Keresés

Részletes keresés

vba Creative Commons License 2014.07.04 0 0 2773

villány mandula étterem

szekszárd optimus étterem

 

az előbbi most ott van nálam az abszolút magyar top tízben, kiszolgálás is kifogástalan, egy kicsit lassú a konyha, de érdemes kivárni, a fekete járdovány fajtájú bort kötelező megkóstolni 

kheiron Creative Commons License 2014.07.04 0 0 2772

La Montanara, vagy mi a neve, szerintem eléggé jó olasz étterem a főutca nyugati végén a körforgalomnál.

Előzmény: Tybald_ (2769)
bye silk Creative Commons License 2014.07.03 0 0 2771

Ha aktuális még , akkor nézzétek meg az Egregyi pincesort , a kék templom mellett kell elkanyarodni jobbra Egregy felé .  Ott vannak kajáldák is , most nem jut eszembe konkrétan a neve , de a panoráma felőli oldalon van egy svábos hangzású konyha, ott   nagyon jól főznek . Szép adag lúdmájat és T-bone steaket ettünk ott , kifogástalan volt .  Sramlizene van .

Előzmény: Tybald_ (2769)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.07.02 0 0 2770

Hévízen a lángosos-kolbászos helyektől nem tudsz lépni  főleg a bazársoron (a buszpályaudvarral szemben), de vannak ott olcsóbb beülős helyek is. Jobbak Hévízen nincsenek - pontosabban megszűntek -, de Keszthely-Hévíz közt a Vadaskerti csárda, és Keszthelyen a Jóbarátok vállalható.

 

Előzmény: Tybald_ (2769)
Tybald_ Creative Commons License 2014.06.28 0 0 2769

Sziasztok!

 

Hévízen valamint a környékén milyen helyeket ajánlanátok?

Lehet napközbeni lángosos-sültkolbászos gyorsan bedobunk valamit és normálisabb beülős egyaránt.

 

Előre is kösz mindenkinek!

beetee Creative Commons License 2014.06.27 0 0 2768

Annyit, hogy a hekknek tényleg rövid a hasürege. Úgy a fele a törzsének, ha nem tökölnek vele annyit, mint a videón a trancsírozók, hogy mentsék még azt a pár centit is, ami a kopoltyúívig ér, hanem lecsapják a mellúszók vonalában, ahogy valószínűleg a feldolgozóhajókon a jól megfizetett munkásemberek, akkor kijön az, amit itthon a mirelit-pultban látsz.

 

Előzmény: Hepci (2767)
Hepci Creative Commons License 2014.06.27 0 0 2767

Ez videó mit is dönt el? :)

Feltehetőleg Boarhunter és én egyaránt remekül pucolunk-filézünk halat...

Az a kérdés, mit csinál a feldolgozóipar.

Előzmény: beetee (2766)
beetee Creative Commons License 2014.06.26 0 0 2766
Előzmény: beetee (2765)
beetee Creative Commons License 2014.06.26 0 0 2765

Na ezt a vitát rövidre zárnám:

https://www.youtube.com/watch?v=A5tWzNHe0Uc

https://www.youtube.com/watch?v=Ux-PjuvpRJw

 

Boar... Creative Commons License 2014.06.26 0 0 2764

Hagyjuk...

Előzmény: Hepci (2762)
bye silk Creative Commons License 2014.06.26 0 0 2763

Meggyőztél:) Ebben az esetben viszont egészen fiatal halakat fogyaszthatunk , a méreteit arányosítva . Olyan, mint a tejesbárány:)

Előzmény: Boar... (2760)
Hepci Creative Commons License 2014.06.26 0 0 2762

Csak halsütőnél ettem, de arra határozottan emlékszem, hogy van benne hasüregmentes rész is... ráadásul a hasüreg némileg tovább tarthat, mint a végbélnyílás vonala...

Előzmény: Boar... (2760)
Hepci Creative Commons License 2014.06.26 0 0 2761

Hát, ja, mondjuk egy pontynál nincs nagyobb bendője (hasürege) egyik ragadozónak se.

A konkrét kérdést viszont leginkább akkor tudnánk eldönteni, ha gondosan megvizsgálnák egy hekket, vagy legalább egy "hekktörzset", még sütés előtt. :)

Én egyébként el tudom képzelni, hogy a nagyobb halnak felhasználják más célra az "elejét", bár nem hallottam róla.

Előzmény: Boar... (2758)
Boar... Creative Commons License 2014.06.26 0 0 2760

Szóval itt a kép:

 

A piros vonalnál vágják el mert ez az úszó már nincs rajt a haltörzsön. a zöld nyílnál kakál, addig tartott a hasüreg. Ki lehet számolni, ez hány százalék. Az eleje meg megy állateledelnek.

Előzmény: bye silk (2759)
bye silk Creative Commons License 2014.06.26 0 0 2759

Nem tudom:)  Mint ahogy meglepő a csirkeosztriga csemegeként való  felhasználása meg a birkaszem evése, mint delikátesz ..., úgy el tudom képzelni, hogy  a hekk eleje is valami extra kulináris titkot rejt . Fogggalmam sincs.......

Előzmény: Boar... (2758)
Boar... Creative Commons License 2014.06.26 0 0 2758

Nem feltétlenül helytálló a logikád. Először nézd meg a képet amit Hepci belinkelt.

Utána gondold végig, hogy a ragadozó halnak a zsákmány utoléréséhez milyen izomzatra van szüksége és ez hol helyezkedik el.

Az olcsóbb hekkben időnként bentmarad az úszóhólyag is. Teljes hosszúságban megvan, pedig az csaknem végigéri a hasüreget.

Egyébként nem lenne rossz bolt csak a farkát venni a kihozatal miatt-a fagyasztott hal hasüregében "el lehet dugni" némi vizet, a farokban nem-de még mindig fennáll a kérdésem, mit csinálnak szerinted az "elejével"?

Előzmény: bye silk (2757)
bye silk Creative Commons License 2014.06.26 0 0 2757

Ragadozó hal , úgyhogy kell legyen hasüreg szépen . Amit sütödében kapunk ,csak egy hústömb , tehát max a hal 1/3-a . De ezt csak úgy kilogikáztam, nem vagyok halspecialista :)  A halgazdaságról meg annyit, h a barinőm a tulaj és eléggé érti a szakmát.............de majd kifaggatom :) Oké-oké, a pálinkát megissza :))

Előzmény: Boar... (2754)
Hepci Creative Commons License 2014.06.26 0 0 2756

A "túl sok nincs" alatt azt értettem, hogy alig van hasüreg a - mondjuk arasznyi - haldarabban.

Nekem úgy tűnik, ez akkor lehetséges, ha a nagyobb hal hátsó feléből kapjuk a hekktörzsnek nevezett valamit. Persze, az is lehet, hogy az szinte egy komplett hal teste, ha ilyen kicsiket is kifognak.

Hekkfaj több van, ez amit linkeltem, az európai vizekben található jószág a leírás szerint.

Előzmény: Boar... (2754)
Boar... Creative Commons License 2014.06.26 0 0 2755

Bocsánat, a farok alatti úszónál van a végbélnyílás.

Előzmény: Boar... (2754)
Boar... Creative Commons License 2014.06.26 0 0 2754

Nézz rá a képre amit belinkeltél. Azért nem kapsz túl sok hasüreget mert nincs...

A mellúszók mögött vágják le a fejet, a hasúszónál van a végbélnyílás, addig tart a hasüreg. Ez a törzs cirka 30%-a. Ennyit meg bőven kapsz.

Előzmény: Hepci (2752)
Boar... Creative Commons License 2014.06.26 0 0 2753

A tőkehalat általában filében kapod meg, a hekket meg inkább egészben. Amikor egészben veszed, ott van az oldala a bordákkal, ez messze nem a farka. Ezenkívül nem igazán tudom, mit kezdenének az elejével skandináviában...meg azt sem, hogy kerül oda mert a legtöbb hekket tán Peru partjainál halásszák.

Szvsz. a halgazdaságnál már hülyék voltak a pálinkaivástól...

De a net tele van mindenféle infóval a hekk avagy "csacsihal" témakörben, rá kell keresni.

Előzmény: bye silk (2751)
Hepci Creative Commons License 2014.06.26 0 0 2752

A hátsó fele-harmada (túl sok hasüreget nem kapsz a boltban "hekktörzs" néven árult cuccban, meg a halsütőnél).

Méter körülire nő meg, az átlagos példány 40-50 centi a forrás szerint.

 

http://ec.europa.eu/fisheries/marine_species/wild_species/hake/index_en.htm

Előzmény: Mazsola0070 (2748)
bye silk Creative Commons License 2014.06.26 0 0 2751

A tőkehal dundi a hekkhez képest . Én is csak akkor kerestem rá a hekkre, mint halra , mikor egy halgazdaságban hallottam, h mi is a helyzet a hekkel . Ők csak tudják.........

Előzmény: Boar... (2750)
Boar... Creative Commons License 2014.06.26 0 0 2750

Szvsz. Te kevered a hekket a tőkehallal.

Előzmény: bye silk (2749)
bye silk Creative Commons License 2014.06.26 0 0 2749

Az a 20 cm sülthal, amit megeszünk, csak a hal vége . A többi Skandináviában marad :) Én is ledöbbentem, de tényleg . Attól még ehető, finom is , de az a vastag fehér húsa nekem  mégis olyan jellegtelen . Mint ahogy a tonhal steak is olyan homogén jellegtelenség........nekem .  

Előzmény: Mazsola0070 (2748)
Mazsola0070 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 2748

Ha nem sózzák-fűszerezik be rendesen, akkor minden hal ízetlen, a hekket is meg lehet csinálni szarul is meg jól is.

Ha korrektül készítik el, a hekk is lehet jó, bár a süllőt és a pisztrángot én is jobban szeretem.  

Azt nem hinném, hogy a hal farkát ennénk, mert benne van a gerince, csak a feje van levágva.

 

A hekknek inkább azért van rossz híre, és sokan már előítélettel kezelik,  mert a Balatonon és a Velencei tónál sok halsütődében úgy árulták/árulják, mintha helyben fogott friss hal lenne, ami viszont tényleg egy nagy átbaszás (egyébként emiatt a mai napig is sokan azt hiszik, hogy a hekk Balatonból fogott hal...) 

 

Ha az ember annak eszi, ami, és talál egy helyet, ahol korrektül készítik el, meg lehet azt enni néha.

 

 

Előzmény: bye silk (2744)
bye silk Creative Commons License 2014.06.25 0 0 2747

Az élelmiszerbiztonsági előírások elég szigorúak. KIzárt, h sugárszennyezett termék jöjjön be Unión kívülről.

Előzmény: Boar... (2745)
Boar... Creative Commons License 2014.06.25 0 0 2746

Én tavaly nyáron ettem utoljára sültkeszeget a Balatonnál, Szántódon. A csomagokból ítélve, amit pakolgatott a fagyasztóban a sütödés, az sem hagy tételű bevásárlás lehetett, sanszos, hogy pecásoktól vette. Egész napos fűnyírás és bozótharc után igen jól esett...

Előzmény: bye silk (2743)
Boar... Creative Commons License 2014.06.25 0 0 2745

Talán annyi, hogy a tenger (még) nem annyira szennyezett mint a belvizek, az ukrán halbeszerzéstől meg egy kicsit ódzkodik az ember bizonyos radioaktivitás kapcsán...

Előzmény: bye silk (2744)
bye silk Creative Commons License 2014.06.25 0 0 2744

Bár a minden halsütödében kapható hekk sem honos Magyarországon . Valójában egy randa óriáshal farkát esszük megsütve . Ráadásul ízetlen .

Előzmény: bye silk (2743)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!