(ez a nyomorult miért nem enged képet feltölteni, nem megyek az indafotóra.)
Szóval az az érdekes helyzet állt elő, hogy a tavasszal vetett paradicsompalántáim felét - szokás szerint - odaadtam egyik barátomnak, aki 40 kilométerre lakik. Idáig gyönyörűen, meglepően mintaszerűen fejlődtek a növények mindkettőnknél. Én, most már második éve, kísérletképpen Trifenderrel locsoltam őket (2×), ő Topázzal permetezte 4×.
Aztán tegnap kaptam tőle fotókat, kétféle nyavalya támadta meg a paradicsomjait, egy fonnyadó, eléggé kiterjedt levélsárgulás alulról felfelé, illetve egy szürkén összeszáradó leveleket eredményező valami, ami tök úgy néz ki, mint a paradicsomvész, de nincsenek foltok a száron. Ez a kétféle nyavalya nincs együtt egy növényen.
És az az érdekes, ezért írom ezt az egészet, hogy ezzel egyidőben nekem is hajszálpont ugyanezen tüneteket mutatják a növényeim. Most ezt hogy? Összebeszéltek? De mindkét betegség egyszerre?
A növények utoljára április 10 körül voltak együtt; palántaföldnek az Oázis sajátmárkását használtam (idén először).
Eddig nem foglalkoztam azzal, hogy pöndörödik a levél vagy sem. Én is úgy gondoltam, hogy a melegtől van. Ma, mivel itt olvastam, megnéztem jobban a paradicsomokat. Mindegyik meg van öntözve és mégsincs mindegyik bepöndörödve. Kihajtogattam a leveleket és akkor látom, hogy ezek a levelek hiányosak, nem ép levelek. Nincsenek elszáradva, nem látok rajtuk élősködőket és mégsem teljesek a levelek.
A héten talán beérik rendesen az első paradicsomom.
Ha van füved, amikor vágod gyűjtsd össze, és szórd a paradicsom tövéhez, csökkented vele a párolgást, nem kell kapálni, nem betonosodik be a talaj, ha veszel árnyékoló hálót-zöld hálót, akkor az segít a paradicsomnak árnyékot adni, és nem fog bepöndörödni a levele!
Kérnék segítséget tőletek. A paradicsomjaim mostanában elégé viseltesek, a levelei felvannak pördülve, kókadtak. Minden második napok locsolok, a föld elégé agyagos, locsolás utána eléggé összetud állni. Kapálni hetente-két hetente szoktam őket. két hete kaptak tyúktrágyát. Szerintetek mi okozhatja, vagy mi baja lehet?
Én ilyenkor magnéziumot adok. Néhány napja is tettem 1-1 kanállal a sütőtök alá, belocsoltam, és az új levelek máris sötét zöldek. Azt nm tudtam hogy a kalcium is zöldít.
Eddig még sosem használtunk kertben műtrágyát, nem volt rá szükség. Voltak, vannak állataink, így mindig volt utánpótlás. Most valamiért a paprika levelei sárgásabbak, s nem is nőnek úgy, mint korábban. Ezért gondoltam a pótlásra. remélem, használni fog.
azt mi hatarozza meg, hogy milyen surun kell adagolni? tapasztalat? nalam cserepben vannak a teraszon es minden evben feketedik az aljuk. eddig egyszer kaptak kb egy hete.
A koktélok nálam se, de a nagyobb szemű paprika alakú, a szív és a lucullus típusú igen. Most hogy az első kötés óta kaptak már 2x kalciumot, semmi baj nincs. Hétvégén következik a 3. szórás.
Ez is szempont. Nekem az olcsóbb volt a drágább mert nem használt. Szerintem aki használja a port és azt mondja nála hatásos, azt gondolom anélkül se feketedne a paradicsomja alja.
Én meg folyékonyat veszek, literenként 15ml-t teszek spriccelőbe, a kalcium hiányra érzékenyekre kifújom. Most 5 olyan tő van.😀 Azt olvastam levélen keresztül jobban felveszik a növények. Régen nálam a por nem vált be. Ugyanúgy feketedett a paradicsom mintha semmit nem kapott volna.
Én úgy adagolom mint a volldüngert . egy csapott evőkanál/10 liter víz. Ebből baj nem lehet. De itt is egy 100 literes hordót szoktam előkészíteni 2/3 folyadékkal és slaggal szivattyúval megy ki. Gyorsabb mint a locsolókannás cipekedés.