ugye igazam volt? :-) képzeljétek, eltörtem a jobb vállam..., szóval nagybetűt nem tudok írni, de lassan sok mindent kitanulok. metszeni pl. remekül megy ballal is..., meg locsolni is.
Ha újrakezdeném, milyen megbízható beszerzési forrást javasoltok? Esetleg nagyobb példányok is szóba jöhetnek, 3-5 nagyobb növény. Színben barack - lazac és hasonló színeket szeretjük.
Tudom, a leanderrák újra jöhet, és jön a kaliforniai leandervész is... de addig is...
Köszi, még gondolkozom, de lehet, hogy nem érdemes menteni próbálni, valóban a régi alsó levelek atkaszívottak is, inkább tűz, fertőtlenítés és újrakezdés... :-(
Mikor megjelentek az üres ágakon a pici kis bordós hajtások, lepermeteztem minden ellen. Tetü, atka, gomba. Majd mikor már 1-2 cm nagyok lettek az új hajtások, újra megkapták ugyanezt a kezelést. Aztán egy pár marék mütrágya a földre rá, mivel beledolgozni lehetetlen, mert az egész cserép csak gyökérböl áll. Aztán a mai napig viz, viz......és viz. Vannak kb 50 cm nagy hajtások is rajta, de 10 cm-s is. Néhány ágon meg megjelentek a bugák. (Lehet, hogy jövöre leszedem az összes levelet tavasszal, igy most sokkal szebb zöld, mint máskor 😊)
Atkás? Szerintem a kép szemcsés, ill. ez a levél fonákja (ott jelentek meg a leanderrákos göböcsök, néhány helyen, azért azt fotóztam). A "színén" semmi pöttyöződés nincs, szép zöldek, se nem pöndörödnek. Se hálónak, se a kis dögöknek nincs nyoma. Azért sem valószínű, mert szabadban vannak, messze a falaktól, ott nem szoktak atkásodni.
Tavasz elején viszont volt sajnos pajzstetű, azt kiirtottam, de valószínűleg ők hozták a pszeudomonaszt... és akkor esélyes, hogy minden növényt "beoltottak".
4 növény van, kettő biztos fertőzött. Félek, hogy a másik kettő is már elkapta. :-(
Mit csinálsz vele? Az enyémek kb. 20 cm-t nőttek, szintén májusi nyírás óta ! Merre laksz? Kölcsönadnám a virágaimat egy idényre! De tényleg miért?????
AI mindig azt mondja, a legjobb dolog, ami a leanderekkel történhet, hogy találkozik a metszőollóval.
Igen, meg. Ilyen gyönyörü leanderjeim még soha sem voltak. :( :))))))
Tavasszal az összes levél elszáradt vagy lefagyott, nem is tudom pontosan, de mindegy. Ropogtak a levelek ahogy az ember hozzányúlt. Lepucoltam a leveleket, majd egy kicsit visszavágtam. Hetekig semmi sem történt, mindenki mondta, hogy ezeknek annyi. Teljesen csupasz ágak voltak, még 1 levél sem volt rajtuk. Aztán egyszer csak megindult, hajtott mindenhol. A vastag ágakon 5 cm-ként jöttek a hajtások. Most gyönyörü zöld bokrok. Öszintén megmondva jobban tetszenek mint virággal. Söt olyan elönye is van, hogy nem kell minden nap söpörni :)))))). Valahogy ellustultam :))))
Erre a fene egye meg, tegnap láttam, hogy jönnek az egyiken a virágok :(((( Már gondoltam arra is, hogy levágom öket.
Mások örülnek a virágoknak, én valahogy idén nem. Valami nem stimmel nálam ;)
Minden gyártó a saját szerét dicséri és "ajnározza" én inkább a saját és mások tapasztalatait részesítem előnyben, olyanokét akik használták és van vele tapasztalatuk.
Ha visszaolvasol akkor itt mások sem nagyon voltak megelégedve vele.
De ha ennyire ragaszkodsz ehhez akkor használd. Pedig vannak más jó és jobb szerek is.
A hazai képviselő tájékoztatása szerint továbbra is beszerezhető 1kg kiszerelésben, csak a kis kiszerelés szűnt meg (amit a Bagi Kft forgalmazott) üzleti, és nem engedélyezési okokból -- ezért nem tudunk szerezni sehonnan :-(. Tehát valóban kivonták a kis tasakos változatot, de nem azért, mert megváltozott volna a besorolása -- talán túl drága volt a többi rezes cucchoz képest és kevés alkalmazásban érte meg használni, lényeg, hogy nem fogyott, üzletileg nem volt sikeres a kis csomag.
Szóval nincs vele semmi "veszélyes", csak nincs (hacsak nem kell egy egész kiló belőle). Csodának mást nem vártam volna tőle, csak hogy nagyobb eséllyel védje meg a még nem fertőzött növényeket, mint bármi más :-(
Közben azt tudtam meg, a magyarországi forgalmazótól, hogy továbbra is létezik a szer, továbbra is III. kategóriás, de a kis kiszerelést a kereslet hiánya/üzleti megfontolások miatt a Bagi Kft. abbahagyta (nem azért, mert betiltották volna). 1kg kiszerelésben létezik.
A leanderrák ellen toronymagasan a Nordox tűnik a legjobb szernek, még beteg növények meggyógyításáról (legalábbis tünetmentessé tételéről) számolnak be többen (bár az egyrészt nem feltétlenül éri meg, ill. nem lehetetlen, hogy a tünetmentes növény az élősködőkkel tovább fertőzhet). A Champion és a Cuprixat játszanak még, mint alternatíva, de messze nem olyan hatásfokkal.
Lehet, hogy leanderbaráti társulásban lehetne 1 kg-t venni (olyan 5-6ezer Ft), az elég sok leanderre elég :-)