Az útvonal kerékpárral is bevállalható, erőnléttől függöen több-kevesebb pihenővel.
Szállás bőven található, de (szerintem) érdemes előre foglalni - időt nyersz, ha nem a helyszínen keresgélsz - és egy 100 km-es szakasz után komfortosabb egy foglalt szállásra érkezni.
Az időjárás mostanában elég változékony - múlt héten jártam Poprád környékén, szinte végig esett az eső és az átlaghőmérséklet 10 fok körül volt.
Bringás KRESZ ugyanaz mint nálunk (világítás, küllőprizma, csengő, láthatósági mellény) ezen kívül a bukósisak kötelező. Alkohol 0%, erre érdemes figyelni, mert mostanában gyakran mérik a rend őrei.
A helybeliek eddig mindig barátságosan fogadtak és segítőkészek voltak.
Engedelmetekkel, egy kis bevezető után szeretnék néhány dolgot kérdezni.
Évekkel ezelőtt 2x is jártam kocsival Szlovákiában az 1. úton a Csorba tóig mentünk fel, Rozsnyón és Poprádon keresztül. A 2. túránál tettünk egy szép nagy kört Aggtelek-Domica-Rozsnyó-Dobsina-Poprád-Csorba tó-Liptószentmiklós-Rózsahegy-Dóval-Besztercebánya-Zólyom-Rimaszombat-Král-Bánréve útvonalon. Nagyon megtetszett főleg az Alacsony és Magas-Tátra, Fátra meg a többi hegység.
Felvetődött bennem, hogy a fent leírt útvonalnak valamekkora részét megtenném biciklivel, sátrazva kempingben vagy szabadban esetleg falusi szállásokon töltve az éjszakákat.
Kérdésem az lenne ezzel kapcsolatban, hogy ezt mennyire tartjátok kivitelezhetőnek? Szlovák nyelvtudás mennyire kéne? Hogy fogadják a magyarokat? (anno megfordultunk néhány boltban, ahol tudtak küldtek olyan alkalmazottat aki tudott magyarul (ez konrétan Tornalján volt) de alapvetően nem volt gondunk). Kell-e valami különleges dolog arrafelé a biciklire vagy akármi máshoz?
Enyimek nem zsebcirkálók, és szinte mindig póráz nélkül közlekednek:D De itt a Bükkben, Mátrában kb az is csoda, ha másik emberrel találkozunk túrázás közben, nemhogy még beszóljanak a kutyák miatt.
Nem fognak. Én jártam már úgy egy helyen, hogy meg kellett várnom, míg egy zsebcirkáló kutyát átzavartak a tálcákon. Lábon. (Aztán megjárták vele a Sokolia Dolinát, de ekkor már zsákból figyelt az öleb.)
Igen, valóban ez az előírás, ennek ellenére (mondjuk ez csak a Magas-Tátrára vonatkozik, én ott szoktam túrázni) ott elég sok kutyával lehet találkozni, és azok döntő többségével ráadásul póráz nélkül. Nem láttam, hogy ezért bármikor bárki is szólt volna.
Azt olvastam valahol, hogy Szlovákiában a nemzeti parkok területére kutyát bevinni tilos, még pórázon is. Mi konkrétan a Szádelő-völgybe, illetve környékére szerettünk volna menni.
Gondoltam hátha tudja valaki, hogy mennyire veszik ezt komolyan? Mert úgy látom akkor kb esélytelen kutyával arrafelé kirándulni?:((
Tréfa félre, sajnos még pár hetet várnom kell, lassan viszont már rendeznem kell a szállást. A program már meg van.
Most lenne igazán szükségem aktuális információkra (pl útvonalak járhatósága stb.), mivel tavaly úgy jártam, hogy a Biely potok járhatatlan volt, összedőltek a dorog létra hidak. Úgyhogy megyek. Már alig várom. Abban meg csak bízni tudok, hogy Kövér László addig nem húzza keresztül a számításunk.
Sajnálattal látom, hogy a fórum leállt. Sajnos nekem egy éve nem volt szerencsém a Parához, ezért mindig szívesen olvasgattam a beszámolóitokat, információitokat.
Tudtok esetleg Szlovákiára vonatkozóan olyan oldalt, mint pl. az idokep.hu, ahol meg lehetne nézni az ottani aktuális és várható időjárási viszonyokat ? Köszi.
Na, közben befutott túratársam kérése, miszerint múltkor túl nagy volt a köd a Tamásfalvi kilátónál, ezért menjünk fel újra. Szóval ismét újratervezés: Podlesok - Sucha Bela - Maly Kisel - Klastorisko - Tamásfalvi - Hernád áttörés - Klastoriská roklina - Klastorisko - Sokolina Dolina - Mala Polana - Podlesok. Most ijedtem meg, amikor megtudtam, hogy pénteken munkaszüneti nap van Szlovákiában. Mindig hétköznapra tervezem a túrákat, összehozzuk a szabadságokat erre tessék. Ez elkerülte a figyelmemet :-(
Két éve kellett hétköznap is parkolódíjat és parkbelépőt fizetni. Ezek aktuális árairól hol találok infót?
A Klastoriska Roklina nem biztos, hogy jó ötlet, mert azon azért elég sokan szoktak járni. De mondjuk nem is olyan nagy a kockázat, mert van mellette is út lefell
Ha esetleg mindkettő járható lefelé (talán sok felfele haladót nem zavarunk péntek délelőtt?), akkor a következő a tervem:
Podlesok - SuchaBela - Maly Kisel - Klastorisko - S, Z - Sokolina Dolinán fel - Velky Kiselen le - Klastorisko - Le a zöldön Klastoriska Roklina - Hernád áttörés - Podlesok
Ez egy bő 22 kilométeres kör, a Sucha Belában, Klastoeiskonál, Hernád áttörésben jártam már. A csapat kondijával nincs gond, a kérdés, hogy szerintetek jó -e ez a kör.