Az ukránoknak volt egy 216(!) és 211(!) centi magas centerük. 11-gyel több lepattanót is szedtek. Szoros meccsen ez döntő. Akkor juthatunk tovább, ha holnap 5 ponttal verjük a svédeket.
Közben a hurkák elleni bulimeccsek után ma már értékelhető ellenféllel játszik az U20-as fiúcsapat a B-divíziós Eb-n. Itt már valamennyire látszódni fog, hogy mennyire lehetünk esélyesek a feljutásra. Félidőben eggyel mennek az ukránok.
Szerintem az amerikaiak viszonylag simán meg fogják nyerni az olimpiát, viszont ez az ausztrál csapat sem gyenge. Komoly ellenfele lehet bármelyik csapatnak.
Pedig igenis bármikor szükség lehet egy jó Ben Simmonsra, aki a gyűrű alól, egy nála 25 centivel alacsonyabb játékos szorításában is képes inkább lepasszolni a labdát.:)
Azért egy jó Ben Simmons nagyon hiányzik ebből az auszi válogatottból. Arról már nem is beszélve, hogy az amerikaiból mennyire hiányzik egy jó Bronny James.
A szudáni srác a Wikipedia szerint 9 éves korában költözött a családjával Ausztráliába.
Vannak a nagy veteránok és közönség kedvencek, mint
a 35 éves Patty Mills, aki mindig sokkal nagyobb hatással tudott FIBA-ban játszani, igazi vezérként,
vagy a 36 éves JoeIngles, aki még mindig értelmezhető szerepet kapott az NBA-ben ebben a szezonban is.
Ott van még a lassan szintén veterán Dellavedova, aki már ugye kikopott az NBA-ből, de 2015-ben és 2016-ban NBA döntőket játszott a Cleveland-del.
És a másik oldalon vannak szuper fiatal talentek az NBA-ből:
20 éves DysonDaniels, akit 2023-ban draftoltak és játszik is nem is keveset a Pelicansnál
a még mindig csak 21 éves Giddey, aki ugye botrányáról volt leginkább a hírekben az elmúlt évben, a bajnokesélyes OKC-ben padra szorult és most el is cserélték a Bullshoz, de még abszolut van benne upside és ha valaki, ő biztosan nagyon bizonyítani akar (miután egy kevésbé talented, de jó védő Carusoért cserélték egy az egyben...)
a még mindig csak 23 éves, Dallasban váratlanul jól teljesítő Josh Green (akit ugya elcseréltek a Thompson deal keretében a Hornetshez)
Aztán ott van Exum, akinek a karrierje meglehetősen ritka ívet ír le, magas helyen (5.) draftolták, közepes/gyenge újonc szezon, majd brutál sérülés teljes kihagyott szezonnal, utána 4-5 szezon nyűglődés, majd irány az Euroliga. Ahonnan a Dallas pénzügyi mozgástér hiányában jóáron elvitta Doncic és Irving mögé/mellé és idén messze a várakozásokon felül jó szezont tudott hozni a Mavs-ban.
2 név aki talán a fentiekhez képest kevésbé ismert:
ott van a draftolatlan, de már 3 teljes szezont az NBA rotációban lehúzó és rendszeresen pályára is lépő center, Landale is.
valamint ott van a keretben Duop Reath, őt nem teljesen vágom, mert elvben ő dél-szudáni, nem tudom mikor és hogyan lett honosítva, az ő nemzetközi karrierját bevallom nem követtem közelről, bár idén lehúzott 60 meccset a tankoló Portlandban magas poszton (Portlandban mintha kicsit túl sok magasember lenne...:) ő is..
Az u18-asok képesek lehetnek kijavítani ezt a csorbát, ott azért benne van szerintem egy VB-t érő eredmény is. Ahogyan a fiúk sem kerülnének egy feljutástól másik polcra összességében nézve, úgy egy gyengébb évjárat / nyári program / edző miatt sem kell még a vészharangot kongatni a lányoknál sem.
Más: "Volt azonban így is magyar a pályán Vegasban: Praksch Péter volt az egyik játékvezető a San Antonio Spurs és a Portland TrailBlazers összecsapásán, amelyet 83-77-re nyert a Spurs."
Kíváncsi vagyok, hogy az olimpiai is összejön-e neki, mert akkor a legnagyobb eredményt szerintem ő éri el a nyáron a magyar kosárlabdában.
Sajnos nem meglepetés a kiesés. A Ta(h)o rendszer + államilag kiemelt pénznyelők (Pécs, Sopron) működésének jótékony hatása most már láthatóan is elérte az eddigi kirakat szerepet betöltő női szakágat.
És ez csak a jéghegy csúcsa...
Ne legyen igazam. (Lehet, hogy csak simán kistursicsozni kellene, és csak ő az oka a bukásnak.)
A héten a szerbek idegenben simán leverték a franciákat (Jokic nagy kedvvel játszott és hülyére vette a Gobert-Wembanyama duót). Jövő héten torna Dubaj-ban: lesz USA-Szerbia első körös találkozó is (egy csoportban lesznek).
Zseniális mutatvány volt ez azok után, hogy a csoportban még a második helyen végeztek. Két meccsel "ezelőtt" a litvánok ellen is képesek voltak 10+ pontos előnyről kikapni.