Kedves Zomborigyorgy5,
köszönjük, hogy jelezted nálunk ezt az érdekes, jó interjút, amiben végre nem csak az életút fordulóinak sablonjairól kérdezik, hanem sokkal többet a máról, a színészetről, a próbafolyamatról, a rendezésről vallott gondolatairól. :)
(bár szívesen olvastunk volna a külföldi tanulmányútja tapasztalatairól is...)
Részletek a Budai Hírlap interjújából:
„- Nagyon sokan szeretik, rettentő energia árad Önből a színpadon. Honnan ez a tűz? Honnan jön ez az energia?
- Nem tudom. Talán abból a munkafelfogásból adódik, hogy másképp nem lehet a nézőkhöz eljuttatni olyan nagyszabású érzéseket, ami egy-egy szerepben van, csak ha saját magad is telelapátolod energiával. Van ezzel kapcsolatban egy kedvenc metaforám: hogyha nem tudod akkorára kinyitni a szárnyaidat, mint amekkora az írott szerep, akkor jobb, ha bele se fogsz, mert akkor a nézők nem fogják átélni.
- Kinyitni a szárnyaidat - ezzel kezdődik a próba?
- Ez az egyik része a próbafolyamatnak – az egyik legfontosabb része, hogy a lelkedet akkorára ki tudjad nyitni, amekkora a szerepé a te elemzésed szerint. És ez energia. Én bennem nincs ennyi energia, ez nem a saját személyes energiám. Az elején, amikor próbálsz, borzasztó fárasztó. Egy – még ismeretlen - ember tulajdonságait és érzéseit kell valamilyen módon föltárni, másrészt minden egyes mondat külön erőfeszítés, mert neked nincsen ahhoz erőd, ami neki evidencia. De amikor ezt a nagyon keserves utat megjárja az ember, akkor utána a szerepé már az energia. Utána nem kell neked izmozni és izzadni, mert halálos könnyedséggel tudod a legpokolibb és a legnagyszerűbb érzéseket is megjárni. Mert az már oda van próbálva, oda van imádkozva, oda van simogatva, tehát akkor már megtörtént ez az egész nagyon bonyolult és sokrétű folyamat. A mindennapi életben ezek nagyon ritka pillanatok, de hogyha valaki ezzel foglalkozik hivatásszerűen, akkor annak tudnia kell akármikor sűríteni és kiereszteni ezt az erőt.
- Az, hogy tanított, rendez kalandvágynak köszönhető, vagy új művészeti kifejezésformákat keres?
- Azt hiszem, nem keresek új kifejezésformát, csak meggyőződésem, hogy lehet jobban, mint ahogy csináljuk. És néha kísérletet teszek rá, hátha sikerül. De nem török-zúzok azért, hogy rendezhessek. Ha valaki azt gondolja, hogy próbáljuk ki, akkor kipróbálom. Néha sikerül, néha meg kevésbé. Nagyon érdekel, mert sok problémám van az általam látott előadásokkal, meg a saját magam által készített dolgokkal is sok problémám volt - és biztos lesz is még. Itt vannak például a ritmusok, nekem ez a vesszőparipám. Egy színházi helyzetben, sokszor úgy érzem, hogy még mindig tart egy mondat, a nézők már réges-rég tudják, hogy miről van szó, de a színészek még mindig játszanak. Ezt nem lehet. Mindig a nézők előtt kell lennünk, mindig valami titkot kell vinni. És ezt nehéz megvalósítani. De ez engem érdekel, ezért kóborolok hol ide, hol oda. Kalandvágynak nem mondanám, érdekel a saját szakmám. Most újra érdekel és ez jó.
- Hogyhogy újra?
- Az utóbbi időben kezdtem elveszíteni azt a szerelmes állapotomat, ami engem a színháznál tart. Az meg nem jó, ha lesz belőle egy megkopott házasság, egy rutinokon alapuló és kissé elfáradt, bágyadt viszony. És ezáltal - hogy sikerült egy kicsit távolabb lépnem és szünetet kérnem - sikerült újraéleszteni, vagy újraéledt magától a kíváncsiság meg a tűz, meg minden, ami kell.”
"Pedig az Anconai szerelmesekre valószínűleg még mindig özönlenének, hiszen az utolsó előadáson a csillárról is lógtak a Radnóti Színházban… - Remélem, hogy majd még fogjuk játszani, mert mi is szerettük, ők is szerették. Őszintén remélem, hogy még lesz előadás, azt majd meglátjuk, hogy mikor."
Sziasztok! Van valakinek információja arról, hogy esetleg lehet-e reménykedni egy nyári Anconai szerelmesek -ben? :) Esetleg a Vidám-ban? Vagy bárhol? :)
érdemes lenne előre megvenned a jegyet, mert a Radnóti átrendezett ’új stúdiójában’ az erkély ugyanakkora marad ugyan, de a földszinten csak 3 sor lesz – amint ez a Bálint A.-interjúból is kiderül:
„létrehoztunk egy 170 személyes stúdiószínházat. Ezúttal a játéktér nagyobb, viszont a nézőtér kisebb lesz, körülbelül 140 személyes, mert most nem körben ülnek a nézők, hanem csak U alakban.”
http://www.radnotiszinhaz.hu/index.php?id=398&cid=31646
és csak egy pillanatra tűnt úgy, hogy SzT-nek a Rítus-bemutató és a Pinprick forgatás után pihennie lehetne, mert aztán elkezdtem összeszámolni, hogy mi minden jön :) még
éljen a másik Topicnyitó Alapító Tag tettestársunk is! :D
(én meg jól átmentem az 5000. bejegyzésen, észre se vettem volna :( )
Vincere, szólnál, ha megjelenik az IMDb-ben a Pinprick?
meg aztán júniusra várjuk a Para bemutatóját is... :)
ha csak nem a májusi pinceszínházi Libikóka bemutatóra kell gyors ütemben felkészülnie...
de hát ez így van jól, mert már mióta várunk arra, hogy sok-sok előadásban láthassuk... :-)
sőőőt !!!
„Herendi Gábor Valami Amerikájának második része körülbelül két hónap múlva, májusban forog, és megtudhatjuk belőle, hogy mi történt a VA szereplőivel az ötös lottónyereményük és az áhított filmjük leforgatása után. A film alapvetően vígjáték, sok zenével. A VA 2 költségvetését 360 milliósra tervezik.”
Filmhu, 2008.03.18. –
http://www.magyar.film.hu/object.f5c90bb6-f3a7-413e-b070-a4559803ce63.ivy
"Filmet kéne forgatnia, ha az eddigi tendenciát követjük. 2001. Valami Amerika 2003. Magyar Vándor, 2005.?"
Kriszta108 ezek szerint nem hiába mantrázott :) 2005. júniusában, SzT-nek azóta már - a Para után - ez a második forgatása :))
"Március 10-én indult a Pinprick című, angol nyelvű (magyar szinkronnal) családi thriller forgatása Erzsébettelken, egy budai hegyen álló villában.
A filmben a két angol színésznő, Rachael Blake és Laura Greenwood mellett három magyar színész kapott főbb szerepet: Nagy Ervin játssza a kissé gyanús, ám sármos fiatalembert, míg Rátóti Zoltán a család életéből frissen kivonult apát, akinek a helyére tör a betolakodó.
Szervét Tibor pedig az anya aktuális szeretőjét alakítja, aki egy közösségi házban karatetanár.
Daniel Young, író-rendező: „Olyan filmet akarok csinálni, amelyre ha beülnek az emberek, magával ragadja őket a történet, a karakterek, a látvány, és lesz min elgondolkodniuk utána.""