Ahogy most vannak, szépen kitelelnek. Januárban lesz a leghidegebb, de hidd el, ha február második felében ülteted helyére, az még nagyon jó lesz. Kicsit sem indulnak még meg. Márciusban sem késő, csak akkor már jobban vigyázni kell mert kezdenek nőni a gyökerek és a sarjak is. februárban ültessed, mikor felereszt a föld.
Kereskedelmi rádió riportere: “Aki rosszul érzi magát az utóbbi napok időjárása miatt, annak figyelmébe ajánljuk, hogy az erdélyi Bodzafordulón (300 lelkes falucska Kovászna megyében), már második hete folyamatosan mínusz 20 fok alatti a hőmérséklet. Stábunk felhívta a polgármestert, és érdeklődött a megváltozott életkörülményekről, mivel ma hajnalban rekord hideget (-28,6) mért a Román Meteorológiai Intézet kihelyezett műszere”.
Polgármester: “Fogas az idő az igaz, de itt ilyen a tél. Áram van, víz van, a hivatalnak van annyi fája, hogy a szükségeseknek odaadhassuk. “ Riporter: “És milyen rendkívüli intézkedéseket terveznek a nagy hidegre tekintettel?” Polgármester: ??? (azaz: nagy csend) Riporter: “Ööö… arra gondolok tehát, hogy mik azok a döntések, melyek eltérnek a normális életviteltől?” Polgármester: (kis csönd után) “Éccakára bégyühet a kutya.”
Ha jól tudom, nem csak Erdély, hanem az egész Kárpát medence leghidegebb pontja Csíkszereda környéke. Akkor kaptam fel a fejemet, mikor egyik évben bemondták a rádióba, hogy Csímszeredán -34 fok van. Először azt hittem félrebeszélnek :-))) Nálatok legalább elfagynak a kártevők :-)
Akkor nem marad más, ki kell várnod a tavaszt. Fagy mentes időszakban bármikor ültethetsz, tavasszal az sem baj, ha már kezd kicsit hajtani. Megered úgy is.
Árnyékos félárnyékos helyen van a málnásom , az éjjel is -8 fok volt .a komposztot akartam megpiszkálni hogy milyen lett de nem tudtam a villát beleszúrni.gondolom hogy akkor ribizli dugványt is ugyanúgy lehetne ...mikor nincs fagy
Elbaxni akkor baxtad volna el, ha elintézed, hogy ne teremjen jövőre. Ezt nem tetted.
Lesz egy termő, de nem pont tankönyvi málnasorod. (ez a tetejezés miatt)
És nem igen hagytál tartalékot esetleges váratlan dolgokra (betegség, fagykár...), de ez is túlélős.
Sorrendben:
1., a letermett vesszőket érdemes akkor kivágni, miután lejött róluk az utolsó szedés. (hogy ne foglalják a helyet, ne terjesszenek betegséget)
2., a többi idei vesszőt nem érdemes letetejezni, nőjön az bármeddig, mert ha megteszed, akkor oldalhajtásokat fog nevelni.
3., ha sok a vessző, és viszonylag rendet akarsz ez ügyben, akkor sem érdemes az összes feleslegeset eltávolítani. A nyáron még simán odatalál a gubacsszúnyog, és egyéb károsítók, télen jöhet valami extrém helyzet... jó ha van tartalék.
Én két ütemben szoktam ezzel foglalkozni.
Letermés után a régieket kivágom, és ha ekkor látok rossz helyen előtörő, vagy visszamaradott új hajtást, akkor azt is.
Majd tavasszal kihajtás előtt egy fagymentes napon letetejezem, és beállítom az állománysűrűséget.
Persze - mivel én nem termelő vagyok, hanem kiskerti hobbista - azért nyáron is oda-odatévedek, és beigazítom a növekvő hajtásokat a helyükre, néha felkötözöm, esetleg vágok még ki rossz, vagy beteg hajtásokat.
Neked azért kell majd az oldalhajtásokra figyelni és visszavágni, mert a tetejezés miatti bokrosodás után nálad azokon lesz a termőfelület.
A rügyek: minden levélnél, ahol a szárból most kiáll.... képződik rügy. Teljesen jól látható télen is, hogy honnan esett le a levél, honnan fog majd a rügy kitörni.
Tavaly meg azért nyeltem az ideget,mert csak szeptember közepe-vége felé tudtam kivágni a letermett vesszőket,és készre metszeni a málnámat....!!!:(
Visszavágni pedig azért vágtam vissza,illetve az oldalhajtásokat le,mert már olyan lombozatot nevelt hogy a teteje is a földig ért/pedig 140 cm-nél van a felső drót pár/és a lombozat,a vesszők súlyától az akác oszlopból,kijöttek az "u"szögek,amivel a drót pát rögzítettem az oszlophoz....!!!:(
Akkor ha jól értettem tavasszal a most,újonnan növő vesszőket kell vissza metszenem 2-3-4 rügyre???De mikor tavasszal/kb/és hogyan fogom felismerni rajta a rügyet????/Tudom hülye kérdésnek tűnik,de a szőlőn felismerem a rügyet,de ezeken az újonnan nőt vesszőkön én egy darab rügyet nem látok.....!!!!???:(((/
A vesszőket jővőre pedig szinte mérnöki pontossággal hagytam meg ahogy a szakirodalom írja/6-8 vessző/méter/akkor azt is elb....sztam???:(((