovabb tarthatnak, mintha varnanak a szulok meg egy fel-egy evet (javaslom a nyarat).
Azt megkerdezhetem,hogy ha egy 2 eves magatol meg nem erez kesztetest a bilihez,miert kellene "raszoktatni"?Plane,ha nem akarja.
Lehet probalkozni,de a tiltakozasa ellenere szvsz nem fog menni es szerintem nem is kell.Ha eleg erett lesz ra,majd raszokik,en meg nemigen lattam egeszseges felnottet pelenkaban
Egy ismerős házaspár kért meg, hogy gyűjtsek ötleteket szobatisztaságra nevelés témakörben. 2 éves kisfiút kéne bilire szoktatni, de ő nem akarja. Tippek? Trükkök?
Az en fiam decemberben lesz 7 eves, elso osztalyba jar, es botranyosan nincs kezugyessege. Soha nem rajzolt, nagy ivben keruli az epitojatekokat meg mindent, ami pepecselos, esze agaban sincs legozni, festeni, gyurmazni, ragasztani. Az irasa rettenetes.
Viszont [es ide kepzelj litaniat az egyeb teruletekrol, ahol viszont korat messze meghaladoan okos es ugyes].
En nem szoktam eroltetni, mert nem akarom, hogy esetleg frusztralja a sikertelenseg.
Vannak gyakorlofuzetek, amikben meg az iskola elott finomithatja a kezugyesseget, elokeszitve ezaltal az irast - ilyesmit esetleg beszerezhetsz. Mi megtettuk, es nem volt hozza turelme. Megprobaltuk, nem jott be.
Ne engedd korrekcios osztalyba kuldeni, az baromsag lenne. Nem lehet mindenki mindenben egyforman tokeletes.
Azokkal, amit Alice írt, egyetértek, anno mi is így tanultunk írni. Valószínű egy korosztály vagyunk Alicével.
Hozzátennék még valamit, személyes, nem is túl régi tapasztalatból. Lehet, hogy elsőre durvának tűnik a dolog, de nálunk bevált.
Tehát a helyzet nálunk is hasonló mint nálatok. A legnagyobb 7 éves márciusban és ő is megy suliba ősszel. Eddig nem is akart szinte sose rajzolni, úgy tűnt nem is érdekli. Helyette elég sokat nyomult a számítógépen és időnként rá volt tapadva a TV-re. Nos az óvónénik 3-4 hete megkértek bennünket, hogy ha télleg suliba akarjuk a gyereket küldeni, akkor kapcsoljuk ki a tv-t, húzzuk ki a falbó, dobjuk ki, vagy bármi megoldás jó csak a gyerek nem üljön előtte és ne játsszon a PC-n se, mert nem tudják bevonni semmilyen foglalkozásba és így nem is halad sehogy se . Ráadásul még ő azzal a hátáránnyal indult, hogy csak tavaly kezdett el oviba járni.
Nos megtörtént, hogy leállítottuk a tv-t és a pc használatot is, minden gyereknél egyformán, és láss csodát: Kedvesebbek lettek, barátságosabbak, közlékenyebbek, sokkal többet énekelnek, verselnek, beszélnek, rajzolnak, gyúrmáznak, stb.
Szóval egy próbát megér. Persze ez minket is érintett, egészen lecsökkentettük mi is a tv nézést a gyerekek ébrenléti idejében, de valahogy lecsökkent magától azonkívül is. Próbáljatok meg 1 hónapot, és meglátjátok, hogy hasznos lesz. Hamarabb valószínű nem lesz eredménye és az is lehet, hogy nyávogni fog az első héten, hogy tv-t akarok, de ezt ki lehet bírni. Egyébként kb heti 15-20 percre csökkent a gyerekek tv nézési ideje és tök jól el vannak nélküle. A másik, hogy nálunk nem is lógnak ki semmilyen sorból azért, mert nem nézik a TV-t, mivel a gyerekek az oviban ált. nem néznek tv-t, hasonló megfontolásból, hogy szinte odabéklyózza a gyereket a TV elé a műsor és nem mozog, nem játszik, nem gondolkodik, nem használja a fantáziáját és nem rajzol, stb.
bocs ha hosszú voltam, érdekel, hogy beválik-e nálatok is.
Először ne rajzolni tanítsad, hanem festeni, jó vastag ecsettel hatalmas papirokon (csomagolópapír a legjobb). Eleinte scak maszatolni fog, de később már körkörösen is használja - a körkörös ecsetvezetés a rajzolás alapja. Később szintén vastag ceruzával és nagyon nagy papíron. Első dolog a helyes ceruza/ecset tartás, a többi utána jön.
A lányomnak is nagyon ronda volt a kézírása, a mai napig az - ez az alsótagozatban jelentett hátrányt, míg beszámított a külalakba, később - ha az írásban helyesírási hiba nem volt, és olvasható volt - már nem. Ha tudsz választani, akor lehetleg olyan osztályt keress, ahol nem a zsinórírásra, hanem a kaligrafikus írásra tanítják, ahol 75 fokos dőlésszögben tanítják írni a betűket.
MIkor a betüket tanulja, először hatalmas betüket rajzoltass vele - mikor én még gyerek voltam, nekünk ujságpapírból volt füzetünk, és egy-egy sorköz akkora volt, mint a rovatok szélesssége... később lehet egyre kisebbet.
"csak az első pár hónapban" .... haaaat nekem kb 20 evig ... borzalmas volt.
nem tudom mi a jo megoldas, mi az ami "csak" jo, azt hiszem olyan nincs, illetve az, h amikor mar tuti nem akar a ferfiember gyereket, akkor egy 15 perces "mutettel" ezt megoldja.
segítsetek! hogyan lehet egy 6 éves gyerkőc kézügyességét fejleszteni? konkrétan a rajzkészségre gondolok 1 év múlva iskolába megy és gyakorlatilag nem tud rajzolni, hanem csak firkál. Nem szeret rajzolni, gyurmázni, festeni...Mire iskolába megy el kellene jutnia odáig, hogy embert rajzol(fej kéz-láb törzs nyak) nem szépen de felismerhetően. Évek óta hegyekben állnak nálunk a gyurmák és a rajzeszközök, csak akkor nyúl hozzájuk, ha én kezdeményezem az ilyen játékot és akkor is csak firka szinten rajzol néhány percig. Ha meg akarom mutatni neki, hogyan kell akármit rajzolni, kijelenti, hogy ő úgysem tud rajzolni...Nem erőltetem a dolgot nehogy még jobban megutálja ezt az egészet de kicsit ügyesednie kellene. Sajnos nálunk hagyomány a nem túl jó kézügyesség az elsős öcsémet korrekciós osztályba akarták küldeni a ronda kézírása és rajzai miatt. Azt mondták, valószínűleg a születésekor oxigénhiánya volt és emiatt van gondja a finommozgásokkal.(ma fizikus és a kézírása még mindig ronda) az általános iskolában kézzel! kell megtanulni írni és odáig el kell jutni, hogy ne figyeljék az ember kézírásának külalakját. félek, hogy ez az ügyetlensége kellemetlen élményeket okoz majd neki a suliban.
pontosan ez volt nalam is a donto erv, raadasul nalam a femallergia miatt a sima spiral szoba sem johet. fogamzasgatlot sem akartam szedni, mert amilyen feledekeny vagyok tuti nem szednem normalisan. raadasul meg honapokig szoptatni fogok, nem akarom hormonnal terhelni a szervezetem (ok, tudom a szopi alatt szedheto fogamzasgatlo nem art a tejnek.. de mi van ha csak 20 ev mulva derul ki hogy ja, bocsi, de megis... raadasul fiam van, akinek pont nincs szuksege plusz noi hormonra - szerintem)
a mirenabol meg allitolag olyan keves hormon szabadul fel hogy nem is jut be a veraramba. na ez sokkal szimpibb...
kiszamoltam, ha atlagosan ezer forinttal szamolunk egy havi fogamzasgatlo adagot, akkor az 5 evre 60.000 ft. majdnem duplaja a mirenanak. na akkor most melyik is a dragabb?
Szerintem meg, minnél biztonságosabb, annál jobb megoldás a legjobb. Van, aki leéli ugy az életét, hogy sosem lesz gondja, és egy mezei spirál elég neki, de szar ügy, ha nem jön be, mer nagyon kényelmetlen és nehéz döntés elé állitja az embert....ha a viszonylag biztonságos spirált meg lehet fejelni egy kis hormonális rásegítéssel és ettől nyugisabb lesz az ember, akkor az jó. Legalább is én biztos igy döntenék, vagy fogok dönteni. (amugy mennyibe kerül?)
Köszi, hogy megosztottad velem a tapasztalataidat.
Nálam sajnos nem így van, hogy elhatározom, és akkor meg tudom tenni.
Én képtelen vagyok megvonni valamit a gyerektől, ha azt könnyüszerrel megadhatnám neki, és persze nem ártalmas. Ha sír, hogy vegyem fel, hozzám akar bújni, akkor én megteszem, ha a lehetőségem megvan rá.
Tudom, ez nem helyes. De én képtelen vagyok fájdalmat, csalódást okozni, hacsak nem muszáj. Talán mert örülök, hogy még szeret, és oda akar bújni, vagy csak egyszerűen gyenge vagyok, nem tudom.
Ha hisztizik valamiért, és nem kaphatja meg, akkor is inkább elterelem a figyelmét, és megvigasztalom, minthogy "ráparancsolnék", hogy hagyja abba.
Ez egy olyan "hiba" nálam, amin nem tudok változtatni.
Így a gyerek marad mellettünk (a mi ágyunkban már úgysem sűrűn történik olyasmi, amiben zavarna) , és majd kialszom magam, ha 20 éves lesz, és elköltözött. :-)))