Szerintem is felesleges,mert még ha ki is gyökerezik, nincs hova tenni,kevés a fény....kertbe még hideg van,otthon
pedig a hely is kevés...mindenképp érdemes várni vele.
A szaporításra szánt vessző szedését tényleg nem kell elkapkodni...legjobb helyen a tőkén van...nálunk eddig
-6 foknál nem volt hidegebb.
Tavalyi év az más volt,ott már érdemes lett volna decemberben megszedni a vesszőket...ha nem lesz hasonló hideg,mint az elmúlt télen ...akkor csak az amúgy is esedékes tavaszi metszéskor szedek vesszőt kb. február vége felé.
Szvsz felesleges ilyen korán oltani. A nemes vesszőt megszedni is bőven ráér, hát olyan hideg sem lesz amely a beérett vesszőt takarás nélkül károsítani tudná. A természetes fény még nagyon kevés a szőlő rendes fejlődéséhez.
Mi ez az ernyedtség?? Mindenki gyökereztet?? Mindenki oltócsapot,dugványokat gyűjt...szervezkedik a tavaszra??
A konyha ablakban hagyott és 4 napig szikkasztott Lora és Akademik gyenge 2 rügyes vesszői,amelyek megjelölve se lettek,mivel kidobásra voltak ítélve...de az utolsó pillanatban egy gyűszűnyi vízbe lettek állítva...szépen nőnek,nagyon hálásak.
Hogy melyik-melyik jövő nyáron kiderül,persze,ha megélik.... :)
Szinte nem volt gyökérzet. Ha pedig az nincs, azt semmivel nem lehet helyrehozni. Akadt köztük selejtes oltás, ahol a nemest csak a lélek tartotta oda. Ez vegetációs időben ki is tört. Idén kiderül, hogy a 6 db (tavaly már csak 4 volt életben) vásárolt oltványból idén hány hajt ki. De még itt is fennáll a fajtaazonosság tévedésének lehetősége...
Nem is az a baj, hogy bejönnek az új fajták, meg esetleg drágább picit, hanem a silány minőség. Ha alapból 800-t adja az oltványt akkor a silány minőségűt vagy ne adja, vagy hirdesse olcsóbban selejtnek.
Csak kiegészítésként az amúgy teljesen igaz véleményedhez.
Én is bepróbálkoztam pár ilyen újabb fajtával. 800ft/db a csemegeszőlő topicba hirdették. Az oltványok minősége 0 alatt... Elhiszem, hogy a nemesítők szarják kifele a sok új fajtát, de sokszor vagy a beszerzés, vagy az ára nem háztáji szőlős embernek való. Az meg hogy kiadtam egy csomó pénzt pár selejtes vesszőért akkor inkább maradok a régi fajtáknál én is, mint költsek évente sok 1000 ft-ot selejtre.
A szó jelentése élénk, erős, vidámm friss... Szóval nem a szőlő szinével kapcsolatos.
Ha a Babi-lon által hivatkozott szőlőről van szó, ( https://prom.ua/p448469122-sazhentsy-vinograda-bodryj.html ), akkor tudjatok róla, hogy az orosz internetes fórumok szerint (magától értetődően) ez sem tökéletes szőlő. Többen, egymástól függetlenül is arra panaszkodtak, hogy rossz időjárásban sokkal rosszabbul köt, mint az ugyanott levő többi szőlőfajtájuk. Ugyancsak kifogásolták, hogy a muskotályos jelleg nem túl erős. Egy csomó más előnye mellett ezt is figyelembe kell venni.
A kereskedő leírása alapján
"A Podarok Zaporzsju és a K-81 hibridje. (Podarok Zaporozsju jelentése ajándék Zaporozsecnek)
Nemesítette Pavlovsky Ye.G.
Az asztali szőlő új hibrid formája nagyon korán érlelődik (90-100 nap). Termés július második felében. A növény erős növekedésű, magas hozamú. A virág biszexuális. A fürtök hengeres kúp alakúak vagy kúposak, nagy tömegük 600 g-tól 1000 g-ig terjedő és még több, nagyon elegáns. A bogyók nagyon nagyok, kerek, piros színűek, súlyuk 12-16 g vagy annál több. A bogyó húsa ropogós, muskotályos illattal, héja ehető. A gombás megbetegedésekkel szembeni ellenállás magas. Fagyállóság -23-ig."
nekem is tetszik.
Ha veszek belőle, nem a Moldovát fogom lecserélni, hanem a Suvenirt. Nekem az nem jütt be.
Nyugodt szívvel ajánlom a Moldovát nem fogod megbánni, ha kell vesszőben tudok segíteni.
elérhetőségem czibolyafer@gmail.com
Hat tőke (4 éves) van belőle az utolsó fürtöket nov. 10-én szedtem le, 100 fürtöt aggattam belőle minden féle vegyszer nélkül a fele még meg van de csak azért mert tesztelem meddig lehet eltartani.
Július 10-én volt utoljára permetezve rézzel, kénnel hibátlan lombozat, fél kilós fürtök.
Valóban, inkább az lesz! Egyik jobb, mint a másik - legalább is igy elméletben. /Előbb-utóbb biztosan kipróbáljuk mindegyiket, ahogy magunkat ismerem. :-) /.