Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Néhányszor már én is megkérdőjeleztem több helyen a Meyerről szóló lelkesedést. Én semmi extrát nem találok az ízében, amit elismerek, az a bő, lédús termés, ami szörp készítéséhez igen gazdaságossá teszi, kicsi a hulladékhányada.
Igazad van, már minden gasztroblogon, tv-szakácson átment a Meyer-reklámozás, miközben a piacon ugyanúgy név nélkül árulják, mint a többit. Miért tiltakozna bárki is egy ingyenreklám ellen?
Vicces egyébként, ahogy szaladgál valaki a piacon Meyert keresve, - mert ennek az egynek hallotta a nevét a tv-ben, de ezt sem ismeri, miközben 10x átesik nagy Meyer-halmokon, de sem az eladó, sem a vevő nem ismeri fel.
A Meyer azért lett felkapva, mert egyszer valamikor valaki elkezdte használni a magasan jegyzett gasztronómiában, hogy ez a fajta azért kell oda, mert "édes" a citromok között.
Nincs olyan vad íze, jobban simul a receptjéhez.
Aztán jött a hype, minden magára valamit is adó szakács kreált vele ételt.. és persze csak ezt lehetett oda elképzelni.
És ahogy lenni szokott, ez elterjedt a hobbisták között is...
Vagy
a Meyer szaporítóknak, termesztőknek bejött ez a fajta marketing alapok nélkül...;))))
Volt már 2009 körül egy termő Meyer fám,az emlékeimben annyi maradt róla, hogy vékony, nem reszelhető héjú lédús citrom, de az ízéről semmi extra tapasztalat. A tavaly termett pár szemről ugyanez. Nekem így megfelel, reszelt citromhéjhoz jutni tudok más fajtákból, mint pl. a Lisbon, Máltai.
A babér téltűrése a helytől függ. Nem túl kényes, volt már olyan tél itt, amikor szenvedett némi fagysérülést, de a kifagyástól messze volt. Szereti különösen tavasszal a csapadékkal jól ellátott talajt, sokkal látványosabban nő ilyen helyen.
Pont az előbb vágtam fel egy érett meyer citromot, első tesztnek. Már ha egyáltalán meyer, ki tudja. Átlagos héjvastagság, én ízre nem érzek nagy különbséget. A négyévszak citromom amit ugyanonnan vettem csak egyévszakos :(
Babért nem kellene behoznom? Mivel a citrust, olajfát behozom, végülis mindegy.
Mivel a meyer citromom nem hajlandó nőni, nehéz nyilatkozni a terméshozamról. Van vagy 30 cm magas és van rajta kb. 3 citrom (most nem tudom lefotózni, nincs itt), ami relatíve nem kevés.
Csak most látom az írást, előzményeket már nem olvasom újra. A fizikai mennyiségeket az adekvát mértékegységekkel mérjük, ezért nem mindegy. Izzó esetében - vélelmezem - a felvett teljesítményt írják rá, valószínűleg ez nem nagyon változik. Ebből jut melegedésre, látható és nem látható tartományú fény sugárzására is. A növény szempontjából gondolom a fény a fontos, mennyiség és hullámhosszok, nem az eszköz teljesítmény felvétele. Hogy a sugárzott fényáramból mennyit tud hasznosítani, mennyire van szüksége...? Én élőlények esetében ha bizonytalan vagyok, igyekszem fokozottan figyelni a jeleket, hogyan reagálnak a környezetre. Az alul- illetve a túlvilágításnak is lehetnek jelei. Vagy meg kellene mérni a természetes környezetet és azt reprodukálni. Persze évszakok változása módosít ezen.
Köszönöm. Nem véletlenül a máltai a kedvencem már 12 éve. A franciák - ahol nagyon népszerű - citromnak használják.
Nem csak a Buddhák néznek ki bánatosnak, a többi cédrát sem valami üdítő. Kár volt többféle mikroelemmel próbálkozni, csak rosszabb lett. Egyre tanácstalanabb vagyok velük. A mutatott Buddhán már közel 10 kis mancs látszik, a másikon csak a bimbók indultak meg, de ezekből nem sok minden lesz.
Nem fotóztam a Karibit, ami szintén némi hiánnyal küzd, de tele van terméssel, folyamatosan használom róla a lime-okat.
A Miyagawa szerinted is már érésben van? Sárgul a színe és puhul.
Nagyon szépek, különösen tetszik a Máltai bőtermősége és a Buddha keze gyümölcsei.
Ez a Buddha keze egy érdekes fajta, ezek szerint nálad is az a tápanyaghiányos tünetek jelentkeztek, mint nálam. Pedig mindketten szerintem megadjuk a szükséges tápanyagot.
Ezek szerint az átlagos citrusnál messze érzékenyebb, kényesebb.
Az enyémen a virágbimbók még mindig nem pattantak ki. Pedig szerintem közel 2 hét múlva mehetnek telelni.
Szia! A galambok nemigen, ellenben az nagyon valószínű, hogy valami szúró szájszervű rovar (poloska pl) vihette egyik növényről a másikra. Az is biztos, hogy az ág levágásakor "kiszabadult" a kórokozó. Az jó kérdés, hogy került a növényedre, és mi is ez...
(szerencsésebb lett volna elégetni mindent, de persze érthető, hogy az erkélyen nem tetted. csak úgy biztosan nem terjedt volna tovább, bármi is ez.)
Sajnos a beteg fákat kidobásra ítéltem a tegnap este folyamán (cserepestől, alátétestől). Megnéztem kettőnek a gyökerét és semmi különös nem látszott rajtuk, teljesen épek voltak. Viszont az összes fának alulról bebarnult, elhalt a törzse a földtől felfele. Ha valami megfertőzte Őket, akkor én a társasházunk tetején lakó galambokra gyanakodnék. Csupa galambürülék minden tőlük az erkélyünkön, még a cserép alátétekben is találtam párat a "romeltakarítás" után. Én valószínűsítem, hogy a galambok a kórság okozói, hordozói... Köszönöm a hozzászólásod! ;-)
A nagy citromfámon (a kór terjesztőjén) már hetek óta láttam, hogy valami nem nem stimmel, hullottak a levelei. Neki először csak az egyik ágán látszottak a jelek. Aztán aktiválódott a kórság, amikor a sérült ágrészt levágtam. Ezt követően 4 nap leforgása után követte a többi fám. Az előző linkhez hozzátöltöttem még pár képet. Elég siralmas a látvány... Köszönöm a hozzászólásod! ;-)
Ilyet még nem láttam, sajnálom. Lehet kissé már késő a megmentés. Ami már elpusztult annyi, de lehet valami vírusos betegség, és az is lehet áttud terjedni a többire.
Első a betegek elkülönítése (nem ami már kidobásra érett), a többinél a földtől megszabadítás után gombaölő fürdő (Ridomil vagy bármely más) és kókuszrostba ültetés. Szerintem ezen a fórumon már többször volt írva a megmentés metódusa.