Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2019.10.30 0 0 27694

Virágzik a cédrátom. Tehetek valamit annak érdekében, hogy megmaradjon a termése?   Tavaly is virágzott, de minden virág lehullott.

Mennyei illatot terjeszt!

bombaba Creative Commons License 2019.10.30 0 0 27693

Néhányszor már én is megkérdőjeleztem több helyen a Meyerről szóló lelkesedést. Én semmi extrát  nem találok az ízében, amit elismerek, az a bő, lédús  termés, ami szörp készítéséhez igen gazdaságossá teszi, kicsi a hulladékhányada.

Igazad van, már minden gasztroblogon, tv-szakácson átment  a Meyer-reklámozás, miközben a piacon ugyanúgy név nélkül árulják, mint a többit.
Miért tiltakozna bárki is egy ingyenreklám ellen?

Vicces egyébként, ahogy szaladgál valaki a piacon Meyert keresve, - mert ennek az egynek hallotta a nevét a tv-ben, de ezt sem ismeri,  miközben 10x átesik nagy Meyer-halmokon, de sem az eladó, sem a vevő nem ismeri fel. 

Előzmény: beetee (27692)
beetee Creative Commons License 2019.10.30 0 0 27692

A Meyer azért lett felkapva, mert egyszer valamikor valaki elkezdte használni a magasan jegyzett gasztronómiában, hogy ez a fajta azért kell oda, mert "édes" a citromok között.

Nincs olyan vad íze, jobban simul a receptjéhez.

Aztán jött a hype, minden magára valamit is adó szakács kreált vele ételt.. és persze csak ezt lehetett oda elképzelni.

És ahogy lenni szokott, ez elterjedt a hobbisták között is...

Vagy

a Meyer szaporítóknak, termesztőknek bejött ez a fajta marketing alapok nélkül...;))))

Ki tudja?

Előzmény: bombaba (27691)
bombaba Creative Commons License 2019.10.30 0 0 27691

Találkoztál már édes citrommal?

Előzmény: csoer (27690)
csoer Creative Commons License 2019.10.30 0 0 27690

Igen, lesz jó néhány kiló meyer termésem, szívesebben vettem volna, ha édes citrom.

Előzmény: evodia2010 (27689)
evodia2010 Creative Commons License 2019.10.30 0 0 27689

Nekem is sima héjú, gömbölyded a meyernek vett citrom. A héja vastagabb nálam, igaz kisebb is volt a citromkám.

Előzmény: csoer (27688)
csoer Creative Commons License 2019.10.30 0 0 27688

Igen, a lé dússága, a papírvékony puha héja elmegy, csak az ízével nem vagyok megelégedve.

Legalábbis többet vártam kissé.

Na de ez van.

Előzmény: bombaba (27687)
bombaba Creative Commons License 2019.10.30 0 0 27687

Szép a citromod, szép a színe, vékony a héja.

Volt már 2009 körül egy termő Meyer fám,az emlékeimben annyi maradt róla, hogy vékony, nem reszelhető héjú lédús  citrom, de az ízéről semmi extra tapasztalat. A tavaly termett pár szemről ugyanez. Nekem így megfelel, reszelt citromhéjhoz jutni tudok más fajtákból, mint pl. a Lisbon, Máltai.   

Előzmény: csoer (27685)
bombaba Creative Commons License 2019.10.30 0 0 27686

A babér téltűrése a helytől függ. Nem túl kényes,  volt már olyan tél itt, amikor szenvedett némi fagysérülést, de a kifagyástól messze volt. Szereti különösen tavasszal a csapadékkal jól ellátott talajt, sokkal látványosabban nő ilyen helyen. 

Nem tudom, hány fokos téli fagynál sérül.

Előzmény: evodia2010 (27682)
csoer Creative Commons License 2019.10.29 0 0 27685

Meyer kóstoló tapasztalat: vártam egy kis édeskés beütést, de inkább kesernyés beütést tapasztaltam.

Nehéz az érettséget eltalálni, lehet túl érett. Ezidáig csalódás.

Előzmény: csoer (27671)
evodia2010 Creative Commons License 2019.10.29 0 0 27684

Mintha kis kumquat-os illata lenne...

Előzmény: evodia2010 (27683)
evodia2010 Creative Commons License 2019.10.29 0 0 27683

Pont az előbb vágtam fel egy érett meyer citromot, első tesztnek. Már ha egyáltalán meyer, ki tudja. Átlagos héjvastagság, én ízre nem érzek nagy különbséget. A négyévszak citromom amit ugyanonnan vettem csak egyévszakos :(

evodia2010 Creative Commons License 2019.10.29 0 0 27682

Babért nem kellene behoznom? Mivel a citrust, olajfát behozom, végülis mindegy.

Mivel a meyer citromom nem hajlandó nőni, nehéz nyilatkozni a terméshozamról. Van vagy 30 cm magas és van rajta kb. 3 citrom (most nem tudom lefotózni, nincs itt), ami relatíve nem kevés.

Előzmény: bombaba (27681)
bombaba Creative Commons License 2019.10.29 0 0 27681

Nálam is kint van minden, a babér 7 éve kiültetve.

A Meyer mennyit terem? Én azt képzelem, hogy jó sokat terem, de az idén vett fán még csak 2 szem van. Viszont most újra virágozni készül.

Előzmény: evodia2010 (27680)
evodia2010 Creative Commons License 2019.10.29 0 0 27680

Nekem még kint vannak a citrusok, olajfák, babérok stb. Meyer citrom beérett. Most ősszel megszépültek a citrusok, új hajtásokkal.

evodia2010 Creative Commons License 2019.10.29 0 0 27679

Csak most látom az írást, előzményeket már nem olvasom újra. A fizikai mennyiségeket az adekvát mértékegységekkel mérjük, ezért nem mindegy. Izzó esetében - vélelmezem - a felvett teljesítményt írják rá, valószínűleg ez nem nagyon változik. Ebből jut melegedésre, látható és nem látható tartományú fény sugárzására is. A növény szempontjából gondolom a fény a fontos, mennyiség és hullámhosszok, nem az eszköz teljesítmény felvétele. Hogy a sugárzott fényáramból mennyit tud hasznosítani, mennyire van szüksége...?  Én élőlények esetében ha bizonytalan vagyok, igyekszem fokozottan figyelni a jeleket, hogyan reagálnak a környezetre. Az alul- illetve a túlvilágításnak is lehetnek jelei. Vagy meg kellene mérni a természetes környezetet és azt reprodukálni. Persze évszakok változása módosít ezen.

Előzmény: csoer (27656)
bombaba Creative Commons License 2019.10.29 0 0 27678

Kösz, várok vele még.

inden esetre érdekes, ennek milyen szép zöldek a levelei.

Előzmény: csoer (27677)
csoer Creative Commons License 2019.10.29 0 0 27677

Javaslom, esetleg november végéig tartani és csak akkor leszedni a telelőben. Ha tudod még tartani.

Nagyon szép és irigylem, mert nekem idén sztrájkolt.

Előzmény: bombaba (27676)
bombaba Creative Commons License 2019.10.29 0 0 27676

Igaz, véletlenül kimaradt:

5 db az idei termés, és idén nem volt másodvirágzás.  Tavaly volt, kötött is mind, volt vagy 10 db 

kb 2 cm átmérőjű, érettnek látszó izé rajta. 

Előzmény: csoer (27675)
csoer Creative Commons License 2019.10.29 0 0 27675

Nekem idén nem hozott semmit, tavaly hozott termést és pazar volt.

Utolsó pillanatig érdemes vele várni leszedés előtt, különben nem lesz olyan finom.

De a Miyagawa-ról nem raktál fel fotót, legalábbis elkerülte a figyelmem.

Előzmény: bombaba (27674)
bombaba Creative Commons License 2019.10.29 0 0 27674

Köszönöm. Nem véletlenül a máltai a kedvencem már 12 éve. A franciák - ahol nagyon népszerű - citromnak használják.

Nem csak a  Buddhák néznek ki bánatosnak, a többi cédrát sem valami üdítő. Kár volt többféle mikroelemmel próbálkozni, csak rosszabb lett. Egyre tanácstalanabb vagyok velük. A mutatott Buddhán már közel 10 kis mancs látszik, a másikon csak a bimbók indultak meg, de ezekből nem sok minden lesz.

Nem fotóztam a Karibit, ami szintén némi hiánnyal küzd, de tele van terméssel, folyamatosan használom róla a lime-okat. 

A Miyagawa szerinted is már érésben van? Sárgul a színe és puhul. 

Előzmény: csoer (27673)
csoer Creative Commons License 2019.10.29 0 0 27673

Nagyon szépek, különösen tetszik a Máltai bőtermősége és a Buddha keze gyümölcsei.

Ez a Buddha keze egy érdekes fajta, ezek szerint nálad is az a tápanyaghiányos tünetek jelentkeztek, mint nálam. Pedig mindketten szerintem megadjuk a szükséges tápanyagot.

Ezek szerint az átlagos citrusnál messze érzékenyebb, kényesebb.

Az enyémen a virágbimbók még mindig nem pattantak ki. Pedig szerintem közel 2 hét múlva mehetnek telelni.

Előzmény: bombaba (27672)
bombaba Creative Commons License 2019.10.28 0 0 27672

Szépek. 

Mutatok néhányat én is erről a szokatlan évről:

egy kis Óriáscédrát idén most jutott el a virágzásig, a nagy fa még most sem:

Az idén vett nagy Meyer nevelgeti a két tavaszi termését, közben itt-ott virágzik. Ez a kis Meyer, nagyon igyekszik:

Buddha keze néhány termés, a fa tele mindenféle tápanyaghiánnyal, ahogy a többi cédrát is:

Kínai cédrát, tavalyi termések, most fejlődő virágok:

Etrog, egyetlen terméssel:

Máltai lime:

Előzmény: csoer (27671)
csoer Creative Commons License 2019.10.28 0 0 27671

A teleltetés előtti mini körkép, néhány citrusról

csoer Creative Commons License 2019.10.24 0 0 27670

Ha a gyökéren nem is látszott a betegség, attól még beteg lehetett. Az áglevágás nem sokat segített, főként ha alulról indult a  betegség.

Azon kívül, ilyet esetben a metszőollót is fertőtleníteni kell akár denaturált szesszel. Különben a szerszámmal is szépen át lehet vinni a fertőzést.

Előzmény: KONOR76 (27667)
Amita13 Creative Commons License 2019.10.24 0 0 27669

Szia!  A galambok nemigen, ellenben az nagyon valószínű, hogy valami szúró szájszervű rovar (poloska pl) vihette egyik növényről a másikra. Az is biztos, hogy az ág levágásakor "kiszabadult" a kórokozó. Az jó kérdés, hogy került a növényedre, és mi is ez...

(szerencsésebb lett volna elégetni mindent, de persze érthető, hogy az erkélyen nem tetted. csak úgy biztosan nem terjedt volna tovább, bármi is ez.)

Előzmény: KONOR76 (27668)
KONOR76 Creative Commons License 2019.10.24 0 0 27668

Kedves beetee!

Sajnos a beteg fákat kidobásra ítéltem a tegnap este folyamán (cserepestől, alátétestől). Megnéztem kettőnek a gyökerét és semmi különös nem látszott rajtuk, teljesen épek voltak. Viszont az összes fának alulról bebarnult, elhalt a törzse a földtől felfele. Ha valami megfertőzte Őket, akkor én a társasházunk tetején lakó galambokra gyanakodnék. Csupa galambürülék minden tőlük az erkélyünkön, még a cserép alátétekben is találtam párat a "romeltakarítás" után. Én valószínűsítem, hogy a galambok a kórság okozói, hordozói... Köszönöm a hozzászólásod! ;-)

Előzmény: beetee (27664)
KONOR76 Creative Commons License 2019.10.24 0 0 27667

A nagy citromfámon (a kór terjesztőjén) már hetek óta láttam, hogy valami nem nem stimmel, hullottak a levelei. Neki először csak az egyik ágán látszottak a jelek. Aztán aktiválódott a kórság, amikor a sérült ágrészt levágtam. Ezt követően 4 nap leforgása után követte a többi fám. Az előző linkhez hozzátöltöttem még pár képet. Elég siralmas a látvány... Köszönöm a hozzászólásod! ;-)

Előzmény: csoer (27666)
csoer Creative Commons License 2019.10.22 0 0 27666

Elfelejtettem megkérdezni, kb mennyi idő alatt történt ez?

Fontos lehet tapasztalatként is.

Előzmény: csoer (27665)
csoer Creative Commons License 2019.10.22 0 0 27665

Ilyet még nem láttam, sajnálom. Lehet kissé már késő a megmentés. Ami már elpusztult annyi, de lehet valami vírusos betegség, és az is lehet áttud terjedni a többire.

Első a betegek elkülönítése (nem ami már kidobásra érett), a többinél a földtől megszabadítás után gombaölő fürdő (Ridomil vagy bármely más) és kókuszrostba ültetés. Szerintem ezen a fórumon már többször volt írva a megmentés metódusa.

Előzmény: KONOR76 (27662)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!