Kérlek segítsetek. Két éve kötöttem egy biztosítással kombinált hitelt az ERSTE-nél. 25 év, 10 Millió, Chf alapon, szab.felhaszn. A Banknak a kamatot és a kezelési költséget fizetem, az elején ez 55.000 ft körül volt, most 80.000-nél járunk. Az ERSTE biztosítónak 25.000 Ft-ot fizetek. Szeretném kiváltani ezt a hitelt, mert ez a plusz 30 ezer, már nagyon megterhelő nekem, sajnos nem csak az árfolyam miatt lett ilyen magas az ár, hanem a kamatot is nagyon megemelték. Kaptam egy ajánlatot egy OVB ügynöktől, az UCB bankra. Itt 63.000 Ft lenne a hitel rész, és 25.000 Ft lenne amit befektetnek, viszont azt monta, hogy ezt a befektetés 10% fix kamattal annyi hozamot hozna, hogy 17 év után az egész hitelt ki tudnánk futtatni. 2,7%-os ügy. kamatot és 2,5%-os kkölts.-et mondott, 5 éves kamatperiódussal. Mi lehet ebben a buktató, tudtok valamit az UCB bankról, érdemes kiváltani a hitelemet, vagy várjak még vele? A kiváltás során az összes eddig befizetett összeget elvesztem? Nagyon megköszönném ha segítenétek.
Nekem elég komoly A-hitel tartozásom van, amit most rendesen törlesztenem kell. Viszont van egy olyan kérdésem, hátha tudja valaki, hogy ettől függetlenül lehet valamilyen megtakarítási kasszát nyitni? Most elég sok bank nyomatja a téli programjait, és szeretném a következő évet nem csak mínuszokkal kezdeni.
Nagyon nehéz erre olyan választ adni,ami 100%-os. Egyrészt 5 év múlva mi lesz és hogy lesz? Ha én ezt tudnám,akkor 5 év múlva a Bahamákon fogom élvezni a jövőbelátás által megkeresett milliárdjaim.... :)
Komolyra fordítva a szót,ha bevezetésre kerül az Euro,akkor a mindenkori CHF és Euro keresztárfolyamát fogják figyelembe venni. Tehát árfolyamkockázatod akkor is lesz csak sokkal kisebb,hisz a CHF talán a világ legstabilabb valutája jelenleg.(volt,van lesz)
Egyébként ezek a kérdések,teljesen jogosak,csak nagyon kevés ember tudja pontosan megmondani,hogy is lesz,sőt bárkit kérdeztem,akár bankfiókvezetők stb.... a legtöbb esetben ők sem tudják a pontos várható dolgokat majd.
Jah.....ezt nem mondtad. Alapvetőleg a szerződést kellene átnézni,illetőleg megkérdezni a bankban.
Folyószámla hitel felmondásban nincsenek pontos információim,mivel ahány bank,annyi szabályzat. Elképzelhetőnek tartom,hogy felmondhatják de szerintem csak akkor,ha semmi nem érkezik rá hónapokon esetleg egy éven keresztül sem.
Abban az esetben,ha átalakul és fizetés helyett nyugdíj jön,akkor biztos nem. Akkor sem,ha jön rá csak valamennyivel kevesebb.
Köszönöm..:) Egyenlőre biztos,hogy várunk..lenne másik ingatlanfedezet de nem akarom azt is jelzálogosítani..nagyon jó lesz az vésztartalékra.. Egy biztos,hogy jelen árfolyam nem kedvező számunkra tehát próbáljuk kivárni amíg jobb lesz. Egy kérdést azért feltennék. Ha nálunk is végre bevezetik az eurót,akkor mennyire lesz jobb-rosszabb a helyzete a Chf-es hiteleseknek? Lehetséges,hogy érdemes megvárni amikor ez megtörténik? Köszi a segítséget!
Ennyi adat alapján nagyon nehéz,sőt képtelenség megmondani.
Egy bírálati scoring rendszer,ami az áruhiteles cégek rendszerében is van kb 20 beírt adat alapján összeállít egy pontozást. (Ezt sosem az ott dolgozó értékesítő csinálja,hanem a program.)
Sajnos vannak esetek,amikor elvileg teljesen megfelelőnek tűnik de a rendszer a beírt adatok alapján nagyon alacsony pontszámot hoz ki,sajnos ilyenkor csak az a módszer jelentheet megoldást,hogy egy másik áruhiteles céget választasz,akinél esetleg lazábbra van állítva a scoring.
Amire gondolok egyébként......
Milyen tevékenységet folytatsz?
Nincs-e apeh-el problémád?
Valamit vettél-e már ettől az áruhiteles cégtől,amit nem annyira jól fizettél(picit csúsztál néha stb...)
Mióta él a vállalkozás?
Hány éves vagy?
Mióta laksz a lakcímeden a lakc.kártya alapján?
Házas vagy-e és vannak-e gyermekeid?
Bp-en vagy más városban,esetleg valamelyik községben laksz-e?
Most csak gyorsan leírtam egy pár dolgot,amelyek pozitívan vagy negatívan befolyásolhatják a pontozást....... Van még ezen kívül is.
Sziasztok! Most csak egy egészen apró kis problémám lenne: gondoltam, veszek egy tv-t a beköltözésem örömére és mivel elfogyott a pénzem, gondoltam egy kis áruhitelre. Sajnos visszautasítottak, pedig apeh előző éves jövedelemigazolást vittem, 4.083e leigazolt jövedelemről, mivel vállalkozó is vagyok, mondta ügyintéző, hogy inkább így írja a papírt, de vittem munkáltatóit is, normális bejelentett összegről. Eddig még soha nem volt áruvásárlási hitelem, mást nem kérdeztek, más törlesztőrészletről sem, meg semmiről. Természetesen nem mondják meg a visszautasítás okát. Azért meg lehet tudni? Nem vagyok KHR-es, ez tuti...
Az első kérdésdre a válasz nagyon egyszerű. Most is vannak még ilyen bankok,akik 20 milliós lakásra adnak 15 millió Ft-ot. (Nem is egy) Ez egy HB 85%-os finanszírozás,szóval ez lehetséges most is. Az árazása viszont nem biztos,hogy a legjobb,akik ilyen magasban finanszíroznak,bár erre is találunk kivételt.
A te eseted más,hisz te hitelt szeretnél kiváltani és ebben a konstrukcióban az ideális ajánlatok(ami az árazást és stabilitást illeti) lényegesen alacsonyabb finanszírozási rátákat enged meg. PL UCB 60+10% az AXA pedig 75% max a HB értékre vetítve.
Ebbe te most csak úgy férsz bele,ha hozol egy pótingatlant(amit vagy kitudsz vezetni később vagy nem,szóval bizonytalan)
Arra a kérdésre,hogy azokkal mi lesz,akik beleragadtak a magas tőketartozásba,több válasz is lehetséges.
1- behoznak egy pótingatlant és kiváltjuk.
2- Marad minden a régiben és reménykedünk az alacsonyabb árfolyamban,
3- Futamidőt nyújtasz(szvsz ez a legrosszabb verzió,csak a bank jár vele jól)
4- Megpróbálsz több pénzt keresni vagy legalább kísérletet teszel rá.
Jósok nem vagyunk de én elképzelhetőnek tartom a 160-as CHF -et egy éven belül.
Miért vannak ekkora különbségek a bankok között?
Ez sokkal egyszerűbb mint gondolnád.
Az árazást több dolog is befolyásolja de az egyik alappilérre az ügyfélkockázat. Vannak bankok(pl Erste) aki jelenleg is gyakorlatilag még a legkockázatosabb ügyfeleket is meghitelezi. Igen ám,de ezt úgy teszi,hogy az összes ügyféllel megfizetteti a rosszabb adósainak kockázatát.
Mit jelent ez? Azt,hogy 3-4%-al magasabb kamaton dolgozik és méregdrága törlesztői vannak.
Hogy gondolkodik egy másik bank? Azt mondja,én nem akarok,csak jó ügyfeleket és olyanokat,akik bizonyították már a másik banknál,hogy prudens módon fizették a törlesztőket. Magyarul,jó ügyfeleket vásárolnak és a kockázati felárat elengedik. Így kaphatsz a UCB-nél jelzálog prémiumban akár 30.000 Ft-al kevesebb törlesztőt egy 10.000.000 Ft-os hitelnél az Erstéhez képest.
Ez egy ugyanolyan piac,mint kint a kofák a téren. Az egyik 200 Ft-ért adja az almát,.a másik 120 Ft-ért. Hát kb ennyi. :)
Nem-nem.... :) Ez ebben a felállásban azt jelenti,hogy ha nem fizetsz a banknak egyáltalán törlesztőrészletet(1-2-3 hónapig,ezt bankja válogatja),akkor de csakis akkor felmondhatja a hitelszerződésedet.
Gondolj bele józanul. Azért ennyire nem kellene elvetni a sulykot...... A bank nem egy fegyház,hogy büntessen... :)
Abszolut nem érdekli,ha elveszted a munkádat vagy nyugíjjas leszel(mindkettőre tömegével van példa),ezért még soha nem bontottak senkivel szerződést.
Ha nem fizeted,akkor más......... Az már érdekli őket.
Ha egyszer majd összerakódsz, kérlek, mondd el nekem, mint jelent a személyi hitel-szabályzatban az a mondat, ami kb. úgy hangzik, hogy a fizetőképesség megváltozása esetén a bank felmondhatja a szerződést, és egy összegben azonnal követelheti vissza az x évre felvett összeget??? Tehát ha az ember a törlesztési évek alatt újra részmunkaidős lesz, prémium-évekre, nyugdíjba megy, de rendszeresen törleszt, akkor is jöhet a végrehajtó (nem jelzáloghitelről van szó) ?
Elnézést kérek tőled,ígérem,hogy a mai este folyamán leírom, de jelenleg apró darabokra vagyok szétszedve. :) Sajnos nem elég a 24 óra sem sokszor,de jelentkezek hamarosan. :)
reméljük még 80 évente se következik be, csak amikor ezt írod alá, ill. az ügyfél ezt írja alá és ne adja Isten X év múlva mégis rosszra fordulnak megint a dolgok, akkor sajnos hiába reklamál, mert aláírta és ez tény! (2008. szeptembere nem volt olyan régen, hiába kiabáltak a hozzáértők, mégis megtörtént és az emberek zöme nem számított rá!)
Én már felvetettem ennél a műintézménynél, hogy ez nem egészen korrekt és tudjuk, hogy ilyesmire az esély szinte egyenlő a 0-val, de nagyon üdvös lenne ha ezen ők is elgondolkoznának legalább!!!
További sok sikert a fórumozáshoz, örömmel olvasgatom a hsz-aidat.
Köszönöm a kiegészítést,valóban lehet olyan eset (az említett bank szerződéseiben) amikor változhat,bár tudjuk,hogy ez a 3 kitétel egy olyan szélsőséges helyzetre vonatkozik,ami 80 évente egyszer következik be.
"A forintban meghatározott törlesztő összeg a futamidő alatt - a 3.5, 3.9 és 4.17. pontban írt kivételektől eltekintve – változatlan." (idézet vége :)
De természetesen igazad van,nem szabad ezt sem véka alá rejteni. Gondolom a te várakozásaid közt sem ez a verzió szerepel. :)
A másik kérdésedre a válasz: Szerintem nem ismerjük egymást de nem vagyok semmi rossznak elrontója :)
Ebben a cikkben találsz meg..... http://vg.hu/mintaadosok-elonyben-289041
elnézést, hogy pont erre a hsz-r a kattintottam, de ehhez köthető a leginkább. Nem szoktam beirkálni sehová, de ehhez lenne némi kiegészítésem, csak hogy teljesen pontos legyen a dolog. A kamatperiódus valóban fix 3 ill. 5 évig, és még ráadásul rögzíteni lehet a havi törlesztő részletedet is (ez mind remek dolog, én is pártolom!)de fontos tudni, hogy ez a bizonyos bank 6 havonta ún. elszámoló árfolyamon újból számolja a törlesztődet, Vagyis igen is változhat a havi fizetendőd, nem véletlen, hogy a csop.beszedési megbízást kb. 20%-kal magasabb összegre töltik ki.
Kedves Ólomlábú, ha tudnám a civil nevedet, akkor biztos vagyok benne, hogy kiderül ismerjük egymást! (egyik vezető szokta ismerni a többit ezen a piacon!:)
Sajnos nem tudlak jelenleg felhívni..:(Esetleg ha egy rövidebb változatban leírnád amit írtál nekem..:) Egyébként szerinted mikor lenne jó eladni a lakást? Mert ha eladom X millióval többért mint amiért mi megvettük úgy azt az x milló többletet befizetném a tőketartózásba a megmaradt pénzből meg vennék egy másik lakást.
Sajnálom,hogy elnyelte az index a nagyon hosszú előző hsz-t,mert nagyon sok fontos dolgot leírtam benne,ami neked is kimerítő válasz lett volna.
Elég sok hozzászólásban leírtam már,hogy fix(3 vagy 5 éves kamatperiódussal mennek) a kiváltások. Tehát addig biztosan fix. A törlesztő is lehet végig fix,mert van rá mód.
Kamatemelésekben mennyire korrekt? Mivel az ügyfelek 99% a fix kamatot és törlesztőt választja,ezért nemigen van tapasztalat evvel kapcsolatban.
A törvényi szabályozás most már egyébként is eléggé leszűkíti a drasztikus és egyoldalú kamatemelési lehetőségeket. A várható 3-4-5 éven belüli euros csatlakozás pedig előreláthatólag kiegyensúlyozottabb helyzetet fog teremteni ebben is.
A kölcsönszerződésekben pedig bele van foglalva,hogy meddig tarthat a futamidő maximum,bármennyire is hihetlen. Szóval azt gondolom,korrekt a dolog.
Egy biztos,bárhogy is csűrjük csavarjuk a dolgot. Vagy bennemaradtok a jelenlegiben és akkor főleg semmi garancia nincs arra,hogy nem szabadul el ismét a törlesztő vagy választod őket és legalább kiszámíthatóvá válik a havi-évi tervezés.
természetesen mindenki normalizálódó gazdasági helyzetet vár(főleg 20 éves távlatban) és ha így lesz,akkor pontosan addig fogod fizetni,mint a másikat.(csak stabilan)
Még egy dolog: Mivel a jelenlegi bázis árfolyamon rögzítik a CHF-et amikor felveszed és a 20 év alatt folyamatosan nyomon követik az árfolyam alakulását,ezért ez hosszútávon mindig kiegyenlíti egymást. Ha 2 éven keresztül lecsökken 150 Ft-ra,akkor abban a 2 évben épp csökkenni fog a futamidőd, stb... stb.... A végén kijön egy egyenleg,ami vagy mínuszos(ebben a felállásban nő a futamidő) vagy pozitív(ekkor csökkenhet is
Megnyugtató a válaszod, köszönöm. Most már csak az aggaszt, hogy az UCB is úgy emeli-e a kamatot, mint a többiek? És hogy a futamidő kitolódhat akár 70 éves korunkig? Ezek gondolom nem szerepelnek a szerződésben, hogy "20 éves futamidőre felvett hitel max. 30 évesre tolódhat ki"?