Keresés

Részletes keresés

Dogfüggő Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3829
Meg betegségtudat..
Dehát ők tudják, hogy mindenki más a beteg, nem ők.. : )
Előzmény: ZsuR (3828)
ZsuR Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3828
Azt hiszem, hogy ez az "en hazam, en varam, en torvenem" nagyon sok frusztraciot arul el - es itt vezetodik le.

Ha mast (macskanal sokkal fonotsabat) nem tud valaki iranyitani, akarmi miatt is - ott eli ki, fokozottabban, ahol tudja.

Nem javitanak a helyzetukon, sot, rontanak. Nem lennenek ezek az emberek kiegyensulyozottabbak, boldogabbak akkor sem, ha eltunnenek a macskak, kutyak - vagy amit/akit eppen gyulolnek.
Erre mar van terapia, tanulhato, gyogyithato. . .csak akarni kell. Ahhoz meg intelligencia kell(ene).
Előzmény: Dogfüggő (3827)
Dogfüggő Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3827
Teljesen igazad van, a tolerancia a kulcsszó. Felháborító, ha valaki nincs tekintettel a szomszédaira olyan dologban, amibe beleszólása van. Pl. ha nem javíttatja meg a kerítését, és emiatt a kutyája letarolja a más kertjében a bokrokat, vagy ha vki az éjszaka közepén gyakorol az üstdobon.
Viszont a tolerancia hiánya az is, ha valaki hisztériás rohamban tör ki, és légpuska, elefántcsapda, meg vállról indítható rakéta után kap,mikor a szomszéd macska átlépi a telekhatárt.
Macska-ügyben az egyik fél annyit tehet, hogy ivartalaníttatja, oltja, féregteleníti, jól tartja a macskáját - így nem jelent egészségügyi kockázatot, és kevesebb eséllyel megy el otthonról.
A másik fél meg annyit, hogy ha neadj'isten mégis átteszi a lábát a kerítésen a szomszéd kislány kedvenc cicája, akkor nem robbantja fel, nem gázosítja el, hanem mondjuk azt mondja: Sicc.. Esetleg ráijeszt a slaggal.
Előzmény: Törölt nick (3823)
Dogfüggő Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3826
"Az autó nem megy be a kertedbe, ez egy lényeges különbség!"

De a kártétele: a bűze, mérgei, hangja, az bemegy.
Csak a kötözködésben, mások bosszantásában örömet találó ember -ha másként nem, tudat alatt- felméri, hogy a kocsival és tulajdonosával szemben kevés eséllyel indul, bezzeg a macskával szemben remek esélye van a dicső győzelemre.
Előzmény: Törölt nick (3822)
ZsuR Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3825
Igy igaz. Arrol sajnos nem tudunk tenni, hogy a telkek megnagyobbodjanak, csak arrol, hogy mit teszunk bennuk.

A tolerancia, a torekedes a kompromisszumra letfontossagu - ezert is vagyok ugy nekikeseredve, amikor olvasom, hogy az emberek mennyire tele vannak gyulolettel a masikkal szemben, meg azzal az allatfajjal szemben, ami nem tartozik a kedvenceik koze. Mi a csuda lett az emberrel??? Elvesztett minden tiszteletet???
Előzmény: Törölt nick (3823)
ZsuR Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3824
Hm. . .megint feltetelezel. . .akkor is a rosszat, igy a te velemenyed kedvezobbnek latszik.

Ezek a latogatok rendszeresek. . .de honnan is tudnad?
Előzmény: Törölt nick (3818)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3823

van egy nagyon jo megoldas: egy kandur a haznal. Az altalaban csokkenti a latogatok szamat

Ez lényeges!

Ahogy visszaolvastam, azt vettem észre, hogy egy nagyon lényeges dologról nem igazán esett szó, ez pedig az élőlények saját élettere, és annak ösztönös védelme. Ahogy az állatok -közöttük a macska példul különösen-, úgy az ember is védi a saját területét. Ennek mértéke eltérő, de alapvetően mindenki védi.

Ez így természetes, mivel az ember a természet része, és mint ilyen, pontosan azokkal a reflexekel van felruházva mint az állatok. Emiatt van az a rengeteg szomszédvita is, nem csak a macskák tekintetében, hanem akár zaj, akár egyéb olyan tevékenységek kapcsán, melyek a szomszédos embereknél  territóriumproblémát válthat ki. Néhány példa a teljesség igénye nélkül: Permetezés mérgekkel amiből nyel a szomszéd is, rendszeres éjsazkai bulizás, elhanyagolt kert a szomszédban, gondozatlan állatok szintén a szomszédban elviselhetetlen bűz kíséretében, rendszeresen káromkodó, részeges szomszéd, stb. stb.

Ezeknek a tevékenységeknek mindegyike értelmezhető úgy, mint egy idegen család betolakodása a saját territóriumba. Az állatok -a macska is- ilyen esetben azonnal harcolnak a betolakodóval, akár gyilkolnak is a territóriumuk védelmében, ehhez képest az ember szelíd lénynek nevezhető. 

Nehezen érthető, hogy míg az állatoknál ezt természetesnek tartja az állattartó, addig az embernél ez nem szempont. Pedig egy igazi természetbarátnak tudnia kell, hogy az ember csak az evolúció egy állomása, és mindazokkal a reflexekkel, ösztönökkel rendelkezik, amivel a bolygó egyéb állatai. Ennek része a territórium őrzése is.

Ennek okán, emberek között az ilyen problémát hosszú távon csak akkor lehet békésen és eredményesen kezelni, ha mindkét érintett fél képes a kompromisszumra, ami sajnos nem általános jelenség.

Előzmény: ZsuR (3779)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3822

Az autó nem megy be a kertedbe, ez egy lényeges különbség!

Mindemellett igazad van, a gépkocsik, és az ipari szennyezés lényegesen nagyobb károkat okoz mint egy macska!

Ezzel együtt én teljesen érthetőnek és elfogadhatónak tartom azt is, ha valaki nem akarja mások házi kedvenceit a saját territóriumán belül elviselni. 

Véleményem szerint, először is tisztázni kell (és megérteni), hogy minden ember életkörülményei mások. Nem azonos az ingerküszöbe egy gazdag, otthon csücsülő, idős nyugdíjas hölgynek akinek semmi gondja nincs mint a kertjét, és az állatait gondozgatni -talán már csak egyetlen életcélként-, mint egy 3 kisgyerekes, naponta időre munkába rohanó, talán a napi megélhetésért küzdő elvált édesanyának. Ha ilyen szélsőségeket nem is tekintünk, akkor is el kel tudni fogadni, hogy nem mindenki akar cicákat, kutyákat cirógatni.

A dohányzó/nem dohányzó témakörhöz tudnám hasonlítani a kérdést.

Ezért én azokkal értek egyet, akik szerint állatokat úgy kell tartani, hogy ezen tevékenységgel másokat ne zavarjunk. Ebben a vonatkozásban irreleváns az állat fajtája, legyen az macska, kutya, tyúkok, kecske, madárpók, vagy bármi más.

Előzmény: Törölt nick (3815)
Opamacska Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3821
Sziasztok!
Falun élek 12-13 macska+1 kutya társaságában. Van családom, vannak szomszédaim. Szimpatikus Spilo véleménye. Néhány válasz kérdésekre (válogatás nélkül--bocs)
Jó hogy ennyi macsek van. Saját csak egy volt, majd jöttek sorban a kiscicás anya-cicák (azóta mind ivartalanitva!), és a kóbor kandúrok. Mivel szeretjük őket itt ragadtak...
Sűrűbben lépek kutya-gumiba a fűben.... A cicák elássák + almot használnak.
Átjárnak a szomszédba--de nem okoz gondot. Onnan is jönnek. És lássatok csodát: madárdalra ébredek...költenek az énekesmadarak és felnőnek a fiókák!
Ja! Télen az etető alatt a földről ettek a verebek a ciccektől 10-15 méterre---és túlélték!
Ezek az én tapasztalataim..... : )
Előzmény: Törölt nick (3820)
ZsuR Creative Commons License 2008.05.02 0 0 3816
"Mondja már meg valaki, hogy minek kell valakinek egy-kettőnél több macska? Ez normális dolog? "

Hat. . .kert nagysagtol lehet fuggo ez is. Ha a 300 negyzetmeteres telekre 2 macska, akkor . . .meg alul is vagyok nepesitve macskailag :)).

Miert van tobb macskam - es egyaltalan macskam. Allatszeretet, mert nehez latni oket allatmenhelyeken, ketrecben, egy eletre. Ha ugy vesszuk, masok hibait korrigalom, kompenzalom. . .befogadom oket, mikor mas kidobta oket, nem gondoskodott arrol, hogy ne legyen felesleges szaporulat. . .ugy is mondhatjuk, en ivartalanittatom a tobbiek macskait.

A kertemben meg van helye az osszes tobbi oslakosnak - jonnek is, latogatnak, azt hiszem ez jo jel, nem? Kornyezetbarat a kornyezetem a macskak ellenere.
Kik is jonnek latogatoba? Szerencsere ozek csak nagyon ritkan - igy meg van zold noveny a kertben. Mokusok, repulo molusok, chipmunk, groundhog, nyulak, rokak, borz, es rengeteg madar! A keselyutol kezdve az olyvekik, harkalyok - tobb fele -, kolibri, cardinal, catbird, robin, cinkek, varjak (jajj de szeretem oket), blue jay, titmouse, wren, vereb, black birds, grackle. . .no meg szurke gem, es mallad.

Ami bizonyitja, lehet macska, nem kell irtani, es akkor az ember egy elmennyel gazdagabb lesz.

Kertem lakoi
Előzmény: Island* (3814)
Island* Creative Commons License 2008.05.02 0 0 3814
Kedves Spillo!

Érdi vagyok már születésem óta, ami nem most volt (38)...de itt éltek a szüleim és a nagyszüleim is, mindig is kertes házban éltem, csak akkor még nem néplavor volt Érd, hanem egy élhetőbb kisváros. Valójában régen sok volt a vikendtelek, így nyugiban lehetett élni, nem volt szmog és gépkocsidömping, de ennyi ember sem és ezzel együtt ennyi macska sem. Aki macskát tartott az egyet, legfeljebb kettőt tartott a házánál és nem volt szokás agyba-főbe pároztatni ill. engedni őket szaporodni. Úgyhogy nem kell a skatulyázás, hogy panel, meg kiköltözés meg nyafogás stb....
Arról nem tehetek, hogy kicsi a telkünk, de a házunk sem kristálypalota rajta, hanem csak 70 nm alapterületű.......

Mondja már meg valaki, hogy minek kell valakinek egy-kettőnél több macska? Ez normális dolog? Köztudottan nem a saját kertbe fog piszkítani, szerintem ez meg felelőtelen viselkedés a szomszédok veteményesével (ahol élelmiszert termelnek) és a füvével (ahol gyerekek játszanak) többek közt.....

Tudom most meg az lesz a szöveg, hogy ha nem tetszik, el lehet költözni.....igen, sajnos már sokat gondolkodtam ezen. Talán van még élhető kisváros Magyarországon másutt is, ahol kiengedhetem a gyerekem biciklizni az utcára és nem ütik el a száguldozó barmok.....és talán "levegőt" is kaphatok.....
Előzmény: Törölt nick (3812)
ZsuR Creative Commons License 2008.05.01 0 0 3808
Hm. . .agymososas. . .ami uj, ami pozitiv, az agymosas. Ami gonosz, ami pusztito - az a kovetendo.

Akarki olvassa ezt a topikot, annak szol. Nem valasztom a vilagot macsak szeretokre es macska utalokra. Ertelmetlen, gyerekes viselkedes.
Előzmény: Island* (3807)
Island* Creative Commons License 2008.05.01 0 0 3807
Akkor légyszíves tarts "agymosó tanfolyamot" a kedves macskatartóknak...:)
Előzmény: ZsuR (3806)
ZsuR Creative Commons License 2008.05.01 0 0 3806
Mar megint ismetelni kell magamat. Ivartalanitas. Nem a macska a hibas! Az embernek kell felelosseggel lennie - es ivartalanitania az allatot, hogy a zsufolt helyen ne szaporodjanak jobban, mint amennyit a hely elbir.

Olyan nehez ezt megerteni??? Felelosseg! Ismeros ez a szo - vagy csak kovetelozes, onbiraskodas, utalat, kozony, rosszindulat ragadt meg? Miert van az, hogy a negativ indulatok olyan konnyen talalnak kovetore, az a divat, "attol ember az ember"??? Micsoda eldeformalodott ertekrend van itt. . .
Előzmény: Island* (3804)
ZsuR Creative Commons License 2008.05.01 0 0 3805
Itt vagy, ebben a topikban, ahol semmilyen nick alatt nem lehetnel itt. . .nem eleg?
Előzmény: Törölt nick (3802)
Island* Creative Commons License 2008.05.01 0 0 3804
Az én lakhelyem is megyei jogú város (Érd), viszont a probléma az, hogy itt a környéken csak kicsi 150 négyszögöles telkek vannak, ill. abból még lejön a ház területe is, no ennyi marad kertre. Ezt a kis szépen gondozott kertet szeretném élvezni a családommal, szerintem nem nagy igény ez, ugye?
A sűrűbb telekkiosztás miatt sűrűbb a lakosság is értelemszerűen, és sűrűbb a macskák száma is.....
Pl. Van a környéken olyan nő, akinél 5 macskát láttam a teraszán. Legyen neki, de ne jöjjenek az én füvemre fosni, mert gusztustalan és fertőzéskeltő, mint írtam két pici gyerek van a háznál.....
Most még itthon vagyok gyes-en még velük, de nem lesz mindig arra időm, hogy reggelente átvizsgáljam a terepet, hogy hova szartak előző éjjel a dögök......

Nem utálom a szomszédokat, de nagyon kezd elegem lenni a macskákból....
ZsuR Creative Commons License 2008.05.01 0 0 3801
ninckre=nickre
Előzmény: ZsuR (3800)
ZsuR Creative Commons License 2008.05.01 0 0 3800
Az nem ninckre, hanem szemelyre szolt. Ha gondolod, tisztazhatjuk a modikkal.
Előzmény: Törölt nick (3795)
CBNora Creative Commons License 2008.05.01 0 0 3799
Nem pisil olyan büdöset, és otthonülőbb, így kevesebbet jár a szomszédokhoz, nem ad nyávogó szerenádot. Anyagcseréje persze azért van, de ha nem a terület jelölése a cél, rendesen elássa, ritkábban rakja a fűre.
Előzmény: Törölt nick (3796)
caterina3 Creative Commons License 2008.05.01 0 0 3797
A tiltás tudtommal nem csupán egy bizonyos nickre vonatkozott ez esetben, hanem arra a személyre, aki -- saját bevallása szerint is -- több nicken ír a fórumon, és több nicken is megcselekedte ugyanazt...
ZsuR Creative Commons License 2008.04.30 0 0 3794
. . .eddig csak neked voltak kifogasaid - en koszonom, eleg jol megvagyok. . .a macskaimmal is es a szomszedaimmal is. . .ugyan miert?
Előzmény: kisidi (3792)
CBNora Creative Commons License 2008.04.30 0 0 3793
Egyébként egy ivartalanított kandúr tényleg távoltartja a többi macskát, ezt tapasztalatból mondom. Mióta él egy a kertünkben, nem markolok macskaszarba a fűben. Korábban bizony gyakran előfordult. Ilyenkor mondtam egy cifrát, kezet mostam, és kész. Nem fertőzőbb, mint egy kapaszkodó a 7-es buszon.
Persze ha valaki nem akar macskát, ez nyilván nem megoldás.
Előzmény: kisidi (3792)
kisidi Creative Commons License 2008.04.30 0 0 3792
Akkor nézzél utána! Már megint csak a kifogásaiddal jösz, hogy fa stb. El lehet azt úgy helyezni, hogy ne tudjon felmászni, átugrani, vagy ha útban a fa, vágdd ki! Ja, hogy azt sajnálnád? Mondom, akarat kérdése, hogy meg akarod-e oldani ! Hidd el, az én törpenyulam is csuda boldog lenne, ha az egész kertet bírtokolhatná, sőt, ahogy a nyuszikat ismerem a szomszédba is vágyakozna! Mit szólnál, ha engedném, hogy átmenjen és lelegelje az értékes növényeidet?
Köszi szépen, nem kérek kandurt, csak mégjobban vonzaná őket!
Előzmény: ZsuR (3779)
kisidi Creative Commons License 2008.04.30 0 0 3791
Igen, én is láttam ilyen kerítést, és tudod hol?A Macska című magazinban. Ez is mutatja, hogy azért vannak macskások részéről is törekvések a kulturált macskatartás meghonosítására. Ez is begyűrűzhetne külföldről végre!
Egyébként biztos vagyok, hogy a különleges, nagyondrága fajmacskákat nem engedik a tulajok sétafikálni! Csak tenniakarás kérdése az egész!
Ami a vidéki életet illeti, nem kell vidékre, falura menni a problémáért. Azért a városokban is van jócskán kertes-házas terület, én pl. a fővárosban kűzdök evvel a problémával.
Előzmény: CBNora (3786)
caterina3 Creative Commons License 2008.04.30 0 0 3790

Az ígéret szép szó... a betartása meg tisztesség dolga. Én még emlékszem rá, mikor valaki ígéretet tett a modiknak, hogy nem jön többet a Hobbiba egyáltalán, ha az általa preferált néhány topicba visszaengedik...

"A kinek van füle a hallásra, hallja."

CBNora Creative Commons License 2008.04.30 0 0 3786
Azt hiszem, azért kisebbségben vannak azok, akiket nagyon zavar a macska. Ésszerűbb lenne, ha ők készítenének olyan kerítést, amin nem tud átmenni a macska, bár a macskák biztonsága szempontjából kétségkívül jobb lenne, ha macskatartók csináltatnának ilyet.
A 2 méteres kerítés tetejére 45 fokban visszahajló toldatot kell rakni, pl. csirkehálóból. Az egyik macskatenyésztő ilyen kerítés mögött tartja az értékes tenyészállatokat. Ez sem olcsó, de üzembiztosabb, mint egy láthatatlan, és én pl. nem tennék nyakörvet a macskámra a balesetveszély miatt. Ha a férjem is támogatná ezt az elképzelést, én szívesen csináltatnék ilyen kerítést a macskám biztonsága érdekében. Biztos nem szép, dehát valamit valamiért.
Dogfüggő Creative Commons License 2008.04.30 0 0 3785
Kiterjesztik.
Előzmény: Island* (3783)
Dogfüggő Creative Commons License 2008.04.30 0 0 3784
Nekem nagyon tetszik a láthatatlan kerítés ötlete, bár kutya-vonalon hallottam már több esetről, mikor a kutyának "megérte" átmenni rajta, és kidobottnak bizonyult a rengeteg pénz, amibe került.
Ugyanakkor ha feltételezzük, hogy ez egy gyakorlati vita, akkor ez azért nem komoly javaslat.
Falun gyakorlatilag minden háznál van macska, általában nem is egy.
Szükség is van rájuk, hogy ne szaporodjanak túl a rágcsálók.
Az átlag vidéki ember pedig igen furcsán nézne, ha meghallaná ezt a remek javaslatot, hogy egy kiköltöző finnyás városi család miatt mindenki költse el a temetésre félrerakott pénzét, mert így ki tud menni a kertből a macska.
Lehet, hogy azt mondanák, hogy aki nem akar falun élni, miért nem marad a városban.

Az meg elég komoly érv ám, hogy a macska az macska..

Előzmény: kisidi (3777)
Island* Creative Commons License 2008.04.30 0 0 3783
Én nem tudnék állatot gyilkolni, viszont azt a mai napig nem értem, hogy a gyepmesteri tevékenységet miért nem terjesztik ki a macskákra is.....
Előzmény: Törölt nick (3782)
Island* Creative Commons License 2008.04.30 0 0 3781
Értelmes javaslatokkal lehet előrébb jutni és nem címkézésekkel, nemcsak itt, hanem az életben is...
Előzmény: Törölt nick (3780)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!