Keresés

Részletes keresés

Platon Creative Commons License 2021.01.09 0 1 23403

Nekem meg úgy tűnik hogy személyeskedsz.

1, A Föderációban nincs pénz.  

2, Kapitalizmus az van, a "szimpatikus" Feringeiknél.

3, A Szovjetuniót és a totalitárius társadalmat is láthatjuk a Klingonoknál és a Ferengiknél.

4, Az utolsó ST projekt amit GT talált ki és hagyott jóvá az a New Generations volt. 

Captain Jean-Luc Picard : The economics of the future are somewhat different. You see, money doesn't exist in the 24th century.

Lily Sloane : No money? You mean, you don't get paid?

Captain Jean-Luc Picard : The acquisition of wealth is no longer the driving force of our lives. We work to better ourselves and the rest of humanity. Actually, we're all like yourself and Dr. Cochrane.

Előzmény: Törölt nick (23398)
HPéter1978 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 23402

Majd kifejtem jövő hét végén, had nézze meg addig aki akarja. :-)

Előzmény: kaviat (23401)
kaviat Creative Commons License 2021.01.09 0 0 23401

egy halom sorozattal ez volt régebben is a bajom (bg ecc..), hogy a közepe leült aztán a végére felpörgött. nekem ez a finálé már szinte túl akciós lett, főleg az előző sírdogálós, lagymatag részekhez képest

off : biztos felületes ember vagyok, de az, hogy Roddenbery milyen politikai elveket vallott nem igazán tudott érdekelni sose

Előzmény: HPéter1978 (23400)
HPéter1978 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 23400

Egy Trekker mindig lássa meg a pozitívumot, szóval...

Az évadfinálé meg tudott lepni.

Törölt nick Creative Commons License 2021.01.08 0 0 23399

Mao mint divatos elem Kínában, ma is tanultunk valamit. :-D Mekkorát fordult a világ ezek szerint Amerikában is, ahol az '50-es években paranoid módon félt mindenki a kommunizmustól, és a teljes hidegháború ennek a két rendszernek az egymásnak feszüléséről szólt, de Mao biztosan népszerű volt. :-D Roddenberry meg kommunista, nyilván.

Előzmény: HPéter1978 (23395)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.08 0 0 23398

Nekem lassan inkább te tűnsz kommunistának, nem GR. De a Star Trek biztosan nem az, tekintve, hogy én sem vagyok az , és a komcsi dolgokat nem igazán kultiválom. Tehát.

A magántulajdon pedig a Star Trekben sehol nincs tiltva (Sisko apjának is van étterme, ugye), csak pénz nélkül is lehet boldogulni, az nem áll a társadalmi mozgatóerők fókuszában, de még az egyénében sem. Hogy akkor mi mozgatja a társadalmat a Földön pl., azt szerintem a Star Trekben sosem érezték fontosnak kifejteni.

Előzmény: Platon (23392)
HPéter1978 Creative Commons License 2021.01.08 0 0 23397

3x12

Belendültünk.

És itt most nem arra a szálra gondolok, melyben Mick McClane kommandózott, bár annak is megvolt a hangulata.

A két beszélgetés viszont jobban bemutatta a kort, mint eddig a 11 rész. Érthető motivációval és háttérrel rendelkező antagonista? Ideje volt, mi tartott ennyi ideig?

Kár, hogy az emberei az aki rossz az síkhülye klisé mentén mozogtak.

Az admirálisról is elhiszem végre, hogy egy flottát vezet, bár a taktikai érzék az nem az erős oldala. De legalább erkölcsileg szilárd. Vagy legalább átlátott az átverésen (tuti az volt)

Jó a Miniszter se volt egy Napóleon ahogy beszambázott az ellen főhadiszállására feltételezve, hogy nem robbantják molekuláira. És még pislogni se tud. :-)

Eolomea14 Creative Commons License 2021.01.08 0 0 23396

"Nincs pénz, mindenki a társadalmi jóért dolgozik, az egyén kevésbé érdekes."

Ezt a vonalat koveti Seth MacFarlane is Az Orville-ben. Az modatod utolso reszet azzal modositanam, hogy ahol az egyen a kozssegert dolgozik, ott szamit (sokaknak: paradox modon) igazabol az egyen. Ugyanis a kornyezet visszahat az egyenre (szemben a mai divatos kaparj-kurta individualizmussal, ahol a szurke masszaba olvado, guzulo egyen egyen igazabol vesztes, csak eppen nem veszi eszre).

Ahogy Ed Mercer kapitany mondja (de mondhatta volna a regi Picard is) a jovo foldi tarsadalmarol:

"Ha mindenki jol jar, akkor mindeni jol jar."  Elso hallasra ertelmetlennek tunk, de nagyonis melyenszanto bolcsesseg rejlik benne. (Az elso "mindenki" a kozosseg, a masodik "mindenki" pedig az egyen.)

Szoval iagazobl a [korai] Star Trek es Az Orville vilaga az, ahol az egyen igazabol erdekes es szamit.

Előzmény: Platon (23389)
HPéter1978 Creative Commons License 2021.01.08 0 0 23395

Én nem tudtam, inkább a mű érdekelt, mint az alkotója.

Előzmény: Platon (23392)
Empok Nor Creative Commons License 2021.01.08 -1 1 23394

Egyszerűen azt írtad, hogy "kínai típusú", nem azt, hogy ez valami képzelt, vagy nem képzelt, csak simán beírtad, hogy a mostani Kína. Akkor írd azt, amit értesz.

"az egyén kevésbé érdekes."

Ugyanazt a sorozatot néztük? Minden egyes hadbíróságos vagy más bírósági tárgyalásos epizód szinte a "társadalom érdeke vs. az egyén jogai"-vonalon fut. És mindegyik végül az egyén mellett foglal állást.

Nézd meg a The Dumhead című epizódot, talán az a legjobb példa. Vagy a Measure of a Man. Sőt, ki merem jelenteni, hogy a Star Trek-nél jobban egyetlen sci-fi sorozat sem állt keményebben az egyéni szabadságjogok ellen az államhatalom ellen. Ez teljesen ellentmond a kommunista államszerveződésnek.

Ha tényleg szabadságjogilag is kommunista lenne a Star Trek, nem csak gazdaságilag, akkor a Measure of a Man végén Datát darabokra szedték volna és a testrészeit egyenlő arányban elosztják a munkásosztály körében... aztán mégis a polgári szabadságelvek győztek, hogy van ez...

Előzmény: Platon (23393)
Platon Creative Commons License 2021.01.08 0 0 23393

Mielőtt idegese leszel próbáld meg elhelyezni kontextusban. Te a mai kínáról beszélsz, miközben GR Mao elnök sosem volt kínai kommunizmusában hitt. Próbáld meg észben tartani a dátumot.

Előzmény: Empok Nor (23387)
Platon Creative Commons License 2021.01.08 0 0 23392

Ti tényleg nem tudtátok, hogy GR meggyőződéses kommunista volt? Azt hittem mindenki tudja.

Amúgy jó lenne nem összekeverni a Szovjetunióval. GR nem egy totalitárius kommunizmusban hitt, hanem egy idealizált, humanista-technokrata-kommunista világrendben, ahol az emberiség már kinőtt a gyermekkorából, elfeledte a pénzt és lemondott a javak hajszolásáról. Asszem Picard mondta ezt...

Akkoriban Mao nagyon divatos volt Amerikában, nem nagyon tudták az emberek hogy ő is csak egy Sztálin barnában. 

Előzmény: Törölt nick (23385)
Platon Creative Commons License 2021.01.08 0 0 23391

Lásd a két előző hozzászólást. 

Előzmény: Törölt nick (23385)
Platon Creative Commons License 2021.01.08 0 0 23390

Idézet Brannon Bragától;

Előzmény: HPéter1978 (23386)
Platon Creative Commons License 2021.01.08 -1 0 23389

Figy. Nem én látom ezt, hanem Roddenbery. Köztudottan és bevallottan kommunista volt, a kínai vonalon. 

Amúgy nem nehéz felfedezni. Nincs pénz, mindenki a társadalmi jóért dolgozik, az egyén kevésbé érdekes.

Előzmény: Empok Nor (23387)
kaviat Creative Commons License 2021.01.08 -1 0 23388

jaj skacok, ne harapjuk már át egymás torkárt !

Empok Nor Creative Commons License 2021.01.08 -1 2 23387

"materialista-technokrata kínai típusú kommunista társadalom"

Kínai típusú társadalom, komolyan ezt látod a Föderációban, hogy egy erős államhatalom megfigyeli a polgárait, akik szó nélkül engedelmeskednek, leszámol az állam ellenségeivel, korrekt tárgyalás nélkül, munkatáborokat üzemeltet és leszámol a területén élő más kultúrákkal? A kínai kommunizmus ezt jeleneté, csak szólok.

Roddenberry csakis GAZDASÁGI kérdésekben volt "kommunista", mert ő valóban abban hitt, hogy megszűnik a pénz. Ennek ellenére többször is emlegetik a TOS-ban a pénzt, a költségvetést, a fizetést és még egy bizonyos föderációs kreditet. Vagy erre nem emlékszel?

Szabadságjogi kérdésekben Roddenberry a legszebb 60-as évekbeli polgárjogi mozgalmak szellemiségét vitte a Star Trek-be, a háború ellenesség, a hidegháború kritikája, a szólásszabadság pártolása, az egyén védelme az állammal szemben, a rasszok és nemek közt jogegyenlőség, de nem a mai túlkompenzáló, hanem a megbékélés párti. Pont az ellentéte Kínának, de 100%-os ellentéte. Kína a kardassziaiakra hasonlít!

"persze sok űrcsatával"

Hogy lehet ezek után ezt leírni anélkül, hogy szétszakadna a billentyűzeted? Pont, hogy a háborúzás kritikájáról szólt a TOS, a Star Trekben ha néha voltak is űrcsaták, az csak mellékszál volt, soha nem volt az akció a középpontban. Hát pontosan ezt mondták neki a Cage-re, hogy túl intellektuális, nincs benne elég akció, ezért utasították el eleve és ezek után ilyen gúnyos hangnemben jössz itt az űrcsatákkal, mintha ő ezekre ment volna. Sok? Számoljuk meg egyszer, hány részben van csata és mennyiben nincs. Talán jó ha a részek 5%-ban van...

"Roddenberry kifejezetten megtiltotta amúgy a vallás és a babona szerepeltetését a Star Trekben. Amíg Ő élt próféták szóba sem jöhettek."

Ez is hazugság. Nem tiltotta meg a szerepeltetését, hanem nem akarta, hogy a szereplők vallásosak legyenek. De ettől még szó volt a vallásokról, a témával foglalkozott. A próféták pedig nem vallásosságot jeleznek, hát a próféták tényleg létező féregjáratlakó idegenek. Abban a világban tudományosan kimutatható, hogy léteznek. Tehát nem babona. Az, hogy épült köréjük egy vallás, még nem azt jelenti, hogy a DS9 kiállna a vallás mellett az ateizmussal szemben.

Ezzel az egész érezhetően lenéző hangnemmel elve nem értem, miért vagy itt. Amit én így lenézek, azt nem nézem és nem szeretem.

Előzmény: Platon (23384)
HPéter1978 Creative Commons License 2021.01.07 0 0 23386

Roddenberry kifejezetten megtiltotta amúgy a vallás és a babona szerepeltetését a Star Trekben.

Ezt biztos?

Úgy értem lehet, hogy így van, de ehhez képest elég sok TOS epizód van ahol istenszerű lények szerepelnek.

A mozik pedig gyakran boncolgatták a teremtés és az ember mint teremtő istenség témakörést.

Törölt nick Creative Commons License 2021.01.07 0 0 23385

És melyik oldal lenne a materialista technokrata kínai típusú és még morálisan is felsőbbrendű kommunista társadalom szerinted? A Föderáció, vagy a Domínium? Kétlem, hogy utóbbi pont a kapitalizmus szimbóluma volna, de megvárom, mit mondasz.

A Star Trek mindig is az élni és élni hagyni liberális elv mellett tört lándzsát. Még a DS9 is, még ha távolodott is a Roddenbery által lefektetett alapoktól. Nincs győztes vagy vesztes oldal.

Platon Creative Commons License 2021.01.07 -1 0 23384

Szerintem igen.

Amíg arról szól a sztori, hogy az utópisztikus idealizált, materialista-technokrata kínai típusú kommunista társadalom békésen, morális felsőbbrendűségéből fakadóan után győzedelmeskedik a kapitalizmus felett, persze sok űrcsatával, addig helyben vagyunk Roddenberrynél.

Roddenberry kifejezetten megtiltotta amúgy a vallás és a babona szerepeltetését a Star Trekben. Amíg Ő élt próféták szóba sem jöhettek. 

Előzmény: Törölt nick (23380)
Eolomea14 Creative Commons License 2021.01.07 0 0 23383

...- allatkerti allatok...

Előzmény: Eolomea14 (23382)
Eolomea14 Creative Commons License 2021.01.07 0 1 23382

En ezt gyokeresen maskep latom: a Star Trek vilaga az egy (megpedig amit Gene Roddenberry megalmodott). Ha ettol elter a sorozat/film, az akkor mar csak a puszta neveben "Star Trek", es csak mint penzforras letezik.

Egy angol mondas szerint ha ugy jar, mint egy kacsa, es ugy beszel, mint egy kacsa, az kacsa. A nem optimista es baratsagos, hanem sotet es karomkodos ujabb sorozatok/filmek annyira nem [valodi] Star Trek, mint az - ambar valtozatos - alakerti allatok sem mind kacsak (meg akkor sem, ha annak cimkezik fel azokat).

Szerencsere itt van nekunk Az Orville, ami tenyleg totyog, es valoban hapog...

Előzmény: kaviat (23381)
kaviat Creative Commons License 2021.01.07 0 1 23381

összességében ez a szép az st-ben, hogy sok féle sorozat van, más és más stílussal, mindenki megtalálja magának a kedvencét..

Törölt nick Creative Commons License 2021.01.06 0 0 23380

Csak annak már nem sok köze lett volna a Star Trekhez.

Előzmény: Platon (23379)
Platon Creative Commons License 2021.01.06 0 0 23379

Nekem jobban tetszett volna egy ilyen irány a sorozatnak....

Előzmény: Törölt nick (23378)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.06 0 0 23378

Nem tudni, amolyan tatárjárásszerű esemény lett volna, a kán halálának következményeivel: vezetés nélkül a megszálló flotta várhatóan szétesik, ráadásul a Gamma kvadránsban is.

Előzmény: Platon (23377)
Platon Creative Commons License 2021.01.06 0 0 23377

Mire ugye az probléma lett volna, addigra vége a dalnak.

Előzmény: Törölt nick (23376)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.06 0 0 23376

Legyen mondjuk inkább döntetlen (jóindulattal), tekintve az Alapítók halálos betegségét.

Előzmény: Platon (23374)
tippancs Creative Commons License 2021.01.06 -2 0 23375

Pedig a DS9 a 4. évadtól, epizódonként az egyik szál szappanoperára jellemzőket mutatott. És lényegében nem csak önálló sorozat volt, mivel (eredetileg) vagy a TNG-hez vagy a Voy-hez (néha elég szorosan) kapcsolva ment.

Néha valóban van sok logikátlanság a trekben, ahogy a történetvezetés kívánta, de nem ezért, hanem pont a logikája miatt szeretjük.

Platon Creative Commons License 2021.01.06 0 0 23374

Ha átjött volna a flotta, vége a dalnak a dominium győzött. 

Úgyhogy de, pont ez történt.

Előzmény: Empok Nor (23371)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!