Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2004.08.01 0 0 300
Az a Golck ha nem tévedek Glock 18 vagy Glock 18C volt,akkor aki viselte az nem akármilyen katona volt,mondjuk a Delta Force-tól.De nem voltam ott,találgatok,csak egy félautomata Glock minek bukkanna fel amerikai katonán ha ott van az M9.
Ez meg off topic volt.
Előzmény: Janika65 (273)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.01 0 0 299
A katonai felhasználásnak lehetnek egyébb szempontjai mert a német Kommando Spezialkräfte 3 féle pisztolyt is használ.Az egyik a P12 ami .45ACP kaliberü és van hozzá hangtompító (ez egy német topicban volt leírva,szóval lehet bukta,mert nem vagyok egy nyelvész).
Bár ez nem változtat azon,hogy az oroszok nem érezték szükségét egy olyan nagy kaliberü pisztoly létrehozásának mint pl. a P12.Biztos tudják,miért nem kell nekik hasonló,mert a KGB-nek meg a Specnaz-nak nagy tapasztalata lehet a különféle lövedékek élő emberekre gyakorolt hatásáról.
Ha mondjuk 10 évvel ezelött az oroszok air marshallokat akartak volna elhelyezni az utasszálítógépeken,megnéztem volna milyen fegyvert visznek magukkal.
Előzmény: radom1 (292)
gencsydani Creative Commons License 2004.08.01 0 0 298

Jómagam nem próbáltam ugyan a forgóval duplázást, de a Csabát (Glicza) láttam már .357 Magnummal + .38 SW AirLite-al is duplázni, és a látottak alapján ki kell, hogy jelentesem, hogy igenis lehet! Persze a megfelelő kvalitású felhasználó szükségeltetik hozzá!:P

Ugyanazt az eredményt öntöltővel sokkal könnyebb elérni (azzal nekem is megy).

Előzmény: unguided (297)
unguided Creative Commons License 2004.08.01 0 0 297
" Nagy az alsutoero es a forgo dob oldalra rangatja. "

Amit kihagytam es fontos: Az elsutesi hossz is nagyon nagy.
Előzmény: unguided (296)
unguided Creative Commons License 2004.08.01 0 0 296
gvass1

""Mivel a forgópisztollyal nem nagyon lehet duplázni, "
Nana,
probaltad mar?:-))"

Ja. Tobbfelevel is. Nagy az alsutoero es a forgo dob oldalra rangatja.

"En nem allnek magam ele, ha "csak" egy forgopisztoly van a kezemben...
(huha, skizofren tuneteket mutatok)"

Sotetben ne maradj magadra, mert meg valami csunyat csinalsz! :)))
Előzmény: gvass1 (284)
unguided Creative Commons License 2004.08.01 0 0 295
petike23
"azért szerintem alagútban sem jobb a pisztoly, mint egy rövid csövő AK."

Azert nemelyik pisztolynak hosszabb a celzovonala. :)))
Előzmény: petike23 (283)
radom1 Creative Commons License 2004.07.31 0 0 294

Egy teljes méretű géppityu (pl. PPS) kb. ugyanolyan méretű, mint egy kis gépkarabély. Bár rövidebb csőből a gépkarabély lövedékének hatása is romlik, azért még mindig simán többet tud mint a 9 mm Para, v. a .45 Auto. Géppisztolynak elsősorban ott van létjogosultsága, ahol számít a zajszint (mert kényelmesebben tompíthatók) - pl. rendvédelmi felhasználás, sebészi jellegű katonai akciók - , vagy gond a túl nagy átütőképesség (bár rendvédelmi felhasználásban megfelelően expanzív lőszerrel a Colt Commando sem hajlamos túlzott átütésre, és terjed is). A géppityu valamelyest jobban kontrollálható sorozattűz esetén mint a kis gépkarabély, amit viszont egyeslövésben jóval nagyobb távolságig lehet hatásosan használni. Feltéve,  hogy nem egy helyben álló céltáblára kell feltámasztott fegyverrel, ideális körülmények között lövöldözni, akkor a géppisztolynak kb. 100 méter a vége, míg a kis gépkarabély 200-250 m-ig is hatásos lehet (mechanikus irányzékkal).

Előzmény: petike23 (293)
petike23 Creative Commons License 2004.07.31 0 0 293

" Egyébként fontos szempont a pisztoly használata mellett, hogy nyilván olcsóbb egy M9-et, v. 1911A1-et összeütni, mint egy akármilyen gépkarabélyt. "

Esetleg egy pisztolylőszert tüzelő, rivid SMG ?

Mint ez a criminal converted PPS:

Criminal Converted PPSH
Előzmény: radom1 (292)
radom1 Creative Commons License 2004.07.31 0 0 292

Szerintem te pedig AKSZ-74U-t akartál írni, mivel az angol szövegben az orosz SZ megfelelője az S:))  Nem csak te toltad el, rengeteg fordított szakanyagban elkövetik ezt a hibát. Egyébként forrástól függ, hogy AKSZU-74-nek, vagy AKSZ-74U-nak nevezik a cuccost, mindenesetre ugyanarról van szó..

Katonai felhasználás szempontjából kb. három előnyét látom a pisztolynak az önvédelmi célból viselt kisméretű gépkarabély helyett:

1. könnyebb egyfolytában viselni,

2. járműből való kipattanáskor kevésbé akadhat be,

3. ha már elhagytad, v. üresre lőtted a gépkarabélyod, még egy utsó esély.

"Az AKS-74U-t és egy szolgálati .45 ACP kaliberü pisztolyt úgy gondolom nem lehet egy- máshoz mérni anélkül,hogy tudnánk milyen szituácioról van szó.Pl.: az Atakama-sivatagban vagy a svájci hegyek között nagy távolságokat lehet belátni,nehéz elbújni.Oda egy puska a jó választás."

Kb. 3-5 m lőtáv felett mindig a hosszabb fegyver használata a szerencsésebb.

Egyébként fontos szempont a pisztoly használata mellett, hogy nyilván olcsóbb egy M9-et, v. 1911A1-et összeütni, mint egy akármilyen gépkarabélyt.

Előzmény: Törölt nick (291)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.31 0 0 291
radom1
"Egyébként inkább egy AKSZU-74-gyel rohangálnék ha gáz van, mint akármelyik .45-ös stukival. "

Szerintem AKS-74U-t akartál írni,AKSZU-74-t nem találtam a http://kalashnikov.guns.ru/models.html oldalon.
Az AKS-74U-t és egy szolgálati .45 ACP kaliberü pisztolyt úgy gondolom nem lehet egy- máshoz mérni anélkül,hogy tudnánk milyen szituácioról van szó.Pl.: az Atakama-sivatagban vagy a svájci hegyek között nagy távolságokat lehet belátni,nehéz elbújni.Oda egy puska a jó választás.
Előzmény: radom1 (289)
don_kihote Creative Commons License 2004.07.30 0 0 290

Hali!

Elég szar lehet a .45-ös stophatása, ha a részeg tovább  tudott dulakodni!  :DDDDD

Előzmény: Törölt nick (288)
radom1 Creative Commons License 2004.07.30 0 0 289

Az orosz 5,45x39-es lőszer 1974-ben, a rendszeresítésekor minden tekintetben felülmúlta az amik akkoriban használt M193 (55gr FMJ-BT) lövedékkel szerelt 5.56-osát. Bár némileg kisebb kezdősebességgel, de kemény anyagon jobb átütőképességgel rendelkezett. Farnehéz, némileg üreges csúcsú (szépítve technológiai hézagnak hívják) kialakításánál fogva testszövetben azonnal instabillá vált, ezért nagyobb lőtávokon emberre is jobb volt. Ezen helyzet változott a belga SS109 lövedék amerikai és NATO bevezetésével, ami viszont úgy tűnik felülmúlja az orosz töltényt. Az újabb orosz lövedéktípusokról viszont- azon kívül, hogy ha minden igaz jobb áthatolóképességű lövedékeket fejlesztettek - nemigen van infóm, úgy hogy ki tudja... Ők sem hülyegyerekek.

Egyébként inkább egy AKSZU-74-gyel rohangálnék ha gáz van, mint akármelyik .45-ös stukival. 

Asszem az oroszok nem a lőszerekben, vagy a fegyverszerkezetekben vannak igazán lemaradva, hanem az ergonómia területén. 

Előzmény: Törölt nick (288)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.30 0 0 288
Az oroszok mindenben tul akarták szárnyalni az amerikaiakat,nagyobb repülőt (AN225) meg helikoptert (V12;Mi-26) építeni,az 5.56x45mm-esnél jobb lőszert csinálni (5.45x39mm-es),jobb gékarabélyra szerelhető gránátvetőt és hozzá való gránátot (gondolok itt arra,amelyik felpattan),stb.Kár,hogy a stopphatás nem érdekelte őket.

Más.

A Reality TV-n mutattak egy olyan esetet,amit a rendőrautó kamerája felvett.Egy ittas
sofőrt megállított a rendőr az meg dulakodni kezdett.A rendőr fegyverét akarta megszerezni.A rendőr hasba lőtte a .45-ös ACP kaliberü pisztollyal az meg elterült.Na ez stopphatás.Mellesleg a sofőr olyan részeg volt,nem érzett fájdalmat,felállt és tovább
dulakodott.
gvass1 Creative Commons License 2004.07.30 0 0 287

"Ezeket a lőszereket jelöli az orosz SP-nek?
Pl. itt:http://world.guns.ru/ammo/sp-e.htm "

Ja, ez az.

Előzmény: Törölt nick (286)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.30 0 0 286
Ezeket a lőszereket jelöli az orosz SP-nek?
Pl. itt:http://world.guns.ru/ammo/sp-e.htm
Előzmény: gvass1 (285)
gvass1 Creative Commons License 2004.07.30 0 0 285

"azért szerintem alagútban sem jobb a pisztoly, mint egy rövid csövő AK.."

Hat, ettol mondjuk frankon megsuketulsz.

Amugy a jenkik direkt ilyen vietnami dzsungel-alagutak kitisztitasara csinaltak hang nelkuli soretes SW-revolvert (N-frame), aminek a toltenye a kesobbi orosz konstrukciokhoz hasonloan egyfajta zart rendszert alkotott a gaznyomas szempontjabol.

Előzmény: petike23 (283)
gvass1 Creative Commons License 2004.07.30 0 0 284

"Mivel a forgópisztollyal nem nagyon lehet duplázni, "

Nana,

probaltad mar?:-))

En nem allnek magam ele, ha "csak" egy forgopisztoly van a kezemben...

(huha, skizofren tuneteket mutatok)

Előzmény: unguided (281)
petike23 Creative Commons License 2004.07.30 0 0 283

Hi,

azért szerintem alagútban sem jobb a pisztoly, mint egy rövid csövő AK..

AK47SU
Előzmény: Mud Rider (282)
Mud Rider Creative Commons License 2004.07.30 0 0 282
"Aztán most javítsatok ki, ha tévedek ! :)"
OK! :-)
Szoval a felsorolt spec fegyverek kezelői kapnak oldalfegyvert.
Alakulattól és helyzettől függően, vagy pisztolyt vagy AKSU74 szerű kis gép istvánt :-) kap a kezelő.

de amúgy az okfejtésed helyes, az amik jobban bele vannak esve a pisztolyukba.
Kérdés, hogy alagút és szűk szobák kutatásán kívűl hol lehet pisztollyal hatékonyabban működni, mint egy géppityuval?
Nyilván, úgy gondolják ha a pisztoly már csak a tartalék tartaléka, akkor nagyon fontos, hogy használjon. És egy iyen kézi ágyú meg biztos hatásos :-)
Előzmény: unguided (281)
unguided Creative Commons License 2004.07.30 0 0 281
Daf11
" a SOCOM ... katonái állítolag nem voltak elégedettek a 9x19mm-es stopphatásával,ezért volt követelmény a .45 ACP kaliber ... A SZU. majd Oroszország hasonló feladatokat ellátó alkulatai elégedetek voltak a 9x18mm-essel?Ha nekik nem kellett jobb stopphatás,akkor miért nem? "

Találgatok...
A amerikai történelem kezdetén (és azóta is) kiemelt szerepet játszott a maroklőfegyver (főleg revolver). Sokszor, sok helyen ez volt a fő fegyverzet, ezért elvárás volt vele szemben a (relatíve) nagy tűzerő. Mivel a forgópisztollyal nem nagyon lehet duplázni, és a tárkapacitása is kicsi, ezért természetes igény, hogy az egyes lövések elegendő hatással bírjanak. Ezenkívül kulturális oka is lehet (big is beautiful).
Az oroszok ezzel szemben kisegítő, önvédelmi szerepkört ruháztak rá. Nem tekintették offenzív fegyvernek, nincs meg a kultúrája. Erre a célra inkább géppisztolyt (PPS-41, Sztecskin) vagy gépkarabélyt (AK...) használnak. Ráadásul úgy tudom (nem biztos), hogy ugyanazokhoz a támogató fegyverekhez (géppuska, RPG, mesterlövész fegyver) amihez az amerikaiak javadalmazzák a pisztolyt, az oroszok semmilyen másodlagos fegyvert nem rendszeresítenek. Ha csak nem a szabványos AK-t. Az oroszoknál nincs olyan széleskörűen használva az oldalfegyver, mint az USA-ban. Tiszti oldalfegyvernek meg elég a 9x18-as.
Aztán most javítsatok ki, ha tévedek ! :)
Előzmény: Törölt nick (278)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.30 0 0 280
Talán az "Udar" Large Caliber Revolver a legnagyobb kaliberü az oroszoknál.
12.3mm a kalibere,de ez más kategoria mint amire gondoltam.
http://home.tula.net/tularms/indexen.htm
Előzmény: radom1 (279)
radom1 Creative Commons License 2004.07.29 0 0 279
A ruszkik készítettek legalább egy 9 mm -nél nagyobb kaliberű forgópisztolyt. Lehet, hogy csak proto verzióban ragadt meg. Mintha a töltényei .410-es, vagy 32-es rézből készült, lerövidített sörétes hüvelyből és sokféle lövedéktípusból - a buckshottól a gumin át a szokásos ólomlövedékig - álltak volna. Utálatos kinézetű cucc.
Előzmény: Törölt nick (275)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.29 0 0 278
unguided
"Talán az amerikai piacra...(?)"

Azért kérdeztem,mert a SOCOM irányítása alatt működő végrehajtó földi egységek
(ok. lehet nem pontos a kifejezés,olyanokra gondolok mint az Army's Special Forces Operational Detachment-Delta vagy a Navy's Special Warfare Development Group)
katonái állítolag nem voltak elégedettek a 9x19mm-es stopphatásával,ezért volt követelmény a .45 ACP kaliber az Offensive Handgun Weapon System-re kiírt pályázaton.
A SZU. majd Oroszország hasonló feladatokat ellátó alkulatai elégedetek voltak a
9x18mm-essel?Ha nekik nem kellett jobb stopphatás,akkor miért nem?

"Én még nem nagyon találkoztam 9mm-esnél nagyobb orosz pisztollyal."

Sok időt fordítottam arra,hogy nagyobb kaliberü orosz pisztolyt találjak a neten
és csak ezt találtam:MR-445 VARJAG pistol és .40 S&W kaliberü.

Előzmény: unguided (277)
unguided Creative Commons License 2004.07.29 0 0 277
Daf11
"Az oroszok gyártanak .45 ACP kaliberü pisztolyt,vagy hasonló nagy kaliberüt?"

Talán az amerikai piacra...(?)
Én még nem nagyon találkoztam 9mm-esnél nagyobb orosz pisztollyal.
Előzmény: Törölt nick (275)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.29 0 0 276
A Beretta érthető,M9 megnevezés alatt rendszeresítették.
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.28 0 0 275
Az oroszok gyártanak .45 ACP kaliberü pisztolyt,vagy hasonló nagy kaliberüt?Gyakorlatilag megismétlem a
2004.06.28 21:32:38 (258) hozzászólásomat.
gvass1 Creative Commons License 2004.07.28 0 0 274

"Egy évig szolgáltam amcsi katonákal , majd mindegyiknek BERETTA lógot az oldalán , némelyiknek meg BLOCK  !!!!!"

Eliras lesz ez. Merthogy valojaban Glock.

De hogy is jon ide ez a Kalasnyikovos topicba?

(raadasul amcsi haderoben a Glock nagyon nem hivatalosan volt valszeg a harcos odlalan...)

Janika65 Creative Commons License 2004.07.28 0 0 273
Egy évig szolgáltam amcsi katonákal , majd mindegyiknek BERETTA lógot az oldalán , némelyiknek meg BLOCK  !!!!!
Előzmény: Törölt nick (258)
unguided Creative Commons License 2004.06.29 0 0 264
Amíg nem állítják helyre az index fórum működését, addig távolmaradok. Üdv, unguided. ..
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.29 0 0 263
És a Tavor most jobb mint a Steyr AUG?

Más.
Szeretnék képeket;videot;írást a Kepplinger MRCS-ről (Multi-Role Combat System).Ez a Steyr AUG kicsit másképp.Horvátul találtam csak info-t de azzal csehül állok,jobban mint az angollal.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!