az előbbi most ott van nálam az abszolút magyar top tízben, kiszolgálás is kifogástalan, egy kicsit lassú a konyha, de érdemes kivárni, a fekete járdovány fajtájú bort kötelező megkóstolni
Ha aktuális még , akkor nézzétek meg az Egregyi pincesort , a kék templom mellett kell elkanyarodni jobbra Egregy felé . Ott vannak kajáldák is , most nem jut eszembe konkrétan a neve , de a panoráma felőli oldalon van egy svábos hangzású konyha, ott nagyon jól főznek . Szép adag lúdmájat és T-bone steaket ettünk ott , kifogástalan volt . Sramlizene van .
Hévízen a lángosos-kolbászos helyektől nem tudsz lépni főleg a bazársoron (a buszpályaudvarral szemben), de vannak ott olcsóbb beülős helyek is. Jobbak Hévízen nincsenek - pontosabban megszűntek -, de Keszthely-Hévíz közt a Vadaskerti csárda, és Keszthelyen a Jóbarátok vállalható.
Annyit, hogy a hekknek tényleg rövid a hasürege. Úgy a fele a törzsének, ha nem tökölnek vele annyit, mint a videón a trancsírozók, hogy mentsék még azt a pár centit is, ami a kopoltyúívig ér, hanem lecsapják a mellúszók vonalában, ahogy valószínűleg a feldolgozóhajókon a jól megfizetett munkásemberek, akkor kijön az, amit itthon a mirelit-pultban látsz.
Csak halsütőnél ettem, de arra határozottan emlékszem, hogy van benne hasüregmentes rész is... ráadásul a hasüreg némileg tovább tarthat, mint a végbélnyílás vonala...
Hát, ja, mondjuk egy pontynál nincs nagyobb bendője (hasürege) egyik ragadozónak se.
A konkrét kérdést viszont leginkább akkor tudnánk eldönteni, ha gondosan megvizsgálnák egy hekket, vagy legalább egy "hekktörzset", még sütés előtt. :)
Én egyébként el tudom képzelni, hogy a nagyobb halnak felhasználják más célra az "elejét", bár nem hallottam róla.
A piros vonalnál vágják el mert ez az úszó már nincs rajt a haltörzsön. a zöld nyílnál kakál, addig tartott a hasüreg. Ki lehet számolni, ez hány százalék. Az eleje meg megy állateledelnek.
Nem tudom:) Mint ahogy meglepő a csirkeosztriga csemegeként való felhasználása meg a birkaszem evése, mint delikátesz ..., úgy el tudom képzelni, hogy a hekk eleje is valami extra kulináris titkot rejt . Fogggalmam sincs.......
Nem feltétlenül helytálló a logikád. Először nézd meg a képet amit Hepci belinkelt.
Utána gondold végig, hogy a ragadozó halnak a zsákmány utoléréséhez milyen izomzatra van szüksége és ez hol helyezkedik el.
Az olcsóbb hekkben időnként bentmarad az úszóhólyag is. Teljes hosszúságban megvan, pedig az csaknem végigéri a hasüreget.
Egyébként nem lenne rossz bolt csak a farkát venni a kihozatal miatt-a fagyasztott hal hasüregében "el lehet dugni" némi vizet, a farokban nem-de még mindig fennáll a kérdésem, mit csinálnak szerinted az "elejével"?
Ragadozó hal , úgyhogy kell legyen hasüreg szépen . Amit sütödében kapunk ,csak egy hústömb , tehát max a hal 1/3-a . De ezt csak úgy kilogikáztam, nem vagyok halspecialista :) A halgazdaságról meg annyit, h a barinőm a tulaj és eléggé érti a szakmát.............de majd kifaggatom :) Oké-oké, a pálinkát megissza :))
A "túl sok nincs" alatt azt értettem, hogy alig van hasüreg a - mondjuk arasznyi - haldarabban.
Nekem úgy tűnik, ez akkor lehetséges, ha a nagyobb hal hátsó feléből kapjuk a hekktörzsnek nevezett valamit. Persze, az is lehet, hogy az szinte egy komplett hal teste, ha ilyen kicsiket is kifognak.
Hekkfaj több van, ez amit linkeltem, az európai vizekben található jószág a leírás szerint.
A tőkehalat általában filében kapod meg, a hekket meg inkább egészben. Amikor egészben veszed, ott van az oldala a bordákkal, ez messze nem a farka. Ezenkívül nem igazán tudom, mit kezdenének az elejével skandináviában...meg azt sem, hogy kerül oda mert a legtöbb hekket tán Peru partjainál halásszák.
Szvsz. a halgazdaságnál már hülyék voltak a pálinkaivástól...
De a net tele van mindenféle infóval a hekk avagy "csacsihal" témakörben, rá kell keresni.
A tőkehal dundi a hekkhez képest . Én is csak akkor kerestem rá a hekkre, mint halra , mikor egy halgazdaságban hallottam, h mi is a helyzet a hekkel . Ők csak tudják.........
Az a 20 cm sülthal, amit megeszünk, csak a hal vége . A többi Skandináviában marad :) Én is ledöbbentem, de tényleg . Attól még ehető, finom is , de az a vastag fehér húsa nekem mégis olyan jellegtelen . Mint ahogy a tonhal steak is olyan homogén jellegtelenség........nekem .
Ha nem sózzák-fűszerezik be rendesen, akkor minden hal ízetlen, a hekket is meg lehet csinálni szarul is meg jól is.
Ha korrektül készítik el, a hekk is lehet jó, bár a süllőt és a pisztrángot én is jobban szeretem.
Azt nem hinném, hogy a hal farkát ennénk, mert benne van a gerince, csak a feje van levágva.
A hekknek inkább azért van rossz híre, és sokan már előítélettel kezelik, mert a Balatonon és a Velencei tónál sok halsütődében úgy árulták/árulják, mintha helyben fogott friss hal lenne, ami viszont tényleg egy nagy átbaszás (egyébként emiatt a mai napig is sokan azt hiszik, hogy a hekk Balatonból fogott hal...)
Ha az ember annak eszi, ami, és talál egy helyet, ahol korrektül készítik el, meg lehet azt enni néha.
Én tavaly nyáron ettem utoljára sültkeszeget a Balatonnál, Szántódon. A csomagokból ítélve, amit pakolgatott a fagyasztóban a sütödés, az sem hagy tételű bevásárlás lehetett, sanszos, hogy pecásoktól vette. Egész napos fűnyírás és bozótharc után igen jól esett...
Talán annyi, hogy a tenger (még) nem annyira szennyezett mint a belvizek, az ukrán halbeszerzéstől meg egy kicsit ódzkodik az ember bizonyos radioaktivitás kapcsán...